نمایش همه
  • شکاف ۱۴۰۴-۰۱-۱۶ ۰۸:۲۷

    داوود پرچمی؛

    شکاف، زمینۀ تعارض اجتماعی

    شکاف اجتماعی، گروه‌بندی متشکل هویت ‌بخش آمادۀ رویارویی اعضای یک جامعه با یکدیگر، به دلیل تفاوت در ارزش‌ها و دسترسی به منابع است. تا زمانی که هویت گروهیِ ناشی از تفاوت ارزش‌ها و منابع تفکیک نشود و رقابت بین‌گروهی ایجاد نکند، شکاف اجتماعی نیست و هنگامی‌که به رویارویی برسد، به تضاد اجتماعی تبدیل می‌شود.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۷ ۱۳:۲۰

    بهار در اندیشه مولانا

    مولانا به عناصر طبیعت، معنابخشی و شادی در سروده‌های بهاری خود، همزمان توجه داشت و این ویژگی، او را از شاعران صرفا توصیف‌گرا یا شاعران دوری‌گزین از طبیعت، متمایز کرده است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۴:۳۵

    درس های ملی شدن برای برجام و توسعه/ می خواستید مذاکرات کنسرسیوم مانند برجام ۱۷ سال طول بکشد/ کنسرسیوم ایران را با شتاب به توسعه رساند

    قرارداد کنسرسیوم هیچ مغایرتی با ملی شدن صنعت نفت ایران نداشت، فقط اجرایی شدن آن را تسهیل کرد و ۱۷ سال بعد تمام شد و به ایران تحویل شد و رفت! لابد می خواستید مذاکرات آن نیز مانند برجام ۱۷ سال طول بکشد و نفت تعطیل و به جایی هم نرسد!...مسئله دیکتاتوری هم که اشاره کرده اند مقوله ای است مرتبط با توسعه فرهنگی و اجتماعی و ربطی به کنسرسیوم ندارد! شاه در آغاز در مسائل اجرایی هیچ دخالتی نداشت...آیا امینی کارشناس کاردان و همکارانش طی چهار ماه مذاکره به توافقی دست نیافتند که در دوران آن ایران به بالاترین شتاب توسعه دست یافت و ایران از آن بهره مند شد؟

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۳:۰۵

    برگزاری هم اندیشی علمی علوم انسانی اسلامی، از نظریه پردازی تا تحقق

    هم اندیشی علمی علوم انسانی اسلامی؛ از نظریه پردازی تا تحقق از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می شود.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۱:۲۲

    برون رفت از بحران با بازخوانی انتقادی اقبال، بازرگان و شریعتی

    در تاسیس یک الهیات مدنی، نباید مجادلات فکری و الهیاتی یکصد و اندی سال گذشته را نادیده بگیریم. اقبال، بازرگان و شریعتی بحث‌هایی در زمینه الهیات عرضه کرده‌اند. این میراث را باید با رویکردی انتقادی بازخوانی کرد. آنها خودآگاه و گاهی ناخودآگاه موادی برای تاسیس یک مخیله مدنی تازه تولید کرده‌اند. باید آنها را بازشناسی کرد و در جهت افقی جدید از باهم بایی مدنی و مخیله‌ مدافع آن، مورد بهره برداری قرار داد. اما تردیدی در آن نیست که در این زمینه باید بنیادسازی‌های تازه کرد.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۰۸:۱۶

    جستجوی حقیقت در میان واقعیت‌ها: سفری در دنیای علم و فلسفه

    آن چیزی که شما می توانید در نهایت بر روی آن قضاوت بکنید، برداشتی است که از حقیقت دارید. پس واقع بین بودن به معنای دیدن آن واقعیت هایی است که وجود دارند. و نه آن حقیقتی که در ذهن شما شکل گرفته است. از این رو به نظرم می رسد که حقیقت تلخ نیست. بلکه این واقعیت ها هستند که تلخ هستند. پس واقعیت برداشتی است که هر کسی، نسبت به حقیقت دارد

  • ملانظر ۱۴۰۳/۱۲/۲۲

    گفت‌وگو با حسین ملانظر؛

    مناسبات استعمار و ترجمه

    یکی از پایگاه‌های استعمار، وزارت علوم و اساتید دانشگاه هستند. چگونه و بر چه مبنایی به استاد دانشگاه امتیاز می‌دهند؟ اگر استاد دانشگاه تولید کرد باید قدر او را دانست، اما اگر او در این تلۀ ‌ترجمه بود و تولید قلابی کرد باید او را تنبیه کنند نه تشویق.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۱ ۱۶:۱۱

    نشست "رونمایی کتاب «از قول آشنا» جشن نامه دکتر منصوره اتحادیه" برگزار شد

    نشست "رونمایی کتاب «از قول آشنا» جشن نامه دکتر منصوره اتحادیه" به همت نشر تاریخ ایران و با همکاری گروه تاریخ و باستان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز یکشنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۱ ۱۱:۲۰

    فراخوان همایش ملاصدرا با موضوع فلسفه و مسائل زنان منتشر شد

    از بنیاد حکمت اسلامی صدرا در متن فراخوان مقاله بیست و نهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا آمده است: این همایش با موضوع «فلسفه و مسائل زنان» در خرداد ۱۴۰۴ و بمناسبت روز ملی بزرگداشت ملاصدرا برگزار خواهد شد.

  • نیکو سرخوش ۱۴۰۳-۱۲-۲۱ ۱۱:۱۵

    نیکو سرخوش؛

    اسلام سیاسی یا آچارفرانسۀ تحلیل

    اسلام سیاسی در بسیاری از تحلیل ها یک آدرس غلط است. اینک پرسش اصلی این است که چگونه این آدرس غلط تا بدین اندازه فراگیر شده است و به سهولت می توان نُسَخ متفاوت آن را با کارکردی مشابه از حسن منصور گرفته تا محمد مالجو از مصطفی مهرآئین تا حاتم قادری مشاهده کرد.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۱ ۱۰:۰۷

    رژیم فستینگ الهام گرفته از آموزه‌های ابن سیناست

    محسن ناصری، پزشک و استاد فارماکولوژی دانشکده طب سنتی دانشگاه شاهد در مورد تأثیر طب ابن‌سینا در دنیای امروز گفت: «تئوری سردی و گرمی غذا» در طب ابن‌سینا در حال گسترش در جهان است و روش‌هایی مانند فستینگ که از آموزه‌های او الهام گرفته شده است در کشورهایی مانند آلمان و آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۰ ۱۶:۱۰

    چرا تلاش ها برای زیست مدرن در ایران به شکست انجامیده است؟

    به مجلس ها کنونی و ادوار گذشته و نمایندگان نگاه کنید. اغلب کارچاق کن هستند. وزرا را بیچاره کرده اند، که البته نه فقط امروز همیشه این گونه بوده است، و از آن طرف هم مردم را . یعنی اساسا نگاه و کار قانونگذاری وجود ندارد. از این رو وفاق هم از این دست از مسائل است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۰ ۱۵:۱۴

    ملکیان و بررسی تفاوت در لذت و رنج میان زن با مرد

    در تاریخ جنبش فمینیسم در مرحله اول، هدف آن آزادی زنان و برابری حقوق آنان با حقوق مردم بود. در مرحله دوم، این جنبش بر تساوی حقوق تأکید کرد. اما در مرحله سوم، زنان باید اجازه داشته باشند تا نگرش‌های خود را نسبت به جهان به‌ویژه در حوزه‌های مختلف علمی و فلسفی بیان کنند. به‌طور سنتی، تصاویری که از جهان ارائه شده، توسط مردان بوده است؛ در منطق، ریاضیات، علوم تجربی، فلسفه، تاریخ و حتی در حوزه‌های دینی و مذهبی، مردان بر تفکرات و دیدگاه‌ها حاکم بوده‌اند.

  • اولریش بک ۱۴۰۳-۱۲-۲۰ ۱۰:۵۹

    نگاهی به نقد اولریش بک به مدرنیته؛

    بحران‌های برآمده از مدرنیته

    بک تأکید می‌کند اسطوره‌ای که تفکر اجتماعی قرن نوزدهم اساساً به دام آن افتاد و سایه‌اش هنوز بر سر این تفکر سنگینی می‌کند، مدعی است که جامعه صنعتی پیشرفته، الگوهای کار و زندگی‌اش، بخش‌های تولیدی‌اش، تفکراتش، درباره مقوله‌های رشد اقتصادی، درکش از علم و فناوری و اشکال دموکراسی‌اش به‌تمامی جامعه‌ای مدرن است، اوج نوگرایی است و به‌سختی می‌توان برتر از آن را تصور کرد.

  • معیدفر ۱۴۰۳/۱۲/۱۸

    گفت‌وگو با سعید معیدفر؛

    مسئله ایران منحصر به فرد است

    ضروری است که هرازگاهی مجموعه این تلاش‌ها در مفهوم‌پردازی، نظریه‌پردازی‌و بررسی‌های تطبیقی برای جامعه ایران در ابعاد مختلف آن را به اشتراک بگذاریم تا بتوانیم به‌واسطه نوعی تلاش انتقادی و برهم‌افزایی، جایگاه این تلاش‌ها را تثبیت کنیم تا جامعه‌شناسی ایران شکل بگیرد و بنیان‌های توسعه اجتماعی کشور بر آن، استوار شود.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۱۸ ۰۷:۴۵

    ابن‌سینا در مباحث فلسفی امروز می‌تواند به ما کمک کند و حرف دارد

    رئیس بنیاد بوعلی سینا در نشست حکمت سینوی، گفت: روح و اندیشه ابن‌سینا به تعبیری در فرهنگ ایرانی-اسلامی جاری است و کانون آن با حضور ابن‌سینا در همدان است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۱۵ ۱۵:۴۱

    فلسفی زندگی کردن جرات و توانمندی می خواهد

    توصیفی که اولریش از خودش می‌کند، به «ماشینی تبدیل می‌شود که زندگی را بی‌امان ارزش‌زدایی می‌کند». تنها راه گریز از این لازمه این است که به ذهن وظیفه‌ای محول کنید که در خور توانایی‌هایش باشد؛ پرسش‌هایی پیش پایش بگذارید که بدون هیچ ملاحظه‌ای عمیقاً درباره‌شان بیندیشد. اما قطعاً این کار مستلزم این است که برای رسیدن به پاسخ‌ آن‌ها امید داشته باشید. و یک راه برای فهمیدن فلسفه‌ورزی همین است: فراهم‌آوردن فضایی امن برای عملکرد آزاد و رهای ذهن.

  • عدالت ۱۴۰۳-۱۲-۱۵ ۱۱:۲۹

    سالواتوره دی مارتینو؛

    چرا عدالت اجتماعی یک مسئله اساسی است؟

    جامعه ای که در آن افراد و گروه ها حس بازنده ندارند و خود را بازنده شرایط موجود نمی دانند گرایش بیشتری به همکاری و همیاری برای توسعه جمعی دارند. در چنین جامعه ای پتانسیل درونی افراد و گروه ها در منازعات بی نتیجه و کنش های پرخاشگرانه انتفام جویانه صرف نمی شود بلکه در راستای هدف مشترک ارتقای سطح رشد اجتماع می تواند به کار گرفته شود.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۱۴ ۰۷:۴۵

    هیچ علمی بدون حکمت پذیرفته نیست

    غلامرضا اعوانی گفت: یکی از اشتباهات ما این است که فقط نقصان های حکمت طبیعی قدیم را می بینیم و امتیازات آن را نمی بینیم. نکته ممتاز حکمت طبیعی قدیم این است که علم فیزیک را به علم الهی ربط می دهد. ما محتاج این نگرش هستیم و به همین خاطر باید حکمت را به عنوان اصل در نظر بگیریم. باشکال عمده ما این است که از حکمت الهی، چنان که قدما می فهمیدند، فاصله گرفته ایم و این یک خطر بزرگ برای بشری است که روی زمین زندگی می کند. بنابراین هیچ علمی بدون حکمت پذیرفته نیست.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۱۲ ۰۷:۵۵

    مکتب اخلاقی ارسطو هدف از اخلاق را چه چیزی می داند؟

    مکتب اخلاق ارسطو که از عمیق‌ترین و ریشه‌ای‌ترین منابع مکاتب اخلاقی دنیاست،هدف از اخلاق را سعادت می‌داند صحبت درباره سعادت دنیاست.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۰۶ ۱۰:۵۸

    اقتصاد سیاسی اصلاحات نهادی

    گرچه اقتصاددانان و دانشمندان علم سیاست چگونگی اثرگذاری نهادهای سیاسی -به معنای قواعد تعیین‌کننده برهم‌کنش‌های اقتصادی و سیاسی- بر تصمیم‌سازی‌های سیاسی و پیامدهای اقتصادی-اجتماعی آن را به‌طور گسترده مورد بررسی قرار داده‌اند، اما تعریف و کمی‌سازی کیفیت حکمرانی همچنان یکی از چالش‌های فراروی اقتصاد و سیاست است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۰۵ ۱۰:۲۱

    تاریخ نگاری که شیفته شیخ فضل الله بود

    علی ابوالحسنی به عنوان یک پژوهشگر تاریخ معاصر ایران شناخته می‌شود که شیفته شیخ فضل الله نوری بود و پژوهش‌ها و کتاب‌های زیادی درباره این شخصیت و مشروطه مشروعه او دارد.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۰۵ ۰۹:۲۷

    کتابخانه‌های آینده چگونه تأمین کتاب می‌کنند؟

    تأمین کتاب در کتابخانه‌های مدرن به فرایند نظام‌مند انتخاب، تهیه و مدیریت منابع برای ایجاد مجموعه‌ای همسو با مأموریت کتابخانه، نیازهای کاربران و روندهای نوظهور اشاره دارد. این فرایند نقش مهمی در اطمینان از دسترسی کاربران به منابع مرتبط، باکیفیت و متنوع، چه در قالب فیزیکی و چه دیجیتال، ایفا می‌کند.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۰۵ ۰۸:۱۴

    آیا هوش مصنوعی می‌تواند به کمک علوم سیاسی بیاید؟

    علی‌اصغر رئیس‌زاده، مترجم کتاب «درآمدی بر فلسفه سیاسی هوش مصنوعی» گفت: مفاهیم فلسفی و به طور خاص فلسفه سیاسی از دید تکنولوژی‌های جدید و به طور خاص‌تر از دید هوش مصنوعی در کتاب «درآمدی بر فلسفه سیاسی هوش مصنوعی» باز تعریف شده‌اند.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۰۴ ۱۳:۱۹

    برگزاری نشست «پرسش از معنای جمهوری اسلامی»

    نشست «پرسش از معنای جمهوری اسلامی» به میزبانی کانون اندیشه جوان روز یکشنبه پنجم اسفند ساعت ۱۴ برگزار می‌شود.

  • نئولیبرالیسم ۱۴۰۳-۱۲-۰۴ ۱۱:۱۶

    جورج مونبیات؛

    آیا نئولیبرالیسم علت بسیاری از مشکلات جهانی است؟

    نئولیبرالیسم به رقابت به چشم ویژگی تعیین‌کننده‌ی روابط انسان نگاه می‌کند. این ایدئولوژی شهروندان را به شکل مصرف‌کنندگانی توصیف می‌کند که بهترین نمود انتخاب دموکراتیک آن‌ها خرید و فروش است یعنی فرآیندی که به شایستگی پاداش می‌دهد و ناکارآمدی را تنبیه می‌کند. این ایدئولوژی معتقد است که «بازار» مزایایی دارد که هیچ‌گاه با برنامه‌ریزی اقتصاد نمی‌توان به آن‌ها دست پیدا کرد.

  • هابز ۱۴۰۳/۱۲/۰۱

    گفت‌وگو با الویشس مارتینیچ

    کشفیات جدید اشتراوس

    بیشتر هابزپژوهان اطلاعات زیادی دربارۀ حال‌وهوای مذهبی سده‌های شانزده و هفده یا به‌طور کل تاریخ مسیحیت ندارند و آن‌هایی هم که دارند، به‌ویژه کوئینتن اسکینر، در مقایسه با من، به عوامل مذهبی وزن چندانی نمی‌دهند. بسیاری از این محققان بعدی فکر می‌کنند که هابز فیلسوف بزرگی بود و فیلسوفان بزرگ به خدا اعتقاد ندارند و این خاصه در میان طرفداران لئو اشتراوس (اشتراوسی‌ها) و افرادی از این قبیل رایج است.

  • محمد صنعتی ۱۴۰۳-۱۱-۲۳ ۱۱:۲۶

    گفت‌وگو با دکتر محمد صنعتی

    روان‌کاوی سینمای ضدروان‌کاو

    تحمل دیدن سینمای خشن هانکه را ندارم

    هدف عصر روشنگری این بود که خشونت‌های انسانی را محدود کند و افراد در جامعه‌شان احساس امنیت کنند. البته این‌ها نشانه‌ی افول آرمان‌های روشنگری نیست. نشانه‌ی این است که جوامع غربی و صدالبته جوامع جهان سوم، هنوز به تحقق مطلوب آرمان‌های روشنگری در جوامع خود نرسیده‌اند.

  • کارل اشمیت ۱۴۰۳-۱۱-۲۱ ۱۱:۱۴

    از مجموعه درسگفتارهای فلسفه حقوق سیدجواد طباطبایی؛

    کارل اشمیت و فلسفۀ حقوق آلمان نازی

    دیدگاهی که اشمیت به دفاع از آن برخاست از دیدگاه برخی نویسندگان، نظیر کارل رایموند پوپر (۱۹۰۲ ۱۹۹۴)، ریشه در افکار و فلسفۀ سیاسی هگل داشت. برای تصحیح سوء برداشت پوپر لاجرم توضیحی در این باب لازم است. هگل هم‌چنان‌که می‌دانیم از منتقدین سرسخت مفاهیم انتزاعی بود. وی در نقد دیدگاه اخلاقی کانت بر این باور بود که رأی او در این باب بر مبنای انتزاعات اخلاقی است، و این انتزاعات به هیچ نظم واقعی در عالم خارج ارتباطی پیدا نمی‌کند، چرا که یک امر کلّی اخلاقی را عرضه می‌کند که جایگاه آن در نظام اجتماعی مشخص نیست و به همین خاطر است که در جایی می‌گوید: اخلاق کانتی، لانۀ تنش‌ها و تضادهاست.

  • ۱۴۰۲-۰۴-۲۸ ۱۷:۰۳

    اندیشه ایرانشهری آگاهی است یا ایدئولوژی؟

    شماره بیست و ششم مجله سیاست‌نامه منتشر شد