شناسهٔ خبر: 22399 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

نقد «ایرانیوم»

استاد حقوق دانشگاه تهران بعد از اکران فیلم «ایرانیوم»، نقطه نظرات خود را درباره این فیلم و شیوه جنگ نرم آمریکا علیه ایران عنوان کرد.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر، نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی ایرانیوم به کارگردانی الکس ترمن با حضور فواد ایزدی استاد حقوق دانشگاه تهران عصر چهارشنبه دوم مهر در سالن شماره ۳ سینما فلسطین برگزار شد.

در این نشست، فواد ایزدی استاد دانشگاه تهران و مطالعات جهان بعد از اکران فیلم «ایرانیوم» نقطه نظرات خود را درباره این فیلم اینگونه بیان کرد: اولین نکته ای که در این مستند مطرح است، این است که این فیلم به طور گسترده در کشور آمریکا پخش شد. بر اساس خبر خبرگزاری آسوشتیدپرس بعد از ساخت این فیلم، ۷۰ میلیون نفر از مردم آمریکا این فیلم را به تماشا نشستند. در آمریکا روز یکشنبه تعطیل است، اما روزنامه ها در این روز چاپ می شوند. آنها برای توزیع این فیلم مستند حربه تازه‌ای بکار گرفتند و این فیلم مستند را لابه‌لای روزنامه روز یکشنبه گذاشتند و پخش کردند. روزنامه ای که در آن تاریخ منتشر شد از نظر حجم، چهار برابر روزهای دیگر بود و یکی از کارهای آنها این است که وقتی می خواهند کالاهای جدیدی را معرفی کنند از این تکنیک استفاده می کنند و آن کالا در روز یکشنبه از طریق آن روزنامه به مخاطبان معرفی می‌شود.

ایزدی ادامه داد: جمعیت کشور آمریکا ۳۲۰ میلیون نفر است. در این کشور با این تعداد جمعیت، ۷۰ میلیون نفر این سی دی را دیدند. طبق آماری که به من رسیده این مستند را خیلی از مردم آمریکا به تماشا نشستند و این فیلم به صورت مجانی در اختیار آنها قرار گرفته است. حوزه کار من این است، اما بعد از تماشای این فیلم شوکه شدم، چون تولیدکنندگان این فیلم برای ذهن مخاطب در هر دقیقه یک پروژه دارند.

این استاد دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: کارشناسانی که در این فیلم سخن می گویند ارتباط تنگاتنگی با تولیدکنندگان مستند «ایرانیوم» دارند. اگر به لیست افرادی که در این فیلم حضور دارند دقت کنید، می‌بینید که این افراد در هیات مدیره بانی تولید این فیلم هستند و چهره‌های شناخته شده و آدم های تاثیرگذاری در کشور آمریکا محسوب می شوند. یکی از کسانی که در این فیلم مستند حرف می زند، مارک دوبیتس، رئیس یکی از ستادهای حوزه تحریم علیه ایران است که خارج از دولت آمریکا کار می کند.

وی افزود: همزمان با مهر ماه سال گذشته در برنامه محافل عمومی و اتاق فکرهای این موسسه بحث‌هایی عنوان شد و مارک دوبیتس مقاله ای می نویسد که در یکی از روزنامه های پرمخاطب آمریکا منتشر می شود. او در آن زمان طرحی را مطرح می کند که مبلغ زیادی از پول های ایران در حساب‌های آمریکا بلاک شده است و ما می توانیم این پول ها را برگردانیم. بیست و سوم نوامبر مصادف با سوم آذر روزی که توافقنامه ژنو منتشر می شود برای ما حرف هایی که وی سه ماه قبل در مقاله‌اش به آن اشاره کرده بود، مشهود می شود. در نوامبر ۲۰۱۳ شما به این مساله پی می برید که نظر او تایید شده است.

ایزدی در بخش دیگری از حرف هایش درباره فیلم مستند «ایرانیوم» بیان کرد: این چیزی که شما در این فیلم می بینید فقط یک مستند نیست بلکه فراتر از یک مستند عمل می کند. در کشور ما وقتی راجع به فیلم مستند حرف می زنند تعدادی دانشجو متصور می شوند که وضع مالی خوبی ندارند و می خواهند فیلم بسازند، اما این فیلم فراتر از یک مستند است و آدم هایی که در آن حرف می زنند چهره های شاخص و تاثیرگذاری هستند.

استاد دانشگاه تهران با اشاره به نریشنی که در این فیلم وجود دارد، گفت: این خانمی که مسئول نریشن فیلم است شهره آغداشلو بازیگر ایرانی است که با یک لهجه ایرانی حرف می زند. انتخاب او این تصور را ایجاد می کند که آنها می خواهند بگویند فیلم ما علیه ایران نیست و خود آنها در ساخت این فیلم مستند با ما همکاری کرده اند. بخش هایی که در فیلم به ماجرای فتنه ۸۸ اشاره می کند هم در این زمینه شکل گرفته است. آنها در حوزه شرق‌شناسی اقدامات گسترده ای کرده و فیلم های بسیاری تولید کردند. یکی از محورهای اصلی که آنها روی آن تمرکز دارند، مساله اسلام‌هراسی است که این موضوع به ایران ارتباطی ندارد و هدف اصلی آنها اسلام بوده است. سوالی که اینجا مطرح می شود این است که آنها با چه هدفی به سراغ این ماجراها می روند؟ در آمریکا در خصوص بحث ایران دعوا است. همه این افرادی که در این مستند حرف زده اند، کسانی هستند که در ماجرای حمله کشور آمریکا به عراق نقش بسزایی داشتند. دولت آمریکا وقتی متوجه تاثیر آنها شد، با خود گفت اگر جلوی اینها را نگیرد، باید با ایران وارد جنگ شود.

این پژوهشگر در ادامه با اشاره به متنی که قرار بود در این جلسه برای مخاطبان بخواند، عنوان کرد: قرار بود من امروز متنی را در خصوص این اتفاقات برای شما بخوانم که متاسفانه امکانات پخشش فراهم نشد، اما برخی از جمله های آن را به یاد دارم که برایتان خواهم گفت. این متن در سنای آمریکا ارائه شده است و در صفحه پنجم آن یک بخش به مساله ایران اختصاص دارد. یکی از جمله هایی که در این متن آمده است به مساله هسته ای اشاره دارد و ترجمه آن چنین است؛ ما نمی دانیم که ایران در بحث تولید سلاح هسته ای چه تصمیمی خواهد گرفت و در جایی دیگر می گوید اگر ایران به سمت تولید سلاح‌های هسته ای حرکت کند ما متوجه خواهیم شد. این یعنی ایران برنامه سلاح هسته ای ندارد و اینکه اگر چنین برنامه ای داشته باشد ما نمی دانیم.

وی در ادامه افزود: این متن در یکی از نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا خوانده شده است و شما وقتی این متن را می خوانید و این مستند را به تماشا می نشینید متوجه می شوید که آنها با هم در تناقض هستند. سئوالی که من دارم این است چند نفر در ایران از این متن باخبر هستند. این فاجعه است که در کشور ما  کسی از این متن خبر ندارد. اتفاقی که افتاده این است که طرف مقابل در حوزه ایران هراسی کار می کند و ما در این حوزه ها وارد عمل نمی شویم. ما چند مستند در خصوص مسئله هسته ای داریم.

ایزدی در ادامه حرفهایش تصریح کرد: افکار عمومی در آمریکا مهم است چون ما بعد از جنگ جهانی دوم موردی نداشتیم که آمریکا بدون حمایت افکار عمومی وارد جنگ شود. آمریکا همیشه می گوید که گزینه های مختلف روی میز است و تقصیر ما است اگر آمریکا از برخی گزینه های خاص استفاده کند. ساده ترین مسئله اش همین است که می دانیم افکار عمومی آمریکا راغب به جنگ علیه ایران نیست.

این استاد دانشگاه تهران و مطالعات جهان تصریح کرد: یکی از راهکارهای صحیح برای مقابله با تولید این مستندها این است که ما در زمینه فرهنگ  فعالیت های عمده تری داشته باشیم. شبکه پرس تی وی ما را چند نفر در آمریکا می بینند؟ امروز فضای مجازی دست ما است اگر بتوانیم مستندهایی با زبان انگلیسی بسازیم و منتشر کنیم قطعا جمع کثیری از مردم آنها را به تماشا خواهند نشست. ما متاسفانه این کارها و اقدامات را انجام نمی دهیم. در تازه ترین نظرسنجی در آمریکا ۷۶ درصد از مردم فکر می کنند که ایران بمب اتم دارد. زمانی که چنین آمار و ارقامی به ما می رسد ما متوجه می شویم که در این حوزه خیلی ضعیف عمل کرده ایم. کوتاهی ما در این بخش شوخی نیست. در این بحث موضوع صلح و جنگ مطرح است. این مردم اهمیت دارند و به خاطر اینکه نگاهشان باز شود می توانیم مسئله جنگ را برطرف کنیم.

وی عنون کرد: باید در حوزه فرهنگی و رسانه ای فعالیت جدی انجام دهیم. افکار عمومی مردم آمریکا بسیار اهمیت دارد چون اگر افکار آن ها باز شود حداقل می توانیم مسئله جنگ را از بین ببریم ما باید در جهت روشن کردن مردم آمریکا حرکت کنیم. در حوزه دیپلماسی عمومی ما نیاز داریم جدی تر کار کنیم به ویژه با مردم کشورهایی که دولت های آن ها با ما دچار چالش هستند.

ایزدی افزود: در پاکستان کشور همسایه هنوز عده ای هستند که با خودشان می گویند ایران بمب اتم دارد اما چون مسلمان هستند می گویند ایرادی ندارد. شما در همین فیلم ببینید که در بخش هایی از آن حرفهای حضرت امام را تحریف می کنند و به شکل دیگری پخش می کنند. موارد متعدد دیگری در زیرنویس این فیلم موجود بود که یک سویه ترجمه شده است.

نظر شما