به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از مهر؛ ایده اصلی شکلدهنده روزنامهنگاری شهروندی این است که افرادی که فاقد تخصص و آموزش در زمینه روزنامهنگاری حرفهای هستند، بتوانند با استفاده از ابزار مدرن و تکنولوژی های روز و از طریق دسترسی به شبکه جهانی اینترنت، دست به خلق و توزیع واقعیتهای رسانهای با همکاری دیگران بزنند.
امروز روزنامهنگاری شهروندی یکی از مهمترین عرصههای روزنامهنگاری جهان به شمار میرود و این جایگاه به واسطه تاثیر آن در دگرگونی مناسبات قدرت در عرصه خبر و اطلاعرسانی به دست آمده است. دامنگستری این تکنولوژیهای ارتباطی و بُردوبرشهای رسانهای تکنولوژیهای جدید و دیجیتال وقتی با بستر خیزش صدای حاشیهها بر متن و ظهور الگوهای ارتباطی شبکهای نوظهور همراه شود، میتوان حتی از یک شیفت پارادایمیک در سیستم روزنامهنگاری سخن به میان آورد. این نکته مهم، توجه به ادبیات و ابعاد این نوع روزنامهنگاری را بیش از پیش روشن میکند.
کتاب «گفتارهایی در روزنامهنگاری شهروندی» مجموعهای از مقالات اساتید و متفکران این حوزه است که عناوین و اسامی نویسندگانشان به ترتیب عبارت است از:
تاریخهای روزنامهنگاری شهروندی (استوارت آلن)، روزنامهنگاری شهروندی و جایگزین (کریس آتون)، روزنامهنگاری شهروندی: گسترشدهندهی دیدگاههای جهانی بسطدهنده دموکراسی (مارک گلاسر)، روزنامهنگاری شهروندی در یک چارچوب تاریخی (دیوید رایف، دونیکا منسینگ)، روزنامهنگاری شهروندی از روزنامهنگاری عمومی چه میتواند بیاموزد (دیویس باز مریت)، روزنامهنگاران شهروند به مثابه دوازهبان: یک تحول اساسی (آرون بارلو) و آیندهی روزنامهنگاری شهروندی (مارک دیوز)
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
یک وبلاگنویس گمنام در بانکوک (تایلند) با نام آنلاین جاتمن به برمه رفت تا با راهبانی صحبت کند که در خانههای امن پنهان شده بودند. جاتمن با آنها مصاحبه کرد و سپس ویدئوها و گزارشها را روی وبلاگش گذاشت. او در واقع اطلاعاتی را به اشتراک گذاشت که بسیاری از روزنامهنگاران سنتی قادر به کسب این اخبار نبودند، زیرا حکومت نسبت به خبرنگاران خارجی حالت خصمانهای داشت. بعدها، جاتمن از گروه آزادی مطبوعات جایزه گرفت، گروهی که به گزارشگران بدون مرز تعلق دارد. این جایزه به خاطر پوششی بود که از قیام و سرکوب آن در برمه تهیه کرده بود که کار منحصر به فرد روزنامهنگاری شهروندی محسوب میشد.
در مصر وبلاگنویسان و فعالان به سازماندهی اعتراضات علیه حکومت کمک کردهاند، و به پوشش اعتراضات و دستگیریها پرداختهاند. وقتی یک وبلاگنویس برجسته، علاء عبدلفتاح در مه سال 2006 دستگیر شد، فضای وبلاگی مصر به رسانههای خارجی دربارهی آنچه اتفاق افتاده است، اطلاعرسانی کرد. این اقدام منجر به فشارهای خارجی بر حکومت مصر بریا آزاد کردن او شد. در زمان زندانی بودنش، علاء پیامهایی را به دیدارکنندگان داد که در وبلاگش درج شد، و به طور موثری به او امکان داد تا از زندان وبلاگنویسیاش را ادامه دهد و با حامیان خود آنچه را که انجام میداد، در میان بگذارد.
این کتاب با 140 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 18 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما