-
دیروز ۱۵:۲۶
زندگی و زمانه شیخ بهایی/سرسپردگی به ائمه «بهاء» را به کجا رساند؟
دلدادگی شیخ بهایی به ائمه و اهل بیت (ع) خارج از حد تصور است. او در علم و دانش به بهرهای بزرگ دست یافت و به جایگاهی کم نظیر نایل شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۶
معیار تشخیص عدالت از نظر صدرالمتالهین چیست
نادر شکرالهی ضمن اشاره به اینکه ملاصدرا به تفصیل در حوزه عدالت اجتماعی ورود نکرده است تصریح کرد: از نظر حکیمی مثل ملاصدرا، منابع معرفتی ما برای تشخیص مصداق عدالت در هر دوره، هم شهود است، هم ظاهر شریعت است، هم عقل به معنای وسیع خودش.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۲۰:۳۲
«داد (قانون)، خرد و شادی»؛ سه مفهوم در سیر تاریخی از ایران باستان تا ایران اسلامی
تاریخ ایران تاریخی بلند و جهانی است و در استمرار و پیوستگی و جداکردن دورههای آن و منازعات بیهوده در این زمینه به صلاح و منافع ملی ما نیست. اگر بخواهم سیر تاریخمان از ایران باستان تا دوره ایران اسلامی را در سه مفهوم خلاصه کنم؛ «داد (قانون)، خرد و شادی» است که هر سه در شاهنامه تجلی یافته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۲
بحثهای معرفتی باید پیش از هر نمایشگاهی وجود داشته باشد/ ارائه «نیم قرن تا ناکامی» در نمایشگاه کتاب
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران مطرح کرد: بحثهای معرفتی باید پیش از هر نمایشگاهی وجود داشته باشد تا دیدارکننده از نمایشگاهها بتوانند با حضور در چنین نمایشگاههایی به صورت هدفمند به انتخاب کتابهایی بپردازد که نیازهای معرفتی آنها را پاسخگو باشند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۰
علاقهمندان به مطالعه تاریخ کتابهای خاطرات و تاریخ شفاهی را بخوانند
رجبی گفت: به نظرم موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و موسسه پژوهشهای سیاسی کارهای قابل قبول و وزینی را به چاپ رسانده است که برای مطالعه مناسب است، برخی از خاطرات و تاریخ شفاهی که به تازگی منتشر شده است، هم کار خوبی است. برخی از آثار جنگ و جبهه هم که توسط سوره مهر منتشر میشود به نظر من کار خوبی است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۲۳
چرا باید داشته های کاغذی خود را به داده های دیجیتال تبدیل کنیم؟ /رسول جعفریان
وقتی در سال ۱۳۶۸ برای اولین بار با رایانه آشنا شدیم و مرکز تحقیقات نور (فعال در عرضه اطلاعات دینی و ادبی به سبک و سیاق دیجیتالی مدرن ) در قم تاسیس و سپس از سال ۷۰ بحارالانوار به عنوان نخستین خروجی در دیسکتهای قدیم منتشر شد، قابل تصور بود که تحولی آغاز شده که باید کتاب و کتابخانهها را در پرتو آن تحول دید.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۰۶
گفتوگو با همایون خداد مولف کتاب «تاریخ شفاهی کاخ گلستان» به مناسبت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی
همایون خداد در تشریح تاریخ شفاهی کاخ گلستان گفت: تاریخ شفاهی کاخ گلستان کانونی است پاس دارنده روایتها و در بردارنده یادمانها؛ روایتهایی که هر یک میتوانند گرهی از نادانستههای دیروز بگشایند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۰۰
تاثیر متقابل صورت و معنا در رباعیات خیام
خیام از شاعران و دانشمندان به نام ایران از مفاخر ملی ماست. نامش عمر و کنیهاش ابوالفتح و شهرت او به خیام به درستی معلوم نیست از چه رو است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۴:۵۸
رباعیّات خیّام و تقویمِ ایرانی/ هوشنگ رهنما
ما انسانها بهطور متعارف هر روز چند بار و هر بار به انگیزهای متفاوت با تاریخ (date) و تقویم (calendar) سروکار داریم و این ابزارهای اندازهگیری زمان عمدتاً به پارهی تفکیکناپذیر زندگی مدنی ما بدل شدهاند؛ و شاید هم به همین دلیل غالباً نسبت به منشأ و مبدأ و تنوع و سیر تحول و نحوهی شکل گیری آنها بیاعتنا بودهایم و عموماً کمترین کنجکاوی هم از خود نشان ندادهایم
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۳:۵۰
به نام زیستن
شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی با اکثر- اگر نگوییم همه- آثار ارزنده و گرانسنگ ادبیات فارسی متفاوت است. استاد جلال خالقی مطلق، گردآورنده تصحیحی انتقادی و عالمانه از شاهنامه و شاهنامهپژوه بزرگ معاصر، آثار بزرگ ادبیات فارسی را به باغها یا بوستانهای زیبا و دلانگیز تشبیه کرده اند، در حالی که شاهنامه از دید ایشان جنگلی انبوه است که هر بار مراجعه تازه به آن، سویهها و جنبههای نویی را فرارویمان میگشاید، ضمن آنکه با هر خوانش تازه بخشهای متفاوت آن، به شناخت ژرفتر و پیچیدهتر خودمان هم نایل میشویم. شاهنامه را نه یک بار و دو بار که باید بارها و بارها خواند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۲:۱۴
استاد فاطمی نیا به کتاب عشق میورزید
در بیانات و منبرهایش دائم و پیوسته شاکر بود که نسخهای از فلان کتاب را که در فلان کشور و در فلان تاریخ چاپ شده است، در کتابخانهاش دارد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۳۱
مردم ایران کتابخوان هستند اما کتاب به خوبی عرضه نمیشود
حمید سلیمی گفت: مردم ایران کتابخوان هستند اما کتاب به خوبی عرضه نمیشود. متاسفانه همیشه مردم را متهم میکنیم. هر زمانی که کتاب مناسبی تولید شده پاداش خود را از مخاطب گرفته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۲۶
ما و پایگاه گفتمانی زبان فارسی / مهدی نجفی
مهدی نجفی، دبیر کارگروه شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی: زبان فارسی پایگاه و جان پناه ایرانیان است. آنچه در درازنای تاریخ وجه تمایز ایرانیان از سایر مسلمانان بوده، و کمک کرده تا ساکنان سرزمین خیام، هویت ملی و قومی خود را بر بنیاد آن برافراشند؛ زبان فارسی از یک سو و تاریخ با شکوه ایران زمین از سویی دیگر است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۲۵
اهدای «خورشید» یونسکو به عبدالمجید ارفعی
رییس کمیته ملی موزهها در ایران (ایکوم) با تشریح برنامههای روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی، به تهدید موزه ارتباطات به خاطر ایجاد موزه هدایای ریاست جمهوری در ساختمان آن اشاره کرد و از اعطای نشان «خورشید» به عبدالمجید ارفعی از آخرین مترجمان بازمانده خط میخی ایلامی خبر داد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۵ ۱۶:۴۲
فردوسی نجاتبخش زبان فارسی، پیوند دهنده تمدنها
۲۵ اردیبهشتماه روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر حماسهسرای بلندآوازه ایرانزمین است که با اثر سترگش "شاهنامه" به زبان پارسی حیاتی دوباره بخشید و نامش تا همیشه تاریخ با زبان فارسی ماندگار شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۴ ۱۱:۲۰
نگاه فلسفی به ایدهی دانشگاه
یک سده از تأسیس دانشگاه مدرن در ایران میگذرد، اما تاکنون ما کمتر به شکل منسجم در ایدهی دانشگاه مداقه و به عملکرد و وظیفه و ماهیت دانشگاه فکر کردهایم. میثم سفیدخوش مجموعهای از مقالات کلاسیک فیلسوفان اروپایی و امریکایی در باب مسالهی دانشگاه را در کتابی با عنوان «ایدهی دانشگاه» گردآورده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۸
بیست و ششمین همایش ملاصدرا مجازی برگزار میشود
بیست و ششمین همایش بزرگداشت حکیم ملاصدرا، اول خردادماه ۱۴۰۱ با موضوع «حکمت، حکومت، ولایت» به صورت مجازی برگزار خواهد شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۶
گزارش نشست «بازشناسی فردوسی و شاهنامه در یکصد سال گذشته»
توس همواره منطقه جدال و درگیری بهمنظور مقابله و مبارزه با سلطه بیگانگان و زادگاه دو حماسهسرای بزرگ ایران یعنی دقیقی و اسدی طوسی بود. در نقل قولی مشهور، جنازه فردوسی بهدلیل شیعه بودن، به گورستان شهر راه داده نشد و ناچار او را در باغ خودش در شهر طابران توس، نزدیک به دروازه شرقی رزان به خاک سپردند. مدفن وی زیارتگاه اهل دانش و معرفت بود و با وجودیکه بارها ویران شد، از نو ساخته میشد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۲
رونماییِ قدیمیترین فیلم از مناسک حج در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
نشست «حجّ قدیم» با موضوع رونمایی قدیمیترین فیلم از مناسک حج به روایت اروپاییان، همزمان با هشتم شوال، سالروز تخریب حرم ائمۀ مدفون در قبرستان بقیع، عصر سهشنبه، بیستم اردیبهشت در تالار امیرالمؤمنینِ مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۳
نمایشگاه کتاب نیاز به تبلیغات و اطلاعرسانی بیشتری دارد/ ارائه کتاب «قهوه و قهوهخانه در ایران» در نمایشگاه
سید علی آلداوود، مولف و پژوهشگر گفت: برگزاری نمایشگاه پس از دو سال وقفه اتفاق خوبی است اما باید برای آن تبلیغات وسیعی صورت بگیرد، به شکلی که رادیو و تلویزیون باید در طول شبانه روز چندین بار تبلیغ و خبررسانی بشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۱
نمایشگاه کتاب فرصتی برای کمک به صنعت نشر است/ «سفارتنامه ایران» یکی از متون دست اول عثمانی است
نصرالله صالحی گفت: نمایشگاه کتاب فرصتی برای نویسندگان، خوانندگان و علاقهمندان به کتاب است که در بهار طبیعت با بهار کتاب انس و الفت میگیرند و سالی یک بار برگزار شدن آن در واقع کمک به صنعت نشر است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۵
میراث مکتوب، ریشه درخت تنومند هویت ملی و دینی ایرانیان است/ نسخ خطی حلقه فرهنگی همه اقوام است
دکتر اکبر ایرانی، مدیرعامل مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب، به مناسبت 19 اردیبهشتماه، روز اسناد ملی و میراث مکتوب، در یادداشتی به اهمیت این مقوله و لزوم توجه بیش از پیش به آن پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۲۹
نظام «دولتگرا»ی ایران از الگوهای برنامهمحور در محیط زیست تبعیت میکند
یک نظام «دولتگرا» در ایران حاکم است و حدود ۸۰ درصد از اقتصاد کشور دولتی هستند. در نظام «دولتگرا»ی ایران، از الگوهای برنامهمحور در کشور تبعیت میشود، یعنی برنامههای توسعه کشور، توسط قوای مقننه تدوین و ابلاغ میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۲۳
تفسیر هیتلر از انقلاب روسیه و آلمان/شکست مارکسیستها در هافبروهاوس
سازماندهنده واقعی انقلاب و بازیگر خیمهشببازی پشت پرده، یعنی یهود اینترناسیونال، موقعیت را بهدرستی انتخاب کرده بود. اما مردم آلمان هنوز مستعد افتادن در باتلاق خون بلشویسم نبودند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۱۶
برگزاری نمایشگاه کتاب تهران جبرانی پس از دوران حرمان است/ فرصتی برای دیده شدن کتابهای تاریخی
سید مصطفی تقویمقدم، پژوهشگر تاریخ گفت: نمایشگاه پس از دو سال فترت برگزار میشود. امیدوارم خوانندگانی که اهل مطالعه و علاقهمند به کتاب و به ویژه در عرصه آثار تاریخی هستند با برگزاری نمایشگاه دوران حرمان و دوری از آن برایشان جبران شود و هم مجالی برای دیدن آثار چاپ شده به بهترین شکل ممکن باشد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۵ ۱۵:۱۱
طالبان و راهاندازی مدارس دینی در افغانستان
مولوی نورالله منیر، وزیر معارف (آموزش و پرورش) طالبان، یک ماهی است که برای ارزیابی و نظارت بر اوضاع مدارس دولتی و دینی سفر به استانهای مختلف افغانستان را آغاز کرده است. او ضمن بازدید از مدارس رسمی دولتی، به مدارس دینی که معمولا در افغانستان به شکل رسمی یا غیررسمی فعالیت میکنند، هم سر میزند و در تمام سخنرانیهای او در استانها و شهرستانهای افغانستان، یک جمله همواره تکرار میشود: «تاسیس یک تا ۱۰ مدرسه دینی در هر یک از شهرستانهای افغانستان.»
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۸
جایگاه ایرانیان باستان در جزیرةالعرب / اشکان زارعی
چندین دهه است که همسایگان جنوبی ایران با نادیده گرفتن گزارشها و نشانههای تاریخی٬ تنها بر پایهی رویکرد و نگرشهای نژادی و سیاسی میکوشند نام کهن خلیجفارس را دگرگون سازند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۶
چهار شباهت اسلامی ندوشن به سعدی
مصطفی ملکیان در نوشتاری به شباهتهای محمدعلی اسلامی ندوشن به سعدی پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۳۶
اسلامی ندوشن به چه ایرانی معتقد بود؟
حسین مسرت میگوید: چنانچه از آثار دکتر اسلامی ندوشن برمیآید، به ایرانی به دور از ریا و تزویر و سراسر با اخلاق ایرانی معتقد است و این موضوع در آثارش هوایداست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۲۴
نقش شیخ بهایی در شکلگیری تمدن ایرانی اسلامی
شیخ بهایی در قریب هشتاد سال عمر با برکت خود بیش از ۱۲۰ جلد کتاب و اثر علمی در علوم مختلف از خود بجای گذاشت. او دانشمندی فقیه، اصولی، حکیم، عارف، ریاضیدان، فیزیکدان، شیمیدان، منجم و ستارهشناس، شاعر و ادیب و در تمامی علوم زمان خود متبحر بود.