فرهنگ امروز/فاطمه امیراحمدی: جمعه ۱۶ اسفندماه ۹۲، ماراتن آزمون دکتری با ۲۴۰ هزار متقاضی بود. قرار است از این تعداد، ۱۰ هزار نفر جزء قبولشدگان برای ادامهی آزمون در مصاحبه باشند. دغدغههایی چون علاقهمندی و تشنگی زایدالوصفی که در بین افراد برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری وجود دارد و اینکه آیا کشور به این حجم دکتری نیازمند است و همچنین بعد از فارغالتحصیلی از این افراد چه انتظاری میرود، ما را واداشت تا به سراغ اساتید دانشگاهی برویم و از آنها در این باره پرسوجو کنیم. یکی از این افراد مهدی گلشنی استاد دانشگاه صنعتی شریف و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که نظر وی در ادامه میآید.
مهدی گلشنی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به این سؤال که این تشنگی بسیاری که به آزمون دکتری وجود دارد برای آموزش عالی ما یک نقطهی مثبت است یا منفی، گفت: مسئله این است که با چه معیاری دانشجو را میپذیرند. من به شدت ناراضی از این اقدام هستم و مخالف با روشی که در ۳ سال گذشته دانشجوی دکتری پذیرفته شد. مهم کیفیت افراد است. با توجه به این وضعیت بیکاری که در کشور حاکم است و اینکه دانشجویان متوسط نیز در حال ورود به دانشگاههای بزرگ هستند، بهویژه در طول این ۳ سال گذشته، اگر بخواهد همان روند ادامه پیدا کند، من با آن مخالف هستم. مهم این است که دانشجوی دکتری باید دانشجوی بالاتر از متوسط باشد و این رعایت نشده بود، هرکسی لزومی ندارد دکتری بگیرد. متأسفانه در کشور ما مدرک مهم شده است به جای آنکه به کیفیت توجه شود. بنابراین، مهم این است که ولو صندلیها خالی باشد، دانشجوی متوسط و زیر متوسط پذیرش نشود، دانشجوی دکتری در زمینهی کیفیت باید یک حداقلی را داشته باشد.
صندلی خالی دانشگاهها بهتر از این است که بدون در نظر گرفتن حداقل شاخصهای کیفی، فضا را با پذیرش افراد با توانایی علمی پایین پر کنیم. بعد از فارغالتحصیلی حتی این دانشجو با مدرک دکتری مدعی بسیاری از مناصب خواهد بود. من تعجب میکنم که چرا اصرار داریم افراد ضعیف پرورش دهیم و وارد سیستم آموزش عالی کنیم. الآن دانشگاهها دچار کمبود مالی شدند که در حال پذیرش دانشجوی پولی نیز هستند. مگر مجبوریم کاری بکنیم که نمیتوانیم به سرانجام درستی برسانیم. من ترجیح میدهم صندلیها خالی بماند و حتی پایینتر از ظرفیت گرفته شود تا اینکه دانشجوی متوسط و ضعیف گرفته شود. به اعتقاد من پروژهی پردیسهای دانشگاهی نیز شکست میخورد و موفق نخواهد شد. بنده صریحاً در شورای عالی انقلاب فرهنگی موارد بعضی از پردیسها را عرض کردم و آنها را شکست میدانم. همچنانکه ادعاهایی که در مورد آن میشد، صورت نگرفت. در ابتدا هدف این بود که پردیسها به وجود بیاید که دانشجوی خارجی بپذیرند؛ ولی در حال حاضر چند درصد دانشجوی خارجی به پردیسها وارد شدند و مشغول به تحصیل هستند. با پردیسهای دانشگاهی مخالفم چون به قیمت این تمام میشود که برخی از اساتید خیلی خوب، دانشجوی خودشان را در تهران میگذارند و به کیش یا جاهای دیگر میروند برای اینکه حقالتدریس آنجاها خیلی بیشتر است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا کشور نیاز به پذیرش این تعداد دانشجو در مقطع دکتری دارد، گفت: هیچ نیازی نیست، واقعاً نیازی به این حجم دانشجو در مقطع دکتری نداریم، کشور در سطح بالا نیازمند افراد با کیفیت است. جنگ بدر پیروز شد برای اینکه کیفیت در آن بود و جنگ احد چیزی دیگر بر فضای آن حاکم شد و منجر به پیروزی مسلمانان نشد، با اینکه تعداد افراد شرکتکننده هم بیشتر بود. بنابراین، در این حوزهها کیفیت واقعاً مهم است و ما را به نتیجهی لازم نزدیکتر میسازد، در حالیکه کمیت در فضای ما حاکم شده است، باید توجه داشته باشیم آن چیزی که کشور را نجات میدهد، کیفیت است.
استاد فلسفه علم نیز در پاسخ به این سؤال که از این فارغالتحصیلان در آینده چه انتظاری داریم، گفت: واقعاً نمیدانم، باید خود این افراد و مدیرانی که این حجم از پذیرش را تصویب کردهاند، پاسخگو باشند.
در پایان مهدی گلشنی اظهار داشت: من امیدوارم از این وضعیت که در ۳ سال گذشته در مورد دانشجوی دکتری حاکم بود، بیرون بیاییم و روی کیفیت کنترل اعمال شود و شاخصهای استانداردی برای آن در نظر بگیریم. پذیرش بالای دانشجو در بخش دکتری و پردیسهای دانشگاهی هر دو نقطهی آسیب آموزش عالی کشور است و باید به آن توجه بیشتری شود.
نظرات مخاطبان 0 2
۱۳۹۲-۱۲-۲۱ ۰۲:۱۹پیمان م. 0 1
۱۳۹۲-۱۲-۲۲ ۲۰:۱۱تحصیلکرده رشته تاریخ 1 1