کل اخبار:56756
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۰ ۱۳:۲۷
زیستن در دروغ و فریب!
کمونیستها از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۸۹ در چکسلواکی قدرت را در دست داشتند و با نفرتپراکنی و خشونتورزی و تکیه بر دروغ و فریب، خسارتهای فراوانی به مردم و سرمایههای کشور وارد آوردند. تنها در دورهای کوتاه، یعنی از ۵ ژانویه ۱۹۶۸ تا ۲۱ آگوست ۱۹۶۸ که الکساندر دوبچک قدرت را در دست داشت، مجالی برای آزادی و رهایی از خفقان و رخوت در آن کشور ایجاد شد که آن دوره را «بهار پراگ» میخوانند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۰ ۱۳:۲۳
پسامارکسیسم؛ قلمرو جدید نظریه سوژه انقلابی مارکس
در این کتاب استدلال میشود که در کانون نظریات هر یک از این متفکران، نظریه سوژه انقلابی مارکس همچنان حضور دارد و با این حال نظریه هریک از آنها به تدریج از مارکس دور شده و به قلمروی وارد شده که شاید بهتر باشد آن را پسامارکسیسم بنامیم.
-
۱۴۰۱-۰۴-۲۰ ۱۳:۲۲
رئالیسم و ایدئالیسم از منظر علامه طباطبایی
چهارمین کرسی از سلسله کرسیهای ترویجی «علامه طباطبایی، حکمت عملی و علوم انسانی» با عنوان «رئالیسم و ایدئالیسم از منظر علامه طباطبایی» در روز چهارشنبه ۲۲ تیر ساعت ۱۰ صبح به صورت حضوری و مجازی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۸ ۱۶:۵۰
شبِ رضا منصوری برگزار میشود
شب رضا منصوری از سلسله نشستهای شبهای بخارا، دوشنبه ۲۰ تیر در مجموعه فرهنگان فرشته برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۷ ۲۰:۵۸
یک خلا بزرگ!/ عامل نابرابری ها در ایران امروز را، در سطح تئوریک باید جستجو کرد یا اقدام؟
تئوری عدالت، انسجام ساختاری می دهد و سطوح مختلف حکمرانی می توانند بر پایه آن، کارکردهای مکمل داشته باشد و عملکرد آنها به نتیجه ختم شود؛ اما در فقدان تئوری، اقدامات اقتضایی صورت می گیرد، آن چنان که تا امروز بر ما گذشته است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۵ ۲۰:۱۷
۸۹سالگی مردی که زبان آسان را بیارزش میداند
فیلسوفیست که میگوید زبان با شعر بهوجود میآید، رضا داوری اردکانی اما معتقد است که زبان، اصلی دارد که بهراحتی آن را متوجه نمیشویم و زبانی که بهراحتی فهمیده نمیشود ماندگار است، مثل شعر حافظ.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۵ ۲۰:۱۴
اعتمادی نیا: سهروردی در باب تناسخ ندانمانگار بوده است
هفدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «سهروردی و انگارهی تناسخ» اختصاص داشت که با سخنان دکتر مجتبی اعتمادینیا چهارشنبه ۸ تیرماه برگزار شد. اعتمادینیا در این نشست درباره چیستی تناسخ، سپس به دیدگاه و نظرگاه سهروردی درباره تناسخ در آثارش پرداخت. پس از آن به دیدگاه در باب تناسخ بر اساس آنچه در کتاب حکمتالاشراق آورده است اشاره کرد و در پایان نیز به نتیجهگیری موارد ذکر شده پرداخت.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۵ ۲۰:۱۳
میزگرد طبیعتگرایی با حضور حسین شیخرضایی، علی حسینخانی و حسن امیریآرا
مباحث و آثار فلسفی میان اهل فرهنگ در ایران بسیار طرفدار دارند. اما در میان این آثار پرمخاطب کمتر نامی از مفهوم طبیعتگرایی یا طبیعیگرایی (naturalism) به میان میآید و اصطلاح رایج ناتورالیسم در میان اهل فرهنگ بیشتر به عنوان یک مکتب یا جریان ادبی شناخته شده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۲۵
کتاب خواندن بهترین تفریح است
ژاله آموزگار در یادداشتی نوشته است: من هر لحظه از عمرم را نوشیدهام. نسل من باید کتاب را ورق بزند، کاغذ را لمس کند، باید مدادی دست ما باشد و زیر چیزهای قشنگ آرام خط بکشیم. در نتیجه من فکر میکنم کتاب خواندن یکی از بهترین تفریحات است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۲۴
جوانان در چاپ تالیفات تاریخی شتابزده عمل نکنند/ روز قلم یا کیبورد؟!
عبدالرسول خیراندیش درباره روز قلم گفت: نویسندگان و محققان جوان بهتر است که در چاپ نخستین کارهای خود عجله نکنند. شاید بعضی تصور میکنند اگر نامشان روی کتابی چاپ بشود، چه خاصیت مهمی دارد که اینطور شتابزده به انتشار کتاب دست میزنند!
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۵
نگاهی به نظریهبازیهای خام و سطحی
کلیشههای بیمصرف
یکی از مهمترین و اصلیترین درسهای رشته جامعهشناسی در ایران نظریههای جامعهشناسی است. در این درس که معمولا در دو یا سه درس دو واحدی، در طول دو ترم متوالی به دانشجویان ارایه میشود، بناست آنها با نظریهها و دیدگاههای متفکران و نظریهپردازان اصلی جامعهشناسی و چهرههایی چون آگوست کنت، کارل مارکس، ماکس وبر و امیل دورکیم آشنا شوند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۲
اندیشههای ماکس وبر در گفتوگو با آرش حیدری
ماکس وبر (۱۹۲۰-۱۸۶۴) فیلسوف اجتماعی، مورخ، حقوقدان و اقتصاددان برجسته آلمانی، در کنار آگوست کنت، کارل مارکس و امیل دورکیم یکی از بنیانگذاران جامعهشناسی محسوب میشود و نویسنده آثار دوران ساز و برجستهای چون «اخلاق پروتستانی و روح سرمایهداری» و «اقتصاد و جامعه» است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۱:۲۳
قدرت جغرافیا
پرناز طالبی
این کتاب نشان میدهد که چگونه سیاست دفاعی آمریکا در مقابل چین با تاکید بر موقعیت استرالیا شکل میگیرد و چگونه ایران بر منطقهٔ خاورمیانه تاثیر میگذارد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۱:۰۰
کتاب شناخت و علاقه های انسانی
ناصرالدین علی تقویان
کتاب شناخت و علاقه های انسانی (به آلمانی: Erkenntnis und Interesse) کتابی است که در سال 1968 توسط فیلسوف آلمانی یورگن هابرماس منتشر شد، که در آن نویسنده به توسعه علوم طبیعی و انسانی مدرن می پردازد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۰:۴۵
آینه در برابر خورشید
آینه در برابر خورشید روایت زندگی پرفرازونشیب استاد احمد مهدویدامغانی است که توسط اساتید محترم جناب آقایان دکتر سیدمحسن علویزاده و دکتر سیدحسین حسینینورزاد مصاحبه و به رشتۀ تحریر درآمده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۶
افلاطون به دنبال فرد عادل است اما رالز در پی جامعه عادل!/ خوانش جدیدی از عدالت
تفاوت نظریه سیاسی افلاطون و رالز در این است که افلاطون میکوشد تا ماهیت عدالت و فرد عادل را بر اساس قوای نفس او و تطبیق آنها با طبقات سهگانه اجتماعی روشن سازد در حالی که رالز از نظر بیرونی به جامعه مینگرد و سعی میکند ماهیت عدالت را بر مبنای دو اصل آزادی و برابری روشن و مشخص سازد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۱۸
الگوگرایی در اخلاق به روایت مصطفی ملکیان
از قدیمالایام گفتهاند دو صد گفته چون نیم کردار نیست. اکثر ما هنجارها و بایستههای اخلاقی را نه از راه گوش کردن به نصیحتهای خستهکننده و ملالآور که با نگاه کردن به کردار و رفتار آدمهای دور و برمان، اعم از پدر و مادر و خواهر و برادر بزرگتر و مربی مهدکودک و آموزگار مدرسه و... یاد میگیریم.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۹
گفتوگو با کریم فیضی درباره استاد مهدوی دامغانی
نوشتن از بزرگان فخر هماره است. این فخر در سوگ آنها رنجیست بی پایان؛ رنجی که یاد و نام نکویشان آن را التیام میبخشد. هجرت استاد مهدوی دامغانی از جهان فانی به دیار باقی در شمار آن رنجهاییست که برای بشر امروز جای سوگواری فراوان دارد. سوگ برای هجرت ستارهای دیگر از آسمان علم و اندیشه.
-
۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۹
مهدوی دامغانی دغدغه ایران را داشت
مهدی گلشنی در بزرگداشت زندهیاد احمد مهدوی دامغانی گفت: او فرهنگ ایرانی اسلامی را در دانشگاههای آمریکا زنده کرد و تمام روحش در غربت با ایران و فرهنگ ایرانی اسلامی بود. من باید این نکته را متذکر شوم که نیاز است قدر بزرگان اهالی فرهنگ و علم در زمان حیاتشان دانسته شود نه بعد از درگذشت.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۴
چگونه بابا افضل کاشانی میتواند میراثدار سهروردی باشد؟
شانزدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «شیخ اشراق و باباافضل کاشانی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر مریم اسدیان (پژوهشگر و مدرس دانشگاه) چهارشنبه یکم تیرماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۱
رمزگشایی علل تورم از منظر علوم انسانی/ رشد نقدینگی نشانی غلط است
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: در کشور ما نه سرعت گردش پول ثابت است، نه تقاضای پول با ثبات است و جنبه درون زایی پول هم در سالهای گذشته تقویت و تشدید شده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۸
او جریانهای روشنفکری را درک می کرد
زنده ماندن افراد در آیینه تاریخ بر ادامه روندهای اندیشهای آنها و کم نظیر بودنشان در زمینههای مختلف است؛ اگرچه بهشتی سالهاست که ما را از دور میبیند اما جای خالی او در عرصههای مختلف با گذر زمان بیشتر و بیشتر احساس شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۶
فرجام علوم انسانی بعد از انقلاب فرهنگی در گفتوگو با محمدعلی آذرشب
من از این مساله ترس دارم که افراط در کار باشد و در این مساله افراطیگری صورت بگیرد. به همین جهت میگویم که این تصمیمات باید به واسطهی افراد صاحب نظر و متخصص و همچنین کارآمد و اهل بینش در علوم انسانی صورت بگیرد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۳
مرحوم احمد مهدوی دامغانی درحرم مطهر رضوی آرام گرفت
پیکر مرحوم مهدوی دامغانی نویسنده و پژوهشگر برجسته و پیشکسوت با حضور جمعی از علما و مسئولان تشییع و در حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۰
ای کاش بشر چادرنشین بود، اما بیفرهنگ نبود
مدیر گروه ادبیات دائرةالمعارف بزرگ اسلامی گفت: ایران ظرف ارزشهای دینی، ملی و تشیع است و زبان و فرهنگ کشور ما رستم زبانها و فرهنگها بوده و است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۴:۵۷
کاظم موسوی بجنوردی: مادلونگ به مثابه یک متکلم
مراسم بزرگداشت «ویلفرد فردیناند مادلونگ» اسلام شناس و شیعه شناس مشهور آلمانی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یکشنبه پنجم خردادماه ۱۴۰۱در فضای مجازی برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۹
تخت جمشید مهمترین بایگانی دنیای باستان / حمید فدایی *
در بسیاری از سرزمینها و ازجمله در ایران که میراث مکتوب کاغذی آن در طول تاریخ در اثر تهاجم اقوام مختلف بارها از بین رفته است، میراث مکتوب ماندگارتر در قالب میراث صخرهای و سنگنبشتهها، آجر نوشتهها و گل نبشتهها و. نقش ویژهای در حفظ فرهنگ و تمدن این سرزمین ایفا کرده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۳
ضرورت جمع عقلانیت و اخلاق در سیاست
مصطفی ملکیان، پژوهشگر نامآشنای فلسفه و اخلاق در ایران در یک دهه اخیر، عمدتا بر اصالت فرهنگ و اولویت فرد و توجه به درونیات انسان یعنی باورها، احساسات و خواستههای او تاکید داشته و کمتر به اصلاحات اجتماعی و مهمتر از نهاد سیاست پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۲
هفدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی درباره سهروردی
هفدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی درباره سهروردی به «سهروردی و انگاره تناسخ» اختصاص دارد که در روز چهارشنبه ۸ تیرماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۰
بررسی ابعاد گوناگون هویت ملی و ایرانی در آثار منظوم دوره ایلخانی
کتاب «پایداری هویت ایرانی زیر سیطره مغول» نوشته مهشید گوهری کاخکی از سوی نشر سخن منتشر شد. در این کتاب کوشیده شده ابعاد گوناگون هویت ملی و ایرانی در آثار منظوم دوره ایلخانی بررسی شود.