نمایش همه
  • سواد تصنعی ۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۲:۱۵

    سواد تصنعی / کارل تارو گرینفلد

    کارل تارو گرینفلد، ژورنالیست ژاپنی، ادعا می‌کند ما به شکلی خطرناک به نوعی تقلید از دانایی نزدیک می‌شویم، دانایی‌ای که در واقع الگوی جدیدی از نادانی است.

  • رونمایی از کتاب سهروردی و افکار او ۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۰۹:۰۴

    رونمایی از کتاب «سهروردی و افکار او» (۲)؛

    آبشخور مشترک اندیشه‌ی سهروردی و فلاسفه‌ی تجدید حیات غرب

    مسئله‌ای که درباره‌ی سهروردی به آن پرداخته نشده است شباهت او به بعضی متفکران دوره‌ی تجدید حیات فرهنگی در ایتالیاست، این از کجا ممکن شده است؟ جواب روشن است؛ زیرا منابع مشترکی در ترکیه و بیزانس دارند؛ در این کتاب به این منابع اشاره شده است، اما نیاز به تحقیق بیشتری دارد.

  • تاریخ هشتاد ساله ۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۱:۱۱

    تاریخ هشتادساله دانشکده فنی دانشگاه تهران

    مقصود فراستخواه

    تاریخ دانشکده فنی دانشگاه تهران، تاریخ یک دانشکده و یک دانشگاه نیست، تاریخ یک سرزمین و یک ملت است. تاریخ سیاست و مدنیت و مدرنیت ایرانی است. تاریخی است نه فقط از اراده معطوف به دانستن، بلکه توانستن. تاریخ خردورزی و آزادی‌خواهی

  • نشست سهروردی و افکار او ۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۰۹:۳۹

    نقد و بررسی کتاب «سهروردی و افکار او»(۱)؛

    تطبیق خورشید بیرون و درون انسان در بحث اشراق مجتهدی

    جمع‎آوری و تحلیل مطالب در کتاب به‌نحوی این آمادگی را در ذهن شنونده به وجود می‌آورد که می‌تواند ابعاد مختلف فلسفه‌ی اشراق را بر اساس آن پیدا کند. نحوه‌ی پردازش به زندگی‌نامه‌ی سهروردی در طول تاریخ حاکی از تخیل قوی نویسنده است که با استفاده از آثار سهروردی و در واقع شرح ‌حال مختصری که از وی وجود دارد به بازپروری زندگی سهروردی و تفصیل دادن آن با قوه‌ی تخیل خود پرداخته است و این یک امتیاز است.

  • راهنمای تحقیق کیفی ۱۳۹۳-۱۲-۰۹ ۱۷:۴۰

    مروری بر کتاب «راهنمای تحقیق کیفی»

    علی‌رغم ارزش و اهمیتی که این کتاب در حوزه روش‌شناسی و به‌ویژه روش‌های کیفی دارد، متاسفانه تا کنون ترجمه‌ای از آن به فارسی منتشر نشده است و دانشجویان و علاقه‌مندان به ناگزیر مجبور به استفاده از نسخه‌های انگلیسی این کتاب هستند.

  • پنجاه کنشگر ۱۳۹۳-۱۲-۰۶ ۱۶:۵۶

    سرگذشت پنجاه کنش‌گر اقتصادی ایران

    فریدون شیرین‌کام – ایمان فرجام‎نیا

    اکثر کنش‌گران مورد بحث در این پژوهش، در این نهاد که بعدها به اتاق بازرگانی ایران تغییر نام یافت حضور فعالی داشتند، که فعالیت در عرصه نهادهای صنفی، تاثیرگذاری نسبی بر تصمیمات دولتمردان، را برای آنان امکان‌پذیر نمود.

  • علوم انسانی اسالمی ۱۳۹۳-۱۲-۰۶ ۰۹:۵۰

    نقد و بررسی کتاب «در جستجوی علوم انسانی اسلامی» (۳)؛

    طبقه‎بندی علوم با گزاره‎های عقلی دینی و غیردینی

    نویسنده کتاب، در جستجوی علوم انسانی اسلامی آن دسته از گزاره‌‌‌‌‌های عقلی که بیانگر ترابط دنیا و آخرت یا پیوند زندگی دنیوی با سعادت و شقاوت اخروی یا به تعبیر دیگر بیانگر رابطه ملک و ملکوت باشد و نیز به صورت قطعی یا اطمینانی بیان گردد را گزاره دینی به‌‌‌‌‌شمار می‌‌‌‌‌آورند و اگر گزاره عقلی یکی از این دو ویژگی را نداشته باشد، از اتصاف به دینی بودن محروم می‌‌‌‌‌گردد.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۲۰:۲۸

    فلسفه از تعبیر جهان تا تغییر جهان

    موسی اکرمی

    تازه‌ترین کتاب او، بسط‌یافته‌ی مجموعه مقالاتی است که او در آن، دغدغه‌ي همیشگی خود را، يعني باور به نقش دوگانه‌ی فلسفه و فیلسوفان و پرهیز از کم‌رنگ‌سازی هرکدام از این دو نقش که به تعبیر خود او «قلب تپنده‌ي بخشنده‌ي جان به پيكره‌ي يگانه‌ي آن است»، شرح داده است.

  • کلام فلسفه عرفان ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۱۵:۱۵

    کلام فلسفه عرفان

    شماره ۱و۲

    این فصلنامه در واقع «استمرار حرکتی است که با انتشار اولین شماره از کتاب ماه ادبیات فلسفه در آبان ۱۳۷۶ به همت سردبیر وقت ماهنامه، علی‌اصغر محمدخانی آغاز شد» و پس از چند بار توقف و تغییر سردبیری، تا خرداد ۱۳۹۳ ادامه یافت.

  • چهار خردگریز ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۱۱:۲۶

    ریشه‌های هیومی- پوپری خردگریزی علمی؛

    نگاهی به کتاب «پوپر و بعد؛ چهار خردگریز مدرن»

    استوو معتقد است که خردگریزی فلسفه‌ی پوپر کمتر از شکاکیت هیوم نسبت به قضیه‌های محتمل نیست. او با صراحت تأکید می‌کند که قیاس‌گرایی کلید خردگریزی پوپر و بقیه‌ی فلاسفه‌ی فوق‌الذکر است: «از آنجا که فلسفه‌ی علم دیگر مؤلفان خردگریز از فلسفه پوپر تأثیر پذیرفته، بنابراین، قیاس‌گرایی کلید خردگریزی آنان نیز است.»

  • درباره نقد ۱۳۹۳-۱۲-۰۴ ۱۶:۲۰

    نقدی بر ترجمۀ یک کتاب:

    «دربارۀ نقد: گذری بر فلسفۀ نقد»

    آقای طباطبایی در اغلب جاهایی که متن اصطلاحات تخصصی و بحث پیچیدۀ فلسفی نداشته، به نحو مطلوب و جذابی متن را ترجمه کرده‌اند. مشکل ترجمه این کتاب در مواردی است که پای بحث‌های فلسفی و دقت واژگان به میان می‌آید.

  • کتاب علوم انسانی اسلامی ۱۳۹۳-۱۲-۰۳ ۱۱:۴۸

    نقدی بر کتاب «در جستجوی علوم انسانی اسلامی» نوشته عبدالحسین خسروپناه (۱)؛

    تحول علوم انسانی، پروسه یا پروژه؟

    بدیهی است برخی از متفکران در مواجهه با تقریرهای ضعیف ایده تحول علوم انسانی و تولید علم دینی و با دیدن برخی از رفتارهای نادرستی که در دهه‎‎های گذشته ذیل این ایده (در ایران و دیگر کشورهای اسلامی) انجام شده است، از در مخالفت با آن برآیند و ضعف‎‎های نظری و آسیب‎‎های اجرایی این ایده را گوشزد کنند.

  • رشیدیان ۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۱۱:۱۴

    گزارشی از نشست نقد و بررسی «اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری»(۲)؛

    رشیدیان: از یک کتاب نمی‌شود یک پروژه ساخت

    من با ترجمه‌ی این کتاب فقط می‌خواستم توجه کسانی را که از پروتستانتیسم صحبت می‌کنند به این مسئله جلب کنم که این اندیشه متعلق به دوره‌ی معینی از تکامل تاریخی سرمایه‌داری اروپا است و اگر می‌خواهند این اندیشه را در ایران بنا کنند باید متوجه باشند این تفکر چه پشتوانه‌ و زمینه‌ای دارد.

  • اخلاق پرتستانی ۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۱:۵۰

    گزارشی از نشست نقد و بررسی «اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری»(۱)؛

    مسئله‌بودگی «اخلاق پروتستانی» برای ما

    پروژه‌ی وبر در اخلاق پروتستان با اقتضائات ما در نسبت دین با مناسبات اجتماعی بیشتر همخوان بوده است. این را روشن‌فکری دینی به‌عنوان متولی نقد دین در ایران پذیرفته است، به همین دلیل شریعتی به پروژه‌ی اخلاق پروتستانی عنایت دارد.

  • ماهنامه عصر اندیشه ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۱۷:۲۴

    عصر اندیشه(۵)

    شماره ۵

    رئیس حفاظت نخست‌وزیری و روابط ساواک از ماجرای ترور شاه و چگونگی تسلیم هویدا به نیروهای انقلاب می‌گوید. و بسیاری از مفروضات و ادعاهای مطرح شده در کتاب‌‌های عباس میلانی، پرویز ثابتی، یررواند آبراهامیان و ... به چالش می‌کشد.

  • ذهن و جهان ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۱۰:۳۹

    معرفی کتابی از جان مکداول؛

    ذهن و جهان

    مکداول بر این باور است که راز زدایی ناشی از انقلاب علمی، با رویکردش در کتاب ذهن و جهان تعدیل می‌شود و راز را به زندگی ما باز می‌گرداند. با چفت کردن تجربه‌گرایی و انسجام‌گرایی و بازتعریف آن در رابطه ذهن و جهان، مکداول تلاش دارد ما را از جهان راز زدایی شده برهاند. جهانی که در آن عینیت علمی وجود دارد و دیگر هیچ؛ و انسان ها به واسطه فردیت خود جایگاهی تعریف شده ندارند.

  • بابک‌معین - یوسفیان‌کنار ۱۳۹۳-۱۱-۲۵ ۱۰:۱۹

    گزارشی از نشست نقد و بررسی کتاب «نشانه‌-معناشناسی دیداری»(۲)؛

    دشواری شرح مفاهیم نشانه‌شناختی در زبان فارسی

    درعین‌حال که طبیعتِ متن پیچیده است و تبدیل این واژه‌ها به فارسی سخت است، اما ترجمه‌ی روان‌تر و به دور از پیچیدگی آن‌ها به همراه توضیحات بسیار و پاورقی‌ها می‌‌توانست به بهتر شدن متن کمک کند

  • شعیری ۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۰۹:۱۹

    گزارشی از نشست نقد و بررسی کتاب «نشانه‌-معناشناسی دیداری»(۱)؛

    ما محکوم به تصویریم

    هنگامی که وارد دنیای تصویر می‌شویم، روابط ساختاری‌ مانند آنچه بر متن کلامی حاکم است، وجود ندارد؛ چگونه می‌شود تصویر را مانند یک نظام زبانی مورد مطالعه قرار داد؟

  • نشست نقد کتاب ارباب غایب ۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۱۱:۰۵

    نقد و بررسی «مفهوم‎پردازی واقعیت در جامعه‎شناسی تاریخی»؛

    شکل‎گیری مالکین غایب و توسعه‎نیافتگی روستاها

    «شکل‎گیری مالکین غایب» و «بیرون بردن تولیدات کشاورزی از روستاها و بازنگرداندن آن‎ها به‌عنوان سرمایه‎گذاری» علت اصلی عقب‌افتادگی روستایی در ایران است. در تاریخ اروپا می‎بینید که فئودال‎ها بخشی از درآمد خود را در همان روستاها سرمایه‎گذاری و به بازتولید سرمایه کمک می‎کردند، درحالی‌که این اتفاق در روستاهای ایران نمی‎افتاد.

  • پدیدارشناخت تاریخ استعلایی ۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۲:۴۷

    پدیدارشناخت تاریخ استعلایی فلاسفه‌ی اسلامی

    منوچهر صدوقی‌سُها

    او در این کتاب ضمن پرداختن به تفکیک تاریخ فلاسفه از تاریخ فلسفه در پی رد سه مدعای «فلسفه‌ی اسلامی همان فلسفه‌ی یونانی است که تنها به خط فارسی مکتوب شده و آن هم با کژتابی و تحریف»، «و اگر هم فلسفه‌ی اسلامی تحققٌ مائی داشته است، به لحاظ استناد به قرآن و حدیث، کلام است نه فلسفه» و «دوران فلسفه‌ی اسلامی با درگذشت ابن‌رشد منقضی شده است.» برآمده است.

  • بگذار آشغال بخورند ۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۷:۳۰

    بگذار آشغال بخورند: چگونه سرمایه‌داری گرسنگی و چاقی می‌آفریند

    رابرت آلبریتون

    این کتاب به ناعقلانیت‌ها و تضادهای اداره‌ی سرمایه‌دارانه‌ی نظام کشاورزی و تأمین غذا می‌پردازد؛ قطحی‌ای که هم‌اکنون در جهان وجود دارد فقط یکی از نمودهای نگران‌کننده‌ی متعدد این ناعقلانیت‌هاست

  • بخارا شماره‌ی 103 ۱۳۹۳-۱۱-۱۱ ۱۳:۴۵

    بخارا

    شماره ۱۰۳

    در فصل بعد، زبان‌شناسی، محدرضا باطنی در مقاله‌ی «زبان و نظریه‌ی ارتباط» ابتدا به ایضاح بعضی مفاهیم بنیادی نظریه‌ی ارتباط و سپس به نتایجی که از از انطباق این اصول به زبان حاصل می‌شود، می‌پردازد.

  • 39 ۱۳۹۳-۱۱-۰۹ ۱۴:۳۶

    مهرنامه

    شماره ۳۹

    مهرنامه پرونده‌ی اصلی خود را با عنوان «تجربه‌ی ناتمام» به دولت موقت اختصاص داده است و با طرح این پرسش که چرا ۲۰ سال پس از مهندس بازرگان، جریان راست ایران هم‌چنان نابسامان و متفرق است، به معرفی و بررسی ابعاد مختلف شخصیتی مهدی بازرگان از نظرگاه‌های سیاسی، اقتصادی، ایدئولوژیک و .. پرداخته است.

  • کتاب های قدیمی و خطی ۱۳۹۳-۱۱-۰۹ ۱۰:۱۱

    روند کتاب از چاپ تا انباشت در کهنه‎فروشی‎ها؛

    بدون چاره کدام است؟ کتاب‎فروش، کتاب‎خوان یا کتاب

    طی گپ و گفت‎وگو با کتاب‎فروشان کتاب‎دار، مدام این پرسش در ذهنم چرخ می‎زد که باید گفت بیچاره کتاب‎فروش یا بیچاره کتاب‎خوان؟! اما گفتمان «بیچاره کتاب» بر تمام آن‎ها غلبه کرد و با صدایی بلند گفت: بدون چاره کتاب. اما چرا؟

  • سرمایه در قرن بیست و یکم ۱۳۹۳/۱۱/۰۹

    واکنش مترجم کتاب «سرمایه» پیکتی به برخی انتقادات؛

    تخریب به جای نقد

    نقد ترجمه و ادبی تعریف دارد، نقد حاضر نقد محتوای کتاب نیست و بیشتر به تخریب مطالب پرداخته‎ شده است؛ ازاین‌رو نیازی به جواب ندارد. با تحلیل نوشتار این‌طور برمی‎آید که هدف نویسنده بیشتر تخریب بوده است تا نقد علمی و این مسئله نیز به این برمی‎گردد که در ابتدای کتاب در مورد مارکس خیلی خوش‌بینانه صحبت نشده است، به همین دلیل طرف‌داران مارکس شروع به تخریب متن کرده‎اند.

  • شرایط عشق ۱۳۹۳-۱۱-۰۸ ۱۵:۳۸

    شرایط عشق (فلسفه‌ی صمیمیت)

    جان آرمسترانگ

    آرمسترانگ در این کتاب می‌کوشد از منظری فلسفی و با بهره جستن از پاره‌ای آثار تأمل‌برانگیز ادبی، زوایای مهمی از عشق را بررسی کند.

  • فرهنگ پسامدرن ۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۱:۰۸

    فرهنگ پسامدرن

    عبدالکریم رشیدیان

    این کتاب متناسب با محیط، نه گزارشی کلی بلکه هم‌زمان پاسخی است به پرسش‌های مشخص و ویژه‌ای که در میان دانشجویان و پژوهشگران درباره‌ی پدیده‌های نوظهور اندیشه‌ی معاصر شکل می‌گیرد.

  • اطلاعات حکمت و معرفت 106 ۱۳۹۳-۱۱-۰۴ ۱۳:۲۲

    شماره ۱۰۶ اطلاعات حکمت و معرفت

    شماره ۱۰۶

    در دومین گفت‌وگوی دفتر ماه، ادراک و تجربه‌ی دینی یا دکتر ابراهیم آزادگان، عضو هیئت علمی گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف به بحث گذاشته شده است. اینکه اساساً ادراک چیست، باور ناشی از ادراک چگونه تأیید یا تکذیب می‌شود، چه تفاوتی میان ادراک حسی و ادراک عرفانی و دینی وجود دارد، معرفت حاصل از باور ناشی از ادراک چگونه شکل می‌گیرد و در کل چه محک‌ها و استانداردهایی برای اثبات یا ابطال باور و متعاقباً معرفت ناشی از تجربه‌ی دینی و حسی وجود دارد.

  • پیام هدایت ۱۳۹۳-۱۱-۰۲ ۱۰:۱۶

    پيام هدایت و نظریه شرق و غرب‌شناسی

    علی تسلیمی

    واقعیت‌هایی از جهان درون دارای جنبه‌های همگانی بشری و جهانی است و دست کم روشنفکران و ادبیات شناسان جهان در فهمیدن آثاری چون بوف کور و ارزش های آن هم اندیشه‌اند. هم اندیشی جهان شرق و غرب پیام هدایت است که امیدی نسبی را در آثارش نشان می‌دهد.

  • سینما و ادبیات 44 ۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۶:۳۱

    سینما و ادبیات

    شماره ۴۴

    تاتی کمدین و پانتومیمیستِ تالارهای موسیقی بود که پس از جنگ جهانی دوم به یکی از استعدادهای بزرگ کمدی در جهان بدل شد و موفق شد جهان استادان سینمای صامت همچون مکس لَندِر، چارلی چاپلین و باستر کیتُن را زنده کند. اما گردانندگان سینما و ادبیات علت اختصاص پرونده‌ی این شماره‌ی خود به این کمدین را اهمیت او در به تصویر کشیدن دشواری‌های انسان زمان خود در جامعه‌ی پُر تب‌وتاب و ماشین‌زده‌ی پس از جنگ می‌دانند.