نمایش همه
  • عاشق ها ایستاده میمیرند ۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۰۱

    نقدی بر آثار جشنواره(35)/«عاشق‌ها ایستاده می‌میرند» ساختۀ شهرام مسلخی؛

    داستان ما و جبهۀ دشمن

    بحث جنگ و دفاع مقدس اگرچه در سینمای ایران به عنوان یک مسئله بسیار مهم مطرح است اما پس از گذشت سال‌ها، فیلمسازان ایرانی به ندرت توانسته‌اند تصویری صحیح و قابل پذیرش را که گویای حقایق و دیده‌ها و نادیده‌های جنگ باشد، نشان دهند.

  • بهروز فرنو ۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۴۸

    بهروز فرنو/ گفتاری در نسبت سینما و تفکر؛

    سیر به سوی امر متعالی

    در سینمای پس از انقلاب و در آثار برخی از کارگردانان نسل انقلاب، مثل معتمدی، حاتمی‌کیا، مجیدی، میرکریمی، تبریزی و حتی آثار مستند شهید آوینی، تم مابعد مدرن، با عطف توجه به مقصدی متعالی، دیده می‌شود. اين نگاه مابعد مدرن در سينمای انقلاب، همواره سعی داشته است به سمت يك مضمون متعالی حرکت کند؛ يعنی سیر از مابعد مدرن به سمت ماورای مدرن.

  • انارهای نارس ۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۰۴

    نقدی بر آثار جشنواره(34)/«انارهای نارس» ساختۀ حمیدرضا مصطفوی؛

    روایتی از مصائب فرودستان

    انارهای نارس را می‎توان فیلمی دانست که به قول کارگردان آن در مقام بازگو کردن دغدغه‎های زندگی قشر کارگر برآمده است اما این فیلم، تنها روزمرگی‎هایی ساده را بدون نگاهی زیبایی‌‎شناسانه به تصویر کشیده است که نه از لحاظ داستانی و نه از لحاظ بصری جذابیتی برای مخاطب ندارد

  • بیگانه ۱۳۹۲-۱۱-۲۷ ۱۱:۴۵

    نقدی بر آثار جشنواره(33)/«بیگانه» ساختۀ بهرام توکلی؛

    اقتباسی بیگانه از جامعۀ ایرانی

    توکلی تلاش کرده تا با حذف قسمت هایی از نمایشنامه اصلی همچون علاقه خواهر به شوهر خواهرش فیلم را تا حدی بومی سازد اما بیگانه در نهایت فیلمی بیگانه با فرهنگ ایرانی واسلامی است.

  • خانوم ۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۴:۵۵

    نقدی بر آثار جشنواره(32)/«خانوم» ساختۀ تینا پاکروان؛

    نکوداشت زن و خانواده در سینما

    نقطه‌ی قوت خانوم این است که برای تکریم زنان، نه سعی می‌کند تصویری مردانه از زن بسازد مثل اینکه زن کارهای سنگین و پرخطر و یا مردانه انجام دهد و نه اینکه برای ارج نهادن به زن، مرد را زیر پا می‌گذارد.

  • ارسال آگهی ۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۱:۵۷

    نقدی بر آثار جشنواره(31)/«ارسال یک آگهی تسلیت برای روزنامه» ساختۀ ابراهیم ابراهیمیان؛

    به امید پسند جشنواره‌های خارجی

    گویی در ایران وظیفه بسیاری از کارگردانان به تصویر کشیدن تبعات فقر است، تبعاتی که زندگی را به سیاهی، تباهی و سردرگمی می‎کشاند، شخصیت‎پردازی‎ها به گونه‎ای است که به مخاطب بفهماند ذات انسانهای این مرز و بوم پاک است اما این رفتارهای نابه‎هنجاری که در جامعه رخ می‎دهد تنها یک مقصر دارد و آن فضایی است که ملت را به این سو سوق داده است

  • جشنواره ۱۳۹۲-۱۱-۲۳ ۲۲:۰۸

    تاملی در اختتامیه جشنواره 32 فیلم فجر؛

    دربارۀ سنت تقسیم سیمرغ

    کارن همایون‌فر به‌خوبی می‌دانست که قرار است استفان واربک برای فیلم رستاخیز جایزه بگیرد، کسی که موسیقی کلاسیک مسیحی را برای فیلم شیعی عاشورایی ساخته بود؛ اما وی باید جایزه می‌گرفت؛ چون قبلاً جایزه‌ی اسکار گرفته است و هیئت داورانِ شیفته‌ی اسکار نمی‌توانستند به کسی که اسکار گرفته، سیمرغ ندهند درحالی‌که، موسیقی فیلم رستاخیز هیچ نسبتی با این فیلم نداشت.

  • مریلا زارعی ۱۳۹۲/۱۱/۲۲

    مریلا زارعی در گفت‌وگو با فرهنگ امروز:

    سیمرغم را از آن‌هایی که باید بگیرم، گرفته‌ام

    من با بازی در فیلم خانم آبیار سیمرغم را از کسانی که باید گرفتم و آن‌ها هم زنان و مادرانی بودند که در جامعه‌ی ما نقششان پررنگ بوده؛ ولی دیده نشدند و صبورانه تحمل کردند، بدون اینکه شِکوه کنند و ما از کنار آن‌ها رد شدیم و در عوض درباره‌ی در و دیوار فیلم ساختیم.

  • آرایش غلیظ ۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۱۱:۴۶

    نقدی بر آثار جشنواره(30)/ «آرایش غلیظ» ساختۀ حمید نعمت‌اله؛

    غلظت متوسط آرایش غلیظ

    در مجموع آرایش غلیظ می‌توانست بهتر باشد اگر بین موضوعات اصلی‌اش وجه‌اشتراکی منطقی قرار می‌داد نه اینکه صرفاً با رویدادهای مربوط به فروش مواد آتش‌بازی آن‌ها را به هم وصل کند.

  • شیفتگی ۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۱۱:۱۶

    نقدی بر آثار جشنواره(29)/ «شیفتگی» ساختۀ علی زمانی عصمتی؛

    عبور از تابوهای عرفی

    در شیفتگی شمسی و معصومه از نظر جسمی مورد تجاوز قرار گرفته‌اند و شایسته و غوغا از لحاظ روحی از جامعه‌ی مردسالار ضربه خورده‌اند، یکی خودش را فدا کرده تا بتواند در این جامعه زندگی کند و دیگری استعداد و علاقه‌اش را.

  • شیار143 ۱۳۹۲-۱۱-۲۲ ۱۰:۵۵

    نقدی بر آثار جشنواره(28)/ «شیار143» ساختۀ نرگس آبیار؛

    روایتی زنانه از ایثار

    فیلم «شیار 143» به‌خوبی توانسته غم انتظار یک مادر را نشان دهد که در این انتظار عمرش سپری می‌شود. نرگس آبیار ثابت کرد که کار زینبی کردن درباره‌ی هر حقیقتی صدق می‌کند.

  • فیلم آذر شهدخت پرویز و دیگران ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۱۲:۱۶

    نقدی بر آثار جشنواره(27)/«آذر شهدخت پرویز و دیگران» ساخته بهروز افخمی؛

    نسخه‌ی پست‌مدرن یه حبه قند

    فیلم آذر شهدخت پرویز و دیگران، شباهت زیادی به فیلم یه حبه قند دارد، این شباهت از آن روی است که در هر دو فیلم دور هم جمع شدن خانواده‌ی ایرانی به خاطر یک اتفاق تلخ روایت می‌شود، البته نمی‌شود ادعا کرد این فیلم از روی یه حبه قند یا در واکنش به آن ساخته شده است؛

  • طبقه حساس ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۹:۳۶

    نقدی بر آثار جشنواره(26)/ «طبقه‌ی حساس» ساخته کمال تبریزی؛

    محملی برای شوخی‌های آنچنانی

    از طرف دیگر کارگردان الگوی روحانی ایدئال خود را بیان می‌کند، روحانی‌ای که شباهت زیادی به روحانی مارمولک دارد. این روحانی نیز اهل کار یدی است و برخلاف بسیاری از روحانیون که موتور راندن را نوعی کسر شأن می‌دانند، سوار موتوری می‌شود و می‌رود.

  • ابراهیم حاتمی کیا ۱۳۹۲/۱۱/۲۱

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با ابراهیم حاتمی کیا؛

    اعتراف کنیم که سینمای ایران از جامعه عقب‌تر است

    متاسفانه این شیوه فیلمسازی بلایی است که جشنواره‌های خارجی و سلیقه‌های خارجی بر سر فیلمسازان ایرانی آورده اند. نتیجه‌اش می شود بحران تماشاگر که با آن مواجهیم و انگار فیلم‌هایی که ساخته می‌شود برای ایرانی‌ها ساخته نشده است و گویی فیلم برای آن طرف آب‌ها ساخته شده است و متاسفانه سینما این روزها در حال حرکت به این سمت است

  • خواب زده ها ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۸:۵۰

    نقدی بر آثار جشنواره(25)/ «خواب‌زده‌ها» ساخته فریدون جیرانی؛

    فیلمی برای گیشه

    گویا فیلم‌سازان باتجربه و پا به سن گذاشته‌ای چون مهرجویی و جیرانی آن‌قدر اعتمادبه‌نفسشان بالا رفته که بدون پردازش ایده و داستان، یک‌سره سراغ فیلم‌برداری می‌روند و باری که باید بر شانه‌های داستان و فیلم‌نامه باشد را به دوش طنازی‌ها و اداواصول‌های شخصیت‌ها می‌اندازند.

  • فیلم حق سکوت ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۸:۴۱

    حقِ کدام سکوت؟

    «حقِ سکوت» روایتی است از زندگی یک طلبه‌ی جوان، طلبه‌ای که مانند هر انسانی مشکلات خاص خودش را دارد، از مشکلات خانوادگی گرفته تا مشکلات اقتصادی. اما فیلم به دلیل فیلم‌نامه‌ی الکن، ریتم کند و عدم شخصیت‌پردازی مناسب در جذب مخاطب ناتوان است.

  • فیلم حق سکوت ۱۳۹۲-۱۱-۲۰ ۱۰:۵۳

    نقدی بر آثار جشنواره(24)/«حقِ سکوت» ساخته هادی نائیجی؛

    روحانی منهای خدا

    طلبه‌ای جوان که به خاطر خرید منزل از طرف طلبکارانش تحت فشار است در اثر این فشار با قهر و رفتن همسرش روبه‌رو می‌شود و فشار روحی حاصل از این جدایی او را شکننده می‌کند. حضور یکی از طلبکاران و تهدیدهای او باعث می‌شود طلبه‌ی جوان برای اولین بار تصمیم بگیرد که با منبر رفتن پول مورد نیازش را به دست بیاورد؛

  • فیلم تمشک ۱۳۹۲-۱۱-۲۰ ۰۸:۴۸

    نقدی بر آثار جشنواره(۲۳)/ «تمشک» ساخته سامان سالور؛

    اطناب مُمِل

    انتخاب موضوع در سینمای ایران از الگوی مشخصی پیروی نمی‌کند، گاهی بازار طنزهای سخیف و سطح پایین گرم است و گاهی موضوع خیانت در آن رواج دارد. اکنون نیز مدتی است که دائماً به مشکلات زنان، حق و حقوق آن‌ها و نیز مسئله‌ی بارداری و رحم اجاره‌ای پرداخته می‌شود.

  • اشباح ۱۳۹۲-۱۱-۲۰ ۰۸:۴۷

    نقدی بر آثار جشنواره(22)/ «اشباح» ساخته داریوش مهرجویی؛

    تداوم افول

    بازی‌های نچسب و تصنعی و پراغراق به همراه دیالوگ‌های بی‌ربط و نامفهوم و عدم پرداخت شخصیت‌ها و از همه مهم‌تر درون‌مایه‌ای غیرمتعارف، اشباح را به شبحی سرگردان در جشنواره‌ی فجر بدل کرده است.

  • معراجی ها ۱۳۹۲-۱۱-۱۹ ۱۱:۱۱

    نقدی بر آثار جشنواره(21)/ «معراجی‌ها» ساخته مسعود ده‌نمکی؛

    بازگشت به اخراجی‌ها ۱

    معراجی‌ها علاوه بر اینکه مانند سه‌گانه‌ی اخراجی‌ها جذابیت زیادی برای مخاطب عام دارد، شریف‌تر و دفاع مقدس تر است و امید است خونی تازه به رگ اقتصاد مرده‌ی سینمای ایران تزریق کند.

  • دلتنگی های عاشقانه ۱۳۹۲-۱۱-۱۹ ۰۸:۵۳

    نقدی بر آثار جشنواره(20)/«دلتنگی‌های عاشقانه» ساخته رضا اعظمیان؛

    بر بال فرشتگان

    ما عادت کردیم که در همه فیلم‌های حوزه‌ی دفاع مقدس، شخصیت اصلی داستان یک مرد رزمنده باشد؛ اما این فیلم با نگاهی نو و ارزشمند به سراغ زندگی همسر یک شهید بزرگوار رفته است.

  • عصبانی نیستم ۱۳۹۲-۱۱-۱۹ ۰۸:۵۱

    نقدی بر آثار جشنواره(19)/ «عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان؛

    عصبانی هستم!

    نکته‌­ای که اتفاقاً درباره­‌اش باید گفت عصبانی هستم! پیوند جوان دهه‌ی شصتی ایرانی و جنس اعتراضش با جوان دهه‌ی شصتی آمریکایی و همایش موسیقی وودستاک است.

  • لامپ100 ۱۳۹۲-۱۱-۱۸ ۱۱:۵۲

    نقدی بر آثار جشنواره(18)/«لامپ صد» ساختۀ سعید آقاخانی؛

    خلاف آمدِ عادت

    «سعید آقاخانی» در فیلم «لامپ صد» که پیش‌تر «هیولا» نام داشت، با اینکه موضوعی تکراری را برای اولین کار بلند خود برگزیده؛ ولی کاری جذاب و خوش ساخت ارائه کرده است.

  • 50قدم آخر ۱۳۹۲-۱۱-۱۸ ۱۱:۲۴

    نقدی بر آثار جشنواره(17)/«50 قدم آخر» ساختۀ کیومرث پوراحمد؛

    ترکیبی از اتوبوس شب و گل‌یخ

    متأسفانه فیلم پنجاه قدم آخر که اثر قلم یک نویسنده‌ی بزرگ دفاع مقدس است، در اجرا با سطحی‌نگری، بازیگردانی سطحی و تدوین بسیار بد، تبدیل به فیلمی مبتذل شده است که از یک طرف با کلیشه‌ها دست و پنجه نرم می‌کند و از طرف دیگر گرفتار رمانتیک‌بازی‌های کارگردان است.

  • رایگان و تیموریان1 ۱۳۹۲/۱۱/۱۸

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با رویا تیموریان و مسعود رایگان؛

    سینمای ایران نیازمند یک خانه‌تکانی اساسی است

    صرف داشتن یک دوربین و فیلم گرفتن از چند صحنه‌ی اعتراض و یک برج که فیلم نمی‌شود، گرچه در بسیاری از موارد ممکن است که فیلم کادربندی یا رنگ‌بندی خوبی داشته باشد.

  • زندگی مشترک آقا و خانم محمودی ۱۳۹۲-۱۱-۱۸ ۱۰:۱۰

    نقدی بر آثار جشنواره(16)/«زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» ساختۀ روح‎الله حجازی؛

    در کشاکش سنت و تجدد

    «زندگی مشترک»، بازتابی است از برخی از خانواده‎های این جامعه که میان سنت و مدرنیزم سردرگم هستند. این فیلم به‎گونه‎ایست که بیشتر افراد جامعه می‎توانند بنا بر اعتقادات خود با یکی از شخصیت‎های داستان همراه شوند و حق را با خود بدانند.

  • فیلم رستاخیز ۱۳۹۲-۱۱-۱۷ ۱۲:۱۳

    نقدی بر آثار جشنواره(15)/«رستاخیز» ساختۀ احمدرضا درویش؛

    حکایت جامع یا روایت الکن

    رستاخیز به اعتبار محتوا و حتی فرمش، فیلم دینی نیست؛ زیرا قصه‌ی دینی به‌مثابه‌ی موضوع نمی‌تواند اثری را دینی کند. قصه‌ی هر جنگی را می‌شد در قالب این فیلم ریخت؛ زیرا هر جنگی روایت مبارزه‌ی طرفینی است که خود را حق می‌دانند و دیگری را باطل.

  • کلاشینکف ۱۳۹۲-۱۱-۱۷ ۱۲:۰۲

    نقدی بر آثار جشنواره(14)/«کلاشینکف» ساختۀ سعید سهیلی ؛

    آرزوهای قشر زیر پونز

    ای‌کاش تفنگی داشتیم تا حداقل از ما حساب می‌بردند تا شاید ما را هم می‌دیدند، ما به معنای قشر ضعیف جامعه که به گفته‌ی عادل و نامزدش همیشه سیاهی‌لشکرند و کسی توجهی به آن‌ها ندارد، قشری که در نقشه‌ی تهران زیر پونزند، تازه حتی اگر کسی بخواهد آن‌ها را ببیند از آن بالا.

  • سیزده ۱۳۹۲-۱۱-۱۷ ۰۸:۵۹

    نقدی بر آثار جشنواره(13)/«سیزده» ساختۀ هومن سیدی؛

    بحران بلوغ در سیزده سالگی

    فیلم در پرداخت شخصیت‌ها ضعیف عمل کرده است، از شخصیت‌های مبهمی چون زن همسایه گرفته تا شخصیت‌هایی بدون هویت چون آرش و مجید، حرکات عصبی و دادوفریادهای بمانی نیز کمی تصنعی به نظر می‌آید.

  • محمدحسین لطیفی ۱۳۹۲/۱۱/۱۷

    محمدحسین لطیفی در گفت‌وگو با فرهنگ امروز:

    حال فیلم‌ساز ایرانی بد است

    80 درصد فیلم‌های امسال در یک خانه اتفاق می‌افتد، دلیلش هم این است که با کمبود بودجه مواجه هستیم و اینکه تهیه‌کننده‌ها فقط اصرار دارند که 2 تا سوپراستار داخل فیلم‌هایشان حضور داشته باشد و فکر بقیه‌ی مسائل را نمی‌کنند.