فرهنگ امروز

کل اخبار:56756

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۳:۴۰

    «روستائیان و مشروطه» اثر یزدانی در راه است/ تکاپوی روستائیان برای برانداختن نظام ارباب رعیتی حمایت نشد

    سهراب یزدانی، استاد تاریخ دانشگاه خوارزمی خبر از آماده شدن کتاب «روستائیان و مشروطه» برای چاپ داد، کتابی که به بررسی وضعیت روستائیان در مواجهه با مشروطه می‌پردازد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۲:۱۲

    پژوهش‌های مردم‌نگاری می‌تواند ریشه وحشی‌گری مغولان را نشان دهد/ تاریخ حادثه‌ای بزرگ‌تر از حمله مغول به خود ندیده است

    کتاب «زندگی روزمره در امپراتوری مغول» نوشته‌ «جرج لین» با ترجمه سعید درودی پژوهشی نو از منظر تاریخی، مردم‌نگاری و قوم‌شناسی است که به ابعاد گوناگونی از مغول‌ها در عهد به قدرت رسیدن چنگیز و فرزندانش می‌پردازد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۲۰:۳۱

    بررسی تاریخ نهج‌البلاغه در برنامه تلویزیونی سوره

    در اولین قسمت از برنامه «سوره؛ فصل نهج البلاغه» درباره موضوع «تاریخ نهج البلاغه» با حضورسید محمد کاظم طباطبایی، پژوهشگر نهج البلاغه بحث و گفتگو می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۲۰:۲۴

    پدیده ذوق‌زدگی در امر پژوهش تاریخی در حوزه اسلام‌پژوهی / حسن انصاری

    چنین نیست که هر ادعای علمی و نظریه تازه‌ای بر مبنایی اصیل و دقیق استوار باشد و یا فرم بیان و ارائه ما را از بررسی دقیق ادعاها و نظریات باز دارد. در آن صورت مواجهه ما با این نوع ادبیات نه محققانه که از نوع نازلترین انواع مواجهه مقلدانه است.

  • کتاب داوری اردکانی ۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۲۰:۰۷

    کتاب جدید رضا داوری اردکانی منتشر شد

    جدیدترین اثر رضا داوری اردکانی با عنوان «آزادی، قانون و سازمان» منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۱:۵۲

    تاریخ بدبینی و کارکرد آن در زمانه فعلی

    بدبینان باستان، در شکلی نوع‌دوستی منحرفانه، فقر شدید را پذیرفتند تا به‌نحوی بهتر با انتقاد اجتماعی رادیکال خود افراد ازخودراضی را مورد حمله قرار دهند.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۱:۵۰

    ترس و لرز، هستی و نیستی در گفت‌وگو با کی‌یرکگارد

    کی‌یرکگارد از مرزهای فلسفه، الهیات، روانشناسی، نقد ادبی، ادبیات مذهبی و داستان گذر می‌کند.

  • براهنی ۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۱:۰۴

    به مناسبت درگذشت رضا براهنی

    فراموشی گاهی چیز بدی نیست

    برای آدم‌ها فراموشی گاهی چیز بدی نیست مساله این است که جامعه فراموشی نگیرد، این یادداشت را پنجم فروردین ماه ۱۴۰۱ (۲۵ مارس ۲۰۲۲) همزمان با مرگ رضا براهنی-‌که چند سالی فراموشی گرفته بود و امروز در تورنتو کانادا در غربت درگذشت- می‌نویسم تا خودمان او را فراموش نکنیم.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۹

    مرور تاریخ؛

    ماجرای دولتمرد قاجار که روضه تراموا درخواست کرد

    امین السلطنه در دوران ناصری و مظفری یکی از شخصیت‌های سیاسی بود، اما سواد درستی نداشت و نمی‌توانست کلمات را به درستی ادا کند. روزی او روضه تراموا خواست و همه را در حیرت فرو برد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۷

    تحلیل آمریکایی ها از رفتار شاه؛ بیشتر احساسی تا منطقی!

    شاه در سال ۱۹۵۷ فهرستی از نیازهای نظامی خود به پنتاگون ارائه کرد که برآورد هزینه‌اش بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون بود. تحلیل آمریکاییها از این‌فهرست و توقعات شاه، چنین بود: بیشتر احساسی تا منطقی!

  • داریوش شایگان ۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۳:۰۵

    بی‌تعلقی به دنیا در عین تمتع از آن، صفت شایگان بود

    یک استاد فلسفه درباره داریوش شایگان در سالروز درگذشت او گفت: شایگان در عین تلذذ و تمتع، آزاد و بی‌تعلق زیست.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۲:۳۵

    اسنادی مهم و محرمانه از اهداف پنهان شوروی و انحلال حکومت فرقه دموکرات آذربایجان

    حمید احمدی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران معتقد است: اسناد کتاب «فرامین تاسیس، اداره و انحلال حکومت فرقه دموکرات آذربایجان: مجموعه اسناد شوروی» نشان می‌دهد که مقامات شوروی از همان سال‌های نخستین اشغال ایران در پی به راه‌اندازی یک حرکت قوم‌گرایانه و جدایی‌طلب در این منطقه از کشور ما بودند.

  • براهنی ۱۴۰۱-۰۱-۰۷ ۱۲:۳۲

    به بهانه درگذشت رضا براهنی؛

    معمای رازهای سرزمینی

    "رازهای سرزمین من " هنوز هم کشف و آشکار نشده اند و هنوز هم باید از آن رازها نوشت و فاش شان کرد . براهنی ، شاید ، یک وجه را در یک برهه دید اما هزاران وجه دبگر آن سرزمین نادیده و نانوشته باقی مانده است

  • ۱۴۰۱-۰۱-۰۳ ۱۳:۳۳

    از سرمایه‌داری هیجانی تا عقل پوپولیستی

    فواد حبیبی برای مطالعه در ایام نوروز کتاب‌های «شکل‌گیری سرمایه‌داری هیجانی: در نقد صنعت روانکاوی»، «زندگی روزمره در اسپانیای دوره تفتیش عقاید» و «پوپولیسم: درباره عقل پوپولیستی» را پیشنهاد داد.

  • ۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۷

    عقب‌گرد فلسفه و مسئله شهود

    علی‌رغم انبوه پرسش‌ها و قرن‌هایی که صرف پرداختن به آن‌ها شده است، فیلسوفان هیچ پاسخ ‌موفقیت‌آمیزی ارائه نکرده‌اند.

  • عکس نوروز ۱۴۰۱-۰۱-۰۱ ۱۲:۵۳

    نوروز در گذر قرون نخستین تاریخ مسلمانان

    تاریخ مسلمانان از همان ابتدا که مورد گزارش مورخان عصر عباسی قرار گرفته با نوروز ایرانیان عجین شد. مورخان نقل کرده ‌اند که ابوثابت جدّ ابوحنیفه‌ (۱۵۰هـ) در روز نوروز، به علی بن ابی طالب فالوده تعارف کرد و ایشان بعد از تناول چنین گفت: «نَوْرِزُوْنَا کُلَّ یَوْمٍ» یعنی هر روز ما نوروز است.

  • جان رالز ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۵

    گفت‌وگو با موسی اکرمی

    آشتی دادن لیبرالیسم و عدالت‌ اجتماعی

    جایگاه جان رالز در فلسفه سیاسی و فلسفه اخلاق قرن بیستم تقریباً بی‌نظیر است. او نامی بلند آوازه در گسترۀ لیبرالیسم سیاسی است که در این عرصه حتی شانه به شانۀ جان استوارت میل نیز می‌زند.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۷

    تام کروز در کن تجلیل می‌شود/ اکران «تاپ گان» در جشنواره

    جشنواره فیلم کن اعلام کرد یکی از برنامه‌های این دوره جشنواره برنامه‌ای ویژه در تجلیل از تام کروز خواهد بود.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۴

    رویدادهای مهم حوزه تاریخ و سیاست در سالی که گذشت/ تسریع در دیجیتال شدن اسناد در کنار همایش‌های گوناگون

    برگزاری جایزه‌ها، بازگشایی موزه‌ها، تسریع در دیجیتال شدن اسناد، نکوداشت و بزرگداشت اهالی تاریخ، سیاست، ایران‌شناسی و زبان‌شناسی و برپایی پررونق همایش‌ها به صورت برخط از اتفاقات مهم 1400 است که اهالی تاریخ و سیاست در آنها حضور یافتند ضمن این‌که در اغلب این همایش‌ها گسترش ارتباطات با مورخان و پژوهشگران خارجی و بحث و گفت‌وگو با آنها نیز مورد توجه قرار گرفت.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۹

    تحولات اندیشه سیاسی شیعه در گذر زمان

    این کتاب درصدد است با استفاده از اولین تجربه تکون دانش سیاسی، در دو سده آغازین عصر غیبت امام عصر، نشان دهد که با گذشت قرن‌ها، اندیشه سیاسی شیعه هنوز هویت خود را در سایه فرا انگاره غیبت تعریف می‌کند.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۰

    زندگی محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار/ پیچیدگی‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی پر بحث‌ترین نخست‌وزیر ایران

    «زندگی محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار» به قلم دکتر ناصر تکمیل همایون از سوی انتشارات نگارستان اندیشه روانه بازار کتاب شد. این کتاب بیانگر زندگی دکتر محمد مصدق از آغاز تولد او تا پایان دوره سلطنت قاجاریه است.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۶

    ارائه تأملات فلسفی-الاهیاتی نوین در قانون طبیعی

    محتوای این اثر به ارائه خوانش‌هایی نوین از آثار فیلسوفان الاهیات محدود نمی‌شود و هدف اصلی کتاب ارائه تأملات فلسفی-الاهیاتی نوینی در برخی جنبه‌های قانون طبیعی است.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۲:۰۱

    تصحیح تبارشناختی متون در برابر تصحیح انتقادی متون

    هر چقدر متن از خاستگاه خود دور می‌شود چیزهایی بر متن افزوده می‌شود که اگرچه از «نیت مولف» فاصله می‌گیرد اما «نیت متن» را چند لایه می‌کند. بازجستن نیت مولف به شکل استعاری همان اجرای «اسطوره‌ی خاستگاه» است. درست است که عصرها به شکل خطی نوعی تداوم و صیرورت را نشان می‌دهند اما فهم گفتمانی عصرها این باور را مخدوش می‌کند.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۱:۳۸

    چه معیاری برای ارزیابی متفکران در طول تاریخ وجود دارد؟

    نظرات جنجالی و بحث‌برانگیز متفکران و فلاسفه را چطور باید ارزیابی کرد؟ آیا ملاک واضح و مشخصی برای سنجش ایده‌های گذشتگان وجود دارد؟ در دهه‌های اخیر بحث داغی در محافل فلسفی با موضوع چگونگی سنجش افکار متفکران پدید آمده است. از طرفی بسیاری از ما وسوسه می‌شویم فلاسفه را با ملاک‌های اخلاقی امروز ارزیابی کنیم و از طرف دیگر، می‌دانیم که چنین ارزیابی و سنجیدنی بی‌اشکال نیست. پس بد نیست احتیاط کنیم مبادا دچار قضاوت اشتباه شویم.

  • تغییر قوانین آکادمی اسکار / اعضا می‌توانند در همه بخش‌ها رای بدهند ۱۴۰۰-۱۲-۲۸ ۱۱:۳۵

    طومار معترضان به اسکار طولانی‌تر شد/ امضای ۳۵۰ نفر دیگر

    شمار معترضان به تصمیم اسکار برای پخش نکردن مستقیم برندگان جوایز ۸ بخش از جوایز امسال در حال افزایش است.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۵۵

    صدای مردم در تاریخ‌نگاری انقلاب شنیده شد/ ضرورت حرکت به سوی تاریخ تحلیلی

    بررسی وضعیت تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی در سوژه همگام با تاریخ‌نگاران انقلاب اسلامی حاکی از آن است که تاریخ‌نگاری انقلاب به مردم عادی هم توجه نشان داده خاصه در تاریخ شفاهی از طرفی برای غنا بخشیدن به تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی زمان تالیف آثار تحلیلی قوی با مشارکت دانشگاه‌ها فرار رسیده است.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۴۹

    جشنواره «کن» از ممنوعیت سلفی تا استمداد از شبکه‌های اجتماعی!

    جشنواره فیلم کن که پیش از این در واکنش به رفتارهای غالب در فضای مجازی گرفتن عکس سلفی را هم در مراسم خود ممنوع کرده بود از پلتفرم «تیک تاک»‌ به‌عنوان همکار رسمی خود در این رویداد خبر داد.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۳۸

    ایران برای همه ایرانیان

    روزهای پایانی اسفند ماه برای همه ایرانیان یادآور پیروزی جنبش ملی کردن صنعت نفت در 29 اسفند سال 1329 و رهبر آن دکتر محمد مصدق است که در 14 اسفند 1345 در حصر درگذشت.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۳۵

    تهران عصر قاجار به روایت دکتر جان ویشارد پزشک امریکائی

    تا آنجا که من تجربه کردم، در ایران طبقه متوسط وجود ندارد، مردم یا فقیرند یا غنی، ثروت گروه مرفه بیشتر در زمینهای حاصلخیز است، که دهقانان در آنجا به کار کشاورزی اشتغال دارند. پرداخت مالیات مستقیم معمول نیست، زیرا دهکده ها و زمینهای کشاورزی یکساله به بیشترین پیشنهاد دهنده واگذار می شود و او خود مسئول است…

  • ۱۴۰۰-۱۲-۲۵ ۱۴:۳۳

    تاریخ فلسفه،گفتگوی اندیشه ها

    تاریخ فلسفه غرب همواره در میان علاقه‌مندان به فلسفه در ایران جایگاه ویژه‌ای داشته است. نخستین متن مهم و قابل توجه در زمینه آشنایی ایرانیان با فلسفه جدید اروپایی، سیر حکمت در اروپا اثر زنده‌یاد محمدعلی فروغی در واقع یک تاریخ فلسفه است که هنوز هم با وجود تولید و تکثیر متون بسیار و روزآمدتر و تحقیقی‌تر از جهات گوناگون شأن و ارزش خود را حفظ کرده است.