قرآن

کل اخبار:392

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۳ ۱۱:۴۰

    دومین همایش «قرآن و هنر» برگزار می‌شود

    جزئیات «دومین همایش قرآن و هنر» در نشستی خبری با حضور رئیس مدرسه اسلامی هنر و دبیر علمی این همایش اعلام شد.

  • ملکیان ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۰:۲۹

    نقدی بر تفسیر مصطفی ملکیان از تعبد در حوزۀ دین؛

    تعبد عاقلانه

    مصطفی ملکیان در مواجهه با دین، یکی از ذاتیات دین‌داری را تعبد تام‌وتمام نسبت به آموزه‌های دینی می‌داند؛ به همین دلیل وقتی سخن از جایگاه عقل و پرسشگری به میان می‌آید صریحاً عقلانیت را در مقابل دین‌مداری و دیانت قرار داده و این دو را خصم یکدیگر می‌شناسد. در این میان معلوم نیست چرا ملکیان توجهی به پشت صحنۀ تعبد دینی در اسلام نداشته و آموزه‌های الهیات مسیحی در تعریف ایمان به مصادیق غیرعقلانی دین تحریف‌شده مسیح را با اسلام یک‌سان می‌پندارد؟

  • ۱۳۹۷-۱۱-۱۳ ۱۶:۴۰

    تفسیر علمی قرآن کاری عبث است/ قرآن؛ سرچشمه همه معارف اصیل اسلامی

    طی دو قرن اخیر تفاسیر متعددی بر قرآن ­کریم نگارش یافته که در آنها کوشش شده یک «تفسیر علمی» به معنای علوم جدید غربی از کلام جاویدان خداوند متعال انجام گیرد که کاری عبث است.

  • حکمت ۱۳۹۷/۱۰/۰۸

    شاکله‌شناسی در گفت‌وگو با نصرالله حکمت؛

    تکنولوژی را مثل حمله مغول می‌دانم

    پیدایی شاکله در وجود انسان در یک فرآیند شکل می‌گیرد. البته در اینکه هر انسانی حامل یک ویژگی‌های ژنتیک و چیزهایی است که از گذشته و فرهنگ و تاریخ و جغرافیا و... آمده است، شکی نیست اما در آنچه در وجود انسان به اسم شاکله شکل می‌گیرد، در عین حال که شماری از این عوامل تاثیرگذار است، آنچه اهمیت دارد، زندگی پس از تولد فرد است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۲:۴۰

    محقق داماد: تفسیر شمس عاری از موضع‌گیری و تفرقه است

    رییس گروه علوم فرهنگستان علوم اسلامی با بیان این‌که تفسیر شمس اثری ارزنده و بهترین اثر در تفسیر فارسی اصیل است، گفت: این تفسیر عاری از موضع‌گیری و ایجاد تفرقه و عناد است.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۳ ۱۵:۰۰

    تحلیل فلسفی و مفهومی قرآن به زبان انگلیسی نوشته می‌شود

    اسدالله رحمان زاده، استاد فلسفه در کانترا کاستا کالج در کالیفرنیای آمریکا از نوشتن تحلیل فلسفی و مفهومی قرآن به زبان انگلیسی خبر داد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۲ ۱۳:۴۰

    ترجمه ای کهن از قرآن کریم منتشر شد

    ترجمه‌ قرآن کریم، یکی از نفایس خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی است که به تصحیح محمد دزفولی توسط کتابخانه مجلس شورای اسلامی منتشرشده است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۱:۴۰

    متون دینی را چگونه باید ترجمه کرد؟/ آغاز ترجمۀ قرآن به زبان فارسی

    حدود ۸۵۰ ترجمۀ فارسی از قرآن وجود دارد، ایرانیها گام بسیار عظیمی در ترجمه و فهم متن دینی برداشته‌اند. اما دغدغۀ بسیار اساسی وجود دارد و آن اینکه متون دینی و مذهبی را چگونه باید ترجمه کرد؟

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۲ ۱۵:۲۰

    کارگاه «بیولوژی نص» برگزار می شود

    کارگاه «بیولوژی نص» با تدریس علیرضا قائمی نیا برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۳ ۱۰:۴۰

    عنصر عملیِ معنای مسلمان بودن از دیدگاه عبدالله سعید

    عبدالله سعید در کتاب «درآمدی به قرآن» می‌نویسد: «بخش عمده‌ای از تعالیم اخلاقی قرآن به‌صورت اجمالی بیان شده است و مسلمانان پس از آنکه تفسیر عملی آن‌را از پیامبر دریافت کردند به آن عمل می‌کنند. بنابراین، در سنت اسلامی غالبا از پیامبر به «قرآن سیار» یاد می‌شود و سنت پیامبر یا روش او در انجام کارها، تفسیر عملی قرآن تلقی می‌شود. پیروی از سنت، عنصر عملیِ معنای مسلمان بودن را شکل می‌دهد.»

  • قران ۱۳۹۷/۰۵/۲۷

    گفت‌وگو با یوسف خان‌محمدی دربارۀ تلاش‌های نواندیشان دینی در خصوص تفسیر سیاسی قرآن؛

    تفسیر یا تدبر

    عموماً نواندیشان دینی تأکید دارند که نام آثار خود را تفسیر نگذارند بلکه تدبر در قرآن بگذارند؛ معتقد بودند تفسیر به تکرار می‌افتد اما تدبر نه. اکثر آن‌ها اسم این آثاری که تولید کرده‌اند را تفسیر نگذاشته‌اند؛ برای مثال آیت‌الله طالقانی نام کتاب خود را پرتوی از قرآن می‌گذارد، سنگلجی کلید فهم قرآن، خرقانی نتیجۀ 12 سال تفسیر خود را محو الموهوم و صحو المعلوم می‌گذارد.

  • خوشنویسی ۱۳۹۷-۰۴-۱۰ ۱۰:۴۴

    مبانی نظری خوشنویسی در تمدن اسلامی/ حسن بلخاری؛

    ارتباط معنادار قدر و عدل

    از دید اخوان مبتنی بر افضلیت و زیبایی شکل دایره، که بنیادی‌ترین شکل در صورت‌بخشی عالم است، خوشنویسی با همان مفاهیم زیبایی‌شناسانه عالم شکل و نقش می‌گیرد؛ زیرا از دید اخوان تمامی حروف، ترکیب یافته از همان خط مستقیم (قطر دایره) و مقوس (محیط دایره)‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۲ ۱۴:۰۰

    ارزش‌ها از منظر قرآن و انجیل

    متن زیر گزارشی است از هفتمین دور نشست دینی مرکز گفتگوی ادیان و فرهنگ‌ها با اندیشمندان مسیحی ارتدکس یونان.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۳۱ ۱۲:۴۰

    کتاب «ویژگی انسان سیاسی مطلوب در قرآن و نهج البلاغه» منتشر شد

    کتاب «ویژگی انسان سیاسی مطلوب در قرآن و نهج البلاغه» به همت حجت الاسلام «رضا میرزایی» توسط انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۳۱ ۱۰:۰۰

    نگاه معاصرانه به قرآن کریم در اثر جدید سیدحسین نصر

    انشاءالله رحمتی گفت: با توجه به نگاهی که سید حسین نصر به معارف سنتی و به خصوص معارف اسلامی دارد، کتاب the study quran با نگاه معاصرانه به قرآن تألیف شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۰ ۱۰:۴۰

    همایش «نسبت قرآن با فلسفه» برگزار می‌شود

    همایش علمی «نسبت قرآن با فلسفه» به همت دانشگاه تهران و انجمن علمی علوم قرآن و حدیث، برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۱۰:۲۰

    دینانی: هیچ‌کتابی در عالم به‌ اندازه قرآن عقلانی نیست

    غلامحسین ابراهیمی دینانی در آئین رونمایی از کتاب‌های «شرح و تفسیر نهج‌البلاغه» و «حکمت‌ علوی» گفت: اسلام مقدس از هر دینی عقلانی‌تر سخن گفته است. هیچ‌کتابی در عالم به‌ اندازه قرآن عقلانی نیست. قرآن کریم بی‌عقلان را مذمت می‌کند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۳ ۱۲:۴۰

    فتح بابی در حوزه «واژه شناسی قرآنی» شعر آیینی

    این نوشتار فتح بابی در حوزه «واژه شناسی قرآنی» شعر آیینی است، که راهی پر پیچ و خم، نرفته و نکوبیده است، و ما در این حوزه – بی هیچ تردیدی – هنوز در آغاز راهیم.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۱ ۱۳:۰۰

    مالک شجاعی: سنت گرایان جوابی به سوال «چه باید کرد؟» ندارند/عدم ارجاع به قرآن

    عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی ومطالعات فرهنگی گفت: وقتی انسان معاصر از متفکر جریان سنت‌گرایی می‌پرسد که «با وضع موجود چه کنیم؟» پاسخی دریافت نمی‌کند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۴ ۱۱:۲۰

    کوچکترین قرآن هشت ضلعی جهان به کتابخانه ملی منتقل شد

    کوچکترین قرآن هشت ضلعی جهان همراه با مجموعه‌ای از منابع خطی تازه خریداری شده در برنامه‌های هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی رونمایی می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۲ ۱۰:۲۰

    کتاب فرائد نقد و بررسی می شود

    جلسه نقد و بررسی کتاب فرائد ( فرهنگ واژگان دشوار و نوادر قرآن کریم برپایه ترجمه های کهن) برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۲۷ ۱۵:۰۰

    قرآن، کتاب عقل / دکتر دینانی

    به تازگی انتشارات اطلاعات کتاب «قرآن، عقل‌الله» را در دسترس علاقه‌مندان به معارف قرآنی گذاشته که حاصل گفتگوهایی با استاد دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی پیرامون قرآن کریم است. آنچه در پی می‌آید، مقدمه استاد بر این کتاب است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۲۰ ۱۱:۰۰

    محسن آرمین: دیدگاه‌ معتدل و اصلاحی جایگزین دیدگاه‌ رادیکال و افراطی در تفسیر قرآن

    محسن آرمین، نویسنده کتاب «جریان‌های تفسیری معاصر و مسئله آزادی» معتقد است براساس سیر تحولاتی که در حوزه آثار تفسیری مشاهد می‌کنیم، به‌نظر می‌رسد با گذشت زمان، دیدگاه‌های رادیکال و افراطی در حوزه تفسیر قرآن، جای خود را به دیدگاه‌های معتدل و اصلاحی می‌دهد، دیدگاه‌هایی که با مقولاتی نظیر آزادی سر سازگاری بیشتری دارند.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۸ ۱۱:۰۳

    «اسطوره‌های کهن فولکلور در قرآن» بررسی می‌شود

    نشست معرفی و بررسی کتاب «اسطوره‌های کهن فولکلور در قرآن» نوشته آلن داندس، دوشنبه ۱۸ دی‌ماه در سرای اهل قلم برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۷ ۱۴:۰۰

    نگاهی به اخلاق دینی و قرآنی در آیینه شعر فارسی

    کتاب «اخلاق دینی و قرآنی در شعر فارسی» نمونه‌هایی از مفاهیم و مصادیق اخلاقی را در قالب‌های مختلف شعر فارسی و در آثار ماندگار تاریخی بیان می‌کند.

  • قران ۱۳۹۶-۱۰-۱۰ ۱۳:۱۳

    قصه‌های قرآن با نگاهی به مثنوی مولوی

    محمدرضا مرعشی‌پور

    این مجموعه بر پایه تفسیرهای سورآبادی، کشف‌الاسرار میبدی، ترجمه تفسیر طبری، تورات و منابع معتبر دیگری مثل تاریخ بلعمی فراهم آمده است

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۶ ۱۰:۴۰

    پدیدآورنده «قرآن کریم با چهار ترجمه کهن»: نیت ما زنده کردن ترجمه‌های استوار و دقیق فارسی دری بود

    محمد شریفی از پدیدآورندگان «قرآن کریم با چهار ترجمه کهن» درباره یکی از ویژگی‌های شاخص این اثر، گفت: در این چهار ترجمه‌، نه تنها سیر تطور زبان فارسی و همچنین ویژگی‌های سبکی نواحی مختلف ایران آن زمان قابل مشاهده است، بلکه مهمتر اینکه شما می‌توانید سیر تطور ترجمه قرآن را به وضوح ببینید.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۳ ۱۳:۲۰

    لزوم گسترش و ارتقای سطح ادبیات، شعر و نثر قرآنی

    مصطفی عباسی مقدم، مشاور معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب یادداشتی، به بررسی و تحلیل اولویت‌های کاری این معاونت در دوره جدید پرداخت.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۰:۲۰

    کرسی «روش شناسی فرهنگ اصطلاحات سیاسی در قرآن» برگزار می شود

    کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی «روش شناسی فرهنگ اصطلاحات سیاسی در قرآن» به همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۴ ۰۹:۴۰

    اهل عقل نسخه طبیبان الهی را راه علاج می دانند

    محقق، مفسر و پژوهشگر قرآنی، نسخه طبیبان الهی را لازمه زندگی بشریت دانست و گفت: اهل عقل، انصاف و دل، در برابر نسخه طبیبان الهی اصلاً اهل چون ‌و چرا نیستند.