شناسهٔ خبر: 19628 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

اعطای جایزه‌های تحصیلی به دانشجویان مستعد

دانشگاه‌ها و مؤسسات کشور هر ساله فهرستی از دانشجویان برتر خود را که مشمول شرایط دریافت جایزه تحصیلی هستند، برای بنیاد ملی نخبگان ارسال می‌کنند و بنیاد نیز پس از بررسی، جوایزی را به آنان اعطا می‌کند.

به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از فارس؛ بنیاد ملی نخبگان به منظور حمایت از دانشجویان صاحب استعداد برتر در دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز فناوری کشور، اعطای جایزه‌های تحصیلی به دانشجویان مستعد را در سال ۱۳۸۶ به تصویب رساند و پس از آن در راستای اجرای سند راهبردی کشور در امور نخبگان و همچنین به منظور هدایت هدفمند دانشجویان و تعریف جدیدتری از روابط بنیاد، دانشگاه و دانشجو برای اختصاص مناسب و شایستۀ این جوایز، مشمولان، جوایز و شرایط اعطای آن را در اردیبهشت ماه سال جاری مورد بازنگری قرارداد.

هدف از اعطای جوایز تحصیلی به دانشجویان مستعد، هدایت این دانشجویان در زمینه‌های تخصصی فعالیت‌های علمی خود، پشتیبانی از فعالیت نخبگانی دانشجویی در سطح مؤسسه‌ها و دانشگاه‌های ‌کشور، رفع موانع پیشرفت اجتماعات نخبگانی دانشجویی و  رشد تدریجی و پیوسته دانشجویان مستعد در مسیر نخبگی در محیط دانشگاه و در کنار استادان خود است.

بنیاد ملی نخبگان سعی کرده است تا در ارائه جوایز تحصیلی خود گروه وسیع‌تری از دانشجویانی را که در طول تحصیل از خود توانمندی نشان می‌دهند، زیر چتر حمایتی خود قرار دهد.

توجه به دانشگاه محوری، استاد محوری و شاگرد پروری و فعالیت دانشجو زیر نظر استاد در دانشگاه از نکاتی است که مدنظر بنیاد ملی نخبگان در اعطای جوایز تحصیلی به دانشجویان مستعد است.

در این طرح حمایتی، فرهنگ کار و تلاش توسط دانشجویان و تشویق آن‌ها در این زمینه مورد توجه بنیاد بوده و دانشجویان مستعد هرساله در مقاطع مختلف تحصیلی با توجه به توانمندی‌شان ارزیابی می‌شوند.

انواع جوایز تحصیلی

جوایز تحصیلی به دانشجویان مستعد در چهار دسته آموزش، پژوهش، فنّاوری و فرهنگ و هرکدام به نام یکی از دانشمندان اسلامی ـ ایرانی اعطاء می‌شود.

جایزه آموزش با هدف تسهیل مسیر آموزشی و هدایت دانشجویان برای ورود به عرصۀ آموزش و جایزه پژوهش برای هدایت دانشجویان در مسیر پژوهشی در دانشگاه اعطاء می‌شود.

همچنین جایزه فناوری به منظور هدایت دانشجویان به عرصه کارآفرینی و نوآوری و جایزه فرهنگ در جهت ارتقای فرهنگ اسلامی- ایرانی، تقویت هویت ملی و رفع نیازهای مادی و اجتماعی دانشجویان درنظرگرفته شده است.

مشمولان جایزه‌های تحصیلی

دانشجویانی که می‌توانند مشمول جوایز تحصیلی قرار گیرند شامل برگزیدگان المپیادهای ملی دانش‌آموزی و دانشجویی، برگزیدگان آزمون‌های سراسری در مقاطع مختلف تحصیلی، دانشجویان ممتاز مؤسسه‌ها، برگزیدگان جشنواره‌های علمی، پژوهشی و فناورانه مورد تأیید بنیاد، برگزیدگان مسابقه‌های قرآنی، برگزیدگان هنری و ادبی، برگزیدگان مسابقه‌های ملی مهارت و مخترعان برگزیده است.

جوایز تحصیلی با توجه به زمینه و مقطع تحصیلی به دانشجویان مستعد متفاوت است

جوایز اعطایی به دانشجویان مستعد با توجه به زمینه‌های آموزش، پژوهش، فناوری و فرهنگ و  همچنین مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری متفاوت است.

در جایزه آموزش که هدف تسهیل مسیر آموزشی و هدایت دانشجویان برای ورود به عرصۀ آموزش است، تسهیلاتی برای توانمندسازی آموزشی آنها از جمله فراهم آوردن شرایط حضور در کارگاه‌های آموزشی، کلاس‌های زبان و رایانه و اعتبار آموزش‌یاری درنظر گرفته شده است.

برای اعطای اعتبار آموزش‌یاری، دانشجو باید از سوی یکی از اعضای هیئت علمی مؤسسه متبوع برای دستیاری آموزشی و عقد قرارداد مورد تائید بنیاد پذیرش دریافت کند.

در جایزه پژوهش نیز تسهیلاتی برای ارتقای ارتباطات علمی دانشجویان مانند اشتراک نشریات علمی داخلی و خارجی، عضویت در انجمن‌های علمی و خرید کتاب درنظر گرفته شده است. 

حمایت از دانشجویان مستعد در اجرای پایان‌نامه، شرکت در همایش‌های علمی و تشکیل هسته‌های پژوهشی دانشجویی و اختصاص اعتبار پژوهش‌یاری برای اجرای پروژه‌های تحقیقاتی با استادان در دانشگاه بخش دیگری از جایزه پژوهش است.

اعطای اعتبار پژوهش‌یاری به همکاری دانشجو در یکی از طرح‌های پژوهشی مصوب اعضای هیئت علمی مؤسسه متبوع برای دستیاری پژوهشی و عقد قرارداد مورد تأیید بنیاد وابسته است. همچنین پرداخت اعتبار هسته پژوهشی دانشجویی، منوط به تشکیل و فعالیت گروه پژوهشی دانشجویی مطابق مقررات مؤسسة متبوع است.

همچنین حمایت بنیاد از دانشجویان برای استفاده از فرصت‌های مطالعاتی داخلی و خارجی در مجموعۀ جوایز پژوهشی ارائه می‌شود.

پیوند دانشجویان مستعد با صنعت

جایزه فناوری در راستای کارآفرینی و نزدیکی بیشتر دانشجویان با فضای صنعت و کسب و کار پیش‌بینی شده است. به همین منظور تسهیلاتی برای ایجاد هسته فناوری و کارآفرینی و تشکیل شرکت زایشی از مؤسسه متبوع اعطا می‌شود. توانمندسازی دانشجویان مستعد و حمایت از آنان برای شرکت در دوره‌های کارآفرینی، تجاری‌سازی و حقوق مالکیت معنوی بخش دیگری از جایزه فناوری است.

اعتبار فن‌یاری که به منظور انجام پروژه‌های کارآفرینی و فناورانه مشترک با استادان در دانشگاه اعطا می‌شود، از دیگر جوایز در حوزه فناوری است و دانشجو باید در یکی از شرکت‌های زایشی مؤسسه متبوع برای دستیاری فناورانه و عقد قرارداد مورد تأیید بنیاد، پذیرش گیرد.

جوایز متعددی نیز در قالب جایزه فرهنگ به دانشجویان مستعد اعطا می‌شود که از آن جمله می‌توان به ودیعه اجاره مسکن به دانشجویان متأهل، هدیه ازدواج،کمک هزینه سفرهای زیارتی-فرهنگی و راتبه سالانه اشاره کرد. البته میزان راتبه سالانه با توجه به مقطع تحصیلی دانشجو متفاوت است و در ازای کار دانشجویان در مؤسسه متبوع پرداخت می‌شود. 

فرایند دریافت جوایز تحصیلی

دانشگاه‌ها و مؤسسات کشور هر ساله فهرستی از دانشجویان برتر خود را که مشمول شرایط دریافت جایزه تحصیلی هستند، برای بنیاد ملی نخبگان ارسال می‌کنند. بنیاد نیز پس از بررسی‌ و ‌تطبیق آن با شرایط دریافت‌کنندگان، مشمولان نهایی را برمی‌گزیند و جوایز را به آنان اعطا می‌کند.

نظر شما