به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ دكتر حداد عادل در همایش برنامه ریزی آموزشی و درسی كه با محوریت رویكردها و سیاستهای جدید وزارت علوم در حوزه برنامهریزی آموزشی و درسی و دستاوردها و عملكرد گروهها و كمیتههای برنامهریزی درسی در محل این وزارتخانه برگزار شد گزارشی درخصوص فعالیتهای شورای تحول و ارتقای علوم انسانی ارائه كرد.
وی با بیان اینكه یكی از مأموریتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی، تحول در محتوای برنامه های علوم انسانی است افزود: در این زمینه فعالیتهای مناسبی صورت گرفته و در نهایت در سال ۱۳۸۸ مقام معظم رهبری به صورت جدیتری این موضوع را در دیدار با استادان دانشگاهها مطرح فرمودند و شورای عالی انقلاب فرهنگی آیین نامه ای برای تحقق این امر به تصویب رساند كه به موجب آن شورایی با اختیاراتی تعیین شد و این شورا بیش از ۵ سال است كه فعالیت خود را آغاز كرده است.
رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی تصریح كرد: در این شورا استادان صاحبنظر دانشگاهها و روسای دانشگاههای تهران و علامه طباطبایی و تعدادی از روحانیانی كه تحصیلات دانشگاهی علوم انسانی دارند عضو هستند و این شورا تاكنون ۱۰۵ جلسه در باب ضرورت تحول و ارتقای علوم انسانی تشكیل داده است.
وی در ادامه گفت: سوال مهمی كه در شورای تحول و ارتقای علوم انسانی درخصوص علوم انسانی مطرح است این است كه آیا جامعه و ملت ما علوم انسانی موجود را با آگاهی از مبانی آنها پذیرفته، رایج و تدریس كرده است. آیا نقد كافی و بررسی صورت گرفته یا خیر؟ یك نگاه تاریخی حكایت از آن دارد كه هم علوم پایه و مهندسی و هم علوم انسانی را بدون آگاهی از مبانی فلسفی آن پذیرفتهایم.
حداد عادل افزود: در این زمینه نیاز به بررسی داریم حال باید ببینیم مبانی علوم انسانی چه اندازه با مبانی ما انطباق دارد و چه اندازه تضاد و تعارض دارد و در جایی كه تعارض و تضاد وجود دارد فكری كنیم و این ماحصل علت و انگیزه و علت اصلی تحول در علوم انسانی است و به معنای آن نیست كه ما قصد اعراض كلی از علوم انسانی غربی را داشته باشیم.
وی خاطرنشان كرد: مقام معظم رهبری چندین بار تصریح فرموده اند كه وقتی میگوییم تحول در علوم انسانی، به معنای این نیست كه دستاوردهای مثبت و قطعی علوم انسانی غربی را انكار كرده و كنار بگذاریم.
رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی در ادامه گفت: تحول در علوم انسانی بیشتر نگاهی انتقادی در محیطی منطقی، علمی، آرام و به دور از دسته بندیهای سیاسی است.
وی با اشاره به اینكه شورای تحول و ارتقای علوم انسانی در جلسات اولیه خود به موضوع مهمی در وضعیت علوم انسانی توجه كرد و آن گسترش بی رویه رشته های علوم انسانی در كشور بود اظهار داشت: همه ما به این امر آگاهیم كه در سه دهه گذشته چه اتفاقی از حیث گسترش كمی در علوم انسانی رخ داده و اگر رشته هنر را نیز جزو رشته های علوم انسانی محسوب كنیم، بیش از ۵۰ درصد دانشجویان كل كشور در رشته های علوم انسانی تحصیل می كنند .
وی تصریح كرد: شورای تحول و ارتقای علوم انسانی در آغاز كار خود تصمیم گرفت توسعه كمی رشته های علوم انسانی را متوقف كند اما پس از مدتی به نظر آمد موارد استثنایی نیز وجود دارد و بر این اساس یك گروه ۳ نفره متشكل از شورا و وزارت علوم به وجود آمد تا موارد خاص را در این حوزه معین كنند.
حداد عادل گفت: تصمیم دیگر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی این است كه از میان همه رشته های علوم انسانی به ۱۵ رشته حقوق، علوم سیاسی، علوم اجتماعی، روان شناسی، تاریخ، فلسفه، هنر، فلسفه دین، علوم تربیتی، معماری، اقتصاد، مدیریت، زبانهای خارجی ، مطالعات زنان و فرهنگ و ارتباطات اولویت داد.
وی افزود: امر دیگری كه صورت پذیرفت این است كه تشخیص تحول رشته های علوم انسانی باید توسط استادان خود رشته ها صورت گیرد و كار شورای تحول علوم انسانی هدایت، نظارت، هماهنگی و هم افزایی است.
رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی خاطرنشان كرد: موضوع تحول علوم انسانی به ۴ موضوع محتوا و برنامهها، استادان، دانشجویان و پایان نامه های دانشگاهی و مجلات پژوهشی تفكیك شده و در باب محتوا و برنامه ، چهار مفهوم اصلی اسلامی سازی محتوا و برنامه، بومی سازی، كارآمدی و روزآمدی مشخص شده است.
حداد عادل در خاتمه اظهار داشت: اعتقاد راسخ دارم كه تحول و ارتقای علوم انسانی كاری تمدن ساز است و باید آهسته، پیوسته، با ایمان و بصیرت و به دور از تعصب و جنجال انجام شود و مستلزم هماهنگی و همكاری این شورا با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و تحول علوم انسانی به همان اندازه كه مبنایی و محتوایی است مدیریتی و اجرایی نیز است.
نظر شما