نمایش همه
  • رشید یاسمی ۱۳۹۳-۰۲-۱۸ ۰۹:۱۲

    به مناسبت سال‌‌مرگ غلامرضا رشید یاسمی؛

    نخستین رساله‌‌ در روش تحقیق تاریخی

    پرسش اینجاست که چه شرایطی منجر به لزوم نگارش چنین رساله‌‌ای شد؟ مگر نه آن است که سنتی دیرپا از تاریخ‌‌نویسی در ایران بدون نگارش حتی یک رساله در این باره وجود داشت و مورخان در طول یک هزاره تاریخ‌‌نویسی، بدون احساس نیاز به چنین دستورالعملی، به کار خود مشغول بودند؟

  • صالح نجفی ۱۳۹۳-۰۲-۱۵ ۰۹:۵۷

    صالح نجفی؛

    تدریس در دانشگاه

    دو سال پیش دوستی، تلفنی از من خواست تا در دانشکده‌ای که او خود مدیریت گروهی را در آن به عهده داشت تدریس کنم. هرچه بهانه آوردم که نه مدرک لازم را برای این کار دارم و نه تجربه‌ی کافی، خیالم را راحت کرد که ایرادی ندارد، ما در وضعیتی به سر می‌بریم که نه به مدرک‌هایش می‌توان اعتماد کرد و نه به تجربه‌هایش. بدین‌سان من ناخواسته به خیل کسانی پیوستم که عنوان «حق‌التدریسی» را یدک می‌کشند...

  • منوچهر محمدی ۱۳۹۳/۰۲/۰۹

    رئیس کارگروه علوم سیاسی شورای تحول علوم انسانی:

    متون جدید درسی از سال تحصیلی 93-94 در دانشگاه‌ها

    اوایل انقلاب یک تجربه‌ی انقلاب فرهنگی داریم. دانشگاه‌ها تعطیل شد و خیلی‌ها فکر می‌کردند همه چیز زیرورو می‌شود؛ ولی امروز که ایستادیم و یک بار دیگر ماجرا را نگاه می‌کنیم، می‌بینیم همچنین اتفاقی نیفتاد. آن زمان نامش انقلاب فرهنگی بود؛ ولی هدفش اخراج گروهک‌ها از دانشگاه‌ها بود.

  • آزمون ۱۳۹۳-۰۲-۰۸ ۱۱:۰۴

    سازمان سنجش و پارادوکس «فلسفۀ علم»؛

    علوم پایه یا الهیات و علوم انسانی!؟

    یک وقتی هست که یک کسی مطالعات تخصصی و مورد علاقه‌ی خودش را دارد و با تکیه بر همان‌ها در آزمونی شرکت می­‌کند، نتیجه‌­ی آزمون هرچه شد، این شخص ضرری نکرده است؛ اما یک وقتی هم یک بیچارگانی هستند که برای اینکه اجازه یابند مطالعات تخصصی‌شان را دنبال کنند باید مطالعات تخصصی و مورد علاقه‌شان را کنار بگذارند! تا بتوانند در آن آزمون شرکت جسته و چیزی برای جواب دادن داشته باشند.

  • حسن حضرتی ۱۳۹۳-۰۲-۰۴ ۱۱:۰۳

    گزارش نشست تاریخ و همکاری‎های میان‎رشته‎ای/ قسمت سوم؛

    آشفتگی رشتۀ تاریخ در فضای آکادمیک ایران

    از مشکلات جدی در بحث مطالعات میان‎رشته‎ای، آشفتگی در بحث هویت رشته‎های علمی است به‌ویژه در رشته‎ی تاریخ، این‎که جایگاه روش در مطالعات تاریخی چیست و در این مطالعات، روش چه نقشی دارد و آیا اصلاً روش‎هایی وجود دارد که مخصوص خود رشته‎ی تاریخ باشد یا خیر؟

  • مصباحیان ۱۳۹۳-۰۲-۰۲ ۰۸:۳۵

    گزارش نشست تاریخ و همکاری‎های میان‎رشته‎ای/ قسمت دوم؛

    از نزاع بین تاریخ و فلسفه استقبال کنیم

    جنگ و نزاع بین رشته‎ها به نظر من ضروری‎ترین چیزی است که می‎تواند وجود داشته باشد. ما همکاری نیاز نداریم، ما جنگ می‎خواهیم، جنگ بین رشته‎ها باید دربگیرد برای اینکه از تخدیش بین حوزه‎ها جلوگیری شود و تاریخ‎دان بداند تاریخ چیست، فلسفه‎دان بداند فلسفه چیست، حد و ثغور رشته‎های خود را بشناسند و در آن صورت است که همکاری می‎تواند صورت بگیرد.

  • داریوش رحمانیان ۱۳۹۳-۰۱-۳۱ ۱۱:۱۵

    گزارش نشست تاریخ و همکاری‎های میان‎رشته‎ای/ قسمت اول

    مناقشه در هویت علم تاریخ

    در حال حاضر حدود ۲۰۰ سال است که روی مباحث علوم انسانی مناقشه است و به‌ویژه روی رشته‎ی تاریخ. بسیاری از تعاریف ناکافی و ناکارآمد هستند که باعث شده است مناقشات همچنان ادامه داشته باشند؛ ازهمین‌روی، از تعریف‎هایی که نسبت به ماهیت رشته‎ی تاریخ شده است تردیدها و علامت سؤال‌های بسیاری وجود دارد.

  • فلسفه ۱۳۹۳/۰۱/۲۴

    گفت‌وگو با محمدسعید حنایی کاشانی؛

    اهمیت فلسفه در فرهنگ جهانی بشری

    «فيلسوف» و «نظريه‌پرداز» دو اصطلاح هستند با معناهاي متفاوت. «فيلسوف» مي‌تواند «نظريه‌پرداز» باشد اما «نظريه‌پرداز» لزوما «فيلسوف» نيست./ من گمان نمي‌كنم «عصر فلسفه» به پايان رسيده باشد، هرچند كه ممكن است چندان خريداري نداشته باشد!

  • سیاوش جمادی ۱۳۹۳/۰۱/۱۹

    گفت‌وگو با سیاوش جمادی؛

    ابن‌سينا و ملاصدرا پاسخگوی من نيستند!

    من يك شخصی مثل شما، منتها گرفتار شده در پرسش‌ها و مساله‌هايی كه دايما به دنبال پاسخ برای آنها می‌گردم. همين كه براي پاسخ يابی به سوالات و مساله‌های خودم شروع به مطالعه و تفكر می‌كنم می‌بينم ابن‌سينا و ملاصدرا پاسخگوی من نيستند. خود به خود برای پاسخ يابی به سمت هگل، كانت و متفكران چپ نو در دنيای امروزی كشيده می‌شوم.

  • آشتیانی ۱۳۹۳-۰۱-۱۹ ۰۸:۴۹

    منوچهر آشتیانی؛

    تذکراتی درباره‌ی جامعه‎شناسی در ایران

    این دانش هم‌اکنون در ایران، نه پیوندی راسخ با گذشته‌ی تاریخی فرهنگ ما ایرانیان دارد و نه دارای ارتباطی متین (محتوایی و شکلی) با میراث فرهنگی و جامعه‌شناسانه‌ی جهانی است! نظام‌های حکومتی موجود نیز در تمام ادوار تاریخی در ایران هیچ‌گاه برای شناخت و راه‌گشایی مسائل و مشکلات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ملت ایران به گونه‌ی واقعی و جدی به عقاید اجتماعی فلاسفه یا جامعه‌شناسان ایران رجوع نکرده‌اند.

  • مسعود صادقی ۱۳۹۳/۰۱/۱۸

    گفت‌وگو با مسعود صادقی؛

    مهجوریت فلسفۀ تحلیلیِ تاریخ در ایران

    وقتی به فلسفه تاریخ در ایران توجه می‌کنیم، توجه‌مان یک زمینه درونی ندارد؛ یعنی نه فلسفه ما ابزارهای مفهومی لازم را برای بررسی معرفت تاریخی داشته است، چون اصلاً دغدغه غالب آن معرفت‌شناسی نبوده است، و نه تاریخ به یک معرفت قابل اعتنا در فضای جامعه ما تبدیل شده و به این لحاظ، شاید بتوانیم بگوییم که ما فاقد زمینه­‌هایی بوده‌ایم که در غرب، تلاقی آن زمینه­‌ها موجب پیدایش فلسفه تحلیلی تاریخ شده است.

  • فیاض ۱۳۹۳/۰۱/۱۴

    گفت‌وگو با ابراهیم فیاض؛

    وضعیت علوم انسانی در ایران

    ما اصلاً در ایران روشنفکر نداریم. چون روشنفکری «سوژه» است و ما هنوز «ابژه» هستیم. بزرگان روشنفکری ما در ایران کسانی بودند که چارچوب‌های اندیشه‌ی غربی را می‌گرفتند و با یک قیاس منتقل می‌کردند و شاید به همین دلیل مورد نقد قرار می‌گیرند. آسیبی که متوجه معرفت‌شناسی ماست این است که آنچه را می‌خواهیم بشناسیم، تبدیل به بت می‌کنیم و آنگاه می‌ترسیم که بت ساخته‌ی خود را نقد کنیم.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳/۰۱/۱۰

    گفت‌وگو با ناصر فکوهی؛

    ترجمۀ کتب جامعه‌شناسی و معضل نگاه کاسب‌کارانه

    ما هرگز به فکر کار کردن و زحمت کشیدن برای آنکه مفید باشیم و یا حتی، صرفا برای لذت فردی‌مان نیستیم. سال‌ها پیش، «صادق هدایت» به عنوان یک نویسنده، تنها یک کارمند ساده در دانشگاه تهران بود و زندگی ساده‌ای هم داشت، همانقدر ساده که اندیشمندی چون «مهرداد بهار» -که او هم یک کارمند بود- اما امروز چقدر می‌توانیم بگوییم که مترجمان و نویسندگان ما نیز چنین هستند و چقدر می‌توانند اینچنین باشند.

  • بلوکباشی ۱۳۹۳-۰۱-۰۹ ۰۱:۱۲

    مسائل انسان شناسی ایران در گفت و گو با علی بلوکباشی؛

    ناشناخته ماندن انسان‎شناسی در میان دولت‎مردان

    از دیگر موانع موجود در راه انسان‎شناسی؛ می‌توان به کم‌وبیش ناشناخته ماندن این دانش نزد دولت‌مردان و مسوولان نهادهای مملکتی و برنامه‌ریزان اجتماعی و فرهنگی و نبودن درک درست آن‌ها از نقش و اهمیت پژوهش‌های مردم‌شناختی در جهت دادن به هدف‌های نوسازی و بهینه‌سازی وضعیت معیشتی و احیای هویت فرهنگی و جمعی مردم در جامعه‌های ایلی، روستایی و شهری این سرزمین اشاره کرد.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۲/۱۲/۲۵

    گفت‌وگو با ابراهیم توفیق؛

    شهر از منظر جامعه‌شناسی

    ما عملا درگير اين شهر هستيم، يعنی قرار نيست كه من بگويم چه بايد كرد. خود اين شهر با معضلات و پيچيدگی‎هايی كه دارد ما را وادار می‎كند كه با آن مشكلاتش درگير شويم. زمانی كه مديريت شهری ما چيزی به نام بافت فرسوده تعريف و ما را دعوت می‎كند كه درگير اين قضيه شويم، ديگر نمی‎توانيم در تعاريف و كتاب‎ها باقی بمانيم. ما مجبوريم به ميدان برويم و با شهر از نزديك درگير شويم.

  • داوری ۱۳۹۲/۱۲/۲۴

    گفت‌وگو با رضا داوری اردکانی؛

    سوء تفاهم در علوم‌انسانی

    گمان می­‌کنم در دو سه سال اخیر، به نوشته‌­های من قدری اعتنا شده است، ولی تا این اواخر، به جهاتی که ذکرش را لازم نمی‌دانم، کمتر خوانده می‌شد. اکنون هم می‌دانم که گروه­‌هایی از جوانان آن‌ها را می‌خوانند و گروهی هم خواندن آن‌ها را کاری در حد گناهی بزرگ می­‌دانند.

  • اصغر ایزدی ۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۰۹:۰۶

    اصغر ايزدى جيران؛

    سرکوب رشته‌ی انسان‎شناسی در آزمون دکتری

    رشته‌ی انسان‎شناسی همان‌گونه که در نظام آموزشی و پژوهشی ایران همواره مورد بی‎توجهی قرار گرفته در مهم‎ترین و بالاترین سطح آزمون یعنی مقطع دکتری نیز سرکوب شده است. این‌گونه سرکوب وحشتناک تأثیر خود را در افت تدریجی تسلط دانشجویان امروز و استادان فردا به مباحث و رویکردهای رشته‌ی انسان‎شناسی نشان خواهد داد، چیزی که قبلاً نیز شاهد آن بوده‎ایم.

  • پایان نامه ۱۳۹۲-۱۲-۱۸ ۱۰:۴۱

    بررسی روابط استاد و دانشجو در نگارش پایان‌نامه؛

    دردی را که کماکان درمان نیست

    دانشجویی نقل می‌کرد که من در یکی از دانشگاه‌ها رساله‌ام را با یکی از اساتید برداشتم که به نظرم آدم علمی و موجهی بودند؛ اما در کمال تأسف هیچ کمکی نکردند، شبی که قرار بود فردایش از پایان‌نامه دفاع کنم به استاد یادآوری کردم که فردا وقت دفاع یادشان نرود. جالب است که استاد گفته بود موضوع پایان‌نامه‌ات چیست؟

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۱:۲۱

    ناصر فکوهی؛

    تقلیل یافتن دانشجو به «صندلی»

    دیگر براساس نیازمان دانشجو نمی‌گیریم، بلکه بر اساس میزان «صندلی‌های خالی» در دانشگاه‌ها و نیازهای مالی دستگاه‌های آموزشی، اقدام به اخذ دانشجو می‌کنیم. تقلیل یافتن دانشجو به صندلی یک آفت است. طبیعتاً در چنین شرایطی نمی‌توان انتظار داشت که سطح نظام آموزشی در حد بالایی باقی بماند.

  • آذری ۱۳۹۲/۱۲/۱۴

    غلامرضا آذری در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    تست‌زنی مهم‎ترین چالش پیش روی آزمون دکتری

    یکی از مخاطرات آزمون تستی، عمق نداشتن سؤالات و بحث‎ها است. برای دوره‌ی دکتری ما به یک سپر هدایتی و عرف سواد کلی قائل هستیم. اگر آزمون فقط با تست برگزار شود حجم داده‎ها خیلی فشرده و باز -به‌طور نوار ضبط‌صوتی- به خورد دانشجو داده می‎شود که دانشجو به الزام فقط باید همان را یاد بگیرد، یک قاب آشنا با یک‌سری آزمون‎های مشخص. با این عملکرد، قدرت انعطاف‎پذیری و قدرت حفظ و جذب اطلاعات به معنای واقعی کلمه را از او گرفته‎ایم.

  • احمد گل محمدی ۱۳۹۲/۱۲/۱۰

    دکتر احمد گل‎محمدی در گفت‎وگو با فرهنگ امروز:

    علوم انسانی اسیر شبه‌­علم و علم­‌نما شده است

    شبه‌­علم و علم‌­نما وانمود می‌­کنند که علم هستند؛ ولی حداقل معیارهای علم که روشمندی باشد را دارا نیستند. البته شبه‌­علم و علم­‌نما معمولاً لزوم پایبندی روش‌­شناختی را می‌­پذیرند؛ ولی در عمل دارای آن پایبندی نیستند. در مواردی هم یا روشمندی را به بهانه­‌های مختلف (از جمله غربی، امپریالیستی، استعماری، غیربومی بودن) بی‌­ارزش و اعتبار می­‌دانند و یا از روش‌­شناسی بدیلی سخن می‌­گویند که اصول و ویژگی­‌های آن روشن نیست.

  • مختاریان ۱۳۹۲/۱۲/۰۸

    بهار مختاریان در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    ضرورت پیوند هنرپژوهی با شاخه‌های مرتبط در علوم انسانی

    متأسفانه هنوز بحث هنر و هنرمند گرفتار نگاهی کلیشه‎ای است و چرخه‎ی خلق اثر هنری و جایگاه و نقش هنرمند و فهم آن کم‎تر با دانش‎های مرتبط پیوند خورده است. پژوهش در حوزه‎ی هنر به شکل روش‎مند، ناگزیر است که از سویی به دین‎پژوهی، فلسفه، انسان‎شناسی و زبان‎شناسی و مانند آن متکی باشد و در رویکرد و روش در قبال هنر نیز به پدیدارشناسی، هرمنوتیک، تلقیِ معناانگارانه از هنر یا مطالعات تطبیقی و امثال آن روی آورد.

  • فرهادپور- اعتماد ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۱۰:۲۲

    گزارشی از سمینار «ملاحظاتی پیرامون وضعیت فلسفه در ایران»؛

    وخامت حال فلسفه

    سمینار «ملاحظاتی پیرامون وضعیت فلسفه در ایران» که در شرایطی نامناسب برگزار شد، باعث گردید تا مراد فرهادپور وضعیت فلسفه را با وضعیت این جلسه مقایسه کند و بگوید: «بی‌نظمی و شلوغی در برگزاری مراسم امروز به اندازه کافی نشانگر وضعیت وخیم فلسفه در ایران است.»

  • دبیرستان ۱۳۹۲-۱۲-۰۳ ۱۰:۴۹

    بررسی وضعیت علوم انسانی در نظام آموزش و پرورش؛

    چرا دانش‎آموزان نخبه از علوم انسانی فراری هستند؟

    دلایل عدم توجه به علوم انسانی در دوره‌ی دانش‌آموزی و مقطع متوسطه چیست؟ چرا دانش‎آموزان ما رغبتی برای ورود به رشته‌های علوم انسانی ندارد؟ به چه دلایلی رشته‌ی علوم انسانی حوزه‌ای است که عمده‌ی دانش‎آموزان و والدین آن‌ها از آن گریزانند و انتخاب آن به‌منزله‌ی ناتوانی دانش‌آموز در انتخاب رشته‌های تحصیلی دیگر تلقی می‌شود؟

  • منصوربخت-حضرتی ۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۱۰:۰۶

    مناظره‌ای در باب «كاربست نظريه‌های رايج علوم انسانی در مطالعات تاريخی»/بخش دوم

    وظيفه مورخان؛ توصيف گذشته يا توليد نظريه؟

    حضرتی:کار مورخ توصیف گسترده و عمیق از رخدادهای تفریدی زمان‌مند و مکان‌مند است و کار جامعه‌شناسان تبیین و صدور گزاره‌های فرازمانی و فرامکانی و توليد نظريه است./منصوربخت: تفریدی خوانده شدن علم تاریخ حاصل میراث شومی است که ارسطو به جای گذاشت و ضربه‌ای بود که او بر پیکر علم تاریخ زد که متأسفانه همچنان باقی است/ تاریخ متفرد؛ تاریخی که بخواهد صرفاً فاکت ارائه کند قادر به حل مسائل ما نیست.

  • استاد و دانشجو ۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۲:۴۹

    منوچهر محسنی؛

    مسئلۀ روابط استاد و دانشجو

    به جوانان باید بیاموزند که غرض از تحصیلات عالیه دانشگاهی اخذ مجوزی جهت استخدام با مزایای مادی بیشتر و احیاناً کسب عنوان علمی مقبول اجتماعی نیست، هدف اساسی تعلیمات آکادمیک دادن کلید تحقیق به دست افرادی است که باید بعدها با کیاست و ابتکارات دماغی شخص نوسازی علمی ایران نوین را به عهده گیرند.

  • منصوربخت-حضرتی ۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۰:۰۸

    مناظره‌ای در باب «كاربست نظريه‌های رايج علوم انسانی در مطالعات تاريخی»/بخش اول

    غایت تاریخ پژوهی؛ توصیف یا تبیین؟

    حضرتی: دانش تاریخ علمی «تفریدی» است و مهم‌ترین وظیفه‌ی مورخان «تولید فاكت» است و تأکید مورخان بر نظریه و تحلیل، آنها را از وظیفه‌ی اصلی خود دور می‌کند./ وظیفه‌ی دانش تاریخ تولید نظریه نیست./ منصوربخت: به‌کارگیری نظریه در تحقیقات تاریخی «ضرورت تاریخ امروز» است/ مدعیان «تبیین تاریخ بدون نیاز به نظریه» نتیجه‌ی پارادوکسی هستند که در «بن‌بست تاریخ‌نگاری ما» به دام افتاده‌اند.

  • دیهیمی ۱۳۹۲/۱۱/۲۷

    خشایار دیهیمی در گفت‌وگو با فرهنگ امروز؛

    از جنجال بیزارم

    در پروژه «جنگ و صلح» مهرنامه آقای کرباسچی زندگی و دار و ندار من را به باد داد؛ چون در آن سال‌ها من 50-40 میلیون تومان از جیبم گذاشتم و 8 ماه هم کار کردم؛ ولی چون دیگر پول نداشتم خرج کنم فقط یک جلد آن منتشر شد و بقیه‌ی آن‌ها منتشرنشده ماند. در حالی که 3 جلد دیگر آن هم آماده است.

  • نشست طیب ۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۱:۱۵

    گزارشی از سخنرانی علیرضا طیب در پژوهشکدۀ مطالعات استراتژیک خاورمیانه؛

    ترجمه را قدر بگذاریم

    دیدید که در این ایام برخوردهای تلخی با ترجمه شد، گفتند که خیلی ترجمه می‌شود، باید بروید تولید علم کنید، تولید متن و ادبیات کنید، به زبان خودتان، بومی باشد؛ ولی نتیجه نداد. دوباره دیدید که صحبت از این به میان آمد که باید کارهایی ترجمه شود، باید آنچه جوان ایرانی نیاز دارد ترجمه شود، پول خوب داده شود، صحبت­‌هایی که افراد پیگیر در این حوزه را غافلگیر کرد.

  • مقاله علمی ۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۲۲:۵۲

    محمود اسعدی؛

    مردودی رئیس فرهنگستان و بازار مقالات علمی

    در هر نشریه علمی چند نفر سر قفلی مادام العمر آنرا بعهده دارند و تا حدی که "مقررات" صوری اجازه دهد مطالب دوستان و همکاران نزدیک خود را در اولویت می‌گذارند. از آنجا که درج مقاله "امتیاز" محسوب می‌شود بده، بستان در نحوه داوری اصلی اساسی است...