فرهنگ امروز/ ویدا غلامی: فیلم «لامپ صد» نخستین فیلم بلند سینمایی سعید آقاخانی در مقام کارگردان است و در بخش نگاه نو حضور دارد، فیلمی که برخلاف اکثر کارهای آقاخانی، کاملاً جدی است. «لامپ صد» که ژانر اجتماعی دارد، به بررسی زندگی یک معتاد و عواقب اعتیادش پرداخته است.
فیلم، داستان زندگی «فرزین» (محسن تنابنده)، معتادی است که هر بار به همسرش ناهید (ساره بیات) قول میدهد که اعتیادش را ترک کند؛ اما تاکنون نتوانسته است سر قولش بماند. او به خاطر مصرف مواد دائماً در لامپها دود میبیند، توهم میزند و در این توهمها، دائماً به همسرش شک میکند و با افراد مختلف مانند طلافروش (نیما شاهرخشاهی) و بازیگر (پوریا پورسرخ) درگیر میشود؛ چون فکر میکند ناهید با آنها ارتباط دارد.
همهی فامیل از او میترسند که ناگهان در توهمش با آنها درگیر شود، به همین دلیل هیچکس با آنها رفتوآمد نمیکند.
ناهید به اصرار پدرش (مسعود کرامتی) ظاهراً برخلاف میلش دادخواست طلاق میدهد و قاضی، فرزین را جهت تکمیل پرونده و بررسی صحت اظهارات ناهید به آزمایشگاه میفرستد. جواب آزمایش منفی میشود و اگرچه کیف ناهید با جواب آزمایشی که در آن بود، ربوده میشود؛ اما ناهید و فرزین، خوشحال به خانه برمیگردند.
پس از رسیدن به خانه، پدر ناهید فیلم ویدئویی که به طور پنهانی از فرزین به هنگام تلاش برای گرفتن ادرار پسرش (نوید) گرفته است، به ناهید و فرزین نشان میدهد و در این لحظه دلیل منفی بودن جواب آزمایش فرزین مشخص میشود.
فرزین پس از این اتفاق خانه را ترک میکند و به کارگاه نجاری برادرش میرود، وقتی از سوی برادرش نیز طرد میشود، ماشین او را میدزدد و با آن راهی بیابان میشود تا اعتیاد خود را ترک کند. بنزین ماشین را تمام میکند، 4 چرخ ماشین را هم پنچر میکند تا نتواند از بیابان بیرون برود. در نهایت پس از 3 روز در یک کلبهی کوچک بههوش میآید و توسط مرد چوپان متوجه میشود 3 روز بیهوش بوده و در نتیجه مواد مصرف نکرده است. از خوشحالی با گالن بنزینی که مرد چوپان برایش تهیه کرده به سمت ماشین حرکت میکند و در راه بسته موادی که قبلاً از پنجرهی ماشین بیرون انداخته بود، مییابد. بسته را برمیدارد و با همهی لباسهایش زیر خاک دفن میکند (گذشته را به خاک میسپارد)، سپس لباسهایی که در ماشین بود میپوشد، فرزین جدیدی میشود و از دایرهای که با ماشینش روی زمین کشیده بود به سوی خانوادهاش خارج میشود.
«سعید آقاخانی» در فیلم «لامپ صد» که پیشتر «هیولا» نام داشت، با اینکه موضوعی تکراری را برای اولین کار بلند خود برگزیده؛ ولی کاری جذاب و خوشساخت ارائه کرده است. وی در این فیلم به اعتیاد، یکی از معضلات مهم اجتماعی روز پرداخته است. اهمیت این موضوع در جامعهای مانند جامعهی کنونی که عدهی بسیاری از افراد در دام آن گرفتار شدهاند بهقدری است که همواره میتواند در صدر موضوعهای قابل بررسی و آسیبشناختی قرار گیرد.
یکی از نکاتی که در «لامپ صد» مورد توجه قرار گرفته، نقش زن در زندگی مردان بهخصوص معتادان است که میتواند عامل بسیار مؤثری در ترک اعتیاد آنها باشد و آنها را به زندگی عادی بازگرداند. «ساره بیات» در نشان دادن این جایگاه مهم و مؤثر بهخوبی ظاهر شده و با صبوری، رفتار و کردار نامطلوب «فرزین» که ناشی از مصرف مواد است، تاب میآورد تا کانون خانواده را حفظ کرده و گرمای سابق را به آن برگرداند.
تکراری بودن موضوع داستان ابداً تماشاگر را دلزده نمیکند؛ زیرا نحوهی متفاوت پرداختن به موضوع، عدم وجود صحنههای زائد، گریم بسیار جالب و جذاب «محسن تنابنده»، استفادهی درست و بهجا از موسیقی، بازی قوی بازیگران و پرداخت خوب داستان، همگی دست به دست هم داده و از این فیلم، کاری جذاب و تماشایی ساختهاند که بیننده را مشتاق ادامهی داستان نگاه میدارد.
نکته مهمی که سبب میشود از اشتیاق تماشاگر کاسته نشود این است که وقتی فیلم به ذهن پریشان و متوهم شخصیت معتاد داستان میپردازد و سپس دوباره به دنیای بیرونی و واقعی برمیگردد، بیننده میان این دو دنیا گیج نمیشود و اتفاقات هر دو عالم را بهخوبی میفهمد، همین امر باعث میشود که تماشاگر از داستان خسته نشود و ارتباط خود را با آن از دست ندهد. این یکی از نقاط قوت «لامپ صد» محسوب میشود.
زندگی فرزین، زندگی نسبتاً مجللی است، او زمانی شخصیت ارجمندی بوده؛ اما دلیل معتاد شدن وی در فیلم مشخص نمیشود؛ ولی هرچه که هست، در نهایت او که بارها سعی کرده اعتیاد خود را ترک کند و برای این کار حتی به کمپ ترک اعتیاد نیز رفته و باز هم نتوانسته سر قول خودش بماند، این بار به خاطر حفظ همسر و خانوادهاش عزم خود را جزم میکند و موفق به ترک این بلای خانمانسوز میشود.
این فیلم یک فیلم اجتماعی واقعی، بدون سیاهنمایی، با نگاهی کاملاً آسیبشناسانه و بیان راهحل و نتیجهای بسیار نیکوست که به دل مخاطب مینشیند و در پایان او را راضی و خشنود روانهی خانه میکند.
«لامپ صد» برخلاف بسیاری از فیلمهای امروزی به آنچه در ذهن تماشاگر ساخته، نظم میدهد و آنها را بیسروسامان رها نمیکند تا اگر بیننده پس از اتمام فیلم به یاد داستان آن افتاد و یا ذهنش همچنان درگیر داستان ماند، عواقب آنچه دیده برایش واضح و مبرهن باشد.
پیام این فیلم آگاهکننده و هشدارگونه است و از آلات مصرف و اعتنا نکردن خانواده به پاسخ منفی آزمایش گرفته تا عواقب اعتیاد و اراده و ترک و نتیجهی شیرین آن، همه را پیش روی تماشاگر نمایش میدهد تا او را آگاه و از افتادن در دام این بلا و ورطهی هلاکت نجات دهد.
«آقاخانی» با «لامپ صد» نشان داد که بهخوبی میتواند از پس این کار برآید و مخاطب را در انتظار کارهای بهتر بعدی خود نگه دارد.
نظر شما