نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۵۴

    نوشاد رکنی: شیوه‌های نگهداری نسخ خطی را بومی می‌کنیم

    عضو کمیته نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به سطح بالای استانداردهای نگهداری از نسخ خطی در کتابخانه ملی گفت: سعی می‌کنیم شیوه‌های نگهداری نسخ خطی را بومی ایران کنیم. متناسب با مواد تشکیل دهنده نسخ خطی و اطلاعات و استانداردهای جهانی، استانداردها را به روز نگه می‌داریم.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۵۰

    آزادی برسازنده هویت انسان است

    مفهوم پیشرفت (Development یا progress) از بحث‌برانگیزترین مفاهیم فکری و فلسفی در روزگار کنونی است. بسیاری از محققان تاریخ و فلسفه و جامعه‌شناسی معتقدند ایده پیشرفت، از مفاهیم بنیادین و اساسی در عصر تجدد (مدرنیته) و در روزگار مدرن است، به این معنای ساده که مسیر تاریخ بشری، رو به تکامل و اعتلا و بهبود است و وضعیت زندگی انسان به صورت نسبی، ولو به شکل بسیار کند و بطئی، هر روز بهتر از دیروز می‌شود.

  • 28 مرداد ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۴۵

    محمد امین فتاحی؛

    تاریخ‌نگاری کودتا، بازخوانی یک میراث

    به نظر می‌رسد که آبراهامیان در شیوۀ تاریخ‌نگاری تحولات ایران معاصر، به این الگو متعهد بوده است و کماکان در همین مسیر حرکت می‌کند. او در آخرین اثرش، یعنی کتاب «کودتا» نیز مطابق همین سیاق عمل کرده و براساس این الگو، بحث‌هایی را مطرح ساخته است که عملاً نظریه‌های پیشین دربارۀ کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را با چالش‌هایی جدی روبه‌رو کرده است.

  • فوگلین ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۴۳

    منتقد لیبرالیسم و توتالیتاریسم

    نظریۀ قرارداد هابز را بسیاری سنگ‌بنای مدرنیسم سیاسی نامیده‌اند. اما نظریۀ لویاتان فقط یک نظریۀ سیاسی نیست، بلکه از جهات متعددی به حوزه‌های دیگر از جمله دین، انسان‌شناسی و تاریخ پیوند خورده است.

  • تأملاتی درباب گیوتین و دار ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۱۹

    تأملاتی درباب گیوتین و دار

    داستایفسکی می گوید که در واپسین دم پیش از اعدام آدمی، او، هر اندازه هم که دلیر باشد، اگر با این گزینه روبرو شود که در عوض مرگ، چند صباح برجای از عمرش را بر ستیغ صخره‌ای بی‎آب ­وعلف سپری کند، با جان ­و دل آن را برخواهد گزید.

  • کتاب بر آمدن اقتدارگرایی ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۱۶

    برآمدن اقتدارگرایی

    سرانجام این کتاب دیدگاه‌هایی در مورد چگونگی مقابله با اقتدارگرایان و شکست آنان با استفاده از روش‌های آزموده شده و موثر ارائه می‌دهد.

  • آنتونیو گرامشی ۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۰۸

    فراتر از یک مارکسیست انقلابی

    «یادداشت‌های زندان» مجموعه مقالاتی است که گرامشی طی 11 سال زندانش در رژیم فاشیستی ایتالیا نوشت؛ او از ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۵ بیش از ۳۰ دفتر و حدود ۳ هزار صفحه مطلب نوشت.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۲۱

    علت لکنت زبان در کودکان چیست ؟

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۴۷

    تقسیم خطوط ترافیک

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۴:۱۴

    دوران سلطنت چهل و پنج ساله‌ای که به «عصر الیزابت» معروف شد

    کتاب «انگلستان عصر الیزابت» نوشته ویلیام دبلیو. لیس با ترجمه پریسا صیادی توسط نشر ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۴:۱۲

    چرا دیپلماسی نتوانست جلوی وقوع جنگ را بگیرد؟/ روایت خواندنی فرامکین از بزرگترین تراژدی تاریخ بشر

    سوگند رجبی‌نسب گفت: دیوید فرامکین به بررسی موشکافانه جنگ و علل آن به زبان ساده می‌پردازد. عموم مردم نقشی در تصمیمات جنگ و صلح نداشتند و حتی نمی‌دانستند پشت درهای بسته چه کارهایی در دست انجام است. آن رهبرانی که در مورد این مسائل صحبت و تصمیم‌گیری می‌کردند، در جهان خود می‌زیستند که در آن از جنگ و جنگجو تجلیل می‌شد.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۴:۰۱

    فلسفه معنا با یک کتاب به بازار می‌آید

    استاد زبان‌شناسی دانشگاه کمبریج در کتاب «سمانتیک، پرگماتیک، فلسفه؛ سفری در معنا» که اوایل سال 2023 میلادی به بازار کتاب خواهد آمد، به تفکیک معناشناسی و معناشناسی عملی در متن پرداخته و فلسفه معنا را مورد بررسی قرار داده است.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۵

    سعادت در نگاه سهروردی: تأملی در سازگاری آن با مبانی و اصول اخلاق متعارف عقلانی

    سی‌امین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «سعادت در نگاه سهروردی: تأملی در سازگاری آن با مبانی و اصول اخلاق متعارف عقلانی» اختصاص دارد که با سخنان دکتر محسن جوادی در روز چهارشنبه ۲۷ مهرماه ساعت ۱۵ برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۳

    مبانی «ادبیات تطبیقی» از نگاه نامور مطلق

    رییس فرهنگستان هنر در کتاب «ادبیات تطبیقی» که از سوی نشر لوگوس به انتشار رسیده، به تشریح این گرایش علمی پرداخت.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۱

    شعر فرخی یزدی آیینه ادبیات دادخواهی است

    آسیه ذبیح‌نیا، نویسنده، پژوهشگر ادبی و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تاکید دارد که شعر فرخی مصداق مبارزه با بی‌عدالتی و ظلم و نمونه شکوائیه سیاسی در عصر مشروطه است.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۰

    کریم فیضی: هیچ محققی در طراز استاد شفیعی کدکنی نداریم

    نویسنده کتاب‌های «شفیعی کدکنی و هزاران سال انسان» و «صدها سال تنهایی» گفت: در دوران معاصر که تحقیقات آکادمیک به ایران آمده‌اند، هیچ محققی در طراز استاد شفیعی کدکنی نداریم.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۴۵

    «فرهنگ» چگونه به ما رسید؟

  • اسلامی ندوشن ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۱:۲۰

    انتخاب زبان فارسی به عنوان وطن طبیعی ایرانی

    محمدعلی اسلامی ندوشن معتقد بوده است: نبوغ ایرانی، وطن طبیعی خود را در زبان فارسی یافت. به کمک و از طریق آن بود که جانشینی برای امپراتوری سیاسی از دست رفته یافت شد. گستردگی فرهنگی ایران جانشین امپراتوری شاهنشاهی شد، بی‌درنگ زبان فارسی وارد میدان و به‌عنوان دومین زبان عالم اسلام شناخته شد.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۱:۱۸

    خلاقیت سهروردی در نگارش قصه غربت غربی و نمودی از تعالیم اشراقی

    بیست‌وهشتمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «بینامتنیت در قصیده‌ی مروارید سریانی و قصه‌ی غربت غربی سهروردی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر رضا اسدپور دوشنبه ۱۸ مهرماه برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۲۳ ۲۰:۲۴

    معرفی خانه تاب آوری ایرانیان

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۹:۱۶

    یک خلا بزرگ!/ عامل نابرابری ها در ایران امروز را، در سطح تئوریک باید جستجو کرد یا اقدام؟

    تئوری عدالت، انسجام ساختاری می دهد و سطوح مختلف حکمرانی می توانند بر پایه آن، کارکردهای مکمل داشته باشد و عملکرد آنها به نتیجه ختم شود؛ اما در فقدان تئوری، اقدامات اقتضایی صورت می گیرد، آن چنان که تا امروز بر ما گذشته است.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۴:۳۸

    روایتی از چگونگی شکل‌گیری گروهک کومله و فعالیت‌های خرابکارانه‌اش

    «خروج از سایه» روایتی از چگونگی شکل‌گیری گروهک کومله و فعالیت‌های خرابکارانه این گروهک تروریستی و اعضای آن در جریان ماه‌های نخستینِ پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۴:۱۶

    نخستین رویارویی چین با قدرت‌های سلطه‌جوی اروپایی

    معادلات مختلفی در حوزه سیاست خارجی میان دیپلمات‌ها و سیاست‌مداران وجود دارد و شاید اگر روی تحقیقاتشان تمرکز کنیم متوجه اختلاف دیدگاه‌های فراوانی درباره اعتبار کشورها بشویم. یکی از بزرگترین کشورهایی که با قهر و آشتی‌اش می‌تواند تاثیرات فراوانی بر اقتصاد جهان بگذارد، چین است. در ادامه معرفی مختصری از کتاب «چین» نوشته هنری آ. کیسینجر می‌خوانید.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۴:۱۴

    بحران دموکراسی از زبان چامسکی

    کتاب «دنیا دست کیست؟» مصاحبه دیوید بارسمیان با نوام چامسکی است که توسط ضیاء‌الدین خسروشاهی و مسعود حسن‌پور ترجمه شده و نشر هونار آن را منتشر کرده است. چامسکی در این کتاب به بحران دموکراسی اشاره کرده و وجوه مختلف حاکمیت مردم بر مردم را روشن ساخته است.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۵۹

    گفت‌وگو با مهدی نورمحمدی درباره کتاب «اخبار و اسناد کلنل علینقی وزیری در مطبوعات دوره قاجار و پهلوی»

    مهدی نورمحمدی، پژوهشگر تاریخ و سندشناس می‌گوید: بزرگ‌ترین عامل مناقشه بین وزیری و موسیقیدانان زمانه‌اش در این بود که فعالان موسیقی به ویژه طیف سنت‌گرا اعتقاد داشتند که موسیقی وزیری نه غربی است نه ایرانی. نخستین انتقادی هم که از او می‌شود از سوی عارف قزوینی مطرح شد.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۵۶

    تاریخ‌گری و تاریخ‌نگاری به روایت نوایی / الهام ملک‌زاده

    از اوان انقلاب مشروطه که شماری از ادیبان و دانشوران ایرانی با ایران‌شناسان اروپایی آشنا شدند و باب مراوده و مکاتبه بین آنها گشوده شد، کسانی از جمله علامه محمد قزوینی، سید حسن تقی‌زاده، محمدعلی فروغی و... روش‌های نوین پژوهش‌های ادبی و تاریخ‌نویسی و تصحیح انتقادی متون گذشته را آموختند و در ایران رواج دادند.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۵۴

    نگاهی به کتاب «سرگذشت ایرانیان»

    کتاب «سرگذشت ایرانیان» خواننده را با تاریخ پرفراز و نشیب ایران و دوره‌های گوناگون آشنا می‌کند. این کتاب چکیده‌ای از تاریخ کامل کشور از پیدایش مادها تا پایان دوران قاجار است.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۲۸

    سرآمد تفاسیر فارسی قرآن / حسین مسرت

    کشف الاسرار را اگر دانشنامه ای از علوم قرآنی ، دینی ، بلاغی ، حکمی ، عرفانی . کلامی و ادبی بخوانیم ، سخنی بیهوده نگفته ایم . و حتّی فراتر از آن برای نسل کنونی ، میراثی گران سنگ از ناب ترین واژگان پارسی است که می تواند به گران باری گنجینۀ واژگان زبان فارسی یاری کند .

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۳:۰۰

    انتشار مجلد سیزدهم «فهرست مقالات فارسی» در آیندۀ نزدیک

    مجلد سیزدهم فهرست مقالات فارسی در زمینۀ تحقیقات ایرانی به بنیادگذاری ایرج افشار، به‌کوشش و همّت ایران‌ناز کاشیان به‌زودی انتشار می‌یابد.

  • ۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۲:۰۸

    اعلام برگزیدگان جایزۀ گنجینۀ پژوهشی ایرج افشار

    برگزیدگان هفتمین و هشتمین دورة جایزۀ گنجینه پژوهشی ایرج افشار در نودوهفتمین زادروز این ایران‌شناس و کتابدار فقید، مشخص و دو پایان‌نامه شایستۀ تقدیر دانسته شدند.