فروید

کل اخبار:49

  • فلسفه علم2 ۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۵:۰۹

    فلسفه‌ی علمی جلد ۲

    مجموعه نویسندگان

    مجموعه دوجلدی فلسفه‌ی علمی با گردآوری آثار برگزیده‌ی دوازده دانشمند بزرگ تاریخ امکان مرور سریع سیر دانش را به خواننده پرسشگر می‌دهد.

  • فروید ۱۳۹۵-۰۳-۰۱ ۱۱:۰۱

    درآمدی بر پرسش از «شرایط امکان» مطالعات روان‌کاوی در ایران (۲)؛

    گشودن دروازه‌های «دنیای جدید»

    ترجمه‌ی استریچی تا اطلاع ثانوی همچنان اصلی‌ترین دستگیر ما در ایران در مسیر درک نظریه‌ی فرویدی‌ است. این به وضوح نشانمان می‌دهد چگونه طرح این پرسش که فروید را چگونه و با چه زبانی باید فهم/تفسیر/ترجمه کنیم به نتیجه‌ای منجر شد که تأثیری دیرپا و شاید نازدودنی بر گسترش روان‌کاوی و طرز تلقی نسبت به آن در بخش عمده‌ای از جامعه‌ی علمی گذارد. اهمیت همین پرسش است که تمامی این داستان را به وضعیت و مشکل امروز ما مرتبط می‌سازد: مشکل موضع ما نسبت به فهم/تفسیر/ترجمه‌ی فروید!

  • فروید ۱۳۹۵-۰۲-۲۷ ۰۸:۳۸

    درآمدی بر پرسش از «شرایط امکان» مطالعات روان‌کاوی در ایران (۱)؛

    ترجمه در اتاق درمان

    ما، بسته به نوع مواجهه‌ی خود با سنت فکری و افق معنایی که آثار بنیان‌گذار روان‌کاوی از دل آن برخواسته است، تفسیر/ترجمه/فهم متفاوتی از روان‌کاوی به دست خواهیم داد؛ از همین روست که امروزه به وضوح از فروید آلمانی، انگلیسی و فرانسوی سخن می‌رود و به همین جهت، در گستره‌ی بحث و «پژوهش» ما هر سؤالی در باب اسباب، لوازم و شرایط مطالعه و فهم روان‌کاوی، پیشاپیش و در اساس پرسشی پیرامون «ترجمه» است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۹ ۱۲:۴۰

    باطن انسان بی کرانه است/ سه واقعه که موجب ناخرسندی بشر شده است

    ابراهیمی دینانی، چهره ماندگار فلسفه در برنامه معرفت گفت: با عدم مرکزیت زمین، تکامل تدریجی داروین و ضمیر ناخودآگاه فروید، انسان احساس ناخرسندی کرد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۵ ۱۴:۰۰

    زندگی المثنی نمی‌خواهد/به مناسبت انتشار «علیه تفسیر» سوزان سانتاگ

    سوزان سانتاگ در انتخاب سه اندیشمند تأثیرگذار: مارکس، نیچه و فروید، نیچه را برمی‌گزیند. «علیه تفسیر» او بیان همین مسئله است.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۷ ۱۵:۳۰

    مشاهدات باریک‌بینانه «ایگو و اید: من و نهاد زیگموند فروید» از ققنوس رسید

    «ایگو و اید: من و نهاد زیگموند فروید» کتابی است که فروید ماحصل سال‌ها تحقیق خود را در آن نگاشته است و قلم موجز و دقیق و مشاهدات باریک‌بینانه او در این کتاب مجذوب‌کننده است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۵ ۱۶:۴۵

    تجدید چاپ کتابی از فروید پس از نیم قرن

    کتاب «مفهوم ساده روانکاوی» زیگموند فروید پس از ۴۸ سال تجدید چاپ شد.

  • فروید ۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۴:۳۵

    فروید و سندروم حافظه‌ی کاذب

    فیل مالن

    سندروم حافظه‌ی کاذب، پدیده‌ی اجتماعی شایعی قلمداد شده که روان‌درمان‌گرهایی که راهی غلط در درمان می‌پیمایند باعث می‌شوند تا بیماران خاطراتی از سوءاستفاده‌ی جنسی سرهم کنند.

  • مجتهدی ۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۹:۴۵

    گزارشی از نشست «تاریخ و روانکاوی» (۲)؛

    همگرایی تاریخ و روانکاوی

    چه در روان‌كاوی و چه در تاریخ‌نگاری با روایت یادمان‌ها مواجه هستیم که یکی فردی است و دیگری ممکن است جمعی‌تر باشد؛ رولان بارت بعدها از گفتمان تاریخی به‌عنوان یك كنش زبانی یاد می‌كند و می‌گوید تاریخ چیزی داستان‌مانند است و تاریخ‌نگار به برخی چیزها اهمیت می‌دهد به برخی دیگر نمی‌دهد. در روایتی كه آنالیزان بیان می‌كنند نیز همین برجسته‌سازی‌ها و پنهان‌سازی‌ها را شاهدیم كه باید رازگشایی شود.

  • حسین مجتهدی ۱۳۹۴/۰۹/۰۲

    گفتگوی «فرهنگ امروز» با حسین مجتهدی در خصوص ارتباط تاریخ و روانکاوی؛

    پویشگری‌های ناآگاهانه انتوژنتیک و فیلوژنیک در بستر تاریخ

    روانشناسی تاریخ از ابزارهای دانش روانشناسی و روش های آن و مفاهیم علمی و کاربستش برای تحلیل تاریخ به صورت یک کل یا شخصیت های تاریخ به عنوان یک مورد پژوهی case-study یاری می جوید ولی محوریت روانکاوی تاریخ بر بعد نقش ضمیرناآگاه و پویشگری های ناآگاهانه فردی (انتوژنتیک) و نوعی (فیلوژنیک) در بستر تاریخ است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۳۰ ۱۱:۵۰

    چرا ادیپ پدرش را واقعاً دوست داشت؟

    به باور فروید، خصومتی شدید ـ و تا حدودی ناهشیار ـ نسبت به والد هم‌جنس که با اشتیاق جنسی به والدِ دیگر همراه است، تعارضی کلیدی در رشد بشر پدید می‌آورد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۶ ۱۷:۳۰

    مروری کوتاه بر نمایشنامه : " نامه های شبانه "

    در تفکرها و دریافت‌های گوناگون خود فروید از این فراتر می‌رود و ناخودآگاه را پدیده ای می‌شناساند. فراتر از: تنها پیرو کور میل و هوس.

  • هایدگر ژیژک ۱۳۹۴-۰۴-۲۳ ۰۹:۴۵

    اسلاوی ژیژک / چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت؟

    از هایدگر تا رانه

    اگر شر ریشه در پیچیدگی‌های خود هستی داشته باشد، آیا این امر سرانجام انسان را از مسئولیت شر انضمامی معاف نمی‌کند؟ به‌عبارت‌دیگر، پرسش ازاین‌قرار است که «آیا هایدگر در نسبت دادن منشأ شر به یک منفی‌بودگی در خود هستی، صراحتاً شر را به‌عنوان یک انحراف ضروری انتولوژیک توجیه نمی‌کند؟»

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۹ ۱۴:۵۰

    رویکرد روان‌پویشی در روان‌شناسی شخصیت: نظریه روان‌کاوی زیگموند فروید

    نخستین و شناخته‌شده‌ترین نظریه‌ی شخصیت، نظریه‌ی زیگموند فروید است به گونه‌ای که روان‌شناسی و روان‌کاوی برای مردم با نام فروید تداعی می‌شود. تاثیرگذاری فروید از نظر روش پژوهش(بالینی) و همچنین محتوای نظریه‌‌ی او است. در این نظریه رفتار، پیامد تعامل پویا بین انگیزه‌ها(سایق‌ها)در‌نظر گرفته شده است. فروید به خاطر پافشاری‌ زیاد بر نظریه‌ی خود مورد انتقاد قرار گرفته است. نظریه وی با ویژگی‌های فردی او و روند زندگی‌اش هم‌آیند به نظر می‌رسد.

  • فروید ۱۳۹۴-۰۲-۰۸ ۰۹:۳۵

    بررسی روان‌کاوی فروید از منظر ابطال‌پذیری پوپر؛

    فروید در ترازو

    با لحاظ کردن ملاک تمییز پوپر و پاره‌ای از نظریات فروید می‌توان دلیل شبه‌علم دانستن آن را فهم کرد. باید از مدافعین علمی بودن این نظریات پرسید که در صورت مواجهه با چه تجربه‌ای حاضرند از اعتقاد به عقده‌ی ادیپ دست بشویند یا تعداد مراحل تثبیت در کودکان را این سه مرحله ندانند یا کمتر و یا بیشتر از این سه مرحله بدانند؟

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۱۴:۰۰

    پیرامون تحلیل روان کاوانه فیلم

    کار بزرگ دیگر فروید این بود که ضمیر ناخودآگاه را با درون مایه های موجود در اسطوره ها پیوند زد.اسطوره ها از تخیل انسان سرچشمه می گیرند و بخشی از روان ناخودآگاه ما هستند.منتقدان روان کاوانه ی فیلم،فیلم را مانند اسطوره شکلی از قصه و رویای جمعی و مشترک دیدند که تماشاگر با شخصیتی در آن همانند سازی می کند از جهت عاطفی با آن مرتبط شده به دنیای تخیلاتش وارد می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۱:۴۰

    همایش روانکاوی و فرهنگ برگزار می شود

    به دعوت مرکز خدمات روانشناسی سیاووشان به تهران آمده و از تاریخ ۲۵/۱۱/۱۳۹۱ الی ۱/۱۲/۱۳۹۳ در این مرکز دوره ی آموزشی چهار مفهوم بنیادین روان کاوی را برگزار نموده و در جهت تکمیل مطالب مربوط به همین بحث روز پنجشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۰ – ۱۲ در همایشی با عنوان " روان کاوی و فرهنگ " برای عموم علاقه مندان به روان کاوی سخنرانی خواهد داشت.

  • کتاب فانون ۱۳۹۳-۱۰-۱۷ ۱۱:۳۰

    جایگاه فرانتس فانون در سنت فکری نظریه اجتماعی ایدئالیسم آلمانی؛

    دیالکتیک رهایی بخشی: فانون، فروید، هگل

    این کتاب صرفا به بررسی فروید و هگل و تاثیر آنها بر افکار فانون نمی پردازد، بلکه در واقع نشان می دهد که فروید و هگل شباهت های بسیار زیادی دراند و این شباهت است که زمینه افکار فانون را شکل می دهد.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۱ ۱۱:۰۵

    شرح زندگی فروید؛ از درگیری با مادر زن تا مصرف کوکایین

    این کتاب اسطوره زدایی از فرویدی است که خیلی از ما جایگاهی فرا انسانی به او می دهیم و شاید بیان وجوه انسانی زندگی او از زبان همسرش "مارتا" که کمتر در منابع تاریخی به او اشاره شده، برای خیلی از ما خواندنی باشد.