-
۱۴۰۳-۱۲-۲۷ ۱۱:۵۱
«صد سال تنهایی» چگونه به سریالی تماشایی تبدیل شد؟
اقتباس از رمان «صد سال تنهایی» یکی از دشوارترین چالشهای سینما و تلویزیون به حساب میآید. این اثر به خاطر تعدد شخصیتها و پیچیدگی روابط میان آنها و بهرهگیری از رئالیسم جادویی، فضایی خاص و منحصربهفرد دارد که به تصویر کشیدن آن را سخت میکند. جادوی ادبی گابریل گارسیا مارکز در سراسر داستان جاری است و همین امر باعث شده که بسیاری از کارگردانان از ساخت فیلم یا سریالی بر اساس آن هراس داشته باشند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۷ ۱۱:۲۲
الهیات طبیعی و وحیانی در اسلام و مسیحیت نقش مشابهی داشتهاند
پروفسور «چارلز تالیافرو» استاد کالج سنت اولاف و عضو انجمن فیلسوفان آمریکا معتقد است از نظر تاریخی، الهیات طبیعی و الهیات وحیانی در هر دو سنت مسیحیت و اسلام نقش مشابهی داشتهاند. در هر دو سنت، تعادلی بین این دو وجود داشته و هر دو سنت بر یکدیگر تأثیر گذاشتهاند. شاید بزرگترین متأله طبیعی در غرب، توماس آکویناس، تحت تأثیر فیلسوف مسلمان ابن رشد بوده است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۵:۱۰
سهم آل بویه در پاسداشت و بازیابی هویت ملی
عباس پناهی، دانشیار تاریخ و مطالعات ایرانشناسی دانشگاه گیلان گفت: در این کتاب با تحلیل چراییِ کم توجهی به زبان فارسی، با نشان دادن دیگر عناصر مهم هویت ایرانی / ساسانی در این دوره، نقش و سهم دولت آل بویه در پاسداشت و بازیابی هویت ملی / ایرانی و انتقال فرهنگ و هویت ایرانِ ساسانی به دوران اسلامی را آشکار سازد.عباس پناهی، دانشیار تاریخ و مطالعات ایرانشناسی دانشگاه گیلان گفت: از نظر محتوایی در مقالات کتاب «نقش و کارکرد بویهیان در گستره ایران و جهان اسلام» به تمامی حوزههای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و هنری عصر آل بویه پرداخته شده است، به گونهای که این اثر نوعی دایرهالمعارف خلاصه شده از جامعه عصر بویهی را بازنمایی میکند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۲:۴۸
چهار عنوان کتاب جدید انتشارات مرکز دائرةالمعارف در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳
چهار عنوان کتاب جدید «چهلچراغ»، «نقاوةالادوار و تصانیف»، «خور و بیابانک در گذرگاه تاریخ» و «معماری بومی سواحل و بنادر شمالی خلیجفارس» در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳، توسط انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی منتشر شدند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۵ ۱۱:۴۵
انتشار یادداشتهای جلال آل احمد برای اولینبار
جلد اول «یادداشتهای روزانه جلال آل احمد» با تدوین محمدحسین دانایی از سوی انتشارات اطلاعات منتشر شد و در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۵ ۰۸:۲۹
زرتشتیان در تاریخ اسلام آغازین و در دوره پساباستان
اندرو. دی. مگنسون در پژوهشی تاریخی، فکری و تحلیلی تلاش کرده تا زاویهای از رابطه اولیه میان زرتشتیهای ساکن در فلات ایران و مسلمانان فاتح را مورد کندو کاو قرار دهد. برای درک اهمیت این رویارویی درک ماهیت دین زرتشتیان در دوره پساباستان مهم است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۵ ۰۷:۲۴
کتاب «بازیسازی تاریخ»؛ رویکردی جدید به آموزش علوم اجتماعی
کتاب بازیسازی تاریخ یک رویکرد جدید به آموزش علوم اجتماعی به بررسی نقش بازیها در آموزش تاریخ میپردازد و فواید استفاده از تکنیکهای بازیسازی را برای یادگیری بهتر معرفی میکند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۲ ۱۳:۱۱
حماسه سجادیه با خوانش سید مهدی
اگر در جایجای کرهی زمین قدم بگذارید و با آدمها همکلام شوید، کمتر کسی را مییابید که نام حسین (ع) را نشنیده باشد و داستان حقطلبی و مظلومیتش را نداند. بعد از حدود هزار و چهارصد سال، داستان واقعهی کربلا همچنان زنده، سوزناک و مملو از پیام در جریان است و میتوان ردی از آن را در این جهان دگرگونشده دید.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۲ ۱۰:۱۶
چرا «گفتگو با کافکا» برای گوستاو یانوش مهم بود؟
یانوش شیفته کافکا و تشنه دانستن بود و ما لابهلای این گفتگوها، به کافکا نزدیک میشویم. ما با کافکا دیگر تنها به عنوان یک چهره ادبی روبهرو نیستیم؛ بلکه با او به عنوان یک انسان، با تمام ضعفهایش مواجه میشویم.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۱ ۱۲:۲۱
ایرج افشار و آثار سترگ و پُربرگ و باری که به یادگار ماند
کتاب «این دفتر بیمعنی» یادگارنمای فرهنگی از ایرج افشار است. وی در این کتاب چنین نوشته است: اگر به نوشتن این مجموعه پرداختم برای آن است که آیندگان را از اطلاعاتی که خودم داشتهام آگاه کنم و به مطالبی بپردازم که کمتر در نوشتههای دیگران بدانها پرداخته شده است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۲۰ ۰۹:۱۹
رونمایی از چهار کتاب با حضور حدادعادل
در دیدار استادان زبان فارسی در دانشگاهها و کالجهای دهلی با غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رئیس بنیاد سعدی از چهار عنوان کتاب رونمایی شد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۹ ۱۵:۳۰
قرارداد وستفالی از قرارداد قصرشیرین الهام پذیرفته است / ضرورت شناخت خاورمیانه برای منافع ملی
حمید احمدی،استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: مرزهای غربی ایران محصول قرن بیستم نیست بلکه محصول قرارداد ۱۶۳۹ قصرشیرین یا زهاب است که الهام بخش قرارداد وستفالی شد. به طوری که ۹ سال بعد قرارداد وستفالی بسته شد که آغاز دیپلماسی در جهان قلمداد میشود. همچنین ۹۰ درصد مرزهای ما با ترکیه و عراق محصول آن زمان است. بنابراین قرارداد قدیمی است که در اواسط قرن نوزدهم در کمیسیونی با شرکت ایران، روسیه و انگلیس منعقد شد
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۹ ۱۰:۱۶
«شبی که انتو با درد خویش آشنا شد»؛ روایتی از آشتی آدمها با خود و جهان
احمد آرام تازهترین رمان خود را که «شبی که انتو با درد خویش آشنا شد» نام دارد، تلنگری برای خودشناسی دانست و ابراز امیداوری کرد که این اثر در مسیری بیفتد که مخاطبان پیامهای انسانی آن را کشف کنند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۸ ۱۵:۲۹
تفسیر عرفانی، مبنای بخش بزرگی از ادبیات فارسی است
مریم مشرفالملک، پژوهشگر ادبی و نویسنده کتااب «نشانهشناسی تفسیر عرفانی» با بیان اینکه تأثیر عرفان و تصوف بر ادبیات فارسی و به طریق اولی بر فرهنگ و جهانبینی ایرانی انکارناپذیر است، گفت: تفسیر عرفانی به عنوان یک نوع (ژانر) ادبی مبنای ادبیات عرفانی فارسی است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۸ ۱۲:۳۰
نقش شعر نظامی در زدودن ناراحتی مردم
بقایی ماکان میگوید: شعر نظامی بهواسطه بهرهگیری از مولفههای شیرین روایی، چنان تأثیرگذار بوده است که در برههای از زمان که ایران بهلحاظ تاریخی، در شرایط نامساعدی قرار داشته، در زدودن ناراحتی و آلام مردم نقش زیادی ایفا کرده است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۸ ۱۱:۴۴
شرحی بر سیاست و دموکراسی مدرن
عبدالعلی براتی، مترجم کتاب سه جلدی «انقلاب فرانسه» گفت: بسیاری از مفاهیم سیاسی که امروز با آنها آشناییم مانند لیبرالیسم، سوسیالیزم، جناح راست و چپ، حقوق انسان و شهروند و... طی سالهای انقلاب فرانسه پا به عرصه حیات سیاسی نهادهاند و طی جنگهای ناپلئونی به دیگر کشورهای اروپایی بسط یافتهاند، حتی امروز شناخت عمیقتر انقلاب فرانسه میتواند راهگشای بسیاری از مفاهیم اجتماعی و سیاسی باشد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۵ ۰۷:۱۰
خصیصه ذاتی ادبیات، رسیدن به فرم جدید در هر نقطه از مسیر خود است
احسان عباسلو، نویسنده و منتقد ادبی گفت: خصیصه ذاتی ادبیات و بهویژه داستان رسیدن به فرم جدید در هر نقطه از مسیر حرکت خود است؛ مضامین همان طور که فرمالیستها می گویند شاید تکراری باشد اما فرم است که تغییر میکند و باید این اتفاق رخ دهد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۴ ۱۵:۴۸
تاریخ محلی قطعاتی از پازل تاریخ ملی است/ لرستانیها ساکنین اولیه ایران قبل از آریاییها
نویسنده و پژوهشگر لرستانی با اشاره به اینکه تاریخ محلی قطعاتی از پازل تاریخ ملی است، گفت: برای تکمیل پازل تاریخ ملی کشور باید بخشهای مختلف این پازل را در تاریخ محلی جستوجو کرد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۴ ۱۴:۳۰
پُل دنیای واقعی و خیالی در داستان چیست؟
به کارگیری استعارهها و تصاویر ادبی، عمق بیشتری به متن میبخشد و به عنوان پلی میان دنیای واقعی و دنیای خیال در داستان عمل میکند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۴ ۱۱:۱۷
خانهتکانی با طعم کتاب
اگر شما هم در حال خانهتکانی هستید و قفسهای پر از کتابهای خواندهشده دارید، شاید وقت آن رسیده که آنها را به سفری تازه بفرستید!
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۳ ۰۷:۳۸
برداشت جامعهشناسانه از دین و دینداری
کتاب «تأملاتی پیرامون دین در حوزه عمومی» نوشته بهروز قمری تبریزی سعی کرده که برداشتی متفاوت و جامعهشناسانه از نقش دین و دینداری در جامعه مدرن ارائه دهد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۵۸
ریشههای رکود و نوزایی فرهنگ اسلامی چیست؟
علی احمد سعید (ادونیس) در کتاب «ایستا و پویا» به واکاوی عمیق دوگانگی سنت و نوآوری در تمدن عربی-اسلامی پرداخته است. این کتاب که به تازگی با ترجمه احسان موسویخلخالی منتشر شده روایتی فلسفی و تاریخی از چالشهای تحول فکری است که همچنان در جوامع اسلامی طنینانداز است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۰۳
واکنشها به حذف کتابفروشان از نمایشگاه کتاب
ماجرای حذف کتابفروشان از نمایشگاه کتاب تهران موجب انتقاداتی از سوی کتابفروشان نسبت به اتحادیههای صنفی و وزارت ارشاد شده استف بسیاری این تصمیم را پاک کردن صورت مساله عنوان کردهاند.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۲ ۱۱:۳۱
چالشهای تاریخنگاری هنر شرق در برابر غرب
امیر مازیار تأکید کرد که شرق اغلب در تقابل با غرب تعریف میشود، نه بهعنوان موجودیتی مستقل. ابوالقاسمی نیز به محدودیتهای روششناختی تاریخ هنر اشاره کرد و مفهوم «امکانناپذیری تاریخ هنر» را مطرح ساخت. این نشست با پرسشهایی درباره جایگاه تاریخ هنر در ایران و چالشهای آن همراه بود.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۴:۳۰
ابن عربی تنها یک نامه رسان نیست/ بررسی 13 نسخه خطی قدیمی برای تصحیح جدید فصوص
ابن عربی همواره تاکید دارد که معارفش حاصل شهود است و از ملکوت، این معارف را دریافت کرده است اما این نکته بسیار مهم است که بدانیم او معانی را از ساحت ملکوت، دریافت کرده و کلمات و جملهها از خود اوست و در حد یک نامه رسان نیست.
-
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۱:۴۱
هنر فراموششده گشتوگذار در کتابفروشی
بسیاری از کتابفروشیها با بحران هزینههای زندگی دستوپنجه نرم میکنند اما دسترسی به مشتریان بالقوه همچنان چالش اصلی صنعت نشر در قرن بیستویکم است.
-
۱۴۰۳-۱۲-۰۸ ۱۲:۳۹
نامزدهای اولیه جایزه «بوکر بینالمللی» معرفی شدند
جایزه «بوکر بینالمللی» که در سال ۲۰۰۵ به عنوان جایزهای برای تقدیر از آثار داستانی بلند ترجمهشده به زبان انگلیسی بنا نهاده شد، برترین آثار داستانی بینالمللی را معرفی میکند و هم نویسنده اصلی و هم مترجم را مورد تقدیر قرار میدهد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۰۸ ۱۱:۴۷
تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «آخرین فرصت»
۹ اسفند، همزمان با نوزدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت در آستان مطهر شاهچراغ شیراز، تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «آخرین فرصت» منتشر شد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۰۸ ۱۱:۴۱
در مراسم پایانی کتاب سال چه گذشت؟
مراسم پایانی چهل و دومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور رئیسجمهور و با تجلیل از برگزیدگان برگزار شد.
-
۱۴۰۳-۱۲-۰۸ ۱۱:۲۹
برگزیدگان جایزه کتاب سال 1403 معرفی شدند
مراسم پایانی چهل و دومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، امروز سهشنبه، هفتم اسفندماه با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در تالا وحدت برگزار شد.