شناسهٔ خبر: 15987 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

تالیف کتاب «انسان شناسی اسلامی»

رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی از تشکیل معاونت تألیف کتب درسی علوم انسانی در این شورا خبر داد و گفت: این معاونت به منظور مدیریت تألیف بیش از چند هزار کتاب درسی تشکیل شده است.

به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از مهر، جلسه شورای تحول و ارتقا در علوم انسانی به ریاست دکتر غلامعلی حداد عادل برگزار شد. حدادعادل در این جلسه گفت: بحث در مورد فلسفه و چیستی علوم انسانی و تبیین دقیق معنای تحول و بازنگری در این علوم، بحث مهمی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: جز چند مورد معدود، مصوبه شورا تجمیع گرایش ها در رشته‌های علوم انسانی در مقطع کارشناسی است، البته در مورد مقاطع تحصیلات تکمیلی هم شورای تحول حتی‌المقدور از اعمال تغییرات اجتناب خواهد کرد.

رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی گفت: پس از تصویب سرفصل‌ها، کارگروه‌های تخصصی باید کار سخت و حساس تألیف متون درسی را آغاز کنند و به همین منظور معاونت تألیف کتب درسی علوم انسانی جهت مدیریت تألیف بیش از چند هزار کتاب درسی در شورا تشکیل شده است.

وی اظهار داشت: در مورد موضوع علوم انسانی باید یک تبیین روشن و مورد اتفاق همه فعالان این عرصه به جامعه عرضه شود تا جامعه علمی کشور بتواند بر پایه این تبیین روشن در مقابل منتقدان  استدلال کند. تبیین و تشریح سابقه تفکرات مسلمین در مورد دسته‌بندی علوم به انسانی، تجربی و... و همچنین مفهوم «علم اسلامی» یکی از موارد مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

حداد عادل خاطرنشان کرد: نگارش یک کتاب مختصر که حاصل یک نگاه انتقادی نسبت به دیدگاه‌های مشترک متفکرین غربی در علوم انسانی باشد، در راستای تقویت تفکر انتقادی در دانشجویان علوم انسانی لازم است.

وی گفت: از دیگر گام‌های این بخش تألیف یک کتاب در باب انسان‌شناسی اسلام به صورت استدلالی است. در این کتاب باید رابطه زندگی فردی و اجتماعی انسان با توجه به مفاهیمی مانند آزادی، عدالت و... بیان شود. به نظر بنده همه علوم انسانی غرب زیر چتر اومانیسم قرار دارد مبنای انسان‌شناسی غرب انقطاع از خداوند متعال است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: پیچیدگی ذاتی علوم انسانی موجب شده است تا کار مقداری با کندی پیش برود. علوم انسانی رایج و متعارف فعلی، حاصل بیش از سه دهه فعالیت صدها متفکر در مغرب زمین است و دگرگونی این علوم وقت‌گیر است. برای ظهور و بروز تلاش‌های صورت گرفته در زمینه علوم انسانی، تألیف کتاب «انسان شناسی اسلامی» برای تدریس در کلیه رشته‌های علوم انسانی در مقطع کارشناسی لازم به نظر می‌رسد.

دکتر سید حمید طالب زاده دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی همچنین در این جلسه گفت: با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) بر لزوم اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، در شورای تحول و ارتقاء در مورد ارتباط این سند با علوم انسانی جلساتی برگزار خواهد شد.

در ادامه جلسه اعضا به بیان نظرات خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است: تبیین دقیق مفهوم علم با توجه به قید انسانی در علوم انسانی، بازشناسی مبنا و معنای فلسفی علم و چارچوب‌های آن، توجه به تعاریف متعدد از علم دینی و استخراج مبانی مشترک این تعاریف، بررسی کارآمدی این نظریات در بخش‌های مختلف علوم انسانی و خودداری از ترویج نسبی‌گرایی در علم.

دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه تهران علامه طباطبایی نیز در این جلسه از برگزاری همایش «انسان از منظر قرآن و سیره» در این دانشگاه خبر داد و افزود: این همایش فرصت مناسبی برای تبیین دقیق مفهوم علم انسانی اسلامی است.

عضو شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی ادامه داد: غربی‌ها در بررسی پدیده‌های انسانی با پیش‌زمینه‌های ذهنی از قبل تعیین شده و انعطاف ناپذیر پیش می‌روند که این پیش‌زمینه‌ها در بسیاری از موارد ناکارآمد و ناتوان است.

نظر شما