شناسهٔ خبر: 45831 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

اعتراض خانه موسیقی به لغو کنسرت‌ها در خراسان

نوربخش: موسیقی نباید دستخوش رقابت‌های سیاسی شود

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از روزنامه اعتماد؛  برگزاری نشست ماهانه خانه موسیقی بهانه‌ای بود تا در آن درباره مهم‌ترین اتفاق در حوزه موسیقی در طول ماه‌های اخیر صحبت شود. در این نشست که روز شنبه در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد؛ حمیدرضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی به نمایندگی از جامعه موسیقی کشور نسبت به اظهارنظرهای تعدادی از مسوولان درباره ممانعت از اجرای برنامه‌ها و کنسرت‌های موسیقی در استان خراسان و شهر مشهد اعتراض کرد.
هفته گذشته و پس از صحبت‌های سیداحمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد در خصوص برگزاری کنسرت موسیقی در این شهر، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که دیگر کنسرتی در شهر مشهد برگزار نخواهد شد. همین مساله باعث شد تا در جمعه‌ای که گذشت تعداد دیگری از ائمه جمعه کشور نیز درباره موسیقی و خواسته‌شان درباره عدم برگزاری کنسرت‌های موسیقی در شهرشان صحبت کنند. حمیدرضا نوربخش در نشست ماهیانه خانه موسیقی صحبت‌هایش را با اشاره به این اتفاقات آغاز کرد: «اخیرا مسائلی پیش آمده که مجبوریم با هم درددل کنیم و صدای مظلومیت جامعه موسیقی را به گوش همه کسانی که گوش شنوایی دارند برسانیم. متاسفانه در این روزها مسائل تلخ و عجیبی را جامعه موسیقی تجربه می‌کند. قاعدتا  هرچه زمان بگذرد باید چالش‌ها کمتر شود چون فکر می‌کنیم حدود ٣٨ سال کافی است تا هنرمندان موسیقی و جامعه موسیقی ثابت کند که خدمتگزار است و بتواند کارکردهای خود را در نشیب و فرازهای مختلف، همراهی و همدلی و تاثیر خودش را ثابت کند.» نوربخش در ادامه توضیح داد که انتظار می‌رود بعد از این سال‌ها چالش‌های کمتری را در حوزه موسیقی شاهد باشیم اما چنین اتفاقی نمی‌افتد.
نوربخش دلیل اتفاق‌های اخیر را رقابت‌های سیاسی دانست و گفت: «متاسفانه ناگهان با اتفاقی شگفت مواجه می‌شویم و می‌بینیم هجمه عجیب و غریبی به سمت موسیقی آغاز می‌شود. مقداری از آن ممکن است قابل درک باشد چون خیلی چیزها بهانه رقابت‌های سیاسی قرار می‌گیرد ولی موسیقی نباید دستخوش این مسائل قرار بگیرد.
نوربخش در ادامه به فعالیت‌های هنرمندان موسیقی در طول این سال‌ها و نقش آنها در زمان انقلاب اشاره کرد. به گفته او موسیقی از ابتدای انقلاب اسلامی، یعنی از موقعی که حرکت فراگیر مردم آغاز شد در کنار این مردم بوده و نقش تاریخی خود را انجام داده است. نوربخش به آثاری اشاره کرد که با همین هدف تولید شده و به هیچ عنوان قابل انکار نیست. آثاری که در طول این سال‌ها همزمان با سالگرد انقلاب اسلامی از رادیو و تلویزیون پخش می‌شوند.
نوربخش در این مورد توضیح داد: «این موسیقی در آن دوره به طرز شگفتی توانست بین همه اقشار ملت همدلی ایجاد کند و چه آثاری که از بزرگان موسیقی ما از استاد شجریان و جناب شهرام ناظری گرفته تا محمدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان و حسین علیزاده و دیگران خلق شد، مجموعه چاوش‌ها همه تحت تاثیر آن مقطع تاریخی بود. از مقطع انقلاب عبور می‌کنیم، به دوران دفاع مقدس می‌رسیم. مگر این هنرمندان موسیقی نبودند که در کنار رزمندگان از همه هستی این مملکت دفاع کردند؟ مگر در بین هنرمندان موسیقی شهید نداریم؟ مگر جانباز و آزاده نداریم؟ آثار زیادی در آن دوره هشت ساله برای بسیج مردم و برای روحیه دادن به رزمندگان و تهییج آنها خلق شد. حتی هنرمندان موسیقی در جبهه‌ها هم حضور داشتند. حتی برای ایجاد فضای دفاع مقدس که هفته آن خیلی هم دور نیست از همین موسیقی‌ها برای یادآوری استفاده می‌شود.»
نوربخش در ادامه این سوال را مطرح کرد که چطور عده‌ای همه اینها را فراموش می‌کنند و یادشان می‌رود که هنرمندان موسیقی به صورت خودجوش در طول این سال‌ها همه‌جا و در هر برهه‌ای با مردم بودند و هر اتفاقی که در این کشور افتاده اینها در کنار مردم ایستاده‌اند؟
مدیرعامل خانه موسیقی در ادامه به حاشیه‌های اخیر در مورد کنسرت‌های موسیقی اشاره کرد و در واکنش به صحبت‌های علم‌الهدی، امام جمعه مشهد گفت: «در یکجایی با مواضع عجیبی روبه‌رو می‌شویم که مسوول محترمی می‌گیرد و به کنسرت‌های موسیقی می‌تازد و کنسرت را امری قبیح معرفی می‌کند. کنسرت موسیقی چیز عجیبی نیست. کنسرت یک اجرای برنامه موسیقی است. موسیقی ما انواع اقسام مختلفی دارد. زمانی که عده‌ای در یک محفلی برای شنیدن یک نوا و نغمه موسیقی جمع می‌شوند. اتفاقا تا الان در استان خراسان با هر موسیقی‌ای که مواجهه صورت گرفته از جنس موسیقی‌ای بوده که مخاطبان آن مودب‌ترین به آداب هستند. در یک گردهمایی موسیقی سنتی مردم با تمرکز تمام و با سکوت حاضر می‌شوند تا تمرکز هنرمند به هم نخورد. کجا در برنامه موسیقی سنتی داریم که کسی با فرد کنار دستش حتی حرفی زده باشد تا جایی بگویند اینها در موسیقی سنتی دست می‌زنند و هورا می‌کشند و حرکات عجیب انجام می‌دهند. کجا چنین چیزی بوده؟ امیدوارم که این حرف‌ها از روی ناآگاهی بوده باشد.»
حمیدرضا نوربخش در ادامه صحبت‌هایش از اینکه باید در زمینه موسیقی آگاهی بیشتری داد، حرف زد؛ «امیدوارم این حرف‌ها به گوش مسوولان هم برسد که معنای کنسرت موسیقی کف و سوت و هورا و حرکات عجیب نیست. معنای آن اجرای برنامه موسیقی، آن هم از این جنس هنر موسیقی است. انواع دیگری از موسیقی پرهیجان‌تر هم هست که در آن هم به هر حال هنرمند را تشویق می‌کنند. مگر اشکالی دارد؟ مگر در یک سخنرانی سخنران را تشویق و ابراز احساسات نمی‌کنند؟ مگر در اعیاد مذهبی که در رسانه ملی هم پخش می‌شود، آقایان مداحان وقتی در اعیاد برنامه پرشور و هیجان اجرا می‌کنند، مخاطبان‌شان کف نمی‌زنند؟ کجای این مساله اشکال دارد؟ مگر موسیقی ما با مناسک مذهبی منافاتی دارد؟ موسیقی سنتی ما بر آمده از دل دین و مذهب ما است.»
او در بخشی از حرف‌هایش از علی مطهری تشکر کرد که گفته بود این مملکت فدرالی اداره نمی‌شود که هر اقلیمی برای خودش قانونی داشته باشد.
نوربخش همچنین خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «انتظار ما از نمایندگان مردم خیلی بیشتر از اینهاست. نمایندگانی که به خصوص در این دوره با اراده این مردم و با حمایت از جامعه موسیقی و جامعه هنری به مجلس رفتند، چرا سکوت اختیار کردند؟ مگر پاسداری از قانون وظیفه مجلس نیست؟ از آقای دکتر عارف، رییس محترم فراکسیون امید مجلس انتظار داریم و می‌گوییم آقای دکتر عارف، به این جامعه امید بدهید. شما نماینده اول مردم این شهر هستید. امروز مردم و جامعه موسیقی از شما انتظار دارند. در مجلس باید یک حرکت جدی صورت بگیرد. اگر جلویش گرفته نشود، فراگیر می‌شود. کما اینکه زمزمه‌هایی هم الان از گوشه کنار کشور به گوش می‌رسد. واقعا باعث تاسف است که دیگران هم به تاسی از این قضیه بگویند در فلان استان هم ما موسیقی نمی‌خواهیم.»
نوربخش در ادامه با این توضیح که در مورد برگزاری کنسرت‌های موسیقی باید به آنچه قانون به آن اشاره می‌کند رجوع کرد، گفت: «قانون می‌گوید که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسوول نظارت بر امر موسیقی است و نظر می‌دهد. وقتی وزارت ارشاد پس از یک سیکل اداری مجوزی را صادر کرد، دیگر جغرافیا در آن قید نمی‌شود که در جایی ممنوع است. به هر حال امیدوارم که این مساله با تلاش وزیر محترم ارشاد و حمایت نمایندگان مجلس
ختم به خیر شود.» مدیرعامل خانه موسیقی در پایان این نشست درباره دیگر اقدامات صورت گرفته در خصوص حل این مشکل صحبت کرد و از نامه اهالی موسیقی به مقام معظم رهبری در این باره خبر داد؛ «ما طی نامه‌ای از
مقام معظم رهبری به عنوان عالی‌ترین مقام کشور درخواست‌مان را مطرح کردیم، برای اینکه الان متاسفانه این مساله در واقع دعوایی بین قوا شده و طبیعی است که رهبری معظم به دلیل اینکه فرمایش‌شان فصل‌الخطاب است باید به این مساله رسیدگی کنند و امیدوارم این مساله ختم به خیر شود و دیگر شاهد این مسائل تلخ نباشیم.»

نظر شما