علوم اجتماعی

کل اخبار:225

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۰ ۰۹:۵۰

    شاگردان صدیقی که در حوزه علوم اجتماعی به کسوت استادی رسیدند

    چهارمین نشان غلامحسین صدیقی شامگاه روز گذشته به 6 پیشکسوت مطرح علوم‌اجتماعی کشور اختصاص یافت. بیشتر استادان تجلیل شده در این مراسم خود روزی شاگرد صدیقی پدر جامعه‌شناسی ایران بودند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۷:۳۰

    تمبر ۸ دهه علوم اجتماعی در دانشگاه تهران رونمایی شد

    تمبر هشت دهه علوم اجتماعی در دانشگاه تهران صبح امروز در همایشی به همین عنوان در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران رونمایی شد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۱۳:۳۰

    هشت دهه علوم اجتماعی در ایران در گفتگو با ناصر فکوهی

    هر اندازه ما زودتر و بهتر جهان را بفهمیم و خود را با ضوابط و قواعد علمی در جهان منطبق کنیم شانس بیشتری برای موفقیت داریم. در این حوزه وقتی تمام دنیا ایده های استعماری مردم شناسی را کنار می گذارد، می بینیم که ما به این ایده ها بازگشت می کنیم، روشن است که در چنین شرایطی نباید انتظار داشته باشیم که بازار کار و فناوری های جدید استقبال خوبی از کسانی بکنند که حتی حاضر به دست شستن از اسامی صد سال پیش نیستند. چون این تمایل به حفظ سنت هایی که خود استعماری بوده اند، خبر از نوعی بی خبری از جهان و روندهای علمی موجود در آن می دهد...

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۸:۴۰

    به بهانه همایش ملی مطالعات اجتماعی دین

    محوریت یافتن تجربه زیسته دینی و حتی تجربه زیسته بی دینی در مطالعات اجتماعی دین در ایران نوید تحولی کیفی در این عرصه است. این تحول را می توان در ریشه های فکری و معرفت شناختی نسل آینده متخصصان اجتماعی دین دانست. نسل پیشین از گفتمان روشنفکری و جامعه شناسی انتقادی وارد مطالعه دین می شدند، در حالیکه نسل جدید و نسل آینده متخصصان اجتماعی دین از مطالعات میدانی و کیفی و همچنین از رویکردهای همدلانه و تفسیری وارد مطالعات دین می شوند. نقد آنان نیز قبل از هرچیز مبتنی است بر درک و تجربه زیسته عرصه دینی مورد مطالعه.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۵۰

    از پیشکسوتان علوم اجتماعی تجلیل می‌شود

    انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی از پیشکسوتان و نویسندگان حوزه جامعه‌شناسی و علوم اجتماعی تجلیل می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۱۵:۳۰

    دو نشست تخصصی در حوزه تاریخ اجتماعی برگزار می‌شود

    دو نشست تخصصی در حوزه تاریخ اجتماعی با عناوین «تاریخ اجتماعی و جامعه‌شناسی تاریخی؛ واگرایی‌ها و همگرایی‌ها» و «خواندن تصویر در مطالعات تاریخ اجتماعی: درنگی روش‌شناختی-آسیب‌شناختی» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۵ ۱۴:۴۰

    مروری بر ۱۷۰ سال عکاسی اجتماعی ایران در نیویورک

    نشست سخنرانی و نمایش اسلایدی تحت عنوان «عکاسی ایران: ۱۷۰ سال تصویرگری زندگی اجتماعی» توسط کاوه بغدادچی بعدازظهر شنبه یکم فروردین‌ماه ۹۴ (به وقت محلی شرق آمریکا) در منطقه‌ی منهتن نیویورک برگزار خواهد شد.

  • اکرمی موسی ۱۳۹۴-۰۱-۰۹ ۰۲:۲۹

    نگاهی به ترجمه کتاب «فرهنگ علوم اجتماعی قرن بیستم»؛

    اصل اساسی در ترجمه متون کلاسیک

    در عنوان درایه‌ها باید تا آنجا که ممکن است یا از معادل دقیق پارسی بهره گیریم یا تلفظ اصلی خود درایه را با نگارش پارسی به کار بریم. واژه‌ی افزودن احتمالی پارسی را باید به گونه‌ای به کار برد که خواننده عنوان پارسی را به‌سرعت پیدا کند؛ برای مثال خواننده درایه‌ای را به‌عنوان «هرمنوتیک» یا معادل پارسی آن را -اگر چیزی جز همین «هرمنوتیک» باشد- به آسانی نمی‌یابد.

  • نعمت الله فاضلی ۱۳۹۴/۰۱/۰۴

    تبارشناسی علوم انسانی در ایران در گفت و گو با نعمت الله فاضلی؛

    قدرت، فرهنگ و علوم انسانی در ایران

    کارکرد اصلی علوم انسانی- اجتماعی و دانشگاه‌های آن در ايران عبارت بود از «ساز و كار صوری» براي تأمين نيروی انسانی كه بتواند «صندلی‌های خالی» در نظام بوروكراسی را پر كند. لزوماً هم اين افراد، افراد ماهر، خُبره، خلاق، مولد و دانش‌آفرين نبودند. اين افراد كسانی بودند كه از دانشگاه‌ها مدرك تحصيلی دريافت می‌كردند كه به اعتبار اين مدرک افراد می‌توانستند در آن صندلی‌ها با پست‌های خالی نظام بوروكراسی جای خودشان را تعريف كنند.

  • علوم اجتماعی ۱۳۹۳-۱۲-۲۵ ۰۹:۴۱

    نگاهی به مصائب پیش روی دانشجویان علوم اجتماعی؛

    علوم اجتماعی در کدام مسیر؟

    مشخص نبودن جایگاه علوم اجتماعی در جامعه و توقعات ضد و نقیض از آن، و از طرف دیگر نبود آینده شغلی مطمئن برای دانشجویان این رشته، علوم اجتماعی را با بحران مواجه کرده است.همه ما شنیده‌ایم که گاه از مرگ جامعه‌شناسی صحبت می‌شود و گاه از ناکارآمدی آن و گاه از غربی بودن آن. از همه مهم‌تر وجود مراکز متعدد تصمیم‌گیری و یا تصمیم‌گیری متخصصان فنی و مهندسی برای حوزه علوم اجتماعی است که پویایی آن را به چالش کشیده است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۱۱:۱۰

    رونمایی از کتاب‌های مقالات دومین همایش آسیب‌های اجتماعی در ایران

    نشست رونمایی از مجموعه کتاب‌های «مقالات دومین همایش ملی آسیب های اجتماعی در ایران» به همت انجمن جامعه شناسی ایران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۹ ۱۷:۱۰

    «تاریخ اجتماعی ایران از مشروطیت تا انقلاب اسلامی» منتشر شد

    عزت‌الله نوذری، عضو هیات علمی بخش تاریخ دانشگاه شیراز در کتاب «تاریخ اجتماعی ایران از مشروطیت تا انقلاب اسلامی» به نحوه شکل‌گیری مشروطیت و روی کارآمدن و سقوط حکومت پهلوی و مهم‌ترین وقایع رخ داده شده در آن دوران اشاره کرده است.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۰:۰۵

    نشست«ساخت اجتماعی واقعیت» برگزار می‌شود

    نشست«ساخت اجتماعی واقعیت» به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن جامعه شناسی ایران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۰۸:۲۵

    راه اندازی رشته دانش اجتماعی مسلمین در مقطع دکتری

    رئیس کارگروه علوم اجتماعی شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی از موافقت وزارت علوم با دایر شدن مقطع دکتری در رشته دانش اجتماعی مسلمین خبر داد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۵ ۱۰:۱۰

    نشست نقد و بررسی کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری برگزار می‌شود

    انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات با همکاری انتشارات علمی و فرهنگی در نظر دارد نقد کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه داری اثر ماکس وبر را برگزار کند.

  • گرامشی-مان ۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۱:۲۶

    جاناتان موران؛

    دو برداشت از مفهوم دولت: آنتونیو گرامشی و مایکل مان

    مان و گرامشی هردو روایت‌های ایدئالیستی/ روحی را از توسعه‌ی سیاسی و دولت طرد می‌کنند. دغدغه‌ی هر دوی آنها بررسی قدرت نیروهای مادی و ایدئولوژیک در توسعه‌ی اجتماعی است. هردوی آنها بر روی طبقه به عنوان یک متغیر مهم تاریخی تمرکز می‌کنند. با این حال، هردو به دنبال ارزیابی دیدگاه‌هایی بودند که بر اساس آن دولت به‌گونه‌ای جوهری وابسته به منافع اقتصادی (طبقات) است، و بدین سان از پی طرد «ماتریالیسم مبتذل» برآمدند.

  • گیدنز ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۰۹:۲۱

    مروری بر سیر تکوین اندیشه‌ی اجتماعی آنتونی گیدنز؛

    گیدنز؛ مدرنیسم، پست‌مدرنیسم و راه سوم

    گیدنز در مقابل این ادعا که با پایان گرفتن مدرنیته در اواخر سده‌ی بیستم، در آغاز عصر پسامدرنیته قرار گرفته‌ایم، می‌گوید که جعل اصطلاح‌هایی تازه چون پسامدرنیته از سردرگمی گرفتاری در قلمروی رویدادهای خارج از کنترل و درک ما نشئت می‌گیرد. وی مدعی است برای تحلیل چگونگی رخداد این پدیده، وضع اصطلاح‌های تازه مانند پسامدرنیست و نظایر آن کافی نیست، به جای وضع چنین اصطلاحاتی بهتر است به سرشت مدرنیته نگاه دوباره‌ای بیندازیم

  • فراستخواه ۱۳۹۳-۱۰-۰۹ ۱۱:۳۷

    گزارشی از همایش «پژوهش اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایران»/ بخش نخست؛

    چرا دانشگاه در ایران با شکست مواجه شد؟

    فکر تأسیس دانشگاه در ۱۳۰۷ به ایران آمد، ولی ۱۳۱۳ عملی شد. این تأخیر به این دلیل بود که در مرکز قدرت یک بدبینی نسبت به خود دانشگاه وجود داشت، در نتیجه نمی‌خواستند دانشگاه به وجود بیاید. وقتی رضاشاه در کابینه‌ای پرسید برای تکمیل این شهر چه کار دیگری می‌شود کرد؟ گفتند یک عمارت یونیورسیتی وجود دارد که باید آن را در این شهر درست بکنیم، اما ظاهراً بیشتر به این دلیل موافقت شد که تأسیس دانشگاه در ایران بهتر از رفتن دانشجویان به خارج تلقی شد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۲۵ ۰۸:۳۲

    درسگفتار «اندیشـه های فقهـی و تحـولات اجتمـاعی» برگزار می‌شود

    درسگفتار «اندیشـه های فقهـی و تحـولات اجتمـاعی» با تدریس حجت الاسـلام والمسلمیـن «احمـد مبلغـی» رئیس مرکـز تحقیقـات اسلامـی مجلس شـورای اسلامـی برگزار می‌شود.

  • نعمت فاضلی ۱۳۹۳-۰۹-۲۴ ۱۱:۱۳

    بررسی «رسانه‎ای شدن علوم اجتماعی و انسانی در ایران»/ بخش دوم؛

    فراگیری «رسانه‎ای شدن» در جهان امروز

    علم تحت تأثیر”رسانه‌ای شدن” تغییر می‎کنند، رسانه‌ای شدن به‌عنوان یک مؤلفه‌ی معرفتی و روشی و درک از عالم در حال ایفای نقش است. مسئله تنها بازنمایی، انتقال و انتشار اطلاعات و تنها ارتباط برقرار کردن نیست، بلکه رسانه یک زبان و یک محیط است و علم نیز اعم از شیمی، فیزیک، جامعه‎شناسی، انسان‎شناسی، ادبیات و غیره در آن قرار گرفته است و در حال ایفای نقش است؛ به همین دلیل روش‎های تحقیق نیز در حال دگرگونی است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۲۴ ۰۹:۲۲

    برگزاری همایش ملی «روز علوم اجتماعی» همزمان با زادروز دکتر صدیقی

    انجمن ‌های علمی کشور (انجمن جامعه‌ شناسی ایران، انجمن انسان ‌شناسی ایران، انجمن جمعیت‌ شناسی ایران، انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات و انجمن روانشناسی ایران) با همکاری هفت انجمن علمی - دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه‌ طباطبایی به احترام دکترغلامحسین صدیقی، مروج علوم اجتماعی در ایران همایش بزرگداشت این استاد جامعه‌ شناسی را برگزار کردند.

  • نعمت الله فاضلی ۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۱۰

    بررسی «رسانه‎ای شدن علوم اجتماعی و انسانی در ایران»/ بخش نخست؛

    جهان زیر سیطره‌ی Mediatization

    در علوم انسانی و اجتماعی ایران، ما باید در فضای رسانه‌ای شدن، سیاست‎گذاری علم، پژوهش و دانشگاهی خود را به این‌سو ببریم که از “رسانه‌ای شدن” آگاهانه‎تر و نقادانه‎تر استفاده کنیم. در این شرایط باید تمام محققان و دانشجویان این رشته‎ها، این واقعیت را درک کنند که روزبه‌روز آگاهی خود را بیشتر کنند و مهارت‎ها و قابلیت‎های لازم برای ایفای نقش شبکه‎ای یا رسانه‎ای داشته باشند.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۲

    زادروز تولد استاد دانشگاه تهران روز علوم اجتماعی نام گرفت

    12 آذرماه روز همزمان با زاد روز دکتر غلام حسین صدیقی روز علوم اجتماعی نام خواهد گرفت.

  • جامعه شناسان ۱۳۹۳-۰۸-۲۷ ۱۵:۱۳

    نگاهی به فراز و فرود علوم اجتماعی در ایران؛

    علوم اجتماعی در ایران: از تثبیت تا افول

    علم‌الاجتماع یا آنچه بعدها جامعه‌شناسی خوانده شد در بهترین حالت عمری ۸۰ ساله در ایران دارد. اولین بار در سال ۱۳۱۳ بود که در دانشکده‌ی ادبیات دانشگاه تهران درسی تحت عنوان «علم‌الاجتماع» توسط آلن هاس آلمانی تدریس شد. این علم جدید که در اوایل تفاوت‌اش با علوم تثبیت‌شده‌تری چون حقوق، فلسفه، تاریخ و تعلیم و تربیت به درستی روشن نبود بعدها با منفک‌شدن از علوم هم‌خانواده و یافتن شأنیتی مستقل برای خود به مرور جایش را در فضای دانشگاه باز کرد و ثباتی نهادی به خود گرفت.

  • حوزه ۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۱۰

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت پنجم؛

    چرخۀ توسعه‌ و گسترش فقه فردی

    واردات و پذيرش نهادها، ساختار‌ها و نرم‌افزارهای مدرن شرايطی را رقم می‌زد كه در آن جامعه با اضطراری روبه‌رو می‌شد كه حوزه‌های بی‌اعتنا و ناتوان از توليد ادبيات و نرم‌افزارهای جايگزين به ناچار برای حل تعارض‌ها و چالش‌های ايجاد شده، از يك سو احكام ثانويه را توسعه می‌بخشيدند و از سوی ديگر با گسترش حوزه‌ی احكام تكليفی فردی وظايف اعضای مسلمان جامعه را در مواجهه با اين تعارض‌ها تعيين نمايند.

  • کاشی-قانعی ۱۳۹۳-۰۷-۰۸ ۱۱:۱۲

    گزارش نشست نقد کتاب «ساخت اجتماعی واقعیت»/بخش دوم؛

    برساخت‎های اجتماعی در مفهوم زبانی

    «زبان» مفهومی که ضمن بیرونی و عینی بودن به همان میزان درونی است. اگر چیزی به نام زبان نبود اساساً جامعه و هستی‎های اجتماعی نظیر اقتصاد، قانون، دین و اخلاق معنا نداشت، در واقع آن‎ها با مفهوم زبان است که به هستی‎های اجتماعی تبدیل می‎شوند؛ بنابراین جامعه اساساً یک هستی زبان‌ساخته است.

  • حوزه ۱۳۹۳-۰۷-۰۶ ۱۱:۰۳

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت چهارم؛

    موانع تولید علوم اجتماعی اسلامی در حوزه‌های علمیه

    یکی از موانع تولید علوم اجتماعی اسلامی در حوزه‌های علمیه به تلقی اندیشمندان، عالمان و فقیهان کنونی حوزه‌های علمیه از «جامعه» و مکانیسم‌های آن باز می‌گردد. عمده دیدگاه‌های موجود در بین طیف کثیری از عالمان، فقیهان و طلاب درباره‌ی جامعه و تعریف آن و مکانیسم‌های مترتب بر آن، تلقی فردگرایانه از جامعه است. این تلقی، جامعه را حاصل جمع افراد می‌داند و برای آن موجودیت و ماهیتی فراتر از عوامل انسانی تشکیل‌ دهنده قایل نیستند

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۷-۰۵ ۱۰:۵۵

    گزارش نشست نقد کتاب «ساخت اجتماعیِ واقعیت»/بخش نخست؛

    تغییرات بنیادین در جهان‌نگریِ انسان مدرن

    در شرایطی که نوعی تغییر بنیادین در جهان‎نگری انسان مدرن در حال روی دادن است، نظریه‎های جامعه‎شناسی و اصل جامعه‎شناسی اثباتی، نیازمند تجدیدنظر می‎نماید؛ نوعی تجدید اصولی در فلسفه‌ی علوم اجتماعی و پیوند دادن این تجدیدنظر که با دستاوردهای جامعه‎شناسی تجربی ممکن می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۳۱ ۰۸:۵۵

    فراخوان مقالات همایش «علم اجتماعی مسلمین»

    مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بر آن است تا با برگزاری همایش «علم اجتماعی مسلمین»، به بازخوانی و بررسی علم اجتماعی متفکران مسلمان و تلاش برای پدید آوردن دانش روشمند و مناسب با حوزه فرهنگ و تمدنی اسلام بپردازد.

  • حوزه ۱۳۹۳-۰۶-۲۹ ۰۵:۱۴

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت سوم؛

    بررسی جریان معتقد به جامعه‌ی دینی با محوریت تولید علم

    موضع اين جريان در قبال آسيب‌شناسی و ارايه‌ی راهكار، آن است که مشكلات كنونی جامعه‌ی ايران بعد از انقلاب به عنوان داعيه‌دار تأسيس و بنای يك جامعه‌ی دينی، عمدتاً زاييده‌ی ناهم‌خوانی فرهنگ اسلامی و فرهنگ مدرنيته از يك سو، تعارض ميان سنت‌های اجتماعی جوامع اسلامی با الگوهای توسعه‌ی غربی از سوی ديگر است. از اين رو تنها راه برون رفت از اين معضلات، حركت به سوی ايجاد جامعه‌ای نوين است