محمد مالجو

کل اخبار:54

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۷:۰۰

    درسگفتار «اقتصاد سیاسی چیست؟» برگزار می شود

    درسگفتار اقتصاد سیاسی چیست؟ با تدریس محمد مالجو در موسسه پرسش برگزار می شود.

  • مالجو ۱۳۹۵-۰۶-۲۴ ۱۴:۰۲

    گزارشی از نشست بحران‌های اقتصادی و تدابیر سیاسی در ایران امروز؛

    تعلیق تاریخی اقتصاد ایران

     این حجم فرار سرمایه در ایران حکایت از یک بحران بزرگ‌تر در سطح اقتصاد سیاسی و ساختار نهادی سیاسی در ایران و وجود نظم آنارشیک در این ساختار هست. این انتظام آنارشیک موجب تلاطمی دایمی در طبقات فرادست می‌شود. طبقات فرادست در دهه‌های اخیر یا از طریق رانت‌های بروکراتیک یا از طریق رانت‌های وفاداری شکل گرفته‌اند. اما این طبقات فرادست به سبب نظم آنارشیک سطح سیاسی که در قالب اختلافات و دعواها و ستیزهای جناحی می‌بینیم، دایم دچار تلاطم می‌شوند و در چنین شرایطی انتقال سرمایه‌ها به خارج راهی برای گریز از این تلاطمات است.

  • فراستخواه ۱۳۹۵-۰۵-۱۲ ۰۹:۳۹

    گزارشی از نشست «نهاد دانشگاه در ایران» (۳)؛

    دانشگاه و گفتمان‌های ایدئولوژیک در ایران

    در همه جای دنیا دانشگاه را به عنوان یک اقلیم و سرزمین تلقی می‌کنند که برای خود یک تمامیت دارد و رییس دانشگاه در آن حکفرمایی می‌کند. اما در ایران به یک سازمان دولتی با مدیریت دولتی تبدیل شده است. ما دانشگاهیان نیز باید هم هزینه ایدئولوژی دولت را بدهیم و هم خرج سرمایه‌داری پولی را و در واقع، از دو سو گرفتار یک چنبره هستیم. به این ترتیب، دانشگاه ایرانی در طول هشت دهه که از آن می‌گذرد گرفتار ایدئولوژی ها بوده و نتوانسته هستی و چیستی و هویت آکادمیک خود را مستقل از گفتمان های ایدئولوژیک تعریف و مستقر کند.

  • مالجو ۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۵:۱۰

    صوت/نسیان طبقاتی در ایران امروز (۲)

    محمد مالجو

  • عباس کاظمی ۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۰۹:۴۸

    گزارشی از نشست «نهاد دانشگاه در ایران» (۲)؛

    پرولتاریای دانشگاهی در ایران

    برخلاف آنچه برخی جامعه‌شناسان فرهنگی می‌گویند، در ساختارهای سیاسی مثل ما حتی اگر شما در بهترین دانشگاه‌ها هم درس بخوانید، امکان آن را ندارید که در دستیابی به شغل وضعیت برابری با سایرین داشته باشید. بنابراین نابرابری از نوعی از سیاست‌گذاری ناشی می‌شود که تنها به تجاری شدن ارتباط ندارد. بنابراین در کنار نقد تجاری شدن و خصوصی شدن دانشگاه، باید درباره استقلال دانشگاه‌ها نیز بحث شود.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۲۲ ۱۵:۰۰

    سمینار «نهاد دانشگاه در ایران» برگزار می شود

    برنامه پنجشنبه های پرسش این هفته به نقد «نهاد دانشگاه در ایران» اختصاص دارد.

  • کمال اطهاری ۱۳۹۵-۰۴-۱۵ ۱۷:۳۹

    صوت/ نسیان طبقاتی در ایران امروز (1)

    کمال اطهاری

  • مالجو ۱۳۹۵-۰۴-۰۱ ۱۲:۱۵

    صوت /«وضعیت ترجمه در ایران» (۱)

    محمد مالجو

  • مالجو ۱۳۹۴-۰۸-۲۷ ۰۹:۱۹

    گفتاری از محمد مالجو در سمینار «وضعیت ترجمه در ایران» (۵)؛

    ترجمه در چارچوب دانشكده‌های اقتصاد: راه‌حل یا جزئی از معضل

    متون اقتصادی ترجمه‌شده‌ای که پس از جنگ به فضای ما پمپاژ شده است؛ اولاً در قالب زبانی فرمال و بی‌توجه به زندگی اقتصادی واقعی، ثانیاً با نگاهی غیرتاریخی، ثالثاً منفك از امر سیاسی و اجتماعی و رابعاً با اتكا بر ارتجاعی‌ترین موج فكری اقتصادی در سده‌ی بیستم خواهان پیاده‌سازی نوعی مهندسی اجتماعی در قالب اجرای پروژه‌های توسعه در تمام سال‌های پس جنگ تاكنون بوده‌اند.

  • مراد فرهادپور ۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۸:۴۷

    گفتاری از مراد فرهادپور در سمینار «وضعیت ترجمه در ایران» (۳)؛

    جايگاه ساختاری ترجمه

    در دهه ١٣٨٠ ترجمه به خصوص ترجمه كتاب‌های نظری مازاد تاریخی و تا حد زیادی سیاسی در خودش داشت كه تردیدی نیست كه این مازاد امروز كمرنگ و كمرنگ‌تر شده تا جایی كه تقریبا چیزی از آن باقی نمانده است. اما در آن دوران این مازاد هاله‌ای به ترجمه می‌بخشید و این شاید باعث می‌شد كه خواه‌ناخواه در سطح غیرفلسفی یعنی جایی كه ما با ترجمه به معنای اخصش یعنی ترجمه از متون غیرفارسی به فارسی سر و كار داریم، دچار نوعی توهمات یا اغراق‌ها شویم.

  • مشایخی ۱۳۹۴-۰۷-۲۹ ۰۹:۳۵

    گفتاری از عادل مشایخی در سمینار «وضعیت ترجمه در ایران» (۱)؛

    ترجمه به مثابه حرفه؛ ترجمه به مثابه رویداد

    در هر جامعه‌‌ای سازوکار‌ها و تکنیک‌‌هایی به کار می‌افتد تا این رویداد ترجمه مهار شود و مترجم به قلاب یا قناره هویت یا نقشی اجتماعی بیاویزد. ترجمه به‌منزله حرفه محصول همین سازوکارهاست. درنتیجه همین سازوکارهاست که ما رام و سربه‌راه هر از ‌گاه بادی به غبغب می‌اندازیم و با ژستی ابلهانه خود را معرفی می‌کنیم: «حرفه، مترجم».

  • مالجو ۱۳۹۴-۰۷-۲۵ ۱۰:۵۵

    گزارشی از سمینار «نسیان طبقاتی در ایران امروز»/ بخش دوم؛

    مناسبات طبقانی سرمایه‌داری بدون تولید سرمایه‌دارانه

    قدرت طبقاتی بورژوازی در رابطه‎ای که با طبقات مردمی برقرار می‎کند، باعث شکل‎گیری موفقیت‎آمیز سه حلقه اصلی زنجیره انباشت سرمایه در اقتصاد ایران شده است. انباشت به مدد سلب مالکیت از توده‎ها،...کالایی‎سازی نیروی کار، مطیع‌کردن آنها و کالایی‎سازی طبیعت، سه شرط لازم برای تکمیل منطق سرمایه است. این سه شرط هستند که در هر جغرافیا و تاریخی که شکل بگیرند، مناسبات طبقاتی سرمایه‎دارانه نیز به همراه آن شکل می‎گیرد.

  • کمال اطهاری ۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۰۹:۱۵

    گزارشی از سمینار «نسیان طبقاتی در ایران امروز»/ بخش نخست؛

    اقتصاد زدگی و سیاست زدگی در تحلیل اقتصاد سیاسی معاصر ایران

    نسیان طبقاتی مانع از آن است که به یک نظریه اجتماعی پرداخته شود که با آن بتوان تحول اجتماعی را جلو برد. در واقع شرط تحول اجتماعی، داشتن یک نظریه اجتماعی است که بتواند آن تحول را راهبری کند و امکان هژمونی فکری را به آلترناتیو یا جایگزین نظام موجود سرمایه‎داری جهانی مطرح کند.

  • مالجو ۱۳۹۴/۰۶/۲۵

    گفت‌وگو با محمد مالجو در باب کالایی‌سازی آموزش؛

    آموزش پولی،‌ شکاف طبقاتی را تشدید می‌کند

    چون دانش و مهارت انسانی قابل مبادله در بازار، یکی از منابع قدرت است که جایگاه طبقاتی افراد را تعیین می‌کند و این مزیت نیز عمدتا از طریق آموزش کسب می‌شود، وقتی آموزش مشمول منطق کالایی می‌شود، امکان بازتولید و تشدید ساختار طبقاتی جامعه بیش‌از‌پیش فراهم می‌شود. به بیان دیگر .. فرزندان طبقات فرودست‌تر با شدت بیشتری محکوم می‌شوند در نسل بعد نیز کماکان فرودست باقی بمانند.

  • مالجو ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۴:۵۸

    صوت/ گفت‎وگوی میان تاریخ و اقتصاد (۲)

    محمد مالجو

  • محمد مالجو ۱۳۹۴-۰۵-۱۶ ۱۱:۰۵

    صوت/ نقد و بررسی کارنامه عزت‎الله فولادوند (۲)

    محمد مالجو

  • محمد مالجو ۱۳۹۴-۰۴-۲۵ ۱۴:۲۷

    صوت/ گفت‎وگو میان تاریخ و اقتصاد (۱)

    محمد مالجو

  • پوپر ۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۱۲:۵۲

    نقدی بر اظهارات محمد مالجو علیه كارل پوپر؛

    خصومت عامیانه با «جامعه‌ی باز» (۲)

    پوپر علی‌رغم اینكه تئوری ماركس در خصوص تاریخ را مبتنی بر مذهب اصالت تاریخ می‌دانست كه حامل هیچ‌گونه مهندسی و تكنولوژی اجتماعی نیست، با این حال معتقد بود كه منطق رویكرد ماركس به تاریخ مبتنی بر همین اصل بنیادین آزمون و خطاست.

  • پوپر - مارکس ۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۰۹:۳۸

    نقدی بر اظهارات محمد مالجو عليه كارل پوپر (۱)؛

    خصومت عاميانه با «جامعه باز»

    نخست اینكه مالجو اساساً اِشرافی به محورهای نقد پوپر بر ماركس و نیز عقاید سیاسی و اقتصادی «جامعه‌ی باز» ندارد كه بخواهد خطای متدولوژیك آن را افشا كند؛ در حقیقت برخلاف نظر مالجو دغدغه‌ی «جامعه‌ی باز» شناخت بهتر ماركس، اجتناب از دشمنی صرف و نیز گریز از شر بت‌تراشی است، منتهی از دریچه‌ی نقد، نه آنچنان‌كه شیوه‌ی آلبریتون است؛ یعنی «پالایش و بهبود نظریه‌ی منطق درونی سرمایه به‌منزله‌ی یك كل».

  • مالجو ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۰۸:۴۸

    نشست «عدالت آموزشی و مسئله‌ی گسترش مدارس خصوصی» (۳)

    ائتلاف نولیبرال‌ها و محافظه‌کاران در ایران

    اینکه ساختار چنین و چنان است نباید به معنای رفع مسئولیت ما برای از قوه به فعل رساندن عاملیت‌های خودمان به قصد تغییر ساختارها باشد و نه به معنای غفلت ما از نقش نیروها و عناصر مشخص در استقرار و استمرار این ساختارها، ساختارها همیشه وجود داشته‌‌اند و همیشه نیز بسیار قوی بوده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۰

    کارنامه عزت‌الله فولادوند بررسی می‌شود

    پژوهشکده تاریخ اسلام نشست «بررسی کارنامه عزت‌الله فولادوند» را سه‌شنبه 19 خردادماه برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۳ ۰۹:۱۰

    نشست عدالت آموزشی و مسئله گسترش مدارس خصوصی برگزار می‌شود

    نشست عدالت آموزشی و مسئله گسترش مدارس خصوصی به همت انجمن جامعه شناسی دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • مالجو ۱۳۹۳-۱۲-۲۰ ۰۹:۳۳

    محمد مالجو/ «دیالوگ میان تاریخ و اقتصاد» (۲)

    آیا اقتصاد ایران سرمایه‌دارانه است؟

    این دو پرسش که اقتصاد ایران سرمایه‌دارانه است یا خیر و آیا اصلاً طبقه داریم یا نه، اهمیت فراوانی دارند، اما کثرت وقوع و طرح این پرسش‌ها در جامعه‌ی ما نشان‌دهنده‌ی حجاب غفلتی است که جریان راست اقتصادی لیبرال‌های اقتصادی با موفقیت هرچه تمام‌تر خصوصاً در سال‌های پس از جنگ موفق شدند آن را در اذهان ما بنویسند، حجاب غفلتی که آن‌ها ایجاد کردند پرسش‌هایی از این‌دست را به وجود می‌آورد.

  • مالجو ۱۳۹۳-۱۲-۱۷ ۰۹:۱۲

    محمد مالجو/«دیالوگ میان تاریخ و اقتصاد»(۱)؛

    نقطه‌ی صفر دیالوگ سیستماتیک بین تاریخ و اقتصاد

    به خاطر ضعف دیالوگ سیستماتیک بین تاریخ و اقتصاد ... هژمونی و غلبه‌ی لیبرالیسم اقتصادی در ایران قوی است. مفاهیم لیبرالیسم اقتصادی آن‌گاه که به ترازوی تاریخ سنجیده بشنوند هرگز نمی‌توانند ادعای یونیورسالیتی و مکان‌شمولی و زمان‌شمولی‌شان را داشته باشند. امروز اگر این مفاهیم در اذهان و الیاف نرم مغزهای کلیت جامعه‌ی ما پررنگ نوشته شده، علت اصلی آن عدم شناخت دقیق از تاریخ اقتصاد صدساله‌ی گذشته است.