ادبیات

کل اخبار:891

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۷:۲۰

    وظیفه جایزه احمد محمود کشف استعدادهای گمنام نیست/مدال افتخار احمد محمود اهدا می‌شود

    مهدی یزدانی‌خرم می‌گوید: من این مساله را رد نمی‌کنم که ممکن است کتاب‌هایی باشند که در این داوری‌ها دیده نشوند و این مساله کاملا طبیعی است. ما از روز اول برگزاری این جایزه این قرار را گذاشتیم که کار ما کشف استعداد نیست. ما کتاب‌هایی را که جامعه ادبی ایران آن‌ها را می‌بیند و نظر درباره شان می‌دهد انتخاب می‌کنیم.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۰:۲۰

    سایه سنگین سعدی و حافظ بر فضای پژوهش‌های آکادمیک در فارس

    معاون فرهنگی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز از آنچه سنگین بودن سایه سعدی و حافظ بر فضای پژوهش‌های آکادمیک در استان فارس نامید، ابراز نگرانی کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۷ ۱۳:۴۰

    «اقلیما» نمودهایی از زن کهن‌الگویی است

    پروین سلاجقه می‌گوید: زن‌های حاضر در افسانه‌ نیما، مریم میرزاده‌ عشقی، رکسانای شاملو، زن حاضر در شاسوسا یا خواهران شبانه‌ موعود سهراب سپهری و ری‌رای سیدعلی صالحی نمودهایی از زن کهن‌الگویی هستند و «اقلیما» نیز در ادامه‌ همین سنت شاعری در شعر معاصر ایران است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۷ ۱۳:۲۰

    ادبیات فولکلور؛ پلی برای رد و بدل کردن عشق میان بزرگسال و کودک

    نفیسه نفیسی قصه‌گوی پیشکسوت اصفهانی گفت: با ادبیات فولکلوریک می‌شود به جای نصیحت کردن، کودکان را به صورت غیرمستقیم آموزش داد و در قالب شخصیت ترانه-متل‌ها، آنها را با مفاهیم بشردوستانه و انسانی آشنا کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۴:۰۰

    حافظی که ما نمی‌شناسیم و گوته‌ای که نمی‌دانیم چه می‌کند!

    شب گذشته فیلم «حافظ و گوته» به پژوهشگری و کارگردانی فرشاد فرشته‌حکمت در آخرین شب جشنواره سینما حقیقت به نمایش درآمد و سعی داشت نگاهی داشته باشد به تاثیرات حافظ شیرازی بر یوهان ولفگانگ فون گوته شاعر و نویسنده آلمانی.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۵ ۱۰:۲۰

    آسیب شناسی ژانر علمی تخیلی در ایران

    با وجود همه حرف‌وحدیث‌ها درباره ادبیات ژانر در کشورمان، می‌توان فعالیت نویسندگاناین حوزه را قابل تامل دانست و اینکه به خصوص در سال‌های اخیر این فعالیت -در ژانرهای مختلف- رشد داشته است نوید دیدن بارقه‌های امید در بهبود این گونه ادبی را می‌دهد. نوید فرخی از مترجمان و نویسندگان ژانر علمی تخیلی یادداشتی درباره کم‌وکیف وضعیت این ژانر در ادبیات معاصر کشورمان نوشته است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۱:۵۹

    از سینما تا قصه پژوهی

    انتشارات علمی و فرهنگی به تازگی دو کتاب جدید در حوزه سینما و ادبیات را راهی بازار کرده است.

  • شب های روشن ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۰:۰۲

    نگاهی به سینمای شاعرانه (۲)؛

    تماشاگر سینمای شاعرانه باید تماشاگری اندیشمند باشد

    در کشور ما واکنش‌های برخی از منتقدین، پژوهشگران و فیلم‌سازان به پدیده‌ای به نام «سینمای شاعرانه» تهاجمی و منفی است. چند ماه پیش در مصاحبۀ یکی از فیلم‌سازان مشهور و پرتجربه خواندم که گفته بود «این اصطلاحِ سینمای شاعرانه مزخرف است.» برخی نیز اصرار دارند که اصلاً چنین چیزی وجود ندارد؛ با این نگرش‌ها نمی‌شود پدیده‌ای آشکار در تاریخ سینمای ایران و جهان را انکار کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۵:۲۰

    بررسی تطبیقی رمان‌های دفاع مقدس و جنگ جهانی دوم

    کتاب «ادبیات جنگ: بررسی تطبیقی رمان‌های دفاع مقدس و جنگ جهانی دوم» ضمن مروری کلی بر موضوع ادبیات جنگ، به بررسی رمان‌های برگزیده و مولفه‌های ادبیات جنگ و تطبیق آن‌ها می‌پردازد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۴:۰۰

    دو قطبی شدن، ادبیات ایران را زمین می‌زند

    الهام فلاح می‌گوید چیزی به قدر دوقطبی شدن ادبیات امروز ایران را زمین نمی‌زند.

  • فرشته حکمت ۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۳:۱۲

    سینمای شاعرانه چیست و نسبت آن با سینمای ایران کجاست؟ (۱)؛

    سینمای شعر، سینمای اندیشه

    ساده‌ترین پندار این است که فیلم شاعرانه را فیلمی بدانیم که برخوردار از دیالوگ‌ها یا مونولوگ‌های شاعرانه باشد؛ مثلاً در مورد «خانه سیاه است»، برداشت می‌شود که چون فروغ فرخزاد یک شاعر است و بخشی از نریشن این فیلم را شاعرانه نوشته، پس این فیلم به اعتبار نریشن شاعرانه‌اش و به اعتبار شاعر فیلم‌سازش فیلمی شاعرانه است؛ پس کسی می‌تواند فیلم شاعرانه بسازد که خودش شاعر کلمه باشد؛ همۀ این‌ها برداشت‌های نادرستی است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۴ ۱۰:۲۰

    «سایه‌ها و یادها» رونمایی می‌شود

    کتاب «سایه‌ها و یادها» مجموعه عکس‌هایی از چهره‌های ادب و هنر ایرانی در شهر کتاب آرین رونمایی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۳ ۱۶:۰۰

    در میزگرد «اقتباس در سینمای ایران» مطرح شد: تا روی کاغذ نیاید روی پرده نمی‌آید

    رحیمیان از داوران بخش کتاب سینما در جشنواره فیلم کوتاه تهران می‌گوید: این فرهنگ را جا نینداخته‌ایم که باید در هر زمینه‌ای به متن توجه کنیم. از برنامه‌های تلویزیونی تا تولیدات کوتاه و سینمایی ما متنی وجود ندارد. اقتباس باید رایج بشود اما قبل از آن باید کتاب خواندن را رواج بدهیم.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۲ ۱۲:۰۰

    توانایی یالوم در ترکیب ادبیات و اگزیستانسیالیسم او را محبوب ایرانیان می‌کند

    حسین کاظمی یزدی که تاکنون تعدادی از آثار ارویین یالوم را در ایران ترجمه کرده معتقد است، روان‌شناسی در ادبیات قدمتی به اندازه خود ادبیات دارد و توانایی یالوم در ترکیب ادبیات و اگزیستانسیالیسم است که او را در ایران محبوب کرده است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۲ ۱۰:۴۰

    ادبیات انقلاب اسلامی به واسطه ادبیات جنگ شهید شد

    سعید تشکری، نویسنده حوزه ادبیات داستانی درباره وضعیت ادبیات داستانی انقلاب پس از وقوع جنگ تحمیلی، گفت: ادبیات انقلاب اسلامی به واسطه ادبیات جنگ شهید شد. ما در ادبیات انقلاب اسلامی، تعداد زیادی ایده و سوژه داشتیم که باید آن‌ها را می‌پروراندیم و بهترین فرصت را برای تربیت نویسنده‌هایی در این زمینه با وقوع جنگ از دست دادیم و انگار نویسنده‌ها با جهش از یک مرحله گذار به سمت ادبیات جنگ پریدند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۰ ۱۲:۰۰

    هدف ادبیات پاسخ نیست بلکه طرح پرسش است

    مسعودفرهمندفر می‌گوید: ادوارد سعید در مقاله «تاریخ‌های ناممکن» می‌گوید: وظیفه ادبیات خوب طرح سوال‌های به‌جاست و در این رمان محسن حمید به خوبی توانسته یک گفتمان درباره ایدئولوژی غربی ارائه دهد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۷:۰۰

    فرهاد حسن‌زاده: اولین کتاب کودک‌آم، بازاری بود!

    فرهاد حسن‌زاده از فعالان ادبیات کودک شیراز، حرف‌ها و انتقادهایی جدی در خصوص ادبیات کودک و نوجوان مطرح کرد؛ او همچنین از خاطرات چاپ اولین کتابش در این شهر گفت و اینکه این اثر، یک کتاب بازاری بوده است!

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۳:۲۰

    تاثیر سارتر بر حوزه سیاست و ادبیات از یک جنس است

    احمد راسخی‌لنگرودی، پژوهشگر و نویسنده می‌گوید: تاثیری که روشنفکرانی چون شریعتی و جلال آل‌احمد از سارتر پذیرفته‌اند با جنس تاثیر افرادی چون شاملو، گلشیری، صادق هدایت و ... تا حدودی از یک جنس است. یعنی چیزی که مورد استفاده هر دو گروه در حوزه سیاست و ادبیات داستانی قرار می‌گیرد، به گونه‌ای یک جریان و مسیر پیدا می‌کنند. یا حداقل ممکن است در ابتدا اختلافاتی با هم داشته باشند، ولی در نهایت به یک مسیر می‌انجامد

  • شکسپیر ۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۰۸:۳۵

    در مورد درسی که «تاجر ونیزی» در مورد تنفر قومی و تخیل ادبی آموخت؛

    درمان شکسپیر برای بیگانه‌هراسی*

    وصیت شکسپیر برای ما پیشنهاد امکان فرار از گتوهای ذهنی‌ای است که خیلی از ما در آن‌ها ساکنیم. حتی در دنیای خود او به نظر می‌رسد تخیلش او را به مسیرهای شگفت‌انگیزی می‌کشاند. در زمانی که میخانه‌ها و مسافرخانه‌ها پر از جاسوسانی بود که دنبال اظهارات خرابکارانه می‌گشتند، او نمایشنامه‌نویسی بود که توانست یک جامعه‌ستیز پیچیده را در صحنۀ عمومی نشان دهد که به روش خودش به مقامی عالی‌رتبه دروغ بگوید.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۶ ۱۱:۲۰

    سهم آکادمی سوئد در انتخاب برنده نوبل ادبیات نصف شد

    با تصمیم بنیاد آلفرد نوبل، سهم آکادمی سوئد در انتخاب برنده نوبل ادبیات سال آینده میلادی به نصف کاهش یافت و یک کمیته خارجی نیز در انتخاب برنده مهم‌ترین جایزه دنیای ادبیات حق رای دارد.

  • پورجوادی ۱۳۹۷-۰۹-۰۵ ۱۶:۰۰

    گفت‌وگو با نصرالله پورجوادی :

    بر سر سفرۀ پیشینیان نشسته‌ایم

    متفکران بزرگ ما در دوره‌های اولیه، با حق و حقیقت نسبتی برقرار کردند و به تأسیس تفکراتی فلسفی پرداختند و در دوره‌های بعد دیگران آمدند و بر سر همان سفره‌ای نشستند که پیشینیان پهن کرده بودند. دوره‌های بعدی هم البته ابتکارهایی داشتند، ولی آن دورۀ نخستین تکرارشدنی نیست. ممکن است لحظات دیگری باشد که مجدداً اهل اندیشه و اهل فکر نسبتی با حق برقرار کنند، ولی اگر نکردند، نمی‌شود گفت به قهقرا رفته‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۵ ۱۰:۴۰

    نشست سبک‌شناسی هنر و ادبیات انقلاب اسلامی برگزار می‌شود

    نشست «سبک‌شناسی هنر و ادبیات انقلاب اسلامی» با تکیه بر کتاب سبک‌شناسی هنر انقلاب اسلامی، توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه، به میزبانی خبرگزاری تسنیم برگزار خواهد شد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۱:۰۰

    بزرگداشت علی موسوی‌گرمارودی

    مراسم بزرگداشت سیدعلی موسوی گرمارودی در خانه شعر و ادبیات برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۸ ۱۰:۰۴

    در نمایشگاه کتاب استانبول چه گذشت

    مدیر عامل آژانس ادبی و ترجمه پل با اشاره به هفدهمین نمایشگاه کتاب استانبول، نوشت: بازار نشر ترکیه به جهت قرابت‌های فرهنگی و دینی با کشور ایران یکی از بازاراهای نشر خارجی سهل وصول برای کتاب‌های ایرانی به‌شمار می‌آید.

  • بیرونی ۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۴:۰۸

    ابوریحان بیرونی تاریخ و ادبیات ایران، عصر غزنوی

    محمد دهقانی

    هیچ مبالغه نکرده‌ایم اگر ابوریحان را یکی از معدود دانشمندان جهان بشمریم که، با عدول از معیارهای فکری و عقیدتی حاکم بر روزگار خودشان، بنیادهای تازه‌ای برای دانش بشر پی افگنده و زمینه‌های تحول آن را فراهم کرده‌اند.

  • صنعتی ۱۳۹۷/۰۸/۲۲

    گفت ‌و گو با محمد صنعتی در موضوع تفکر فلسفی در ایران؛

    مقابله با تاریخ نخ‌نما

    آیا ما جرات داریم که بر شاهنامه نقد بنویسم؟! آیا جرات می‌کنیم بر حافظ نقد بنویسیم؟! خیر! زیرا شاهنامه و دیوان حافظ و مثنوی معنوی برای مردم ایران مقدس‌ هستند! این طور نیست؟! من باید یک جا بتوانم این حرفم را بزنم که چرا نمی‌شود، شاهنامه و حافظ و مولوی و عطار را تحلیل نقادانه کرد؟ سانسور روشنفکری ما گاه سختگیرترتر از سانسور حکومتی است!

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۹ ۱۲:۴۰

    آغاز برگزاری نشست‌های ادبیات محور در دانشگاه تهران

    نخستین نشست از سلسله نشست‌های ادبیات محور در دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۹ ۱۰:۴۱

    عایشه کولین: اگر ما اورهان پاموک داریم، شما هم اصغر فرهادی را دارید

    عایشه کولین، نویسنده مطرح ترک‌زبان معتقد است که اگر مردم ترکیه اورهان پاموک را دارند و به آن افتخار می‌کنند، مردم ایران هم اصغر فرهادی را دارند که باعث سربلندی مردمش شده است.

  • هوگو ۱۳۹۷-۰۸-۰۷ ۱۴:۰۹

    مقدمه کرامول نکاتی در باب درام رمانتیک

    ویکتور هوگو

    از دیدگاه هوگو، گروتسک و والا دو جنبه‌ی اساسی درام‌اند، شعر غنایی و شعر حماسی مشخصه‌ی دو عصر گذشته بوده و درام، فرم ادبی دوران مدرن است

  • پروست ۱۳۹۷-۰۸-۰۲ ۱۵:۵۶

    مارسل پروست

    اف.دابلیو.جی. همینگز

    خواندن پرروست، زمان و بردباری می‌خواهد