دین

کل اخبار:556

  • ز عدن ۱۳۹۸-۰۳-۰۷ ۱۶:۵۴

    از عدن تا تبعید

    دیوید رال

    این کتاب یقینا دندان قروچه‌ها فراوانی برخواهد انگیخت، به ویژه در محافل دانشگاهی، اما من هم انتظاری جز این ندارم. من چیزهایی را گفته ام که وجدانم گفت بگو، و باید چیزهایی را از بنیادهای سنت گرا بشنوم که وجدانم گفت بشنو. از کجا معلوم؟ شاید روزی حصارهای این بنیادها نیز، مثل حصار آریحا فروریزد، و سرانجام قبول کنند که «یوشع شهری را ویران کرد که واقعا وجود داشت.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۴ ۱۵:۰۰

    کنفرانس کثرت‌گرایی فرهنگی و جامعه‌شناسی دین برگزار می‌شود

    کنفرانس بین‌المللی کثرت‌گرایی فرهنگی و جامعه‌شناسی دین مارس ۲۰۲۱ در میامی، ایالات متحده آمریکا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۳:۴۰

    حجت الاسلام الویری: فرهنگ عمومی تا چه اندازه مورد توجه نظام تبلیغ دینی ماست؟

    در یک جامعه دینی اصلاح فرهنگ زیست اجتماعی مردم می‌تواند یک مسأله مهم برای تبلیغ دینی که مهم‌ترین دستاورد آن باید در سازگار و همسو ساختن رفتارهای مردم با رهنمودهای دینی جلوه کند، به شمار رود.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۰:۲۰

    همایش بین المللی سه روزه هم گرایی و واگرایی افتتاح می شود

    همایش بین المللی «همگرایی و واگرایی؛ گفتگویی میان فرهنگی- میان دینی» فردا صبح در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی آغاز می شود.

  • فلسفه دین ۱۳۹۷-۱۲-۱۹ ۱۰:۲۳

    سیری در تاریخ فلسفه دین/ گزارشی از سخنرانی امیر اکرمی استاد مطالعات تطبیقی و اسلام‌شناسی دانشگاه ییل

    عقل و اعتقاد دینی

    ۳ رویکرد عمده فلسفی یعنی فلسفه متافیزیک، فلسفه معرفت‌شناختی و فلسفه زبان‌شناختی در فلسفه دین نیز بازتاب می‌یابند. یعنی می‌توان نوع نگاه یک فیلسوف به دین را متاثر از نوع نگاه عمده فلسفی در هر یک از این ۳ رویکرد خواند و رنگ غالب فلسفه دین او را تشخیص داد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۴ ۱۰:۴۰

    دین اثر گئورگ زیمل به چاپ چهارم رسید

    کتاب «دین» اثر گئورک زیمل با ترجمه‌ «امیر رضایی» از سوی نشر نی به چاپ چهارم رسید.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۲ ۱۰:۳۰

    ابراهیمی دینانی: توکل، ضد کوشش و فعالیت نیست/ کسی که ترک تعلق کند بر عالم مسلط است

    ابراهیمی دینانی چهره ماندگار فلسفه در برنامه معرفت گفت: کسی که ترک تعلق کند بر عالم مسلط است. انسان اگر به چیزی وابسته شود از آن کَنده نمی‌شود. وقتی بنده چیزی نشوید، از همه چیز آزاد می‌شوید.

  • پست سکولاریسم ۱۳۹۷-۱۲-۰۵ ۱۶:۰۱

    پست سکولاریسم

    آرمان زارعی

    این کتاب در تحلیل چرایی بازگشت دین به حوزه عمومی استدلال می‌کند که ناکارآمدی دولت مدرن در ارائه دین برای بازگشت به عرصه عمومی در جوامع مسیحی غربی طی دهه‌های اخیر شده است.

  • ملکیان ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۰:۲۹

    نقدی بر تفسیر مصطفی ملکیان از تعبد در حوزۀ دین؛

    تعبد عاقلانه

    مصطفی ملکیان در مواجهه با دین، یکی از ذاتیات دین‌داری را تعبد تام‌وتمام نسبت به آموزه‌های دینی می‌داند؛ به همین دلیل وقتی سخن از جایگاه عقل و پرسشگری به میان می‌آید صریحاً عقلانیت را در مقابل دین‌مداری و دیانت قرار داده و این دو را خصم یکدیگر می‌شناسد. در این میان معلوم نیست چرا ملکیان توجهی به پشت صحنۀ تعبد دینی در اسلام نداشته و آموزه‌های الهیات مسیحی در تعریف ایمان به مصادیق غیرعقلانی دین تحریف‌شده مسیح را با اسلام یک‌سان می‌پندارد؟

  • ۱۳۹۷-۱۰-۳۰ ۱۵:۰۰

    حکایت‌هایی از زندگی بازرگان به مناسبت سالروز درگذشتش/ بگو یک مهندس بازرگان است و یک ایران

    مهدی بازرگان از جمله تامل‌برانگیزترین شخصیت‌های تاریخ معاصر و به ویژه تاریخ انقلاب اسلامی به شمار می‌رود؛ مردی که او را گاه گاندی ایران لقب داده‌اند اما اساسا مهندس بازرگان را با دو سویه می‌شناسند: نقش‌آفرینی‌اش در دولت موقت و آرامشش در کسوت یک سیاستمدار اخلاق‌گرا از یک سو و همنشینی و انس و تعلق خاطرش به قرآن و آموزه‌های قرآنی.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۹ ۱۶:۰۰

    یادداشتی در نقد کتاب «اندیشه اصلاح دین در ایران»: رد تهمت بی‌نمازی و مشروب‌خواری سیدجمال‌الدین اسدآبادی

    نبوی در«اندیشه اصلاح دین در ایران» روایت‌های نوش‌خواری جمال‌الدین اسدآبادی را که بعدها خود راویان آنها را رد کردند، آورده و بدون توجه به ردیه‌های راویان آنها را به عنوان سند تاریخی می‌پذیرد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۶ ۱۳:۴۰

    پست سکولاریسم، رساله‌ای در باب نسبت دین و سکولاریسم در جوامع امروز غربی

    کتاب «پست سکولاریسم؛ دین، دولت و حوزه عمومی در غرب» در پیِ ورود به این مجادله و ارائه‌ طرحی برای آن نیست، بلکه قصد آن دارد تا از خلال بررسی تجربه‌ غرب، ضرورت بازاندیشی در نسبت بین سکولاریسم و دمکراسی و حرکت در جهت دستیابی به الگویی برای گفت‌وگو را یادآوری کند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۵ ۱۵:۴۰

    آیت الله محقق داماد: تکیه بر مشترکات به ایجاد همبستگی ادیان کمک می‌کند

    رئیس مطالعات اسلام فرهنگستان علوم گفت:باید بر مشترکات دینی تاکید کنیم چون اینگونه به همبستگی و اتحاد می‌رسیم. این که بخواهیم جوامع را به دو گروه مومن و کافر تقسیم کنیم، صحیح نیست چرا که این جرقه جنگ را برای همیشه در بین ادیان زنده نگه می‌دارد. ما باید با تاکید بر مشترکات این مساله را به صورت ریشه‌ای حل کنیم.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۳ ۱۱:۴۰

    نامزدهای پانزدهمین جشنواره نقد کتاب در گروه دین معرفی شدند

    نامزدهای پانزدهمین جشنواره نقد کتاب در گروه دین شاخه قرآن، حدیث، فقه و حقوق معرفی شدند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۳ ۱۱:۰۰

    سلسله نشست های فلسفه دین برگزار می شود

    سلسله نشست های فلسفه دین با همکاری گروه فلسفه دین پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دانش آموختگان فلسفه دین برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۸ ۱۴:۰۰

    تصویر دین در اخلاق‌الاشراف عبید زاکانی بررسی می شود

    نشست تحلیل و بررسی تصویر دین در اخلاق‌الاشراف عبید زاکانی در مرکز فرهنگی شهرکتاب برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۴:۴۰

    بررسی امکان تفسیر دینی از فلسفه‌ افلاطون

    نشست نقد و بررسی کتاب «بررسی امکان تفسیر دینی از فلسفه‌ افلاطون» با حضور انشاءالله رحمتی، بیژن عبدالکریمی و هادی جعفری در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۳:۲۰

    کنفرانس جامعه شناسی منابع دینی و جامعه شناسی کلاسیک برگزار می شود

    بیست و دومین کنفرانس بین‌المللی جامعه شناسی منابع دینی و جامعه شناسی کلاسیک ژوئیه ۲۰۲۰ در رم- ایتالیا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۱ ۱۴:۴۰

    بحثی داغ در باب امکان یا امتناع ژانرِ «فانتزی دینی»

    معصومه میرابوطالبی، منتقد ادبی در نقد رمان «گنامینوها قدر آدم‌ها را نمی‌دانند» با استناد به تعریف علامه طباطبایی از دین، این کتاب مریم راهی را در ژانری به نام «فانتزی دینی» دسته‌بندی کرد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۴:۰۰

    کنفرانس «اکولوژی و دین در مطالعات قرن نوزدهم» برگزار می شود

    کنفرانس «اکولوژی و دین در مطالعات قرن نوزدهم» سپتامبر ۲۰۱۹ در کتابخانه آرمسترانگ، ویکو، تگزاس برگزار می‌شود.

  • حکمت ۱۳۹۷/۱۰/۰۸

    شاکله‌شناسی در گفت‌وگو با نصرالله حکمت؛

    تکنولوژی را مثل حمله مغول می‌دانم

    پیدایی شاکله در وجود انسان در یک فرآیند شکل می‌گیرد. البته در اینکه هر انسانی حامل یک ویژگی‌های ژنتیک و چیزهایی است که از گذشته و فرهنگ و تاریخ و جغرافیا و... آمده است، شکی نیست اما در آنچه در وجود انسان به اسم شاکله شکل می‌گیرد، در عین حال که شماری از این عوامل تاثیرگذار است، آنچه اهمیت دارد، زندگی پس از تولد فرد است.

  • تکیه دولت ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۰:۰۸

    نقد و بررسی کتاب تکیه دولت (از بودن و نبودن)؛

    روح معماری معاصر ایران

    «هنگامی که ناصرالدین‌شاه قاجار در اوج قدرت خویش فرمان ساخت تکیه دولت را به دوستعلی‌خان معیرالممالک صادر کرد، نه او و نه هیچ‌کس دیگر فکر نمی‌کرد که پنجاه سال بعد در همان مکان فرمان انقراض حکومت قاجاریه صادر خواهد شد.» بنایی که اگرچه روح معماری معاصر ایران در آن تجلی یافته بود، اما قربانی برنامه‌های توسعۀ شهری در دورۀ پهلوی دوم شد.

  • اشتراوس ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۱:۳۵

    نگاهی به کتاب «ریشه‌های آلمانی» آخرین اثر ترجمه شده از لئو اشتراوس در ایران؛

    غریق موج سوم تجدد

    لئو اشتراوس به مثابه نماینده غول‌آسای خرد فلسفی آلمان در قرن بیستم، تنها مجسمه‌ای از فلسفه نیست، بلکه فیلسوفی حاضر و آماده در دوران معاصر ماست که همواره همگان را دعوت به زیستن به شیوه فلسفی می‌کند و در این راه هم شیوه سقراطی را در پیش می‌گیرد و هم شیوه پارتیزانی را از یاد نمی‌برد. او با ایستادن روی دوش غولانی نظیر افلاطون و نیچه، بی‌آنکه آنان را فتح کرده باشد، چشم‌انداز آنها را برای ما توضیح داده است: چشم‌اندازی به نام فلسفه‌ورزی در مدینه

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۰:۲۰

    تقی آزاد ارمکی: آموزه‌های ابن خلدون با آموزه‌های دینی سازگاری ندارد

    تقی آزاد ارمکی استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران معتقد است تا زمانی که از دستگاه ابن خلدونی گذر نکنیم توانایی شناخت ساحت ایران مدرن را نخواهیم داشت.

  • اراسموس ۱۳۹۷/۰۹/۱۴

    اراسموس و آثار او در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛

    مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟

    شخصیتی نظیر اراسموس بر زمینۀ موج رنسانس آنقدر خوانش مترقی و انسانگرایانه ای از مسیحیت داشت که از چارچوب‌های مسیحیت زمانه خود بسیار فراتر ‌رود. در واقع او درک خود از مسیحیت را چنان گسترش می‌دهد که حکیمانی نظیر سقراط و افلاطون را در معنائی ژرفتر در برمی‌گیرد. مسیح را در چارچوب تنگ‌نظرانه دگماتیک نمی‌بیند. بلکه خوانش او از اناجیل بسیار فراتر از برخی قرائت‌های تنگ‌نظرانه بود. در این خوانش وسیع اراسموس از مسیحیت، می‌توان گفت که سقراط و افلاطون و همچنین سایر حکمای پیشامسیح نیز جای داشته‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۳ ۱۰:۴۰

    هفتمین دور گفت‌وگوی دینی ایران و کره‌جنوبی برگزار می‌شود

    هفتمین دور گفت‌وگوی دینی ایران و کره‌جنوبی با عنوان «دین و محیط زیست» ۱۴ آذرماه به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۲ ۱۷:۰۰

    جدیدترین شماره از دوفصلنامه «پژوهش‌های علم و دین» منتشر شد

    جدیدترین شماره از دو فصلنامه علمی ـ پژوهشی «پژوهش‌های علم و دین» به صاحب امتیازی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، مدیر مسئولی مهدی معین‌زاده و سردبیری عبدالرزاق حسامی‌فر منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۸ ۱۷:۰۰

    درس گفتگوهای مدرسه آزاد فکری با موضوع دین و اخلاق برگزار می شود

    درس گفتگوهایی در موضوع دین و اخلاق توسط مدرسه آزاد فکری از آذرماه در دانشگاه شریف برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۰ ۱۴:۰۰

    درنگی بر نمایش‌های دینی در ایران

    من کارهایی را برای اجرا مد نظر دارم که در حال حاضر امکانش فراهم نیست. امیدوارم شرایطش فراهم شود چون خیلی دوست دارم آنها را اجرا کنم، خصوصاً یک نمایش که درباره موعظه‌های حضرت زهرا(س) است. نمایشی که مربوط به دوران نقاهت و بستری بودن حضرت زهرا(س) است.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۵ ۱۵:۲۰

    سوبژکتیویسم امر دینی را سکولاریزه می­‌کند/ دشواری تحقق جامعه دینی

    عبدالکریمی در ارزیابی «همایش پرسش از امر دینی در عصر حاضر»، گفت: تلاش داشته‌­ام از دشوار بودن تحقق امر دینی، انسان دینی، جامعه و حکومت دینی در جهان بالذات سکولار کنونی سخن بگویم.