فردید

کل اخبار:70

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۵-۱۳ ۱۰:۳۴

    گفت‌وگو با بیژن عبدالکریمی؛

    پایان روشنفکری در جهان

    من تاریخ جریان روشنفکری را رو به پایان می‌‌بینم و به جریان روشنفکری هیچ امیدی ندارم و برای این جریان، درست همچون برای سنت‌‌گرایان خودمان‌‌ــ هیچ آینده و افق روشنی را نمی‌‌بینم. ممکن است به نظر برسد حرف‌هایم بسیار ناامیدکننده است. حقیقت امر این است که من خود گاه از تصویری که از واقعیت‌‌ها دارم بسیار در خویش می‌‌لرزم و از اظهار دیدگاه‌‌هایم برای جامعه احساس وحشت می‌‌کنم.

  • آدمیت ۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۰۲:۴۱

    به مناسبت ششمین سال درگذشت فریدون آدمیت؛

    نقد آدمیت بر فردید، آل‌احمد و بازرگان

    انتقاد آدميت به بازرگان در كنار فرديد و آل‌احمد در «آشفتگی در فكر تاريخی» نيز از اين رو بود كه بازرگان در مقالات خود حكم ‌های كل و بی‌بنيادی درباره­­ مشروطه و تاريخ معاصر ايران، صادر كرده بود.

  • پازوکی ۱۳۹۲-۱۲-۲۸ ۱۰:۰۰

    گزارشی از نشست «هایدگر و فلسفه‌ی معاصر ایران»/بخش پایانی؛

    نقش فردید در تفکر معاصر ایران قابل انکار نیست

    از برخی افراد به‌عنوان شاگردان متأخر هایدگر نام برده می‎شود که به قطع و یقین حتی یک خط از گفته‎های هایدگر را نخوانده‎اند و آنچه که از هایدگر می‎دانستند، جملات فردید بود؛ اما تکرارکنندگان خوبی بودند، خطیب‎ها و ایدئولوگ‎های خوبی بودند و می‎دانستند از کدام قسمت از تفکر فردید استفاده کنند و ادعا کنند این همان حرف‎های هایدگر است و تفسیر فردیدی از هایدگر را در واقع عین سخنان هایدگر بدانند.

  • داوری ۱۳۹۲/۱۲/۲۴

    گفت‌وگو با رضا داوری اردکانی؛

    سوء تفاهم در علوم‌انسانی

    گمان می­‌کنم در دو سه سال اخیر، به نوشته‌­های من قدری اعتنا شده است، ولی تا این اواخر، به جهاتی که ذکرش را لازم نمی‌دانم، کمتر خوانده می‌شد. اکنون هم می‌دانم که گروه­‌هایی از جوانان آن‌ها را می‌خوانند و گروهی هم خواندن آن‌ها را کاری در حد گناهی بزرگ می­‌دانند.

  • فرنو-عبدالکریمی ۱۳۹۲/۱۰/۰۳

    نشست نقد و بررسی کتاب هایدگر در ایران/ بخش پایانی

    برای فردید مهم نبود که هایدگرِ اسلامی درست کند

    اول بار که آل­‌احمد تحت تاثیر فردید –البته در حد استنباط خود-مسئله غرب­زدگی را به صورت مقاله­‌ای درکیهان ماه اواخر دهه سی منتشر کرد،کل مجله به خاطر این مقاله توقیف شد. بحثی نیست که وضع تاریخی ما در برابر غرب زمینه لازم را برای فهم و طرح مسئله غرب­زدگی درفکر فردید فراهم کرده است. اما اینکه موضع احساسی، توریستی،شرق­‌شناسانه و خلاصه غیر انقلابی کربن هم مددی به آن رسانده،من چنین اعتقادی ندارم.

  • فرنو-عبدالکریمی ۱۳۹۲/۰۹/۳۰

    نشست نقد و بررسی کتاب هایدگر در ایران/بخش اول؛

    فردید هایدگری، فردید برگسونی

    قبل از طرح غرب­زدگی یعنی زمانی که هنوز تحقیق وتامل فلسفی دکتر فردید کامل نشده بود، چه بسا وی هرازگاه با فیلسوف یا متفکری احساس همراهی می­‌کرد و حتی بعضی اقوال غربی را با تفکرات فیلسوفان دوره اسلامی تطبیق می­‌کرد چنانچه ضمن تایید برگسون برخی اقوال او را با حرکت جوهری ملا­صدرا تطبیق کرده است. اما بعد از کمال فکری خود کاملا نظر برگسون را به علت تزلزل عالم ثابتات رد می­‌کرد واو را غرب­زده کامل می­‌دانست.

  • محمد رجبی دوانی ۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۱۰:۰۲

    صوت/نسبت فردید و انقلاب اسلامی

    محمد رجبی

  • عبدالکریمی ۱۳۹۲-۰۷-۲۱ ۰۷:۵۶

    گفت‎وگوی فرهنگ‌امروز با بیژن عبدالکریمی به مناسبت انتشار کتاب «هایدگر در ایران»؛

    مسیر تفکر آینده در ایران متاثر از تفکر هایدگر خواهد بود

    هایدگر معلم تفکر آینده است به همین اعتبار معلم تفکر ما ایرانیان نیز خواهد بود. به این جهت که بشر دو تجربه‎ی بزرگ تاریخی داشته است که به‎طور کلی می‎توانیم از آن به تجربه‎ی تفکر عالم سنت و تجربه‎ی عالم مدرن تعبیر کنیم.

  • هایدگر در ایران ۱۳۹۲-۰۷-۱۸ ۱۰:۴۸

    هایدگر در ایران

  • بهروز فرنو ۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۹:۳۴

    پاسخ «بهروز فرنو» به مقاله «نصراله پورجوادی» علیه «احمد فردید»؛

    آقای پورجوادی برای کمک به تفکر جامعه چه کرده‌اید؟

    کل تتبعات فرهنگی و ادبی آقای پورجوادی که اغلب در مجله‌ی نشر دانش در آن سال‌ها منتشرشده در مقام مقایسه حتی اهمیت یک بحث از مباحث یکی از جلسات درس گفتارهای مرحوم فردید را ندارد، چون اغلب به جای پرداختن به اصل مسائل به حواشی مسائل فرهنگی و ادبی پرداخته است.