اسلاوی ژیژک

کل اخبار:52

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۴ ۱۷:۲۰

    از خودبیگانگی هگلی یا از خودبیگانگی ما از ژیژک

     فرض بر این است که هگل با گفتمان “از خودبیگانگی” همانگونه که خود را در مارکس و لاکان نهادینه کرده است  ، در ژیژک هم وجود دارد و  او در راستای نگرشی که به از خودبیگانگی هگلی دارد خوانشی جدیدی را ارائه می دهد ، این فرض از آن جهت اهمیت دارد که بدانیم مایرس برخلاف این ادعا معتقد است مرکز ثقل ژیژک نه هگل و مارکس بلکه لاکان است  و هگل صرفاً یک متدلوژی بیشتر  در تفکر ژیژک نیست .

  • ژیژک ۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۰۹:۱۰

    نگاه اسلاوی ژیژک به آثار دیوید لینچ؛

    دیوید لینچ یا افسردگی زنانه

    محور بنیادی جهان لینچ شامل تنش میان ورطه ژرفای «زنانه» و سطح بیرونی صافِ نظم نمادین است: ژرفای جسمانی، دائم سطح را مورد تهاجم قرار می دهد و آن را تهدید به فروبلعیدن می کند. کدام dyad فلسفی هماهنگی و پیوند این محور را فراهم می کند؟

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۶ ۱۸:۰۰

    بازگشت ابتذال به عرصه عمومی/ اسلاوی ژیژک

    دوماه پیش دونالد ترامپ به‌طرز بسیار فجیعی تشبیه شده بود به کسی که در گوشه اتاقی که در آن ضیافت آبرومندانه‌‌ای برپاست، با صدای بلند در حال اجابت مزاج است. ولی دیگر کاندیداهای جمهوری‌خواه ریاست‌جمهوری آمریکا چه؟ آیا آنها واقعا وضع بهتری دارند؟

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۱۸:۰۰

    یک کتاب تازه از ژیژک ترجمه شد

    کتاب «خواستِ ناممکن» نوشته اسلاوی ژیژک با ترجمه کامران برادران توسط نشر حکمت کلمه روانه بازار نشر شد

  • ژیژک ۱۳۹۴-۱۱-۲۴ ۰۸:۳۲

    نگاهی به سمینار سال ۲۰۱۰ بین آلن بدیو و اسلاوی ژیژک؛

    آیا لکان پادفیلسوف است!؟

    این بدیو است که دیدگاه‌های دوست خود را به چالش می‌کشد؛ به نظر او ژیژک پادفلسفه را با فلسفه‌ی انتقادی یا نقد خلط کرده! و این‌ها دیدگاه‌های یک‌سانی نیستند. سؤال موضع پادفلسفی محدوده‌های تفکر عقلانی آن‌طور که کانت می‌گفت، نیست، بلکه چیز رادیکال‌تری است که تجربه را بالاتر از تفکر عقلانی می‌نشاند.

  • ژیژک ۱۳۹۴-۱۰-۱۲ ۱۳:۱۸

    تری ایگلتون؛

    ژیژک؛ ملغمه‌ی غریب واقعیت و توهم

    بلندپرواز و اندکی جنون‌زده که ساکت کردنش تقریباً غیرممکن است، ژیژک کسی است که همین که از خواب بر می‌خیزد درباره‌ی تحلیل روحی ـ روانی سخن می‌گوید و بعد درباره‌ی صیهونیسم سخنوری می‌کند. به‌عنوان یک روشنفکر فعال آتشین‌مزاج به نظر می‌رسد که در آن واحد در شش نقطه‌ی این سیاره حضور دارد درست به‌مانند سقراطی که داروهای انرژی‌زا مصرف کرده باشد. روزش ممکن است با ملاقات با جولیان آسانژ در سفارتخانه‌ی اکوادور آغاز و به نامه نوشتن در حمایت از یکی از اعضای زندانی گروه «پوسی رایت» ختم شود.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۶ ۱۷:۳۰

    دیگران: جای دیگرِ اینجای ما

    راجع به کاریکاتورها چیزی از چشم ژیژک دور مانده بود که جورجو آگامبن، فیلسوف ایتالیایی، خیلی درست‌تر از او آن را می‌فهمید. ماجرا آن نبود که ژیژک می‌گفت.

  • هایدگر ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۰۹:۳۸

    اسلاوی ژیژک/ چگونه تعهد هایدگر به نازیسم با فلسفه‌اش مرتبط است؛

    «خشونت الوهی» هایدگر

    هایدگر (به طور ضمنی و نه به وضوح) این خشونت ذاتی را به‌مثابه چیزی قرائت می‌کند که هیاهوی خود خشونت اونتیک را بنا می‌کند -یا دست‌کم فضایی برای آن می‌گشاید-... منتقدان لیبرال هایدگر دوست دارند بر روی این سطور تمرکز کنند و تأکید کنند که چگونه، حتی در تعلیق معیار اخلاقی حداقلی، هایدگر به سبعانه‌ترین خشونت «اونتیک» از سوی سیاست‌مدار‌ـ‌آفریننده مشروعیت می‌بخشد و بدین‌ترتیب زمینه را برای تعهدش به نازی‌ها و حمایتش از هیتلر هموار می‌کند.

  • هایدگر ژیژک ۱۳۹۴-۰۴-۲۳ ۰۹:۴۵

    اسلاوی ژیژک / چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت؟

    از هایدگر تا رانه

    اگر شر ریشه در پیچیدگی‌های خود هستی داشته باشد، آیا این امر سرانجام انسان را از مسئولیت شر انضمامی معاف نمی‌کند؟ به‌عبارت‌دیگر، پرسش ازاین‌قرار است که «آیا هایدگر در نسبت دادن منشأ شر به یک منفی‌بودگی در خود هستی، صراحتاً شر را به‌عنوان یک انحراف ضروری انتولوژیک توجیه نمی‌کند؟»

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۲:۴۶

    ۸ اظهار نظر جنجالی از ۸ استاد دانشگاه‌های معروف دنیا

    فهم گفته‌ها و نوشته‌های دانشگاهیان اغلب نیازمند آشنایی با زبان تخصصی مورد استفاده‌ی آنها است. به همین سبب، نظرات این قشر، هرچند جنجالی و نامتعارف است اما کمتر بازتاب عمومی پیدا می‌کند. با این وجود گاه انتشار گسترده‌ی نظرات دانشگاهیان، علاوه بر جنجال‌آفرینی برای گوینده دردسر ساز نیز می‌شوند.

  • ژیژک لاکان ۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۱۰:۲۹

    اسلاوی ژیژک؛

    لاکان در چه نقطه‌ای هگلی است؟

    امروز، اوضاع به نظر روشن می‌رسد: اگر چه هیچ کس انکار نمی‌کند که لاکان دِینی مسلم به هگل دارد، مشاجره بر سر این است که تمام ارجاع‌های هگلی به وام‌گیری‌های تئوریک خاص محدود می‌شوند، و منحصر به دوره‌ای مشخص از کار لاکان هستند. ... آیا آدمی می‌تواند تقابلی متضادتر از تقابل میان معرفت مطلق هگلی ــ «چرخه چرخه‌های» فروبسته ــ و دیگری خط خورده لاکانی ــ معرفت مطلقا تهی ــ تصور کند؟ آیا لاکان یک ضد هگلی تمام عیار نیست؟

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۵:۴۰

    مصاحبه‌ای با ژیژک

    مثل هر سلسله مراتب خوبی ،ساختار سه وجهی است: یک بخش، حلقه داخلی، «ناب‌ترین ناب‌ها» [les ‘purs et durs’]، کسانی که قادر به نوشتن کتاب هستند، لاکانی‌های «حقیقی» ــ تقریبا ده نفر؛ بخش بعدی، بیست یا تعدادی بیشتر از مربیان گوناگون که به جهت‌گیری لاکانی تعلق دارند؛ در نهایت بخش سوم، انبوه اکثرا بی‌تفاوتی که جهت‌گیری‌شان به طور پایه‌ای متمایل به لاکانی است.

  • هایدگر ۱۳۹۴-۰۱-۲۵ ۰۹:۴۶

    اسلاوی ژیژک/ چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت؟ (۴)

    گواه مسلم هایدگر

    سوءظن به دموکراسی یک ویژگی همیشگی اندیشه‌ی هایدگر است، حتی پس از چرخش؛ ما این نکته را در درس‌گفتارهای نیچه‌ی او از سال‌های ۱۹۳۶ و ۱۹۳۷ درمی‌یابیم و نیز در سخنرانی‌اش با اشپیگل که پس از مرگش منتشر شد و در آن تردیدش را در این باره که دموکراسی متناسب‌ترین صورت سیاسی با تکنولوژی مدرن است اعلام کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۵ ۱۴:۲۰

    نقد باورهای مغرب زمین ژیژک به چاپ رسید

    نقدباورهای مغرب زمین نوشته ژیژک با ترجمه کیوان آذری از سوی نشر دانشگاه محقق اردبیلی به چاپ رسید.

  • تری ایگلتون ۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۱۰:۱۲

    تری ایگلتون؛

    ژیژک: ملغمه‌ی غریب واقعیت و توهم

    دیگر جنبه‌ی پسامدرنی نوشته‌های ژیژک در آمیختن توهم و واقعیت در آن است. برای استاد ژیژک، ژاک لاکان هیچ کس فریب‌کارتر از کلبی‌مسلکی نیست که مدعی شود همه چیز را دیده است و می‌داند و از این ادعای فرویدی بی‌خبر است که توهم ـ یا فانتزی ـ در دل واقعیت ساخته می‌شود. همه‌ی این نکته‌ها درباره‌ی نوشته‌های ژیژک هم صادق است.

  • سایمون کریچلی ۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۲:۱۵

    پاسخ سایمون کریچلی به اسلاوی ژیژک؛

    مقاومت باهوده است

    همان‌طور که کارل اشمیت به ما یاد آور می‌شود- و نباید فراموش کنیم این حقوق‌دان فاشیست از ستاینده‌های بزرگ لنین بود- دو روایت عمده از چپ غیرپارلمانی، غیرلیبرال وجود دارد: اتوریتاریسم و آنارشیسم. اگر ژیژک مرا با خشونت ویژه‌ی لنینیستی به خاطر تعلق به دومی مورد هجوم قرار می‌دهد، متناسبن واضح است خود طرف‌دار کدام فرقه است.

  • ژیژک ۱۳۹۳-۰۸-۰۴ ۰۹:۲۲

    اسلاوی ژیژک؛

    مقاومت بیهوده است

    این کلمات به ساده‌گی بیان‌گر آن‌اند که حاکمیت لیبرال-دموکراتیکِ امروز و رؤیای سیاست «طلب‌خواهیِ نامحدود»ِ آنارشیستی در ارتباطی انگل‌واره و دوسویه موجودیت دارند: نماینده‌گان آنارشیستی، تفکر اخلاقی را عهده‌دار می‌شوند و حاکمیت نیز نقش اداره و تنظیم اجتماع را تقبل می‌کند.

  • ژیژک ۱۳۹۳-۰۶-۲۹ ۱۰:۵۷

    اسلاوی ژیژک؛

    آیا می‌توان گفت داعش پیشامدرن است؟

    عکس مشهور ابوبکر بغدادی، رهبر داعش، با ساعت سوییسی اعلایی که در دست دارد، معنایی کنایی دارد: داعش گرچه در تبلیغات و معامله‌های مالی‌اش سازمان‌یافته عمل می‌کند، اما ابزارهای فوق‌مدرنش را برای توسعه و تحمیل بینش سیاسی ایدئولوژیکی به‌کار می‌بندد که، نه از سر محافظه‌کاری بلکه از سر استیصال، به محدودیت‌های سلسله‌مراتبی ثابتی منتهی می‌شود.

  • اشغال ۱۳۹۳-۰۶-۰۲ ۱۱:۳۴

    اسلاوی ژیژک؛

    اشغال از راه مقررات اداری و دیوانی

    هر فلسطینی برای تک‌تک کارهایی که می‌خواهد بکند، باید درخواست مجوز کند، برای ترک خانه و خانواده‌‌اش، برای کشت زمین خودش، برای حفر یک چاه، برای رفتن به سر کار، رفتن به مدرسه، بیمارستان و... بدین‌سان فلسطینی‌های متولد بیت‌المقدس یک‌به‌یک از حق زیستن در آنجا محروم می‌شوند.

  • بیانیه ۱۳۹۳-۰۵-۰۱ ۱۱:۳۴

    بیانیۀ جمعی از روشنفکران و هنرمندان غربی در دفاع از مردم مظلوم غزه؛

    برای تحریم «رژیم اِشغال» اقدام کنید

    جمعی از روشنفکران و فیلسوفان و فیلمسازان اروپایی و آمریکایی بر علیه کشتار بی‌رحمانۀ مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی بیانیه‌ای صادر کردند. در پای این بیانیه امضای افرادی چون اسلاوی ژيژک (نويسنده اسلونيايی)، کن لوچ (فيلمساز انگليسی)، نوام چامسکی (زبانشناس آمريکايی)، جوديت باتلر (فيلسوف آمريکايی) دیده می‌شود.

  • مراد فرهادپور2 ۱۳۹۳/۰۴/۰۷

    گفت‌وگو با مراد فرهادپور؛

    ردپای هگل در تاریخ‌سازی‌های ما

    می‌توان ردپای هگل را در چنین بدخوانی‌ها، سوءتعبیرها یا تاریخ‌سازی‌هایی مشاهده کرد که آن هم از تصویر کلیشه‌ای ترسیم‌شده از هگل در قرائت‌های رئالیستی مانند سیر حکمت در اروپا و امثالهم ناشی شده است و هگل را فیلسوف تاریخ معرفی می‌کند و اتفاقاً ایرانی‌ها هم خیلی حساسند که حالا هگل در فلسفه‌ی تاریخی‌اش مثلاً درباره‌ی ایران چه حرف‌هایی زده است.

  • ژیژک ۱۳۹۲-۱۱-۰۸ ۱۰:۲۳

    اسلاوی ژیژک؛

    «برند» چیست؟

    امروزه ما کالاها را نه برای فایده‌شان می‌خریم و نه برای شأن نمادین‌شان. ما آنها را برای تجربه‌ای که عرضه می‌کنند می‌خریم؛ ما آنها را مصرف می‌کنیم تا زندگی‌هایمان را معنادار کنیم. مصرف‌کردن باید کیفیت زندگی را حفظ کند. زمان مصرف باید «زمان کیفی» باشد -نه نوعی زمان از‌خود‌بیگانگی، نه نوعی زمان تقلید الگوهایی که از سوی جامعه بر ما تحمیل شده و ترس از اینکه نتوانیم چشم‌وهم‌چشمی کنیم.