ناصر فکوهی

کل اخبار:116

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۳ ۰۹:۱۰

    نشست عدالت آموزشی و مسئله گسترش مدارس خصوصی برگزار می‌شود

    نشست عدالت آموزشی و مسئله گسترش مدارس خصوصی به همت انجمن جامعه شناسی دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۹ ۱۶:۲۰

    تحلیلی بر رفتارهای اعتراضی در شبکه های اجتماعی در گفت وگو با ناصر فکوهی

    مساله اساسی در آن است که اگر مردم ما بتوانند به اندازه کافی درباره فرهنگ خود و سایر فرهنگ ها و به خصوص درباره رابطه بین فرهنگ ها دانش داشته باشند و نگاه شان را به پدیده فرهنگ عمیق تر کنند، به نظر من رفتارهایی کاملامتفاوت خواهند داشت.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۱۳:۵۰

    برگزاری دوره ی فضا به مثابه نظام شناختی – حسی

    این کارگاه به بحث نظری درباره این رویکردها اختصاص دارد و در آن بدون تاکید بر انضمامی شدن بحث، به مصادیق گوناگون از فرهنگ فضایی ایرانی و غیر ایرانی اشاره خواهد شد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۱۳:۳۰

    هشت دهه علوم اجتماعی در ایران در گفتگو با ناصر فکوهی

    هر اندازه ما زودتر و بهتر جهان را بفهمیم و خود را با ضوابط و قواعد علمی در جهان منطبق کنیم شانس بیشتری برای موفقیت داریم. در این حوزه وقتی تمام دنیا ایده های استعماری مردم شناسی را کنار می گذارد، می بینیم که ما به این ایده ها بازگشت می کنیم، روشن است که در چنین شرایطی نباید انتظار داشته باشیم که بازار کار و فناوری های جدید استقبال خوبی از کسانی بکنند که حتی حاضر به دست شستن از اسامی صد سال پیش نیستند. چون این تمایل به حفظ سنت هایی که خود استعماری بوده اند، خبر از نوعی بی خبری از جهان و روندهای علمی موجود در آن می دهد...

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۴:۱۳

    درسگفتار روش تحقیق در سینمای مستند/ ناصر فکوهی

    هدف ژان روش و افرادی که از او پیروی می کردند این بود که بحث انسان شناسی تصویری را در رشته انسان شناسی مطرح سازند. با این اقدام فیلم مستند تبدیل به یک امر دانشگاهی شد و در دهه ۱۹۸۰ اولین رساله های دانشگاهی در قالب فیلم ارائه گردید.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۶:۵۰

    تناقض روش در سینمای مستند/ ناصر فکوهی

    در این نوشته تلاش ما آن است که نشان دهیم به چه دلیل ما با تناقضی به نام «ژان روش» سروکار داریم و ماهیت این تناقض را چگونه می‌توان تعریف کرد. بحث اساسی ما در آن است که الگوی روش در سینمای اتنوگرافیک، الگویی تقلیدناپذیر است و اصولا این تقلید نمی‌تواند با توجه به سیر و سرنوشتی که این رشته و همچنین رشته فیلمسازی مستند در جهان در طول سه دهه اخیر پیدا کرده است، مفید باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۲:۴۰

    بوردیو و روشنفکران/ یادداشتی از فکوهی

    بوردیو در یکی از معروف‌ترین آثارش یعنی "وارثان" (۱۹۶۴)، روشنفکران را در رده قشری اجتماعی قرار می‌دهد که عموما دارای سرمایه فرهنگی بالا هستند و این سرمایه را از یک موقعیت اجتماعی به ارث برده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۳۰ ۱۰:۳۰

    هرزه‌گویان و نژادپرستان / ناصر فکوهی

    دامن‌زدن به آتش نژادپرستی می‌تواند در نهایت شعله نفرت را به خودمان برگرداند. به‌کارگیری این واژه‌ها، بیش از آنکه به جنایت‌کاران ضربه زند، کسانی را که به زبان می‌آورندشان به سقوط می‌کشاند. تجربه قرن بیستم نشان داده که واژه‌های نژادپرستانه سرانجام به جنگ‌هایی کشیده شده‌اند که میلیون‌ها قربانی برجای گذاشته‌اند.

  • فکوهی 22 ۱۳۹۴/۰۱/۲۹

    گفتگو با ناصر فکوهی؛

    سکانس‌هایی هویت‌ساز

    نوستالژی شدن، عموما و با کمک و حتی تحمیل دولت ها، از خلال قهرمانان ملی، جنگ ها، پادشاهان، تاریخ قهرمانی ها و روزهای بزرگ تاریخی برای ملت، شکل می گیرد. اما نوستالژی می تواند فرایندی هایی کاملا متفاوت داشته باشد، به صورتی که از یک خانه قدیمی تا یک شهر و روستای کوچک و یا خاطراتی دور و نزدیک از خانواده و دوران کودکی و غیره را برای ما به شکلی شادی آور یا حزن انگیز و اغلب همراه با یکدیگر در آورد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۱۳:۱۰

    ناصر فکوهی: نباید جامعه را بی‌اندازه خوشبین کرد

    بعد از صدور بیانیه لوزان واکنش‌های بسیار مثبتی را از سطح جامعه شاهد بودیم که عرصه اوج بروز و ظهور آن را می‌توان در شبکه‌های اجتماعی مشاهده کرد. تناسب این ابراز شادی با آنچه در تفاهمنامه منعکس شده را چقدر می‌توان واقعی دانست؟ به بیان دیگر آن تفاهمی که بیانیه‌اش صادر شد چقدر از حداقل‌هایی که جامعه انتظار آن را می‌کشید، برخوردار بود؟

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۵ ۱۱:۴۰

    درباره شعر ضد جنگ گونتر گراس/ ناصر فکوهی

    این یک واقعیت است که شاید نتوان هر جایی گفت، ولی هر جا بتوان گفت، حتما باید گفت، و باز هم تکرار کرد که اسرائیل هرگز «چیز»ی نبوده است جز انتقال حساب شده «مسئله یهود» یعنی یهود ستیزی و یهود کشی های ساختارمند پهنه های مسیحی از این کشورها به منطقه خاور میانه که به گمان آنها باید پایانی می بود برای یهودستیزی در اروپا، که نبود، و آغازی برای ریشه یابی رژیم جدید در حوزه ای باستانی، که اتفاق نیافتاد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۷ ۰۹:۳۰

    کتاب نفرین شده به چاپ سوم رسید

    چاپ سوم رمان «نفرین ابدی بر خواننده این برگ‌ها» نوشته مانوئل پوییگ با ترجمه احمد گلشیری توسط انتشارات آفرینگان منتشر و راهی بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۶ ۱۴:۰۰

    تاملی انتقادی درمورد جامعه شناسی تاریخی ایران

    چهل و نهمین نشست یکشنبه های انسان شناسی و فرهنگ با موضوع «جامعه شناسی تاریخی» روز یکشنبه 10 اسفند 1393 در مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد . در این نشست ابتدا فیلم «تبریز، تصاویر دنیای فراموش شده» به کارگردانی محمد احسانی به نمایش گذاشته شد و در ادامه آقایان سالار کاشانی دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی با موضوع «روحانیون شیعه و گفتمان مشروطه» و دکتر ابراهیم توفیق با موضوع «تاملی انتقادی در مورد جامعه شناسی تاریخی ایران» به سخنرانی پرداختند . در انتها پنلی با حضور دکتر فکوهی و دکتر ابراهیم توفیق و سالار کاشانی شکل گرفت و به پرسش های حضار پاسخ داده شد .

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۶ ۱۳:۲۰

    آنچه ناصر فکوهی در درسگفتار «بدن و شهر» خواهد گفت

    اولین جلسه از مجموعه پنج‌شنبه‌های انسان‌شناسی و فرهنگ، سوم اردیبهشت ماه و با عنوان بدن و شهر: جهان پهلون تختی به مثابه روایت شهر مدرن برگزار می‌شود. سخنران اول این درس‌گفتار، دکتر ناصر فکوهی است که درس‌گفتاری با عنوان روایت های شهری (urban Legends) : تختی و اسطوره بدن ِ قهرمان؛ انسان شناسی بدن خواهد داشت. سخنران دوم، فاطمه سیارپور، مدیر انتشارات انسان‌شناسی فرهنگ و انسان‌شناس حوزه بدن است که درس‌گفتاری با عنوان بدن و معماری در اندیشه پالاسما ارائه خواهد کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۵ ۱۳:۴۰

    نوروز «ما» و نوروز «آن ها» در گفتگو با ناصر فکوهی

    یک انسان‌شناس می‌گوید: "ایامی مانند نوروز باید فرصتی باشد که برخی از مسائل جدی در آن مطرح شود و نسبت به آسیب‌های موجود در جامعه خود حساسیت‌مان را بیشتر کنیم. این امر به خصوص از آن لحاظ اهمیت دارد که در چنین مواقعی جامعه بسیار بیشتر و شفاف تر مشکلات خود را نشان می‌دهد."...

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۱۲-۲۶ ۱۱:۰۶

    فکوهی در نشست «چشم اندازهای جدید آموزش و پژوهش در نگاه بین‎رشته‎ای انسان‌شناختی»؛

    پایان آکادمی یا آغاز دوره‌ی جدید!؟

    سیستم آکادمیک، دانشگاهی و علمی ما احتیاج به تغییرات عمیق و ریشه‌ای دارد. دولت باید تصدیگری خودش را کاهش بدهد و به حداقل برساند و تفویض اختیار به سیستم‌های مردم‌نهاد، ‌انجمن‌های علمی و غیرانتفاعی بکند و فضا باز شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۵ ۱۰:۵۰

    میزگرد «رادیو فرهنگ» فرانسه درباره جوانان ایران با ناصر فکوهی

    به مناسب سی و ششمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران، این شبکه برنامه ای یک روزه و کامل درباره ایران داشت که به صورت زنده و همزمان با روز بیست و دوم بهمن پخش شد.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۱۷:۱۰

    فرهنگ عمومی در لایه های زندگی روزمره؛

    فوتبال؛ آینه زندگی اجتماعی / گفت‌وگو با ناصر فکوهی

    من فکر می کنم ورزش دارای فضیلتی درون خود هست و آن به ارزش نمادین و واقعی «حرکت» در موحود زنده بر می‌گردد. وقتی یونانی‌ها از ورزش دفاع می‌کردند و از امر زیبایی که ورزش به آن تحقق می‌دهد، به گونه‌ای همین واقعیت را مدنظر داشتند

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۰ ۱۶:۵۰

    روشنفکران با قدرت مشکلی نداشته‌اند / گفت‌وگو با ناصر فکوهی

    امروز جامعه روشنفکری که هرچه بیشتر پاره‌پاره شده و به حباب‌هایی تبدیل شده که هرکدام درون خود، سازی برای خویش می‌زنند، این شیوه‌ها و روش‌های اسنوب و تازه به دوران رسیدگی را در عمل و تفکر خود به صورتی رایج و غالب درآورده است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۸ ۱۷:۴۰

    انسان‌شناسی آسیب‌های روزمره (خیالبافی) / ناصر فکوهی

    در فرهنگ ما باید نقشی اساسی برای «خیالبافی» قائل شد. بسیاری از آنچه افراد اطراف ما در فکر و ذهن و گاه حتی در رفتارهای روزمره از خود نشان می‌دهند، بیشتر از آنکه ناشی از نوعی عقل، ولو عقل سلیم و تجربی روزمره باشد، گویای گریزی ناخودآگاه اما شدید و گاه شتاب‌زده از هر گونه عقلانیت است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۰۹:۲۸

    همایش ملی «اقتصاد هنر ایران» با حضور وزیر ارشاد برگزار می شود

    نخستین همایش ملی«اقتصاد هنر ایران» یکشنبه 10 اسفند ماه از سوی اداره کل ارشاد فارس با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۱۲-۰۶ ۱۰:۰۲

    بررسی رابطه‌ی زندگی کنونی با نگرش مهندسی‌وار؛

    دور باطل نگرش مهندسی

    «مهندسی ‌اندیشیدن» درواقع هیچ تأثیری ندارد؛ جز آن‌که ما را دچار نوعی توهم اشراف داشتن و قابلیت مدیریت بر قضایا کند. مثال غلبه‌ی اندیشه‌ی پوزیتیویستی بر علوم اجتماعی در طول بیش از سه دهه که سرانجام با شکست کامل روبه‌رو شد، در این مورد گویا است. زمانی تصور می‌شد به محض آن‌که اعداد و ارقام، درصدها، جدول‌ها، نمودارها و غیره به میان بیایند، مشکلات ما حل می‌شوند و مسائل کنار خواهند رفت.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۰۸:۱۵

    ویژه‌نامه «شهر و فرهنگ» منتشر شد

    مراسم رونمایی از نسخه الکتریکی نخستین جلد از مجموعه انسان و فرهنگ در خانه هنرمندان ایران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۱:۲۰

    زاون وجود داشت، من او را دیده بودم! / ناصر فکوهی

    ما نمی‌توانیم بیندیشیم که می‌توان یک عمر با صداقت زیست و بی‌آنکه یه این و آن و از همه بیشتر به وجود «خود» خیانت کرد، بی‌آنکه به این و آن ضربه زد، بی‌آنکه دروغ گفت، بی‌رحمی کرد، بی‌آنکه دل این و آن را شکست، زندگی کرد و از آن راحت‌تر، ولو با دردناک‌ترین مرگ‌ها، مرُد.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۳ ۱۶:۱۰

    نظر ناصر فکوهی درباره راهپیمایی 22 بهمن

    عضو هیأت علمی گروه مردم شناسی دانشگاه تهران گفت: در راهپیمایی ۲۲ بهمن من کارناوالیزه شدن نمی­بینم. در مطالعات آیینی اساساً کارناوال به این معنی نیست. نمونه ای برای این راه پیمایی در دنیا وجود ندارد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۷ ۱۴:۲۰

    برگزاری کارگاه انسان‌شناسی عکس و عکاسی با حضور ناصر فکوهی

    عکاسی در این کارگاه در مفهوم عام واژه منظور نظر قرار گرفته است، یعنی هم به عکاسی مستند، هم به عکاسی هنری، هم به عکاسی حرفه‌ای و هم به عکاسی آماتور پرداخته می‌شود

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۷:۲۰

    سینمای مستند انسا‌ن‌شناسی و آموزش / ناصر فکوهی

    امروز فیلم مستند و فیلم اتنوگرافیک به ابزارهایی اجتناب‌ناپذیر برای آموزش و پژوهش تبدیل شده‌اند و این امر را ما بیش و پیش از هر کس مدیون ژان روش هستیم.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۱۵:۵۰

    وقتی نژادپرستی به یک فضیلت تبدیل می‌شود! / ناصر فکوهی

    ظاهرا دوستان «ایران پرست» ما فراموش کرده‌اند که افغانستان، همچون بسیاری از نواحی همسایه کنونی ایران، تا زمانی نه چندان دور، جزئی از ایران بزرگ بوده‌اند و هنوز نیز، فراتر از مرزبندی‌های سیاسی و رسماً قابل احترام، از لحاظ فرهنگی جزئی از زبان و فرهنگ بزرگ ایرانی به شمار می‌آید. بنابراین حضور افغان‌ها در کشور ما چیزی همچون حضور اسپانیایی‌تبارها (و حتی بیشتر از آن مورد) در ایالات متحده، مشروعیت دارد، در حالی که همین اسپانیایی‌تبارها امروز در اکثر موارد هر چندسال یک بار به مثابه شهروندان آمریکایی به رسمیت پذیرفته می‌شوند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۶:۳۰

    ناصر فکوهی: درد مصرف فرهنگی ما، درد اسنوبیسم تازه به دوران رسیده‌ها است!

    اسنوبیسم دیگر شاید برای ما کلمه مناسبی نباشد، زیرا اسنوب‌ها گروه معدودی در دورانی در غرب به شمار می‌آمدند اما در سیستم‌های شهری و مثلا روشنفکرانه و تحصیلکرده ما اسنوبیسم به سرعت چنان رشدی می‌کند که همه بازیگران و نهادهای درگیر خود را تخریب کرده و به پدیده‌ای اجتماعی تبدیل می‌شود و اندیشه را از میان بر می‌دارد

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۵:۳۷

    رونمایی از «گیلان به روایت کارت‌پستال‌های تاريخی»

    کتاب «گیلان به روایت کارت پستال‌های تاريخی» با مقدمه‌ی دكتر ناصر فكوهی، مردم‌شناس در فروشگاه مركزی شهر كتاب رونمایی می‌شود.