تاریخ

کل اخبار:1409

  • جامعه شناسی ۱۳۹۷-۱۰-۲۴ ۱۰:۵۵

    نگاهی به وضعیت جامعه شناسی ایرانی؛

    ناتاریخی بودن جامعه شناسی

    ما باید سعی کنیم تا بتوانیم با هوش تحلیلی خواندن تاریخ خود را از عصر اساتیر که امروزه به دلیل پیدایی شواهد، بیشتر رنگ تاریخ به خود گرفته است(۵)تا امروز آغاز کنیم و چرایی و چگونگی آن را به پرسش بکشیم تا با حاصل این خوانش و تولید نظر، زبان را آزاد کنیم. ..در غیر این صورت در خوش بینانه ترین حالت ما به همراه جغرافیای خود به کوچی اجباری اما برای همیشه بی بازگشت، رو برو خواهیم شد.

  • آینده علوم انسانی ۱۳۹۷-۱۰-۱۸ ۱۶:۳۳

    تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۴)؛

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۷ ۱۵:۲۰

    «بحران در تاریخ» بررسی می‌شود

    گروه روش‌شناسی و تاریخ‌نگاری پژوهشکده تاریخ اسلام نشست علمی با عنوان «بحران در تاریخ» را برگزار می‌کند.

  • داوری ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۴:۲۰

    گفت‌وگو با رضا داوری اردکانی؛

    پرسش‌های مغفول روشن‌فکری دینی

    اگر کسانی اعتقادات دینی دارند و دوست دارند که این اعتقادات با همه‌ی حقایق و خوبی‌های جهانِ جدید سازگار باشد، من با آن‌ها نزاعی ندارم. مانعی ندارد که به توجیه این سازگاری مثلاً نام روشن‌فکری دینی بدهند، اما این یک دلخوشی شخصی است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۱:۲۰

    مردم آمریکا چطور کتابخوان شدند؟/مروری بر انقلاب کتاب‌های جیبی

    مرور تاریخ انقلاب کتاب‌های جیبی در آمریکا و روند گسترش صنعت چاپ کتاب‌های جیبی در این کشور و کشورهای پیشرفته، از فرمول مهمی برای جذب مردم به سمت کتاب پرده‌برداری می‌کند: ایجاد حس نیاز!

  • تاریخ ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۰:۴۸

    گزارشی از نشست «وظیفه دیسیپلینی مورخ» (۳)؛

    غایت رشته تاریخ چیست؟

    ملایی: از توصیف عمیق یک کج‌کارکردی بزرگ ظهور می‌کند؛ اینکه نگاه فرایندی و بلندمدت را از ما می‌گیرد. ضعف بزرگ مورخان همین است/ منصور بخت: حرف نهایی من این است که کسی با داده و این‌جور مسائل اصلاً مخالفت ندارد، اما علم در نهایت کارش تبیین است/حضرتی: من اصلاً ارسطویی فکر نمی‌کنم، من مثل ولتر فکر می‌کنم که می‌گفت تاریخ نه تنها علم است، بلکه اشرف علوم است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۰:۴۰

    نشست «جایگاه امیرکبیر در تحولات اجتماعی- سیاسی تاریخ معاصر ایران»

    نشست تخصصی «جایگاه امیرکبیر در تحولات اجتماعی- سیاسی تاریخ معاصر ایران» چهارشنبه ۱۹ دی ماه در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۳:۴۰

    همایش بین‌المللی، تاریخ فرهنگ و تاریخ فرهنگی در ایران

    همایش بین المللی تاریخ فرهنگ و تاریخ فرهنگی در ایران، ۱۴ اسفند ۹۷ در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.

  • النی ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۳:۳۱

    اِلنی؛ زندگی نامه‌ای با پایان حیرت‌انگیز

    نیکولاس گیج

    پایان حیرت‌انگیز این زندگی‌نامه شما را برای همیشه دگرگون خواهد ساخت.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۵:۰۰

    آیا سلفی‌گری در ذات خود جریان منحرف و منفی است؟

    کتاب «بازشناسی سلفی‌گری در تاریخ جهان اسلام»، رویکردهای سلفی افراط‌گرای تکفیری را از قرن ۱۹ تا روزگار کنونی، روایت می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۴:۲۰

    سلطانی که زندگی‌اش در میان افسانه‌ها و قصه‌ها فرو غلطیده است

    کلیفورد ادموند باسورث انگلیسی نوشتن درباره تاریخ شرق ایران و مشخصا تاریخ غزنویان و سلطان محمود غزنوی را در مجموعه پنهاور و موفق تاریخ جهان کمبریج بر عهده گرفت. کتاب «تاریخ غزنویان» وی از اهمیت علمی بیشتری نسبت به بقیه آثار برخوردار است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۰ ۱۳:۲۰

    تخطی آشکار حاکمان وقت از اصلاحیه‌هایی که خود در قانون اعمال کرده بودند

    داده‌های تاریخی درباره مفاد و محتوای متمم قانون اساسی ایران واقعیت‌های جالب‌ توجهی ارائه می‌دهند که نشان از آن دارد که تدوین‌کنندگان این محتوا، تا چه اندازه برای تدوین یک منشور مورد وفاق همه متنفذین و همه اندیشه‌ها و جریان‌های مطرح در زمان خود دچار تنگنا بوده‌اند.

  • فردید ۱۳۹۷/۱۰/۱۰

    گفت‌وگو با موسی اکرمی در مورد احمد فردید(۲)؛

    کاش پدیدۀ فردید در کشور ما اتفاق نمی‌افتاد

    بنابراین من هنگامی که به گذشته می‌نگرم، همچنان که بعضاً به روزگار خودمان نگاه می‌کنم، به شدت غصه دار می‌شوم، برای دانشگاه، برای کشور، برای فلسفه، برای خودمان. فردید و امثال او روشنفکر نبودند که نبودند. فیلسوف نیز نبودند. آنان روشنفکرستیز یا پادروشنفکر و فلسفه‌ستیز یا پادفیلسوف بودند که در روایتی کج و معوج از تاریخ فعالیت نظری و عملی انسان چیزی جز نفرت از این تاریخ، و سردرگمی در برابر حال و آینده نپراکندند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۹ ۱۷:۰۰

    یازده جلد تاریخ تمدن ویل دورانت در یک جلد

     یازده جلد تاریخ تمدن ویل دورانت در یک جلد با نام «قهرمانان تاریخ» اثر ویل دورانت با ترجمه زرین فنائیان منتشر شده است.

  • تاریخ ۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۱:۰۷

    گزارشی از نشست «وظیفه دیسیپلینی مورخ» (۲)؛

    آیا تاریخ فراتر از داده‌های تاریخی است؟

    ملایی: آقای دکتر حضرتی بحثشان این بود که دانش تاریخ یا وظیفۀ دیسیپلینی مورخ تولید داده و فکت‌ها است. البته این درست است، اما جملۀ کاملی نیست./منصوربخت:این دوره، پایان تمدن قدیم و ورود اجباری به عرصۀ تمدن جدید است./حضرتی:مورخان ذائقه‌شان این نیست که داده‌ها را به گزاره‌های فرازمانی و فرامکانی تبدیل کنند؛ کاری که جامعه‌شناس یا عالم علم سیاست می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۳ ۱۳:۰۰

    تکنولوژی به مثابه یک مفهوم در افق تاریخی فلسفه اسلامی نیست

    سیدمهدی ناظمی، پژوهشگر فلسفه، با بیان اینکه تکنولوژی به مثابه یک مفهوم در افق تاریخی فلسفه اسلامی نیست، گفت: ورود به مسائل فکری جدید زمانی بازده خواهد داشت که به طریق میان فرهنگی رخ دهد.

  • تاریخ ۱۳۹۷-۱۰-۰۲ ۱۱:۳۹

    گزارشی از نشست «وظیفه دیسیپلینی مورخ» (۱)؛

    توصیف یا تحلیل

    ملایی: منِ مورخ به‌عنوان وظیفۀ دیسیپلینی‌ام به کمک منابع، شناختی از رخداد پیدا می‌کنم و آن را تحلیل می‌کنم و در قالب روایت‌هایی عرضه می‌کنم./ منصوربخت: گر دوران مدرن به وجود نمی‌آمد و دوران سنت تا ابدالدهر ادامه پیدا می‌کرد هیچ‌گاه این پرسش به وجود نمی‌آمد که وظیفۀ دیسیپلینی مورخ چیست./ حضرتی: دانش تاریخ یک علم تفریدی است نه یک علم تعمیمی. علم تعمیمی‌ غایتش نظریه‌پردازی است، اما دانش تاریخ به‌عنوان یک علم تفریدی مثل باستان‌شناسی دنبال داده و فکت است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۱:۰۰

    اسکندرنامه یک «سیاست‌نامه‌ منظوم»

    محمد طاهری‌خسروشاهی، پژوهشگر حوزه ادب و تاریخ آذربایجان و مدیر اجرایی موسسه تحقیقات علوم اسلامی -انسانی دانشگاه تبریز که در حوزه تحقیق و پژوهش بر آثار نظامی کار می‌کند، یادداشتی بر اندیشه‌های سیاسی و اجتماعی نظامی در منظومه اسکندرنامه او نوشته و در اختیار ایبنا قرار داده است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۰:۱۰

    «سینما رکس» تلاشی برای شفاف شدن ابعاد یک فاجعه است

    رئوفی می‌گوید: متاسفانه دیگر اثری از سینما رکس و پاساژ رکس باقی نمانده است. پاساژ جدیدی در یک طبقه به جای آن ساخته شده و کاسب‌ها در این پاساژ مشغول به کار هستند. تنها یادمانی که از سینما باقی مانده است صفحات فلزی مستطیل شکلی به ارتفاع دو و نیم متر است که روی پنج پله قرار گرفته و در کوچه پشت سینما استقرار پیدا کرده است. این یادبود هم سی و چند سال پس از حادثه درست شده است. شاید بهتر این بود که سینما رکس حتی به همان صورت مخروبه به صورت موزه حفظ شود تا یاد این جنایت همیشه پیش چشم مردم باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۷:۰۰

    عبدالکریمی: روشنفکران ما چهل‌سال گذشته گامی رو به جلو برنداشته‌اند

    در نخستین نشست همایش «چهل سال پس از پیروزی انقلاب ایران؛ آراء و نظریه‌های جامعه‌شناختی در باب انقلاب اسلامی» که با حضور بیژن عبدالکریمی، استاد علوم فلسفه دانشگاه آزاد، علی دینی ترکمانی، استاد مرکز مطالعات و پژوهش‌های استراتژیک و محمدحسین پناهی، عضو گروه جامعه‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، مقوله ماهیت انقلاب و چگونگی شکل‌گیری آن مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

  • جبار رحمانی ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۶:۳۴

    تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۳)؛

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۱:۲۰

    آقاجری: گفتمان انقلاب برآمده از نوعی اسلام‌گرایی مدرن روشنفکرانه بود

    در دومین نشست همایش «چهل سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی» که با حضور هاشم آقاجری عضو گروه تاریخ دانشگاه تربیت مدرس، مهدی محسنیان راد عضو گروه علوم ارتباطات دانشگاه امام صادق، محمدباقر خرمشاد استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و علی‌محمد حاضری استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد مباحثی درباره ابعاد گوناگون انقلاب اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۰:۴۰

    فلسفه ذاتاً تاریخ‌مند است

    تاریخ برای فلسفه امری فرعی نیست، بلکه فلسفه ذاتاً تاریخ‌مند است و درک مفاهیم و معانی‌اش صرفاً در گرو مواجهه با تمامیتِ زیست تاریخیِ آن است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۷ ۱۱:۲۰

    دانشگاه ایرانی به مثابه یک توپوسِ تکین؛ روایتی تاریخی- انتقادی از نقش استراتژیک دانشگاه در ایران

    دانشگاه ایرانی علی‏‌رغم تحولات رخ‌داده در تمام این سال‏ها هنوز هم توپوسی تکینه است. البته به نظر من شکل بروز این تکینگی با گذشته تفاوت دارد. مبارزه‏‌ی دانشگاه در سال‏های بیشتر از راه تولید کردارهای فرهنگی‏‌ای صورت می‏‌گیرد که با کردارهای فرهنگی مورد پذیرش در متن اجتماع ایرانی متفاوت است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۷:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی تاریخ و فلسفه سایبرنتیک برگزار می شود

    بیست و دومین کنفرانس بین‌المللی تاریخ و فلسفه سایبرنتیک ماه مه ۲۰۲۰ در سنگاپور برگزار می‌شود.

  • ریکور ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۶:۳۳

    تاریخ و هرمنوتیک

    پل ریکور

    در تاریخ و هرمنوتیک ریکور نسبت میان پژوهش تاریخی و هرمنوتیک را بررسی می‌کند. پژوهش تاریخی آنچه را که در تاریخ تجربه شده تا جایی که ردپایی از آن مانده ضبط و ثبت می‌کند. از سوی دیگر هرمنوتیک نیز به یاری اصل بیرونی کردن‌اش هرچه را که گمان می‌کنیم درونی ماست بیرون می‌آوردو در فاصله‌ای می‌گذارد تا فهم‌شان را ممکن کند.

  • آرش حیدری ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۵:۲۲

    تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۲)؛

  • ملکیان ۱۳۹۷/۰۹/۲۶

    زمین از دریچه ‎آسمان در گفت‌وگو با مصطفی ملکیان؛

    نقد درون در میان روشنفکران و مردم ما مغفول است

    من می‌توانم بگویم فرزانگان همه جزو معنویان هستند، اما هستند معنویانی که با تعریفی که من از فرزانه دارم، فرزانه نیستند. بنابراین می‌توان گفت هر فرزانه‎ای (sage) معنوی است، اما چنین نیست که هر انسان معنوی (spiritual) فرزانه هم باشد. فرزانگی یک رتبه عمیق‌تر یا والاتر است. کسانی که در اوج قرار می‌گیرند را فرزانگان تاریخ می‌خوانیم. اما می‌توان گفت نوعی هم‌پوشانی مصداقی این دو مفهوم دارند. اگر چه مفهوم معنوی، اعم از مفهوم فرزانه‎ است و دایره وسیع‌تری را در بر می‌گیرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۶:۴۰

    شماره ۳۳ فصلنامه علمی پژوهشی «تاریخ فلسفه» منتشر شد

    شماره سی و سوم فصلنامه تاریخ فلسفه به مدیرمسئولی آیت الله سیدمحمد خامنه ای، صاحب امتیازی انجمن علمی تاریخ فلسفه و سردبیری حسین کلباسی‌اشتری توسط انتشارات بنیاد حکمت اسلامی صدرا منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۱:۲۰

    فاطمه رستمی: تاریخ میانه ایران بستر رقابت اهل شمشیر و اهل قلم بوده است

    رستمی می‌گوید: «به لحاظ سیاسی گروه امارت عهده‌دار تثبیت حاکمیت بودند و وزیران هم در جایگاه وزارت و دیوانسالاری متصدی نظارت برآنان بودند. کنش و واکنش این دو نهاد هم در متون تاریخی و هم در بافت اجتماعی توامان مورد توجه قرار گرفته شده است. به طوری‌که گروه امیران عمدتا از هنر نویسندگی و خرد ملک‌داری بی‌بهره بودند لذا تولید دانش و سلطه عمدتا به سود کفه وزارت بود و در متون دوره تیموری هرگاه که وزیران با حاکمان و امیران سایش داشته انعکاس این تقابل در ادبیات این دوره می‌توان مشاهده کرد.»