تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۲:۴۰

    روایت پزشک انگلیسی از سبک نوشتاری تاریخی ایرانیان

    جهانگرد انگلیسی سپس با اشاره به یک نامه، از عبارت‌ها و واژگانی سخن می‌راند که ایرانیان در نوشته‌های خود به دیگران از آنها بهره می‌برده‌اند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۰:۲۰

    هیدن وایت، مورخ برجسته آمریکایی درگذشت

    هیدن وایت، مورخ و محقق تاثیرگذار آمریکایی در سن ۸۹ سالگی از دنیا رفت. او نظریه‌پردازی بود که آثارش نه تنها به حوزه‌ مطالعات تاریخ، بلکه به حوزه‌ مطالعات ادبی و فرهنگی نیز مربوط می‌شد.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۵:۵۷

    چشم‎پوشی از فتوژورنالیسم یعنی چشم‎پوشی از تاریخ

    محمد غفوری، مترجم و گردآورنده کتاب «تاریخ‌نگاری و عکاسی» می‌گوید: تصویری که از طریق عکس ثبت شده، در مواردی موثرتر از گزارش‌های مکتوب است. همین امر باعث شد تا عکس‌ها اهمیت به‌سزایی در گزارش‌های مربوط به واقعیت پیدا کردند و این زمینه‌ساز نوعی اعتماد همه‌جانبه به واقع‌نمایی عکس‌ها شد.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۶ ۱۳:۰۰

    تاریخ اندیشه‌نویسی در ایران به سمت سوپراستارنویسی رفته است

    داریوش رحمانیان گفت: تاریخ اندیشه سیاسی ایران در روزگار قاجاریه را نمی‌شود، درست و دقیق نوشت، مگر با تکیه بر انبوهی از رسالات و کتاب‌ها و حتی مندرجات پاره‌ای از نشریات و روزنامه‌ها و مطبوعات آن روزگار و همان‌گونه که می‌دانید بخشی از این رساله‌ها به صورت نسخه خطی مانده‌اند و در دسترس پژوهشگران نیستند.

  • قومیت ۱۳۹۶-۱۲-۱۶ ۱۲:۴۷

    نگاهی به مدیریت سیاسی بحران‌های قومی؛

    رویکردی جامعه شناسی - تاریخی به قومیت‌ها

    دکتر حمید احمدی معتقد است هنگامی‌که دولت در بستر تاریخ وجود نداشته باشد، ملت نیز تشکیل نمی‌شود. در پیشینۀ سیاسی ایران به‌روشنی می‌توان وجود دولت را مشاهده کرد. از سوی دیگر، وقتی به تاریخ ایران نگاه می‌کنیم، درمی‌یابیم که فرهنگ مشترک نیز یکی دیگر از وجوه اشتراک ایرانیان بوده است. گروه‌های قومی مانند کردها، بلوچ‌ها و آذری‌ها نیز از بومیان ایران بوده‌اند و به ‌زور سرنیزه یا از طریق مهاجرت ساکن ایران نشده‌اند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۴ ۱۶:۲۰

    نظریه تاریخ مارکس به چاپ دوم رسید

    کتاب نظریه تاریخ مارکس اثر جرالد آلن کوهن با ترجمه محمود راسخ افشار توسط نشر اختران به چاپ دوم رسید.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۸ ۱۳:۲۱

    پاستورین‌های ایرانی/  بهداشت همگانی و بیماری‌های همه‌گیر و واگیر در تاریخ ایران (١)؛ پیدایش انستیتو پاستور ایران

    ایران سده چهاردهم خورشیدی چگونه از دام گسترده بیماری‌های همه‌گیر و واگیر جَست

  • فرهادپور ۱۳۹۶-۱۲-۰۸ ۰۹:۱۵

     غلط‌های روش‌شناختی نظریۀ انتقادی؛

    مرده‌ریگ مکتب فرانکفورت در ایران

    فرهنگ و روان‌شناسی اجتماعی هر جامعه‌ای سخت متأثر از متغیرهای مذهبی، قومی، تاریخی، اقتصادی، خصوصاً سیاسی خاص آن جامعه است؛ مع‌الوصف در پژوهش‌های اجتماعی نباید نظریه را بر واقعیت تحمیل کنیم، باید فرضیاتی داشته باشیم که بر اساس آن دست به پژوهش بزنیم؛ اما اینکه واقعیت را به‌زور با نظریه منطبق کنیم، ربطی به آنچه پوپر تقدم مسائل بر مشاهده (Observation) می‌نامد، ندارد. همان‌طور که گفتم باید خود را نسبت به اقتضائات ویژۀ هر جامعه‌ای مقید بدانیم.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۲ ۱۲:۲۰

    گفتاری در پیشه سیاستگری به روایت حسین بشیریه

    حسین بشیریه در کتاب «احیای علوم سیاسی: گفتاری در پیشه سیاستگری» تلاش کرده ضمن مروری بر تاریخ دانش سیاسی، این تاملات را گردآوری و سازمان‌دهی کند. این کتاب مبتنی بر ذهنیات و تاملات و برداشت‌های خود نگارنده است و تحقیق و پژوهش به معنای مرسوم نیست.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۲ ۱۱:۲۰

    چرا خاطرات زیدآبادی مهم است؟/ روایتی از مردم

    محسن آزموده، روزنامه‌نگار در یادداشتی به کتاب «از سرد و گرم روزگار» نوشته احمد زیدآبادی پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۲ ۱۰:۴۰

    فاکنر و سیاست‌های خواندن

    مقاله‌ای از کارل اف. زندر *: ملاحظاتی چند درباره ترجمه «رکوئیم برای یک راهبه» به فارسی

  • ۱۳۹۶-۱۱-۳۰ ۱۴:۲۱

    توازن بین دوره‌های تاریخی و ارایه واحدهای درسی وجود ندارد

    آرزو رسولی در نشست «روند آموزش تاریخ در دانشگاه‌ها؛ مسائل و چالش» با بیان اینکه توازن بین دوره‌های تاریخی و ارایه واحدهای درسی وجود ندارد گفت: واحدهای آموزش تاریخ در ایران رویکردشان به تاریخ سیاسی بسیار نزدیک است و همچنین دانشجو سیر تحول تاریخ را در ایران نمی‌بیند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۹ ۱۱:۲۰

    کتاب «تاریخ علم در تمدن اسلامی» منتشر شد

    کتاب «تاریخ علم در تمدن اسلامی» به قلم محمدعلی چلونگر و محمدباقر خزائیلی و به همت انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.

  • داریوش شایگان ۱۳۹۶-۱۱-۲۹ ۱۱:۱۰

    در راستای مقام داریوش شایگان؛

    فیلسوف جهان‌بین آواره در وطن

    شایگان معتقد بود ایران واسطۀ میان غرب و هند است، به همین دلیل دچار منازعات فرهنگی بسیاری شده است و همین منازعات را نیز دلیل شکل‌گیری تمدن ایران می‌دانست./شایگان هرچند فرزند ایران است اما شخصیتی جهانی دارد. او در دوران زندگی خود بین میهن و جهان در تبعید بوده است.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۴ ۱۱:۰۰

    «روند آموزش تاریخ در دانشگاه‌ها؛ مسائل و چالش» بررسی می‌شود

    نشست «روند آموزش تاریخ در دانشگاه‌ها؛ مسائل و چالش» چهارشنبه ۲۵ بهمن‌ماه در سرای اهل قلم برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۴ ۱۰:۲۰

    «تاریخ اشکانیان به روایت سکه‌ها» روی میز منتقدان

    کتاب «تاریخ اشکانیان به روایت سکه‌ها» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نقد و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۴ ۱۰:۰۰

    تاریخ به روایت فلسفه: از هرودت تا آلن بدیو

    «تاریخ به روایت فلسفه: از هرودت تا آلن بدیو» نوشته احمد محمدپور، جامعه‌شناس و استاد سابق دانشگاه بوعلی سینای همدان است. این کتاب به بیوگرافی فلسفی دانش تاریخ‌نگاری و تاریخ‌نگری می‌پردازد.

  • آوانگاردیسم ۱۳۹۶-۱۱-۲۴ ۰۹:۴۲

    دربارۀ امکان طرح بحث پیرامون «سینمای آوانگارد در ایران»؛

    سخن از یک فقدان

    اگر قرار باشد آوانگاردیسم را به معنای آنگلوساکسونی لفظ فرونکاهیم، آن‌گاه بی‌شک نه تنها در سینما بلکه در هیچ‌یک از هنرها نمی‌توان از آوانگاردیسم در ایران صبحت کرد. در واقع مسئلۀ اساسی آوانگاردیسم در ایران بلاموضوع است، زیرا با توجه به اینکه تجربۀ جدایی هنر از دیگر ساحت‌های زندگی محصول سیر تاریخی مشخصی در غرب است؛ اصولاً هیچ‌گاه ما با چنین مسئله‌ای روبه‌رو نبوده‌ایم که «آوانگاردهایمان» بخواهند علیه آن بشورند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۳ ۱۴:۴۰

    یادگار شاه ماجراجوو صدر اعظم پرآوازه

     پیشینه پیدایش پست نوین در ایران

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۳ ۱۲:۲۰

    رنج ناشی از یک گسست تاریخی

    چرا تئاتر از قابلیت‌های ادبیات داستانی معاصر ایران بهره نمی‌برد؟

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۳ ۱۰:۲۰

    چامسکی تاریخ فلسطین را منطبق با واقعیت‌های تاریخی بررسی می‌کند

    محسن عسکری، مترجم، گفت: چامسکی تاریخ فلسطین را منطبق با واقعیت‌های تاریخی بررسی کرده و گفته است که اسرائیل چه کشور متمدنی است که در هر هفته، چند کودک فلسطینی را می‌کشد؟ یا چه کشور متمدنی است که غزه را به یک جای محصور تبدیل کرده است و حتی مایحتاج اولیه زندگی برای آنها فراهم نیست؟

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۱ ۱۶:۰۰

    وقایع‌نگاریِ فراموشی در عصر مدرن

    صیامیان با اشاره به رابطه وقایع‌نویسی در دوران پیشامدرن که در فرهنگ تاریخ‌نگاری ایرانی با آن آشنا هستیم، می‌افزاید: وقایع‌نویسی در آن دوران با سنت دیوان‌سالاری یا سنت‌هایی علمی داشت که در رابطه با حوزه قدرت که توسط دبیران، منشیان و وزیران تولید می‌شد. از سوی دیگر حوزه‌های قدرت و تاثیرشان بر وقایع‌نویسی اجتماعی و فرهنگی، به طور مثال حوزه‌های علمیه یا تولیدکنندگان دانش، حائز اهمیت هستند.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۸ ۱۵:۴۰

    تاریخ تحولات ایران شناسی در دوران اسلامی

     این کتاب به مباحث مهمی از حیات فرهنگی ایران در پرتو اسلام می پردازد و جهان بینی ایرانیان در روند تاریخی و سیر تکامل اجتماعی آن و با توجه به (مکتب تاریخی ایران شناسی) را در ده فصل مورد پژوهش قرار می دهد.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۷ ۱۱:۲۰

    تاریخ فلسفه جزئی از فلسفه است نه رشته‌ای از تاریخ

    محمدرضا بهشتی در نشست «رهیافت تاریخی به اندیشه‌های فلسفی»: رهیافت تاریخی به جانب اندیشه‌ها و مفاهیم فلسفی یکی از رهیافت‌های چندگانه به موضوعات فلسفی است.

  • دانشگاه ۱۳۹۶-۱۱-۱۷ ۰۹:۲۸

    نقدی بر اخلاق دانشگاهی در ایران؛

    دانشگاه در مثلثِ دانش، قدرت، اخلاق

    کاربرد عناوینی چون «خانم دکتر» و «آقای دکتر» که زینت‎بخش کلام دانشگاهیان ما شده‎ است چه سازوکاری از قدرت را به‎کار می‎اندازد؟ بی‎شک استفاده از این عناوین به ضرورتی در دستگاه تولید دانش پاسخ می‎دهد و احیاناً به تولید شکل خاصی از دانش در کشور یاری می‎رساند و کارکردی دارد که کم‌وبیش از آن آگاهیم. شاید یکی از مسائل سیاسی‌ـ‌‎اخلاقی ما این است که بپرسیم این عناوین درنظام آموزشی چه امکانی را برای سوژ‎ۀ چنین نظامی فراهم می‎آورد و چه امکانی را از او می‎گیرد؟

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۶ ۱۷:۰۰

    آن‌چه قهرمانان تاریخ را می‌سازد

    اندیشه های کارلایل در کتاب مهم او با عنوان نسبتاً طویل موسوم به «درباره قهرمانان، قهرمان پرستی و نقش قهرمانی در تاریخ» به یادگار مانده است.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۶ ۱۴:۴۰

    غنای فرهنگی در عهد مغولان/ با مغول‌زدایی ایران پیشرفت نمی‌کند

    عظمت مملکت را نمی‌توان با مغول‌زدایی از تاریخ ایران به دست آورد. برعکس از تاثیر واقعی آنها از قرن هفتم تا به امروز به درستی باید آگاه شد، آن دوره تاثیر ژرفی در تاریخ ایران گذاشت.

  • کوندو ۱۳۹۶/۱۱/۱۵

    گفت‌وگو با پرفسور نوبوآکی کوندو، ایران‌شناس ژاپنی؛

    به چالش کشیدن دیدگاه رایج تفکر مدرن در ایران قرن نوزدهم

    کتاب قانون اسلام و جامعه ایران اولین کتاب در مورد رابطۀ بین شریعت (قانون اسلام) و جامعۀ ایران در قرن نوزدهم میلادی است که در آن جنبه‌های حقوقی جامعۀ شهری در ایران و بافت اجتماعی را به بحث گذاشته‌ام. اتفاقی که در روندی سیاسی رخ داد تا آشکار سازم مقامات چگونه فقه را در جامعه اجرا می‌کرده‌اند و رعایا چطور از فقه بهره‌برداری می‌نموده‌اند و چگونه فقه جامعه را سامان‌دهی و تنظیم می‌کرده است.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۴ ۱۷:۰۰

    بررسی کتاب «ایلات کرمانشاهان و نقش آن‌ها در قشون ایران عصر قاجار»

    کتاب «ایلات کرمانشاهان و نقش آنها در قشون ایران عصر قاجار» در سرای اهل قلم معرفی و بررسی می‌شود. ​

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۴ ۱۴:۰۰

    داستان جنگ بزرگ

    جنگ جهانی اول را هرگز مثل جنگ جهانی دوم نمی‌توان جنگ جهانی به معنای دقیق کلمه دانست، بااین‌حال دامنه عملیات نظامی آن بسیاری از جبهه‌های اروپا را دربر گرفت و از آنجا تا خاورمیانه، آفریقا و حتی اقیانوس آرام نیز امتداد یافت. این جنگ، از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ بشر است و به صورت مستقیم و غیرمستقیم، نقش پررنگی در تعیین تحولات بعدی تاریخ در قرن بیستم داشته است.