شناسهٔ خبر: 39690 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

حضور هیات ایرانی در کاوش های باستان شناسی کردستان عراق

عضو هیات باستان شناسی خابور شرقی گفت: برنامه بررسی رودخانه خابور شرقی کردستان عراق که تاکنون منجر به شناسایی و بررسی 130محوطه و اثر تاریخی شده است با مشارکت هیات ایرانی ادامه یافت.

 

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایرنا؛  مسئول بخش نجات بخشی پژوهشکده باستان شناسی افزود: امسال در فصل سوم پروژه شناسایی خابور شرقی به سرپرستی پائولا اسکونزو و سامان حیدری گوران، بررسی و تکمیل اطلاعات فصول قبلی در قسمت های شمالی و مرکزی استان دهوک در محوطه ای به وسعت یکصد کیلومتر مربع ادامه یافت.
علیرضا سرداری اضافه کرد: تاکنون از این بررسی حدود 130محوطه و اثر شناسایی شده که شامل پیمایش فشرده در بخش های مختلف است.
وی ادامه داد: آثار شناسایی شده شامل تعداد زیادی تپه های بزرگ و کوچک، غارها، پناهگاه های سنگی و محوطه های روباز دوره پارینه سنگی است که شواهد زیادی از ابزارهای سنگی از آنها به دست آمده است. همچنین بناها و ساختارهای معماری شناسایی شده که برخی از آنها مستندسازی نیز شده است.
سرداری عنوان کرد: در برنامه روشمند تپه ها و محوطه ها تلاش شد در ابتدا موقعیت این آثار از طریق تصاویر هوایی مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس در برنامه میدانی با سرکشی به محل و بررسی سطحی مدارک سفالی و دیگر یافته های احتمالی آن جمع آوری شود.
وی در رابطه با برنامه کاوش باستان شناسی محوطه های تاریخی اظهار کرد: محوطه های مورد کاوش شامل تپه مقبله 1 مربوط به دوره مفرغ و آشور، مقبله 2 مربوط به دوره مس سنگ جدید و محوطه تل باسط کی مربوط به دوره مفرغ میانی و جدید است.
به گفته سرداری، دو محوطه اول با وسعت یک هکتار در محدوده ای قرار دارند که تحت حفاظت فرودگاه در حال ساخت است.
وی خاطرنشان کرد که محوطه کلیدی و بزرگ باسط کی که در کنار جاده اصلی دهوک به مرز ترکیه قرار دارد، با وسعتی حدود 7 هکتار و ارتفاع 15متر، یکی از شهرهای مهم دوره آشوری بوده است.
سرداری ادامه داد: سطح این محوطه در دوران حاکمیت رژیم صدام هموار و آسفالت شده و به عنوان پایگاه نظامی و باند فرود بالگرد استفاده شده است.
حضور هیات ایرانی در بررسی های باستان شناسی کردستان عراق براساس تفاهم نامه همکاری پژوهشی بین پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دانشگاه توبینگن آلمان صورت می گیرد که در بهمن 1393به امضا رسیده است.
دو طرف متعهد شده اند در زمینه های تبادل پژوهشگر و دانشجو در طرح های بلند مدت یا کوتاه مدت، همکاری پژوهشی، باستان شناسی، حفاظت و مرمت، تاریخ و زبان شناسی همکاری داشته باشند.
استان دهوک به عنوان غربی ترین بخش کردستان عراق با سوریه و ترکیه هم مرز است که مرکز آن شهر دهوک است، این شهر در قدیم از مراکز تجاری آشوریان بوده است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، از مهمترین آثار تاریخی این شهر می توان از قلعه زعفرانیه، قلعه ساباتی، مسجد بزرگ دهوک و کلیسای ایث لاهای مقدس نام برد.

نظر شما