فلسفه سیاسی

کل اخبار:96

  • هابز ۱۳۹۷/۰۹/۲۱

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با الویشس مارتینیچ (۱)؛

    صداقت هابز را نباید زیر سؤال برد

    در «لویاتان» هابز اعلام می‌کند که زیستن تحت سیطرۀ هر نوع حکومتی به‌مراتب بهتر از زیستن بدون حکومت است و اینکه اگر مردم سرشان به کار خودشان باشد، حاکم نیز کاری به کارشان نخواهد داشت. تنها تاریخ باستان بایستی به او نشان می‌داد که این دومی حداقل نمی‌تواند درست باشد. هابز فکر نمی‌کند که اتباع باید دربارۀ کیفیت و ویژگی فرمانروایی حاکمشان رأیی داشته باشند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۰ ۱۴:۰۰

    کتاب «متافیزیک قدرت: درآمدی بر فلسفه سیاسی اسپینوزا»

    کتاب «متافیزیک قدرت: درآمدی بر فلسفه سیاسی اسپینوزا» نوشته رضا نجف زاده از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است.

  • نوزیک ۱۳۹۷-۰۹-۲۰ ۰۹:۵۹

    درباره فلسفه سیاسی رابرت نوزیک و نظریه دولت حداقل او؛

    فیلسوفی که به جنگ لویاتان رفت

    نوزیک با بازگشتی آگاهانه به اصول مورد توجه جان لاک به مثابه پدر لیبرالیسم سیاسی، تاکید دوباره ای بر ایده حقوق طبیعی می گذارد و غیرقابل نقض بودن حق مالکیت را یادآور می شود و با تفسیری فردگرایانه از نظام فکری لاک وظایف دولت حداقلی را تبیین می کند. او با تاسی به ایمانوئل کانت دفاعی اخلاقی و ارزشی و نه سودانگارانه و فایده طلبانه از دولت حداقلی و بازار آزاد می کند و با تشبث به جان لاک نظام فلسفه سیاسی آزادی خواهانه خویش را از مسیر تبیین دوباره ای از حقوق طبیعی انسانی معماری می کند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۳ ۱۶:۰۰

    فلسفه سیاسی متعالیه/ مروری بر کتاب فلسفه سیاسی صدرالمتألهین

    باید سعی و تلاش ویژه‌ای شود تا با بازشناسی، بازخوانی و بازنگری انتقادی وضعیت موجود و بازسازی و ارائه فلسفه سیاسی متناسب زمانه بتوانیم به سمت وضعیتی مطلوب حرکت کنیم.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۰۶ ۱۴:۰۰

    کوستاس دوزیناس از منظری پست‌ مدرن به نقد حقوق بشر رایج می‌پردازد

    کتاب حقوق بشر و امپراتوری؛ فلسفه سیاسی جهان وطن گرایی اثر کوستاس دوزیناس ترجمه علی صابری تولایی در سال ۱۳۹۶ توسط انتشارات ترجمان علوم انسانی منتشر شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۹ ۱۱:۲۰

    کالایی و شی ای کردن از مظاهر نیهیلیسم است

    رحمان زاده، گفت:یکی از مظاهر نیهیلیسم فعال، کالایی کردن (commodification)و شیی ای کردن  objectification) ) همه ابعاد زندگی است.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۷ ۱۷:۲۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه سیاسی، عدالت و قانون برگزار می شود

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی فلسفه سیاسی، عدالت و قانون ماه می ۲۰۱۹ در مونترال، کانادا برگزار می‌شود.

  • بشیریه ۱۳۹۷-۰۴-۱۷ ۱۰:۵۲

    حلقۀ مفقودۀ پیشۀ سیاستگری در ایران امروز؛

    غفلت از غایات

    اگرچه مدعای اصلی بشیریه در جامعۀ ایرانی نسبتاً جدید و کمتر مورد بحث و تفسیر واقع شده است، اما هم در فضای آکادمیک داخلی و هم در فضای آکادمیک جهانی نمونه‌هایی دیگر از چنین مدعایی در طی دهه‎های اخیر مطرح شده است. برای نمونه، «عباس منوچهری» ازجمله محققینی است که در سال‌های اخیر تحقیقات مبسوطی در خصوص ضرورت بازگشت به «تفکر هنجاری» (normative thought) انجام داده است.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۹ ۱۳:۴۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه اجتماعی و سیاسی هگل برگزار می شود

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی فلسفه اجتماعی و سیاسی هگل در روزهای ۷ و ۸ فوریه ۲۰۱۹ در بمبئی، هند برگزار می‌شود.

  • افلاطون ۱۳۹۷-۰۳-۰۲ ۱۲:۳۰

    ماجرای مواجهه مترجمان ایرانی با جمهور؛

    افسون افلاطون

    فلاطون در رساله جمهور تنها به طراحی شهری زیبا به عنوان مدینه فاضله در ذهنیت خود اقدام نمی کند، بلکه موضعی اصولی و هماهنگ نسبت به نظر و عمل دارد و تلاش دارد تا موضع فلسفی خود را در هماهنگی با آرمان و واقعیت ارائه دهد. با این تحلیل، آنچه مهمتر از تحقق مدینه فاضله است و در رساله جمهور به عنوان مانیفست فلسفه سیاسی افلاطون مطرح می شود، طرح آن مدینه است که ناظر بر طراحی افقی برای رسیدن به کمال باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۲:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه اجتماعی و سیاسی هگل

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی فلسفه اجتماعی و سیاسی هگل در روزهای ۱۸ تا ۱۹ ژوئن ۲۰۱۹ در دوبرونیک، کرواسی برگزار می‌شود.

  • فرهادپور ۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۱۲:۵۳

    بهزاد جامه‌بزرگ/ پروژه فکری مراد فرهادپور قصد  دارد گره از کدام مشکل معرفتی ما باز کند؟

    کور می کند، شفا نمی دهد

    مراد فرهادپور اگر به درست یا غلط مروج یک گرایش فکری خاص یا علاقه مند به یک یا چند فیلسوف و روانکاو چپ است، هرگز خطر نمی کند که در راه اشاعه مطلوب خود با سنت های فکری جغرافیا و تاریخی که پای در آن دارد، درگیر شود.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۸ ۱۳:۲۰

    «فلسفه سیاسی و چالش دین شناخته شده» منتشر شد

    کتاب «فلسفه سیاسی و چالش دین شناخته شده» اثر هاینریش مایر توسط انتشارات دانشگاه شیکاگو منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۵ ۱۵:۲۰

    دموکراسی نزد شایگان

    شایگان دموکراسی را محصول روشنگری و نگاه نقادانه می‌داند که با «انسان اجتماعی» همخوانی بیشتری دارد. او دموکراسی را به قلمرو یا عرصه «تحلیل فرهنگی» می‌برد و می‌گوید دموکراسی نیازمند تغییر روحیه فرهنگی و رویه ذهنی است.

  • فیلمر ۱۳۹۶-۱۱-۱۵ ۱۱:۴۸

    بهزاد جامه‌بزرگ/ نگاهی به کتاب «پدرسالار یا قدرت طبیعی شاهان» رابرت فیلمر؛

    استدلال علیه جمهوری

    حامیان پارلمان و مدعیان حکومت قانون که بر این نظر استوار بودند پیدایش اولیۀ قوانین به منظور مهار و تعدیل قدرت بیش از حد شاهان بوده است، از نظر فیلمر سخت در اشتباهند، چراکه قوانین نه برای مهار پادشاهان بلکه اهرمی برای مهار مردم است که بیش از آنکه در حکومت‌های پادشاهی جلوه کند، بیشتر مورد نیاز حکومت‌های جمهوری است تا عنان کار در غیاب اقتدار پادشاه از دست نرود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۳۰ ۱۲:۴۱

    ناتوانی جریان روشنفکری در ایران از ارائه فلسفه سیاسی منسجم

    جریان روشنفکری در ایران که تبلیغ فلسفه سیاسی مدرن را برعهده دارد، نه فقط ناموفق بوده است که با بحران مرجعیت سیاسی مواجه است. این بحران ریشه در مشکله عمیق تری با عنوان بحران فلسفه سیاسی دارد.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۶ ۱۶:۲۰

    «محبت» از نظر ملاصدرا سرّی از اسرار خداوند در قلوب بندگان است

    شریف لک‌زایی در نشست محبت در فلسفه سیاسی متعالیه گفت: ملاصدرا معتقد است محبت می­ تواند به ایجاد انسان متعالی، جامعه متعالی، نظام متعالی و سیاست متعالی کمک کند.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۵ ۱۰:۲۸

    «اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی» کتاب شد

    به همت مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) کتاب «اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی» با مشارکت اساتید و محققان فلسفه سیاسی به چاپ رسید.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۲۳ ۱۱:۴۰

    کارگاه «صورت‌بندی مطالعه فلسفه سیاسی اسلامی در غرب» برگزار می شود

    کارگاه آموزشی «صورتبندی مطالعه فلسفه سیاسی اسلامی در غرب» به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۳ ۱۱:۴۰

    علامه طباطبایی اثر مستقلی در فلسفه سیاسی دارد/مقاله ولایت و زعامت

    علامه طباطبایی علاوه بر اینکه در آثار خود، به تناسب تحلیلهایی با ماهیت فلسفه سیاسی ارائه کرده، در آثار خود اثر مستقلی در موضوع فلسفه سیاسی با نام مقاله ولایت و زعامت دارد.

  • اشتراوس ۱۳۹۶-۰۷-۲۵ ۱۰:۲۸

    جایگاه وحی در منظومۀ فکری لئو اشتراوس (۱)؛

    وحی مسیحی و پیامدهای آن در عصر مدرن

    اشتراوس آنچه را که دیدگاه خاص مسیحی نسبت به وحی می‎داند قویاً به نقد می‎کشد، آن‎ هم نه به‌منظور طرد یک ‎بار برای همیشۀ وحی از بحث عقلانی، بلکه به‌منظور بیان اینکه بیماری‎های فکری مدرنیته تا حد زیادی پیامد میراث الهیات مسیحی‎اند. بر پایۀ دریافت اسلامی -به‌مثابه دریافتی خلاف دریافت مسیحی- از فلسفۀ سیاسی کلاسیک بود که اشتراوس به نحو چشمگیری به بازاندیشی در معنای فلسفه، وحی و سیاست پرداخت.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۷-۱۸ ۰۹:۵۷

    پاسخی به نقد جواد طباطبایی بر ترجمه‌های «دومین رساله درباب حکومت» جان لاک؛

    نزاع بر سر ترجمۀ فلسفۀ سیاسی تاریخی

    جواد طباطبایی نوشته است ترجمۀ من «از نظر نفهمیدن و بی‌معنانویسی آیتی است». خب من کنجکاو می‌شوم ببینم کجا را نفهمیده‌ام. ایراد نخست وی به انتخاب من برای واژۀ «دولت» است و نیز «دولت مدنی» را او نپسندیده و گفته چنین ترکیبی معنا ندارد؛ اما از پیشنهاد واژۀ فنی مناسب از سوی وی هیچ خبری نیست که بگوید معادل درست این واژگان چیست. سپس او به یک اصطلاح کلیدی لاک اشاره می‌کند و می‌گوید من آن را نفهمیده‌ام و غلط نوشته‌ام.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۲۴ ۱۶:۰۰

    چکیده‌ای از فلسفه سیاسی جهان منتشر شد

    کتاب «چکیده‌ی از فلسفه‌ی سیاسی؛ امر سیاسی، ایدئولوژی، جنگ» نوشته ژان بشلر ترجمه عبدالوهاب احمدی چاپ شد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۳۱ ۱۴:۴۰

    تئوری‌پرداز منافع ملک و ملت/ نگاهی دوباره به ماکیاولی و آموزه‌های او ٤٩٠ سال بعد از مرگش

    اصلی‌ترین مساله از نظر ماکیاولی این بود که چه دستورالعمل‌ها و قواعدی می‌توان در اختیار یک شهریار جدید گذاشت که اگر به آنها «با حزم و دوراندیشی عمل کند»، فرمانروایی کهن به نظر خواهد رسید. در واقع کتاب «شهریار» او عمدتا با پاسخ به این مساله سر و کار دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۲ ۱۶:۴۰

    فلسفه سیاسی چیست و چه کاربردی دارد/ فلسفه سیاسی افلاطون

    در میان فلاسفه یونان، افلاطون مشهورترین فیلسوفی است که در باب فلسفه سیاسی نظریه پردازی کرده است و همچنان در بحث های مقدماتی فلسفه سیاسی، بسیار به مباحث و نظرات افلاطون ارجاع داده می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۴ ۱۴:۳۰

    کتاب «جایگاه وحی در فلسفه سیاسی» رونمایی می‌شود

    کتاب «جایگاه وحی در فلسفه سیاسی» در نودمین نشست راویان اندیشه یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه در فرهنگسرای اندیشه رونمایی می شود.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۳:۲۰

    کتاب «درآمدی بر فلسفه سیاسی صدرالمتألهین» برگزیده شد

    کتاب درآمدی بر فلسفه سیاسی صدرالمتألهین به قلم خلیل ‌الرحمان طوسی که توسط انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده در بخش علوم سیاسی جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر برگزیده شد.

  • اشتراوس ۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۰۸:۲۶

    متن سخنرانی لئواستراوس با ترجمه فرهنگ رجایی؛

    فلسفه سیاسی چیست؟

    فلسفه‌ سیاسی‌ باید از اندیشه سیاسی به طور کلی متمایز شود.در زمان ما، هر دو بکرات همسان تلقی‌ شده‌اند.برخی تا آنجا پیـش رفـته‌اند که عنوان فلسفه را پسـت مـی‌شمارند و در باره فیلسوفان به عنوان«دغل‌ بازان‌ مبتذل»صحبت می‌کنند.منظور ما از اندیشه سیاسی تعمق در باره آراء سیاسی یا ارائه تفسیری از آنهاست؛و منظور از فکر سیاسی هر«خیال، مفهوم، نوع، یا هر امر سیاسی بارز دیگری است کـه‌ در مـوقع تفکّر در باره آن، ذهن به خدمت گرفته می‌شود»و به اصول اساسی سیاسی می‌پردازد.

  • پارتو ۱۳۹۵-۰۵-۳۱ ۰۹:۵۸

    نگاهی به جامعه‎‎شناسی ویلفردو پارتو؛

    چارچوبی برای روان‎‎شناسی سیاسی

    خواننده‌ای که برای اولین بار به مطالعه روان‌شناسی سیاسی علاقه یافته است ممکن است از خود بپرسد تلاش برای آموزش جامعه‌شناسی عمومی پارتو چه لزومی دارد. جواب، ساده است: رشته‌ی علمی روان‌شناسی سیاسی که طی دو دهه‌ی اخیر به طور فزاینده‌ای شناخته شده است، نمی‌تواند صرفاً مشغول مطالعه در سطح روان‌شناسی فردی، گرایش‌ها، حالات، ساختار شخصیتی و این قبیل مسائل باشد، بلکه امروزه بیشتر بر تأثیر و تأثر عملکرد نیروهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از یک سو و ذهن انسان از سوی دیگر تأکید دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۳:۲۰

    شکست سیاست زدایی، خروج انگلیس و آینده فلسفه سیاسی

    اروپای واحد، به تبع سازمان ملل متحد، نه مبنایی فلسفی که مبنایی پراگماتیک داشت. ایده پراگماتیستی «اولویت دموکراسی» ریچارد رورتی، امکان این ائتلاف های سیاسی را فراهم می آورد.