نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۹:۲۴

    چرا نویسندگان ادبی و فرهنگی ایران، بدون جانشین‌اند؟ / حسین مسرّت

    این پرسشی است که بیش از سی سال است ذهن نگارنده را درگیر کرده است. تقریباً به‌استثنای چند مورد نادر مانند دکتر محمود افشار و فرزند نامورش استاد ایرج افشار، تقریباً تمامی نویسندگان و پژوهشگران برجسته و نامی ایران (و شاید حتی جهان) در حوزه‌های فرهنگ، ادب، تاریخ، جغرافیا، جامعه‌شناسی، مردم‌شناسی و غیره و در یک کلام، علوم انسانی، فرزندانی بی‌علاقه نسبت به کار و روش پدر یا مادر دارند.

  • دینانی ۱۴۰۱-۰۸-۲۸ ۱۸:۴۶

    کربن می‌گفت آزاداندیش‌تر از علامه ندیدم / فهمیدن شجاعت می‌خواهد

    چهره ماندگار فلسفه در برنامه رادیویی سوفیا گفت: علامه طباطبائی به عنوان فردی آزاد اندیش شناخته می‌شد، طوریکه هانری کربن می‌گفت آزاداندیش تر از علامه در عمرم ندیده ام.

  • ۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۶:۳۱

    حمایت مالی آیت‌الله بروجردی از پژوهش‌های تاریخی/ دار قالی برای جریان تاریخ‌نگاری انقلاب

    موسی حقانی گفت: وقتی حجت الاسلام علی دوانی رجبی از آیت‌الله بروجردی برای چاپ کتابی کمک خواست، ایشان رجبی دوانی را به حضور پذیرفت و ضمن تشکر و تقدیر از او، دست زیر پتویی برد که روی آن نشسته بود و پشت سر هم پول درآورد که مجموعا مبلغ قابل توجهی شد که گره بزرگی از زندگی مرحوم دوانی را باز کرد.

  • بیایانکی ۱۴۰۱/۰۵/۲۴

    سعید بیابانکی از جایگاه قیصر امین پور در شعر نوجوان می گوید؛

    شعر نوجوان یک حفره دارد که قیصر آن را پر کرد

    به نظر من کاری که آقای امین‌پور و دوستانشان در سروش نوجوان انجام دادند، کشف حفره ای بود که عرض کردم. ایشان در سروش نوجوان دقیقاً یک فضایی را طراحی کرد که نوجوان هم مخاطب بود و هم خود نویسنده. سروش نوجوان یک مجله ساده‌ای بود، تک رنگ بود و کاهی بود و بخش آغازین آن به قلم اقای امین پور بود. آقای امین‌پور یک جورهایی نوشتن را یاد نوجوانان داد. یعنی به یک مفاهیمی پرداخت که شاید دغدغه‌های نوجوانان بود ولی کسی سراغ آن نرفته بود.

  • کاشفی ۱۴۰۱-۰۵-۲۴ ۱۸:۱۲

    گفت و گو با سیدعلی کاشفی خوانساری، اخرین سردبیر نشریه سروش نوجوان؛

    سروش نوجوان در واقعیت و مجاز

    خیلی سال است که صورت مساله مطبوعات عوض شده و آن نظام سنتی دیگر وجود ندارد. مجله کاغذی که منتشر میشود میوه یک درخت تناوری است که ریشه و ساقه و شاخه و برگ های فراوانی دارد اما نهایتا میوه آن میشود مجله کاغذی. در ایران یک نهاد نوجوانانه، یک باشگاه یا یک انجمن وجود ندارد که فعالیت هایی با محوریت نوجوانان شکل بگیرد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۰۵ ۱۹:۲۰

    خرد تاریخی ایرانی و معرفت دینی مورخان ایرانی وجه تمایز سنت تاریخ‌نویسی مسلمانان غیرایرانی است

    پروین ترکمنی‌آذر، مولف کتاب «تاریخ‌نگاری و تاریخ‌نگری مورخان ایرانی» معتقد است ساختار اجتماعی و فرهنگی هر دوره بر معرفت تاریخی مورخان تاثیر می‌گذارد، ولی نباید فراموش کرد که اندیشه و تفکر مبتنی بر خرد تاریخی ایرانی و معرفت دینی آنان می‌تواند وجه تمایز نوشته‌های تاریخی آنان از سنت تاریخ‌نویسی مسلمانان غیرایرانی باشد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۳۲

    تفاوت نشانه‌شناسی شناختی با سایر شاخه‌های نشانه‌شناسی در چیست

    یک استاد دانشگاه گفت: نشانه‌شناسی شناختی به چگونگی معنا یافتن نشانه‌ها در هنر و زبان می‌پردازد و این تفاوتش با سایر شاخه‌های نشانه‌شناسی است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۳۱

    نیازمند علم روزآمد، مبتنی بر نیازهای جامعه خود هستیم

    علیرضا صدرا در نشست بررسی افکار و اندیشه‌هایش گفت: امروز نیازمند علم روزآمدی مبتنی بر نیازهای جامعه خود هستیم.

  • سلیمانی ۱۴۰۱/۰۵/۰۱

    روایتی تحلیلی از دغدغه ها و برنامه های سروش نوجوان در گفت و گو با نقی سلیمانی؛

    یک مجله کادرمحور

    سروش نوجوان یک مجله کادرمحور بود یعنی کار گروهی هنرمندان در ان اصل بود. هنر و ادبیات یک وجه فردی دارد و یک وجه جمعی و اجتماعی در وجه فردی هر یک از کارد سروش نوجوان که شامل نویسندگان شاعران مترجمان و تصویرگران و گاهی سینماگران بود از داخل مجله و بیرون با ما همکاری می کردند که هریک صدای خاص خودشان را داشتند اما کار با مشاوره جمعی پیش برده می شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۲۳ ۱۳:۴۲

    اندیشه‌های علیرضا صدرا نقد و بررسی می‌شود

    چهارمین عصرانه از سلسله عصرانه‌های علوم انسانی روز چهارشنبه ۲۹ تیر به بررسی افکار و اندیشه‌های علیرضا صدرا اختصاص دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۷ ۲۰:۵۸

    یک خلا بزرگ!/ عامل نابرابری ها در ایران امروز را، در سطح تئوریک باید جستجو کرد یا اقدام؟

    تئوری عدالت، انسجام ساختاری می دهد و سطوح مختلف حکمرانی می توانند بر پایه آن، کارکردهای مکمل داشته باشد و عملکرد آنها به نتیجه ختم شود؛ اما در فقدان تئوری، اقدامات اقتضایی صورت می گیرد، آن چنان که تا امروز بر ما گذشته است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۰

    نسبت علم الهی با معلوم از منظر عرفانی و صدرایی بررسی می‌شود

    کرسی ترویجی «بررسی نسبت علم الهی با معلوم از منظر عرفانی و صدرایی» روز دوشنبه ۱۳ تیر به‌صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود.

  • افخمی ۱۴۰۱/۰۴/۱۱

    گفت‌وگو با بهروز افخمی؛

    به دفتر مجله کیان رفت‌وآمد نمی‌کردم

    من نه تنها به کیان رفت‌وآمد نمی‌کردم و از بچه‌های آنجا هیچ خبری نداشتم، بلکه بعضی شماره‌های کیان را هم نمی‌خواندم، از جایی علاقه‌مند نبودم که کیان بخوانم. به‌هرحال، مجلات زیادی در عرصه تفکر درمی‌آمد، ما هم که اگر قرار بود بیشتر وقتمان صرف خواندن بشود، بیشتر صرف کتاب خواندن می‌شد. به‌محض اینکه احساس می‌کردیم که کسی را نمی‌فهمیم و خودش هم نمی‌فهمد که چه می‌گوید رهایش می‌کردیم. اصلاً سوره و بچه‌های سوره این احساس را نداشتند که در مقابل کیان قرار دارند.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۲۶ ۱۵:۴۹

    تبیین عواقب کالاشدگی فرهنگ، اندیشه و علوم انسانی

    می‌توانید از علوم فنی و کاربردی انتظار تجاری شدن داشته باشید و این بهترین روش برای تبدیل صنعت و علوم کاربردی به ثروت است اما در مواجهه با علوم انسانی نباید چنین انتظاری داشت.

  • ۱۴۰۱/۰۳/۲۰

    گفت‌وگو با علی‌اصغر فانی دربارۀ آنچه که در دوران وزارتش بر سند تحول گذشت؛

    ریل‌گذاری برای قطاری که شتاب‌زده به راه افتاد

    اولین مشکل، مشکل کمبود فضای آموزشی بود که پیش‌بینی نشده بود. لذا مجبور شدیم نمازخانه‌ها و آزمایشگاه‌ها و حتی انبارها را تبدیل به کلاس کنیم تا آن‌ها بتوانند بچه‌های ششم را، که مهمان ناخواندة مدارس ابتدایی بودند، جای دهند.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۶ ۲۰:۵۲

    جهان شناسی سهروردی بررسی می‌شود

    چهاردهمین نشست از مجموعه درس گفتارهایی درباره سهروردی با عنوان «جهان شناسی سهروردی» چهارشنبه این هفته برگزار می‌شود.

  • رضا داوری اردکانی ۱۴۰۱-۰۳-۱۶ ۲۰:۵۰

    اسلامی ندوشن سیاسی نبود اما درک واقع‌بینانه و روشنی از سیاست داشت

    رئیس فرهنگستان علوم گفت: اسلامی ندوشن سیاسی نبود اما درک واقع بینانه و روشنی از سیاست داشت و بر اهمیت و نفوذ سیاست بخصوص مقام آن در ایران و اثرش در زندگی مردم تاکید می‌کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۸ ۱۶:۵۶

    دورکیم و تعیین مرزهای جامعه‌شناسی در گفت‌وگو با مترجم «قواعد روش جامعه‌شناختی»

    هدف دورکیم از تألیف کتاب «قواعد روش جامعه‌شناختی» (1895)، تعیین مرزهای جامعه‌شناسی به‌عنوان علمی مستقل از فلسفه، روان‌شناسی و نیز عرفانی‌گری بود.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۲۲

    هابرماس منتقد مطلقیت تکنولوژی بر علوم انسانی است

    تقویان می‌گوید: هابرماس در مجموع از علم مدرن و تکنولوژی در جایگاه خودش دفاع می‌کند اما منتقد رویکردهایی است که می‌خواهند این جایگاه را مطلق کرده و آن را به علوم انسانی تسری بدهند.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۵

    بررسی تعامل ها و تقابل های فلسفه و کلام در نخستین نشست «ارغنون خرد»

    نخستین نشست از سلسله گفت‌وگوهای انتقادی در باب علوم‌ انسانی که قرار است به همت مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی با عنوان «ارغنون خرد» و به طور منظم برگزار شود، عصر چهارشنبه ۲۴ فروردین ماه با حضور دکتر منوچهر صدوقی سها و دکتر محمد سعیدی‌مهر برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۲۹ ۱۷:۴۵

    موضوع فلسفه وجود و عوارض وجود است

    منوچهر صدوقی سها در نخستین نشست از سلسله گفت‌وگوهای انتقادی «ارغنون خرد» وجود و عوارض وجود را موضوع علم فلسفه عنوان کرد.

  • تکمیل ۱۴۰۰/۱۲/۰۳

    ناصر تکمیل همایون از حال‌وهوای کلاس درس غلامحسین صدیقی می‌گوید؛

    مرد آن است که پس از مرگ نامش زنده بماند

    یک بار من اشتباه کردم گفتم سقراط در دادگاه فرمایشی آتن محکوم شد. آن‌موقع در روزنامه‌ها، ترکیب «دادگاه فرمایشی» برای مصدق زیاد به کار می‌رفت. من چون مصدقی بودم، می‌خواستم از این واژه استفاده کنم. ایشان شدیداً پرخاش کردند و گفتند در آتن دادگاه فرمایشی نبود. دادگاه دموکراتیک بود و با نظام دموکراسی حاکم در آتن آن روز، سقراط را محکوم کردند.

  • بنی صدر ۱۴۰۰-۰۱-۱۵ ۱۲:۲۵

    ناگفته‌های حسین نمازی وزیر اسبق اقتصاد از فراز و نشیب‌های دهه شصت(۱)؛

    واکنش شهید رجایی به رفتارهای بنی‌صدر

    شهید رجایی با روش و منش بنی‌صدر آشنا بود و می‌دانست حرف‌هایی را که می‌زند بر مبنای ذهنیات خود بزرگ‌بینی اوست. شهید رجایی این مسائل را خیلی جدی نمی‌گرفت و معتقد بود، این روش و منش که برای خیلی‌ها روشن نیست به زودی روشن خواهد شد. بالأخره افراد زیادی به بنی‌صدر رأی داده بودند. افراد حزب‌اللهی زیادی هم به او رأی دادند. طولی نکشید که تمام این افراد به اشتباهات‌شان پی بردند.

  • دانشگاه ۱۳۹۹-۱۱-۲۹ ۰۹:۲۳

    نگاهی به نسبت دانشگاه و امر سیاسی؛

    دانشگاه بدون ایدئولوژی

    در مطالعه تاریخ ایران ، نهاد دانشگاه زیر سایه ، نفوذ و سیطره نهاد حکومت و دخالت دولتمردان، خود را هویت داده و دارای اثر بخشی است. موضوع جالب توجه این که دانشجو به عنوان عضوی از جامعه دانشگاهی در فرآیندها و تحولات سیاسی خود را در معرض قضاوت افکار عمومی قرار داده است. با تحولات دهه بیست و سی خورشیدی در ایران ، با شکل گیری احزاب سیاسی ، دانشجویان با امر سیاسی پیوندی هویتی و ایدئولوژیک یافتند. با ظهور مفاهیمی چون جنبش دانشجویی دخالت نهاد سیاست و احزاب در نهاد دانشگاه ، ایده فلسفی دانشگاه دچار تغییرات هویتی و دگرگونی مفهومی در پیوند با ایدئولوژی اندیشی گردید.

  • پاینده- صادقی ۱۳۹۹-۰۵-۱۹ ۰۰:۴۵

    چرا محاکم قضایی جای مناسبی برای مواجهه با انتقادات آکادمیک نیست؟

    پروندۀ گشودن رمان در محکمۀ وجدان‌های آگاه

    دوازدهم مرداد بیست نفر از استادان رشته‌های مختلف علوم انسانی مطلبی را در روزنامۀ شرق منتشر می‌کنند و از دستگاه قضایی تقاضا می‌کنند، کار بررسی این مسئله را به نهادهای دانشگاهی واگذار کند. آنان بیان می‌کنند که چنین رفتارهایی، باعث می‌شود آزادی بیان محدود شود و باب نقد بسته شود. فردای انتشار آن مطلب، پاینده می‌گوید که «به احترام» امضاکنندگان نامه شکایتش را پس می‌گیرد و قضاوت را به «وجدان‌های آگاه جامعۀ ادبی» واگذار می‌کند.

  • عکس نوروز ۱۳۹۹-۰۲-۰۶ ۱۳:۴۵

    چگونه نظریه " ایران بزرگ فرهنگی " می تواند  راهبردی برای دیپلماسی ایران باشد؟

    نوروز ابزاری برای منافع ملی

    حفظ وحدت سرزمینی و تقویت "ایران بزرگ فرهنگی " بیش از هر زمان دیگری  در مقابل تهدیدهای بزرگ قدیمی و تاریخی  ائتلاف " وحدت غلامان ترک و دستکاه خلافت" نیازمند تقویت و استحکام است و آن تقویت وحدت ملی ایران در پرتو رشد و ارتقای اهداف عالیه "دفاع از کیان ملی ایران "است.

  • فلسفه و دانشگاه ۱۳۹۹-۰۲-۰۱ ۱۲:۲۳

    چگونه علوم انسانی در جامعه مدنی به گردش افتاد؟

    فرار از دانشگاه

    در بحث ما تاریخ میدان روشنفکری از حیث تولید مستقل گفتارهای موازی اهمیت دارد. اگر دانشگاه در دوره پساانقلابی با قسمی از انسداد یا دست‌کم رکود تولید گفتار دست به گریبان بوده، میدان روشنفکری، در عوض، پیوسته دست‌اندرکار عرضه انبوهی از گفتارهای جورواجور بوده است. محض نمونه، مداخلات «حلقه کیان» یا «حلقه ارغنون» در دهه ۷۰ و ۸۰ را در نظر آورید.

  • کرونا ۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۰:۳۴

    نقدر بر عملکرد دولت در مقابله با ویروس کرونا؛

    دولت کجا است؟!

    یک دولت مقتدر توسعه گرا اگر حمایت طبقات و سایر بخش های عمومی را داشته باشد می تواند در عرض ده سال کشور را به وضع مطلوب برساند، اما راه برون رفت از همه مشکلات سیاست داخلی و خارجی ابتدا فهم تازه ای از دولتداری و حکمرانی است. در فهم کنونی از دولتمداری،نه توسعه ممکن است نه خود دولت به اندازه کافی اقتدار دارد. ایران برای توسعه و پیشرفت به دولتی مقتدر و نظمی تازه نیاز دارد.

  • کتابسوزی ۱۳۹۸-۱۱-۱۳ ۱۰:۴۷

    به بهانه آتش زدن کتاب طب هاریسون؛

    پس‌لرزه‌های یک کتاب سوزی

    داستان طب سنتی یا طب اسلامی هر روز صورت پیچیده تری به خود می‌گیرد. چند هفته پیش بود که آیت‌الله جوادی آملی به صراحت گفت که مجموعه احادیث متفن و معتبری نداریم که بتوان از آن طب اسلامی مستخرج کرد. با این وجود بخش هایی از حوزه علمیه به این تصورات دامن می‌زنند و ظاهرا عدد آنهایی که به توصیه های این طبیبان سنتی و اسلامی عمل می‌کنند هم قابل توجه است.

  • سرقت علمی ۱۳۹۸-۱۰-۰۳ ۱۰:۰۷

    داود رجبی؛

    چگونه می‌توان انتحال نکرد!؟

    می‌توان مدعی شد که بخش عمده‌ای از سرقت‌های ادبی موجود در جامعه‌ی ما ناشی از درک نادرست دانشجو و محقق از مفهوم پژوهش است، بگذریم از اینکه می‌توان به این مورد، موارد دیگری را نیز اضافه کرد. عدم وجود سازمان‌های نظارتی و جرایم سنگین برای متخلفین و سارقین علمی و ادبی، فقر فرهنگی گسترده که اخلاق پژوهش را مورد توجه قرار نمی‌دهد و...