اخلاق

کل اخبار:335

  • دانشگاه ۱۳۹۶-۰۴-۲۱ ۱۰:۱۸

    اعمال قدرت سیاسی در دانشگاه چه تأثیری بر اخلاق آکادمیک دارد؟

    قدرت، اخلاق و دانشگاه

    توجه به تفکر لیبرالی و نیز سرمایه­ دارانه در غیاب تفکرهای چپ و سوسیالیستی در چند دهۀ گذشته حوزۀ آکادمیک را تحت تأثیر نیرومند خود دارد؛ بدون اینکه قدرت بخواهد مداخله‌ای مستقیم در این جهت انجام دهد، این تسلط و نفوذ لیبرالیسم در تفکر و ناخودآگاه اکثر نخبگان آکادمیک باعث شده تا جهت تفکر در نزد ایشان تحت تأثیر لیبرالیسم و روش زندگی سرمایه‌دارانه در حوزۀ اقتصاد قرار گیرد. در کنار این تأثیر قدرت عریان دولت نیز وجود دارد که به طور مستقیم بر تمام حوزۀ آکادمیک تسلط و کنترل دارد.

  • ارسطو ۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۰۸:۳۴

    نگاهی به شاخصه‌های مدنظر ارسطو در اخلاقِ تعلیم و آموزش؛

    حکمت عملی و ذات دانش اخلاقی

    شاید شجاعت مهم‌ترین فضیلت یک معلم نباشد، گرچه گاهی در شغل یک معلم به کار می‌آید. اگر معلمی از مافوق‌های خود بترسد و هرگز نتواند با نظرات آن‌ها مخالفت کند، این معلم، معلم خوبی نخواهد بود. یک معلم باید این قدرت را داشته باشد که بر آرای خود تکیه کرده و بر آن‌ها پافشاری کند. یک معلم باید شجاعت برقراری نظم در کلاس را داشته باشد. البته زمانی که نظم را در کلاس حفظ می‌کنیم باید به حد وسط نیز توجه داشته باشیم.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۳ ۱۱:۲۰

    آدورنو وقتی فکر می‌کند

    یکی از مشهورترین و مکررترین گزاره‌های تئودور آدورنو (١٩٦٩-١٩٠٣)، از جمله متفکران اجتماعی برجسته قرن بیستم، این بود که «زندگی غلط را نمی‌توان درست زیست». فکر و ذکر او مدت‌های مدید درگیر مسائل فلسفه اخلاق یا این سؤال بود که «آیا در روزگار ما امکان زندگی خوب هست»، سؤالی که می‌توان آن را عصاره کل تفکر او دانست.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۰:۰۰

    موحد، برگزیده هشتمین دوره جایزه اخلاق و نیایش شد

      هشتمین دوره جایزه اخلاق و نیایش با معرفی ۱۱ برگزیده در رشته‌های مختلف در کتابخانه ملی ایران و با حضور رئیس‌جمهور دولت اصلاحات برگزار شد.‏

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۲۲:۵۷

    دینانی: خودشیفتگی بزرگترین خطر برای انسان است/ اعتدال؛ مبنای علم اخلاق

    چهره ماندگار فلسفه در برنامه معرفت گفت: خودشیفتگی بزرگترین خطر است، جز خودش را نمی بیند، خود را در مقابل دیگران ناچیز دانستن هم بد است، به زمین و زمان فخر فروختن هم بد است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۷:۲۰

    تقدم آزادگی بر آزادی/ هنر، آزادی و اخلاق با حضور مصطفی ملکیان

    من نمی‌توانم بپذیرم که ما همه خطاها را به عهده نظام سیاسی حاکم بر جامعه یا افکار عمومی جامعه بیندازیم. نظام سیاسی حاکم بر یک جامعه می‌تواند فاسد باشد، افکار عمومی یک جامعه نیز می‌تواند فاسد باشد یا فسادهایی داشته باشد، اما اینها توجیهی برای این نیست که فرد تن به فساد بدهد. فرد می‌تواند در برابر قدرت سیاسی و افکار عمومی جامعه بایستد.

  • شماره 17 ۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۲:۴۵

    شماره هفدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره هفدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    لبه پرتگاه درواقع عنوان پرونده اندیشه این شماره فرهنگ امروز است که به یکی از مسایل مهم در حوزه آکادمیک یعنی افول اخلاق علم پرداخته است. در این پرونده افشین جهاندیده در یادداشتی با تکیه به مواجهه جواد طباطبایی و مراد فرهادپور در شماره پیشین فرهنگ امروز، به بررسی نسبت دانش و قدرت و اخلاق پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۲:۲۰

    کاربران تکنولوژی منفعل نیستند/ مواجهه ایرانیان با تکنولوژی مدرن

    سمینار اخلاق و فناوری، عصر روز گذشته اول خردادماه در آمفی تئاتر انجمن فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۱ ۱۸:۰۰

    چه شرایطی طرح ادعای بحران اخلاق را ممکن می‌کند/ فقدان آموزش اخلاق

    محمدرضا کلاهی در نشست اخلاق در جامعه ایرانی گفت: این امکان وجود دارد که بحران اخلاق واقعیت نداشته باشد اما علل و عوامل دیگری موجب برآمدنِ «ادعای بحران اخلاق» شده باشد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۱ ۱۷:۰۰

    چه شرایطی طرح ادعای بحران اخلاق را ممکن می‌کند/ فقدان آموزش اخلاق

    محمدرضا کلاهی در نشست اخلاق در جامعه ایرانی گفت: این امکان وجود دارد که بحران اخلاق واقعیت نداشته باشد اما علل و عوامل دیگری موجب برآمدنِ «ادعای بحران اخلاق» شده باشد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۱ ۱۰:۴۰

    چه شرایطی طرح ادعای بحران اخلاق را ممکن می‌کند/ فقدان آموزش اخلاق

    محمدرضا کلاهی در نشست اخلاق در جامعه ایرانی گفت: این امکان وجود دارد که بحران اخلاق واقعیت نداشته باشد اما علل و عوامل دیگری موجب برآمدنِ «ادعای بحران اخلاق» شده باشد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۲:۳۰

    نشست«اخلاق و خدا؛ آیا مبنای اخلاق، خداباوری است؟»برگزار می شود

    پژوهشکده حکمت معاصر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست «اخلاق و خدا؛ آیا مبنای اخلاق، خداباوری است؟» را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۰۹ ۱۷:۰۰

    «مبانی علم اخلاق» منتشر شد

    کتاب «مبانی علم اخلاق» اثر «جان میزونی» از سوی انتشارات جان وایلی منتشر شد.

  • داوری ۱۳۹۶-۰۲-۰۴ ۰۹:۰۵

    گفتاری از رضا داوری اردکانی در باب آینده‌نگری - آینده‌نگاری و برنامه‌ریزی(۱)؛

    میل ذاتی تجدد به زمان آینده

    پیداست که علم جدید علم به هستی جهان و آنچه هست نیست بلکه علم سازنده است و علم سازنده می‌تواند رویی به سوی آینده داشته باشد. لازم نیست که دانشمندان همه به فکر آینده باشند و برای آینده کار کنند. آنها کار خودشان را می‌کنند و به علم خودشان مشغولند و بدون اینکه معمولاً بدانند با علمشان جهان مبدل و متحول می‌شود اما به اعتبار دیگر دانشمند اگر دانشمند است در علم کاری جز تحقیق حقیقت ندارد و در بند اینکه علمش چه سود دارد نیست و نباید هم باشد اما علم جدید در ذاتش تکنولوژیک است.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۶ ۱۳:۴۰

    اخلاقی زیستن هزینه دارد/ مروری بر مکاتب اخلاقی در گفتاری از مصطفی ملکیان

    ملکیان پس از بحث از سه مکتب به پاسخ این پرسش پرداخت که چرا تقسیم‌بندی او از مکاتب حصر عقلی است و گفت: هر پدیده‌ای در جهان اولا یک پدیده و امر واقع است، ثانیا علت یا مجموعه عللی آن را پدید آورده‌اند و ثالثا خود این پدیده علتی برای به وجود آمدن پدیده یا پدیده‌های دیگر می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۶ ۱۳:۰۰

    کمترین نقدهای کتاب در کدام زمینه‌ها انجام شده‌است؟

    بر اساس آمار جشنواره نقد کتاب در سال گذشته، در این سال، گویی در پنج حوزه علوم قرآنی، علوم سیاسی، علوم تربیتی و روان‌شناسی، ادبیات عرب، و اسلام و ایران، اثری منتشر نشده‌ است تا کسی یا کسانی با نقد آن‌ها نشان بدهند که این آثار را مجدانه خوانده و در آن‌ها تأمل کرده‌اند! پرسش‌ جدی این است که آیا در این عرصه‌ها هیچ اثر قابل توجه و بحث‌انگیزی منتشر نشده‌است؟

  • ۱۳۹۶-۰۱-۱۹ ۱۶:۲۰

    نشست نقش فرااخلاق در اخلاق کاربردی برگزار می شود

    نشست تخصصی گروه علمی فلسفه و اخلاق با موضوع نقش فرااخلاق در اخلاق کاربردی با حضور حجت الاسلام محمدی پیرو برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۱۴ ۱۶:۲۰

    سوزان هاک: نظام بین‌الملل فاقد ضمانت اجرای قوانین است

    فیلسوف و منطق دان معروف انگلیسی معتقد است که بر خلاف مکتب حقوق وضعی، مکتب حقوق طبیعی، اخلاق را بر حقوق مقدم می داند.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۳ ۰۹:۲۰

    کتاب فلسفه اخلاق جان دیویی منتشر شد

    کتاب فلسفه اخلاق جان دیویی به قلم اعظم قاسمی و به همت انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۴:۴۰

    «اتانازی (مرگ خودخواسته) و معضلات اخلاقی آن» بررسی می شود

    سی و یکمین کارگاه فلسفه اخلاق با موضوع «اتانازی (مرگ خودخواسته) و معضلات اخلاقی آن» برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۴:۲۰

    اخلاق؛ سرمایه هنر

    متأسفانه عدم باور انجمن نقاشان در داشتن یک پتانسیل قوی به دلیل عضویت این تعداد هنرمند بزرگ در آن و نداشتن اراده کافی برای برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و بی‌میلی در استفاده از کسانی‌ که می‌توانند انجمن را در چنین پروژه‌هایی یاری کنند، نه‌فقط انجمن را عقیم کرده، بلکه توانایی‌های انجمن هم به عمل درنیامده و منفعل مانده‌اند.

  • صلح ۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۰۹:۵۷

    چگونه به صلح پایدار دست پیدا کنیم؟

    معرفت‌شناسی، مسئولیت اخلاقی  و صلح

    اندیشۀ کانت دربارۀ وضعیت طبیعی بشر ساده‌لوحانه نیست، ولی در عین حال خوش‌بینی به امکان حرکت به سمت کمال و صلح پایدار را از دست نمی‌دهد و تلاش در این راستا را وظیفۀ اخلاقیِ متفکران و اندیشمندان می‌داند. این عناصر و مؤلفه‌های نگرش کانت برای بهبود وضع موجود بسیار مهم است، بنابراین فلسفه‌هایی که در هر یک از این مؤلفه‌ها و عناصر با اندیشۀ کانت زاویه دارند، زمینۀ مناسبی برای بهبود اوضاع ایجاد نمی‌کنند یا حتی شرایط را بدتر می‌کنند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۸ ۱۶:۲۰

    حال نقد تئاتر خوب نیست/ کمک به احیای جایگاه اخلاقی و علمیِ نقد

    دبیر کارگروه نقد سی و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر هدف از راه اندازی این کارگروه را کمک به احیای جایگاه اخلاقی و علمی نقد تئاتر در ایران ذکر کرد.

  • هنر ۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۰۹:۴۴

    چرا آثار هنری کمتر مورد اقبال خریداران قرار می‌گیرد؟ (۲)؛

    فرهنگ، تربیت و اخلاق

    جای تأسف دارد، حتی دانشجویان رشته‌های هنری که از دانشگاه و مراکز آموزشی فارغ‌التحصیل شده و یا در حال تحصیل هستند هیچ وقعی به حضور در نمایشگاه‌ها نمی‌گذارند و گویی در سرزمین هنر هرکس خود را حاکم و تنها فهمیدۀ بلامنازع دانسته و حاضر به کسب معرفت و آگاهی از دیگری نیست؛ به همین دلیل است که زمان درازی این شمع تک‌افروخته پایدار نیست و رو به خاموشی می‌گراید.

  • مدخل ۱۳۹۵-۱۰-۱۰ ۱۷:۳۱

    مدخل های دانشنامه استنفورد(۴۳-۵۹)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۵:۴۰

    کارگاه فلسفه اخلاق «برزخ اخلاق ورزی در ایران معاصر» برگزار می شود

    کارگاه فلسفه اخلاق با موضوع «برزخ اخلاق ورزی در ایران معاصر» و نقد و بررسی کتاب «فلسفه برای نوآموزان» سه شنبه ۱۶ آذرماه برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۳ ۱۲:۴۰

    حکمت زندگی از منظر عرفا و فلاسفه مسلمان تخلق به اخلاق الهی است

    صلواتی، استاد فلسفه گفت: حکمت زندگی از نظر فیلسوفان و عارفان مسلمان رسیدن به خدا و تخلق با اخلاق الهی است بنابراین، فلسفه و عرفان در جهان اسلام نقشه جامعی است برای دستیابی به این هدف.

  • ارسطو ۱۳۹۵-۰۹-۱۲ ۰۰:۳۵

    اخلاق عقلی و فلسفی (اخلاق ارسطویی)

    ماریه سید قریشی

    این پژوهش به تبیین مبانی اخلاق ارسطویی خواهد پرداخت. واژة مبنا، به معنای پایه، پی‌نهاد و زیرساخت است. مراد از مبانی اخلاق آن دسته از گزاره‌هایی است که در اخلاق تأثیرگذار است.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۴:۲۰

    شهین اعوانی در نشست بیم ها و امیدها: تنها راه نجات اخلاق، دین است/بی اخلاقی؛ مسئله جهان امروز

    شهین اعوانی عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران گفت: در جوامع ما که قوانین نمی توانند پشتوانه اخلاق باشند تنها نجات دهنده اخلاق دین تلقی می شوند.

  • استنفورد ۱۳۹۵-۰۸-۰۷ ۲۱:۱۹

    مدخل‌های دانشنامه‌ی فلسفه‌ی استنفورد ۵۵ و ۵۸

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند