جامعه‌‌شناسی

کل اخبار:398

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۱۲:۵۰

    معرفی کتاب درآمدی جامعه شناختی بر بدن­ های واقعی

    در این بحث­ها درباره بدن به هر حال می­تواند این پیشنهاد گمراه­کننده باشد که آغاز قرن بیست و یکم اولین باری است که در تاریخ انسانی گرایش به نغییر طبیعت بدن(تغییر کیفی) در تجربه­های بدنی ایجاد می­شود. پزشکی به مثابه امری باستانی در جامعه انسانی است که [نشان می­دهد] هیچ جامعه­ای مشتاق پذیرش واقعیت­های درد یا بیماری یا آسیب­های جسمی نیست.

  • مهرآیین ۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۰۹:۲۹

    گفتاری از مصطفی مهرآیین؛

    جامعه‌شناسی امید: چگونه می‌توان امید را در جامعه ممکن ساخت؟

    یکی از مهم‌ترین مسائل ما در زندگی این است که ما دائماً میل به زندگی را از دست می‌دهیم، ما دائماً تبدیل به آدم‌های ناامید می‌شویم. ... ما به طور دائم میل به زیستن را از دست می‌دهیم. یکی از مهم‌ترین اهداف و وظیفه‌های ما در زندگی این است که دائماً سعی می‌کنیم میل به زیستن را در خود احیا کنیم و بتوانیم زندگی کنیم. چگونه می‌شود این کار را کرد؟

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۷ ۱۰:۱۰

    ضرورتهای معرفتی آغاز جامعه شناسی/ جامعه‌شناسی؛ معرفتی پسافلسفی

    نشست «نسبت فلسفه و جامعه شناسی»، روز گذشته در انجمن جامعه شناسی ایران با سخنرانی رحیم محمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین(ع) و احمد بخارائی، عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور برگزار شد.

  • فراستخواه ۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۰:۰۳

    نقد مقصود فراستخواه بر فرامرز رفیع‌پور (۱)؛

    جامعه شناسی کلینیکی حاصل غلبه زبان تجویز بر زبان تحلیل

    اقتدارگرایی فرزند کمال‌گرایی است. برای رساندن جامعه به کمالی که در ذهن داریم مداخلات حداکثری حکومتی در سیاست اجتماعی را لازم می‌بینیم. بدین ترتیب مدل سیاست اجتماعی جناب دکتر رفیع‌پور ، مدل دولت‌گرا و اقتدارگراست نه سیاستی اجتماعی که از حوزه عمومی و از متن گفتگوهای مدنی دربیاید. خصوصا که فرض کمال‌گرایی ایشان سر به کمال‌گرایی سیاسی هم می‌گذارد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۰۹:۵۰

    غافلگیری از پدیده پاشایی، نماد گسست جامعه شناسان از جامعه بود

    محمدحسین ساعی، عضو هیأت علمی دانشکده صداوسیما گفت: دانشگاه ها و مراکز علمی ما به دلیل گیر افتادن در تارهای چسبناک غربزدگی و نگاه ­های شدیداً ایدئولوژیک روشنفکری، جامعه خود را نمی‌شناسند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۰۹:۰۰

    جامعه‌شناسی بنیادهای علمی علوم انسانی در ایران

    جهت پیشبرد برنامه گسترش عقلانیت در فضای عمومی و دفع تبعات اندیشه‌های خردستیز تکفیری و سلفی در حوزه‌های متعدد اجتماعی شایسته است بنیادها و مراکز علمی حوزه علوم انسانی ارتباط اندام‌وار داشته باشند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۳:۱۰

    عصر تبلیغات به روایت پراتکانیس و آرنسون

    ایجاد و تداوم یک دموکراسی بستگی به وجود ارتباط گرانی دارد که بتوانند پیام خود را به گونه ای صریح و منصفانه به مخاطبان ارئه دهند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۰:۴۰

    نشست «نسبت جامعه شناسی و فلسفه» امروز برگزار می‌شود

    انجمن جامعه شناسی ایران نشست «نسبت جامعه شناسی و فلسفه» را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۳:۰۰

    تلاش برای بررسی نقادانه نظریه‌ها در کتاب «درآمدی به جامعه‌شناسی دین»

    تلاش بهروز مرادی نویسنده کتاب «درآمدی به جامعه‌شناسی دین» بر آن بوده تا صرفاً به طرح نظریه‌ها به صورت خام اکتفا نشود، بلکه هر بخش را از موضعی نقادانه مورد بررسی قرار دهد.

  • نسل کشی ۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۰۹:۳۴

    تأملی بر معنای جامعه‌شناختی پدیده‌ی نسل‌کشی؛

    نسل‌کشی فرهنگی به‌مثابه نسل‌کشی

    مشغولیات جامعه‌شناسان در دهه‌های اخیر همچنان بر مباحث تعریف گروه، مرکزیت قتل‌عام و نقش قصد و عمد متمرکز است. عمده‌ی مطالعات جامعه‌شناسان در مورد نسل‌کشی، به‌جز پاره‌ای از استثنائات قابل توجه، هم اهمیت «نسل‌کشی فرهنگی» درون مفهوم خود نسل‌کشی و هم ارتباط بین نسل‌کشی و استعمار را نادیده انگاشته‌اند، رابطه‌ای که در بررسی دقیقی‌تر در نوشته‌های تاریخ‌نگاران در رشته‌ی مطالعات نسل‌کشی مورد توجه قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۸:۱۰

    ریچارد سوئدبرگ کتاب «جامعه‌شناسی کارآفرینی» را ویرایش کرد

    کتاب «جامعه‌شناسی کارآفرینی» ویرایش ریچارد سوئدبرگ به همت نشر بهمن برنا در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۱ ۱۴:۰۰

    از شهر تا فرهنگ

    سخن گفتن از «فرهنگ» از همه ابعاد، در همه موارد و همه بهانه ها، از فرط تکرار، امروز در زبان ما به امری آشنا و گاه حتی آزاردهنده تبدیل شده است. گویی واژه ای معجزه آسا کشف کرده باشیم که با اتکاء به آن بتوان همه گره ها را در سردرگم ترین کلاف ها از هم گشود، هر در بسته ای را باز کرد و هر مانع سرسختی بر سر راه و به سوی اهداف واقعی یا خیالین را از میان برداشت.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۱ ۱۳:۳۰

    سید فرید العطاس: جامعه‌شناسان ایرانی از سنت‌های جامعه‌شناختی خود غفلت کرده‌اند

    سید فرید العطاس در میزگردی که در اتاق گفت‌‌وگوی ایبنا برگزار شد، گفت: «در بسیاری از کشورها سنت‌های جامعه‌شناختی به فراموشی سپرده شده‌اند و در کشورهایی مانند ایران و ترکیه جامعه‌شناسان تقریباً به طور کامل از سنت‌های جامعه‌شناختی خود غفلت کرده‌اند و این مساله‌ساز است.» به گفته میری نیز جامعه‌شناسان غیر غربی باید بتوانند سنت‌ها و میراث خود را بازسازی کنند. این کار ساده نیست و زایشی است و باید بسیار بدیع باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۱۵:۰۰

    انتشار جامعه شناسی دین: مبادی و پیشینه

    کتاب جامعه شناسی دین: مبادی و پیشینه با پرداخت به مباحثی همچون سیری اجمالی درباره بسترها و زمینه‌های شکل‌گیری مطالعات علمی درباره دین منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۰۹:۵۰

    «مفاهیم کلیدی در جامعه‌شناسی» کتاب شد

    کتاب «مفاهیم کلیدی در جامعه‌شناسی» نوشته سعید معدنی و بلقیس پورکریمی به همت انتشارات بهمن برنا در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۳۰

    جامعه‌شناسی مصرف: بدن

    یکی از جنبه‌های کنجکاوانه‌تر در جامعه‌شناسی، به خصوص در دوران اخیر، غیبت نسبی بدن در توجهات این حوزه است. ممکن است کنشگران اجتماعی هویت داشته باشند اما تصور جامعه‌شناختی این است که این کنشگران در دنیای غیرجسمانی قرار دارند و حامل معناها و ایده‌های غیربدنمند هستند. اما چرا باید اینگونه باشد؟

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۷ ۱۴:۱۰

    جامعه‌شناسان «روش‌های پژوهش تصویری در علوم اجتماعی: بینش‌های آگاهی‌بخش» را ترجمه کردند

    مرتضی قلیچ با همکاری نعمت‌الله فاضلی ترجمه کتاب «روش‌های پژوهش تصویری در علوم اجتماعی: بینش‌های آگاهی‌بخش» را به پایان برده است. این کتاب قرار است توسط انتشارات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران چاپ شود.

  • فکوهی/ مدنی ۱۳۹۴-۰۴-۰۱ ۰۹:۳۳

    ناصر فکوهی، شایسته مدنی؛

    معنای جامعه‌شناختی پول

    بزرگ‌ترین خطری که جامعه‌ی ایران را تهدید می‌کند، خطر نئولیبرالیسمی است که با این رفتارهای آسیب‌زا مانند خودنمایی و نوکیسگی شهری ترکیب می‌شود و اشکال انفجارانگیزی به وجود می‌آورد که همان تنش‌ها و آسیب‌های اجتماعی هستند که روی گسل‌هایی که جامعه‌ی ایران دارد مانند گسل جنسیت (نابرابری زنان و مردان)، گسل اقتصادی (نابرابری بین فقرا و ثروتمندان)، گسل قومی، گسل‌های جماعتی و ... می‌تواند عمل کند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۰۸:۴۵

    فیاض: استخراج اندیشه اجتماعی از عرفان شیعی/ تأملی بر مبانی فکری شریعتی

    شریعتی از مفهوم جامعه عبور می‌کند و به سمت کلمه امت می‌رود. از جامعه‌شناسی سوسیالیستی فرانسوی رد می‌شود تا به جامعه‌شناسی اسلامی برسد. او معتقد است که امام، امت را به جلو می برد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۸ ۱۲:۲۰

    «جامعه شناسی تئاتر» کتابی در پاسخ به نیازهای آکادمیک جامعه ایرانی

    محمدحسین ناصربخت، نمایشنامه‌نویس، مدرس و محقق تئاتر ایرانی و شرقی در نشست نقد و بررسی کتاب «جامعه شناسی تئاتر» نوشته ژان دووینیو و ترجمه جلال ستاری گفت که این کتاب در راستای تحلیل نمایش‌های ایرانی و شرقی بسیار موثر است.

  • محمدامین قانعی‌راد ۱۳۹۴/۰۳/۲۴

    محمدامین قانعی‌راد در گفت‌وگو با «فرهنگ امروز»؛

    علوم انسانی و ساخت دولت-ملت

    به نظر من در مورد ایران اجرای چنین پروژه‌ای ممکن است که دانش، دانشگاه و علم را از جایگاه و رسالت اصلی خود خارج سازد؛ چراکه در نظر من در کشورهایی مثل ما که جزء کشورهای درحال‌توسعه هستیم، دانشگاه نقش بسیار مهمی که دارد، در وهله‌ی اول کمک به ساخت دولت-ملت است و پس از آن کمک به نهادهای اقتصادی قرار دارد؛ یعنی دانشگاه باید دارای نقشی میانجی‌گرایانه و کنشی ارتباطی برای تقویت دولت سالم، فراگیر و قانونمند باشد، دولتی که کلیه‌ی گروه‌ها و طبقات اجتماعی و اقلیت‌ها را پوشش دهد.

  • بادذری عبدالکریمی ۱۳۹۴-۰۳-۲۱ ۱۰:۴۳

    نقد بیژن عبدالکریمی بر یوسف اباذری؛

    چرا جامعه‌شناسی «بی‌جایگاه» شده‌است؟

    نگرانی بنده این است که حمله دکتر اباذری به فلسفه به توجیه دفاع از خرد جامعه‌شناسی، فلسفه و تفکر فلسفی را مورد تفقد انتقادات خویش قرار داده و بار دیگر تیغ به دست زنگی مست ناخردی، سطحی‌اندیشی و پوپولیسم داده‌ شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۱۲:۱۰

    آنچه زنان آلمان شرقی سابق از دست داده اند

    جمعیت زنان ایالت های جدید (Länder) به ویژه تحت تأثیر دگرگونی های اجتماعی و سیاسی ناشی از اتحاد دو آلمان قرار گرفتند. در آلمان شرقی سابق، مادرها، بر خلاف آلمان غربی، بدون دردسر زندگی خانوادگی و زندگی شغلی را با هم تطبیق می دادند. جذب شرق از سوی غرب موجب افزایش سرسام آور میزان بیکاری آنها شد، شیوه زندگی آنها و برنامه هایشان را بهم ریخت و اعتماد به نفس را از آنان سلب کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۶ ۱۱:۴۰

    درسگفتار جامعه شناسی سیاسی خودمانی در مؤسسه پرسش برگزار می‌شود

    درسگفتار جامعه شناسی سیاسی خودمانی با تدریس محمدرضا تاجیک از ۱۹ خرداد در مؤسسه پرسش آغاز می شود.

  • جامعه شناسی دین ۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۱۱:۱۲

    درآمدی بر جامعه‌شناسی دین

    فیل زاکرمن

    فیل زاکرمن جامعه‌شناس آمریکایی، استاد کالج پیترز آمریکا و پژوهشگر در زمینه‌ی جامعه‌شناسی سکولاریسم است. از آثار اوست: جامعه‌ی بدون خدا؛ بی‌خدایی و دنیوی‌شدن؛ ایمان بس است: چرا مردم دین را رد می‌کنند؟

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۷:۰۰

    جامعه‌شناسی فساد در اندیشه سیدحسین العطاس بررسی می‌شود

    نشست تخصصی«جامعه‌شناسی فساد در اندیشه سیدحسین العطاس» سه‌شنبه ۱۲ خرداد در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۶:۱۰

    مشکلات جامعه بدون استمداد از جامعه شناسی حل نمی‌شود

    قانعی راد در مراسم نکوداشت دکتر غلامعباس توسلی گفت: مشکلات جامعه بدون استمداد از جامعه شناسی حل نمی‌شود. اگر دولت یا حاکمیت نیاز به قدرت دارد، می‌تواند این را در پرتو جامعه‌شناسی به دست بیاورد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۰

    سارا شریعتی: تاریخ جامعه‌شناسی زندانی حافظه‌هاست

    سارا شریعتی در بزرگداشت دکتر غلامعباس توسلی گفت: تاریخ جامعه‌شناسی زندانی حافظه‌هاست. غلامعباس توسلی نیز معتقد است:‌ علوم اجتماعی مثل چاقوی دولبه است هم مانند یک شمشیر برنده است و هم می‌تواند موجب پیوستگی باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۱۸:۱۰

    کتاب «درآمدی بر تبیین سیاسی انقلاب» منتشر شد

    کتاب «درآمدی بر تبیین سیاسی انقلاب» با رویکردی جامعه‌شناختی به مطالعه پدیده انقلاب روی آورده و در پی آن است تا عوامل و شرایط «سیاسی» مؤثر در پیدایش و وقوع انقلاب را مورد بررسی و بازشناسی قرار دهد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۸:۰۰

    دکتری مطالعات اسلامی ایرانی پیشرفت تصویب شد

    رئیس کارگروه جامعه‌شناسی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی گفت: دکتری مطالعات اسلامی ایرانی پیشرفت به تصویب شورای تحول و وزارت علوم رسید.