رضا داوری اردکانی

کل اخبار:348

  • داوری ۱۳۹۸-۰۸-۲۰ ۰۹:۵۵

    رضا داوری اردکانی؛

    شرق شناسی چیست و ایران شناس کیست؟

    شرق شناسی یک شأن بزرگ فرهنگی-سیاسی اروپا در قرن نوزدهم بود. اکنون دیگر چنین شأن و نظمی وجود ندارد. ایران‌شناسی هم که در ظاهر از جمله بازماندگان شرق‌­شناسی به حساب می آید، کار گروه دانشمندانی است که به مطالعات ایرانی علاقه دارند و احیاناً در پژوهش های خود با ایرانیان مقیم اروپا و آمریکا و ژاپن همکاری می کنند. هنوز تاریخ ایران و البته اکنون آن ناشناخته های بسیار دارد. این ناشناخته ها را با نگاهی تازه باید کشف کرد و شناخت.

  • ۱۳۹۸-۰۸-۱۱ ۱۵:۳۰

    محمد رجبی: متوجه تغییر نیازها نشده ایم/ داوری، به باطن جامعه امروز نظر دارد

    محمد رجبی در آیین افتتاحیه مدرسه عالی علوم انسانی روزگارنو با بیان اینکه ما متوجه تغییر نیازها در این چهل سال نشده ایم، گفت: باید بدانیم هر روز ما با مسائل جدیدی مواجه می شویم.

  • ۱۳۹۸-۰۸-۱۱ ۱۲:۳۰

    داوری اردکانی: دستگاه‌های علمی ما به علوم انسانی وقعی نمی‌نهند

    داوری اردکانی در افتتاحیه مدرسه عالی علوم انسانی روزگار نو با بیان اینکه دستگاه های علمی ما به علوم انسانی وقعی نمی نهند، گفت: ما نیازمند این هستیم که دانش را در جای خود قرار دهیم.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۴ ۱۲:۰۰

    داوری اردکانی: جهان علم و ارگانیسم دانایی در کشور نداریم/ شیخ رضایی: فلسفه علم در ایران ایدئولوژیک شده است

    داوری اردکانی گفت: ما حتی جهان علم و ارگانیسم دانایی در کشور نداریم که اگر داشتیم علم اثر و جایگاه دیگری می‌داشت.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۳ ۱۱:۳۰

    در مراسم جایزه داوری اردکانی عنوان شد؛ شأن فلسفه در ایران چیست؟/ پایان نامه های فلسفی باید رصد شوند

    محمدرضا بهشتی در مراسم اهدای جایزه دکتر داوری اردکانی بر ضرورت رصد پیوسته پایان‌نامه‌های فلسفی و انعکاس نتایج این بررسی ها تأکید کرد.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۰ ۱۴:۰۰

    برگزیدگان چهارمین و پنجمین دوره جایزه داوری اردکانی معرفی شدند

    برگزیدگان چهارمین و پنجمین دوره جایزه داوری اردکانی در مرکز فرهنگی شهر کتاب معرفی شدند و جوایز خود را از هیئت داوران این جایزه دریافت کردند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۰ ۱۱:۳۰

    داوری اردکانی: باید به فکر فهم جایگاه علم باشیم/ فلسفه دلدادگی می‌خواهد

    رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه ما با مسئله غربت علوم مواجه هستیم و باید به فکر فهم جایگاه علم باشیم، گفت: فلسفه و علم نمی تواند شغل باشد، اینها دلدادگی می خواهند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۲ ۱۴:۰۰

    برگزاری چهارمین و پنجمین دوره‌ اهدای جایزه‌ دکتر داوری اردکانی

    مراسم چهارمین و پنجمین دوره‌ اهدای جایزه‌ دکتر داوری، سه‌شنبه نهم مهر در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار می شود.

  • داوری ۱۳۹۸/۰۶/۲۳

    متن مکتوب مصاحبه رضا داوری اردکانی در مستند تئوریسین خشونت؛

    فردید زنده است چون تفکر زنده است

    غرب زدگی که دکتر فردید گفت اصلاً و به هیچ وجه سیاسی نبود شاید بعدها خود دکتر فردید نتایج سیاسی از آن گرفته باشد اما از اول سیاسی نبود، آل احمد چنان که خودش هم معترف بود از اول قضیه را سیاسی کرد، از اول که طرح کرد در شورای تحول آموزش در وزارت فرهنگ، خودش گفت من اصطلاح را از دکتر فردید گرفته ام اما مطلب من مطلب دیگری است، ولی این تلقی سیاسی غرب زدگی شایع شد و همه این تلقی آل احمد را فهمیدند.

  • داوری ۱۳۹۸-۰۴-۱۲ ۱۰:۰۷

    رضا داوری اردکانی؛

    شرایط اخلاقی و تاریخی پیشرفت علم

    آیا راهی جز راه طی شده جهان توسعه‌یافته می‌شناسند؟ اگر افق تازه و راه دیگری گشوده و پیدا شود دیگر پیمودن راه توسعه وظیفه نیست و باید از آن منصرف شد اما تا زمانی که راه دیگر پیدا نشده است بیش از دو انتخاب پیش روی آن‌ها نیست. یکی ماندن در وضع توسعه‌نیافتگی و دیگر رفتن به سوی توسعه. انتخاب دوم رفتن به سوی ایده‌آل نیست اما انتخاب اول ماندن در رخوت و بیهودگی و ملال و ناتوانی و پرحرفی و بیهوده‌کاری و فقر و پریشانی و بیماری و فساد است. از این وضع باید رهایی یافت. سیاستمداران و دانشمندان وظیفه دارند که در تمهید مقدمات و فراهم آوردن شرایط گذشت از این وضع بکوشند.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۵ ۱۷:۰۰

    رضا داوری اردکانی: حکمت ایرانی در قوام فلسفه اسلامی دخیل بوده است

    رئیس فرهنگستان علوم گفت: فلسفه با هیچ نژادی نسبت ندارد. به نظرم اینکه گفته می شود فلسفه به نژاد ایرانی مربوط است یک نظر سیاسی تعصب آلود است.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۲ ۱۱:۳۰

    هنر تقدم غیرزمانی بر فرهنگ دارد/ نگاهی به کتاب «هنر و حقیقت»

    داوری اردکانی معتقد است با پژوهش در وجوه ادبی و فنی و اخلاقی و اجتماعی و کلامی و دینی شعر شاعران، هنر کاملاً پوشیده است.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۰۲ ۱۶:۰۵

    پیام تسلیت رضا داوری اردکانی به مناسبت درگذشت محسن جهانگیری

    رضا داوری اردکانی به مناسبت درگذشت دکتر محسن جهانگیری، چهره ماندگار فلسفه پیام تسلیت صادر کرد.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۸-۰۱-۲۸ ۱۳:۲۸

    رضا داوری اردکانی؛

    ایران و مسائل و مشکلاتش

    استادان ایرانی ادب و علوم انسانی شاغل در اروپا و آمریکا و استرالیا و … نیز روی هم رفته آثاری بهتر از همکاران خود که مقیم وطنند پدید می آورند. چنانکه بعضی از بهترین آثاری که در ادب و تاریخ معاصر ایران نوشته شده است، اثر دانشمندان و صاحبنظران ایرانی مقیم خارج است (شأن پژوهندگان مقیم کشور را کوچک نمی انگارم بلکه به روحیه و فرصت ها و شرایطی نظر دارم که در خارج از کشور برای پژوهندگان فرهنگ و ادب و تاریخ فراهم است).

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۶:۰۰

    داوری اردکانی مطرح کرد: متفکران در جامعه امیدوار به اکنونی می‌اندیشند که گذشته و آینده را به هم می‌پیوندد

    داوری اردکانی گفت: در جامعه‌ای که اعتماد و امید و همبستگی هست متفکران در خلوت تفکر خود به اکنونی می‌اندیشند که گذشته و آینده را به هم می‌پیوندد و نظم و ثبات با خود می‌آورد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۱:۴۰

    جدل یا جدال/ نقدی بر اظهارات حسن عباسی در مورد داوری اردکانی

    چندی پیش فیلمی از حسن عباسی منتشر شد که به علوم انسانی غربی به اتهام تثلیثی بودن حمله کرده بود و در انتها به داوری اردکانی و سیدجواد طباطبائی تاخته بود.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۲ ۱۰:۰۰

    آینده‌­نگری با مسئله داشتن آغاز می­شود/نقد نباشد آینده‌ای هم نیست

    رئیس فرهنگستان علوم گفت: در جایی که نقد نیست آینده‌نگری و شاید بتوان گفت آینده‌­ای وجود ندارد، با نقد است که می­‌توان اکنون و امکان­های عمل را درک و دریافت کرد.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۰

    علم بدون اعتقاد به وجود نیامده است/ انتقادی که به فردید می کنند

    داوری اردکانی در مراسم یادبود سیداحمد فردید گفت: اخلاق قبل از علم قرار دارد. هیچ جا در تاریخ، علم بی اعتقاد یا تعلق بوجود نیامده است.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۰۲ ۱۷:۰۰

    داوری اردکانی یکی از سرچشمه های جریان نقد غرب در ایران است

    مهدی ناظمی قره باغ، پژوهشگر فلسفه در نشست «ایرانی ها چه رویایی در سر دارند؟» گفت: داوری اردکانی یکی از سرچشمه های جریان نقد غرب در ایران است.

  • داوری ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۴:۲۰

    گفت‌وگو با رضا داوری اردکانی؛

    پرسش‌های مغفول روشن‌فکری دینی

    اگر کسانی اعتقادات دینی دارند و دوست دارند که این اعتقادات با همه‌ی حقایق و خوبی‌های جهانِ جدید سازگار باشد، من با آن‌ها نزاعی ندارم. مانعی ندارد که به توجیه این سازگاری مثلاً نام روشن‌فکری دینی بدهند، اما این یک دلخوشی شخصی است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۶:۰۰

    مقاله نویسی ارتقای علم نیست/ دانشگاه با فرهنگ چه می کند؟

    داوری اردکانی گفت: ما دانشگاه مقاله نویس نمی خواهیم. دانشگاهی می خواهیم که مقالاتش برای کشور مفید و موثر باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۹ ۱۵:۴۰

    فلسفه و داوری کماکان در جامعه ما بیگانه اند/ فیلسوف مدرنیزاسیون

    بیژن عبدالکرمی گفت: فلسفه و داوری کماکان در جامعه ما بیگانه است و نداهای آن شنیده نمی شود و اگر شنیده شود تأثیر نمی گذارد. نکته دیگر این است که فلسفه و تفکر در سیاست جایی ندارد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۹ ۱۲:۴۰

    اردکانی: من فقط یک دانشجو بودم و با دانشجویی پیر شده‌ام

    در بیست‌وپنجمین آیین اختتامیه جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی از رضا داوری‌اردکانی به عنوان خادم کتاب با حضور اهالی نشر و فرهنگ تجلیل به عمل آمد اردکانی در این مراسم گفت: من هنوز یک دانشجوی ساده‌ام و با دانشجویی پیر شده‌ام. البته یک انسان معمولی هستم. وظیفه هردانشجویی است که به کتاب‌ها خدمت کند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۶:۲۰

    بیست و پنجمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی برگزار می شود

    بیست و پنجمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی با سخنرانی و تقدیر از رضا داوری اردکانی برگزار می شود.

  • داوری ۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۱۲:۰۲

    رضا داوری اردکانی؛

    دفاع بدون تعصب اما صمیمانه از فرهنگستان

    درست است که فرهنگستان پیر است اما درد اصلیش پیری نیست و صرف جوان‌شدن آن را چندان کارآمد نمی‌کند که چند سال دیگر بتواند همه هدف‌های مذکور در اساسنامه را متحقق سازد و دیگر کسی نپرسد که فرهنگستان چه می‌کند؟ کسانی که می‌پرسند فرهنگستان چه کرده است به اعتباری حق دارند ولی کاش پیش از آن می‌پرسیدند چه می‌توانسته است بکند و اصلاً در کشور چه کارها می‌توان کرد و چه کارها نمی‌توان کرد. اگر دانشمندان و دانشگاهیان و سیاستمدارانی که از بیرون نظارتی بر کار فرهنگستان دارند بگویند که فرهنگستان علوم با امکان‌های مادی و معنوی و سازمانی که دارد چه می‌توانسته بکند که نکرده است منت بزرگی بر فرهنگستان و شاید بر علم کشور می‌نهند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۲ ۱۳:۰۰

    فلسفه علم باید به شرایط تاریخی و امکان های توسعه علم بپردازد

    رئیس فرهنگستان علوم در سرمقاله اخیر خود در نشریه فرهنگستان علوم نوشت: فلسفه علم اگر به شرایط تاریخی و امکان های توسعه علم نپردازد، راهنمای پیشرفت علم کشور نمی شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۰۲ ۱۷:۰۰

    مرحوم غلامحسین صدیقی توانست سیاست را با اخلاق جمع کند

    رئیس فرهنگستان علوم گفت: صدیقی توانسته بود سیاست را با اخلاق جمع کند، ایران را دوست داشت و می‌شناخت، مورخ و ادیب بود و با فلسفه آشنایی بسیار خوب داشت.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۹ ۱۳:۲۰

    دین، امری وجودی است نه صرف عقاید/ پوشیدگی جهان دینی با ظهور تجدد

    رئیس فرهنگستان علوم در نشست «پرسش از امر دینی در عصر حاضر» با بیان اینکه دین صِرف عقاید نیست بلکه یک امر وجودی است، گفت: جهان دینی با ظهور تجدد، پوشیده و غایب شده است.

  • میزگرد ۱۳۹۷-۰۷-۲۱ ۱۲:۱۵

    گزارشی از میزگرد بررسی ماهیت علوم انسانی؛

    علوم انسانی راهنما و راهگشای توسعه است

    ایده پژوهش هر چه باشد خوبست اما هیچ وقت و در هیچ تاریخی سابقه ندارد که کسانی طالب علمی بشوند که معلوم نیست عالمش کیست و معلومش چیست. مع‌هذا میزان کردن علم با ملاک‌های اعتقادی هر چند که کاری عجیب به نظر آید، قابل فهم است. علم و دین هر دو ناظر به حقیقتند و معمولا توجه نمی‌شود که حقیقت دینی عین حقیقت علمی نیست و نسبت مردمان نیز با حقایق دینی و علمی متفاوت است. همچنین علم هم مثل دین چیزی نیست که با تصمیم شخصی بتوان آن را ساخت.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۱۲:۰۴

    رضا داوری اردکانی؛

    مدعیان و منتقدان علم دینی با هم قرابت‌ دارند

    روشنفکران و روشنفکرمآبان که گاهی در مبارزه قدرت وارد می شوند اگر شکست بخورند نمی پذیرند که شرایط برای تحقق شعارهایشان مساعد نبوده یا فهم سیاسی و استعداد رهبری نداشته و تاکتیک مبارزه را نمی دانسته اند. بعضی از آنها به جای اینکه شکست خود را ناشی از جهل و ناتوانی خود و برتری رقیب سیاسی بدانند چون جانشان هنوز با خرافات پیوسته است آن را به دخالت یک اندیشه شیطانی مخالف نسبت می دهند. البته این مشکل بیشتر مشکل روشنفکر دهه های اخیر در جهان توسعه نیافته است که هنوز خود را پاسدار آزادی و حقیقت می داند و اگر در مبارزه برای آزادی شکست بخورد، سپر حقیقت به دست می گیرد و حتی ممکن است از مخالفان خود به عنوان مخالف حقیقت انتقام بگیرد.