علم

کل اخبار:408

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۱۷:۰۰

    مشکل «علم و دین» از کجا ناشی می‌شود؟ / غلامحسین مقدم حیدری

    از زمان ظهور علم جدید، مسأله «علم و دین» همواره مورد بحث و نقادی بوده است. این مقاله سعی می‌کند به اجمال به ریشه‌یابی علل طرح این مسأله بپردازد.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۷:۰۰

    ما آینده خودمانیم / رضا داوری اردکانی

    آینده نگری شرایط و لوازم خاص دارد و آینده نگران علاوه بر تخصصی که دارند معمولاً از اطلاعات و معلومات تاریخی و علمی و فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی برخوردارند ولی آینده­ نگری نه یک تخصص است و نه داشتن علم و اطلاعات برای رسیدن به آن کافی است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۶:۲۰

    وابستگی فلسفه به علم آزاد

    سیاستگذاری، علم و فلسفه چه نسبتی با یکدیگر دارند؟

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۵:۴۰

    لازمه وجود علم و دانش فلسفه است/ظرفیت حکمت متعالیه

    حجت الاسلام غفاری فر، استا ددانشگاه گفت: وجود علوم بدون فلسفه امکانپذیر نیست و لازمه وجود علم و دانش فلسفه است.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۷:۲۰

    پاسخ هایی به تعارض‌های ادعایی علم و دین

    یکی از نمونه‌های تعارض علم و دین، فرضیه تکامل داروین و چگونگی آفرینش انسان در قرآن است. فرضیه داروین بر تکامل و تبدل انواع و ظهور آیات دینی بر ثبات خلقت نوعی انسان دلالت دارند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۳۱ ۱۶:۴۰

    ماهیت علم در دوره جدید تغییر کرده است/ فلسفه تفنن نیست

    داوری اردکانی می نویسد: در زمان جدید ماهیت علم تغییر کرده است. علم جدید علم تکنولوژیک است و آن را با ملاک و میزان «اخلاق» و «فضیلت» نمی‌توان و نباید سنجید.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۰ ۱۰:۴۰

    اندیشمندان به اهمیت پیوند علم و دین آگاه هستند/مخاطرات علم سکولار

    استاد دانشگاه کلارمونت آمریکا معتقد است ماهیت علم در حال حاضر سکولار است هر چند برخی اندیشمندان غربی به اهمیت پیوند میان علم و دین آگاه هستند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۲:۰۰

    جهت علم در اسلام/ علم دارای دو جهت ذاتی و ابزاری است

    جهت ذاتی علم «آشنا و آگاه کردن انسان به واقعیاتی که آتش اشتیاقِ وصول به آن ها در نهاد همة انسان ها زبانه می کشد.» اما جهت ابزاری علم به خدمت گرفتن یا در مسیر رسیدن به هدف دیگر قرار دادن است.

  • تمدن اسلامی ۱۳۹۵-۰۵-۰۹ ۱۲:۱۰

    تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی

    مریم پالیزدار و محسن حسن پور محسن حسن پور

    این اثر مروری بر تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی است و تلاش شده تا از سرفصل‌های مصوب درس تاریخ فرهنگ و تمدن تبعیت گردد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۱۲:۰۰

    علم انسانی آمیزه‌ای از ذهنیت و عینیت است/تلقی فرهنگ مآبانه از علم

    خسرو باقری، استاد فلسفه تعلیم و تربیت گفت: دانشمندی که عینیت‌ها را فراموش کند، قربانی توهمات می‌شود. علم انسانی آمیزه‌ای از ذهنیت و عینیت است.

  • لاکاتوش ۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۰۹:۴۴

    تاملی در فلسفه‌ی ریاضیات ایمره لاکاتوش؛

    انقلاب کپرنیکی در فلسفه‌ی ریاضیات

    بیشترین چیزی که از لاکاتوش یادگار گذاشته شده است، عبارت است از: تأکید بر روی دامنه‌ی تاریخی؛ اختصاص دادن به مسئله‌ی رشد و توسعه و کوشش برای فهم ریاضیات نه به‌عنوان یک چیز صوری که غریبه با ما است، بلکه به‌عنوان چیزی که توسط ریاضی‌دانان به کار گرفته می‌شود. او ریاضیات را از اسطوره‌ی کامل بودن به قلمرو هستی‌های بشری آورد که برای رسیدن به درجه‌ی بالاتری از کامل شدن مسئولیت دارد که این رویکرد یک انقلاب کپرنیکی در فلسفه‌ی ریاضیات است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۱۱:۲۰

    تقسیم‌بندی علوم از نظر دانشمندان اسلامی

    مهدی محقق می نویسد: تقسیم‌بندی علوم از زمان آشنایی مسلمانان با علم، همواره مورد توجه آنان بوده است تا بدین وسیله طالبان علوم را یاری دهند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۲۳ ۱۵:۴۰

    تبعات علم بی فلسفه/ علم اگر معقول نباشد علم نیست

    غلامرضا اعوانی رئیس هیئت مدیره انجمن حکمت و فلسفه اسلامی گفت: علم جدید ارتباط خود را با حکمت از دست داده و با قدرت ارتباط پیدا کرده است و این فاجعه­ بار است.

  • لاکاتوش ۱۳۹۵-۰۴-۲۲ ۰۸:۵۹

    نگاهی به برنامه‌ی پژوهشی لاکاتوش؛

    یک بازسازی عقلانی از پیشرفت علم

    لاکاتوش بسط و توسعه‌ی مدل و الگوی خود از رشد علم را بر مبنای مدل پوپری و تصحیح آن دنبال می‌کند. سادگی مدل لاکاتوش از سادگی مدل پوپری کمتر است، ولی در واقع نوعی پیشرفت نسبت به مدل پوپری محسوب می‌شود. پوپر مدلی برای رشد علم ارائه کرد که طی آن، علم از رهگذر رشته‌ای از حدس‌ها و کوشش‌ برای ابطال حدس‌ها پیشرفت می‌کرد و طرح لاکاتوش در حقیقت در صدد تکمیل این مدل برآمد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۰

    پیش‌شماره نخست بابِل، فصل‌نامه علم و سیاست منتشر شد

    پیش‌شماره نخست بابِل، فصل‌نامه علم و سیاست، از سوی موسسه‌ اشراق و با سردبیری علیرضا شفاه منتشر شد

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۳:۰۰

    طبقه‌بندی علوم از نظر ملاصدرا

    با آنکه فارابی بعداً تحت الشعاع ابن سینا قرار گرفت در بسیاری از متفکران اسلامی بعد ازاو موثر بود، و نشانه آن این است که طبقه بندی وی با تغییر جزئی مورد قبول ابن سینا وغزالی و ابن رشد واقع شد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۹ ۱۴:۲۰

    تاثیر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر حوزه علم

    هفته گذشته بریتانیا با برگزاری یک همه‌پرسی، رای به خروج این کشور از اتحادیه اروپا را صادر کرد که به سرعت با نگرانی جامعه علمی آن روبرو شد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۸ ۱۵:۲۰

    دوره آموزشی «نظامات و الگوهای تحقق تعلیم و تربیت اسلامی» برگزار می‌شود

    پنجمین دوره از سلسله نشست های تخصصی علم و ایمان با محوریت نظامات و الگوهای تحقق تعلیم و تربیت اسلامی با حضور اساتید و نظریه­پردازان برجسته­ی این حوزه برگزار خواهد شد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۹ ۱۸:۰۰

    تاثیر آموزه­‌های دین در فعالیت علمی

    در این بخش گفتگو با مهدی گلشنی درباره آموزه­ های دینی و چگونگی تاثیر آنها در فعالیت علمی با وی به گفتگو نشستیم.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۹ ۱۱:۲۰

    همایش یک روزه «فلسفه و عرفان اسلامی در علم معاصر»

    همایش یک روزه «فلسفه و عرفان اسلامی در علم معاصر» در دو نوبت صبح و عصر با حضور اساتید ایرانی و خارجی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۲:۰۰

    دين به رابطه شخص باشىء می پردازد/تفکیک قلمرو علم و دین

    به عقیده حجت الاسلام خسروپناه، رئیس موسسه حکمت و فلسفه، دين به رابطه شخص باشىء مى‌پردازد و از عالم طبيعت گزارش مى‌دهد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۱ ۱۱:۲۰

    نگاه ما به علم هزینه‌ای است نه سرمایه‌گذارانه

    استاد حوزه و دانشگاه گفت: اینکه مقام معظم رهبری بر علم بومی تاکید دارند یعنی علم تولیدی ما ناظر به نیازهای جامعه و در پی کشف حقیقت باشد و چون اینچنین نیست دانشجو دیگر در جامعه ما ارزش و بها ندارد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۰:۴۰

    فرهنگ علم کاسب کارانه شده است

    ما می اندیشیم که علم را باید از آنها بگیریم و اینکه خودمان هم در تولید علم سهم داشته باشیم مطرح نیست و برایمان جا نیفتاده است.علاوه بر این، نوآوری و کار در مرزهای دانش و نیز کارآمدی علم اصلا مورد کمتر مورد توجه ما است!

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۰۹:۵۷

    رضا داوری اردکانی؛

    ما آینده خودمانیم

    آینده ‌نگری شرایط و لوازم خاص دارد و آینده ­نگران علاوه بر تخصصی که دارند معمولاً از اطلاعات و معلومات تاریخی و علمی و فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی برخوردارند ولی آینده ­نگری نه یک تخصص است و نه داشتن علم و اطلاعات برای رسیدن به آن کافی است. این معلومات و اطلاعات باید با خودآگاهی به امکان‌­های کشور و توانایی­‌های مردمی که باید آینده را بسازند توأم شود.

  • تولید دانش ۱۳۹۵-۰۱-۱۵ ۰۹:۰۱

    تاملی بر فرایند تولید علم و اندیشه (۱)؛

    در جست‌وجوی اصالت

    آیا می‌باید مقالات علمی - پژوهشی را نوشته‌ها و مقالاتی «فنی» و «تکنیکی» دانست و یا «هنری» و «ذوقی»؟عنصر خلاقیت و منحصربه‌فرد بودن تا چه حد در این نوشته‌ها راه دارد؟ نویسندگان مقالات چاپ‌شده در مجلات دانشگاهی و علمی-پژوهشی غالباً «تکنسین» و شاغلان به اِعمال الگو هستند و یا «هنرمند» دارای نبوغ؟ این پرسش مهم که در حوزه‌ی علوم انسانی نوشتن مقاله با کدام خصوصیات دارای مطلوبیت و اقبال بیشتری در جامعه‌ی دانشگاهی ماست؟

  • انیشتین ۱۳۹۵-۰۱-۱۴ ۰۸:۳۵

    نگاهی به مفهوم زمان در نظریات انیشتین و برگسون؛

    آیا انیشتین در اشتباه بود؟

    داستان در سال ۱۹۲۲ آغاز شد، زمانی که برگسون و انیشتین در یک بحث برنامه‌ریزی‌نشده اما سرنوشت‌ساز با هم ملاقات کردند. انیشتین برای ارائه‌ی یک سخنرانی درباره‌ی نظریه‌ی نسبیت به پاریس دعوت شده بود. زمان در نظریه‌ی انیشتین نقشی محوری داشت، گرچه نقطه‌ی مرکزی فلسفه‌ی برگسون نیز زمان بود، نظرات متناقض آن‌ها درباره‌ی معنای زمان دانشمندان را در مسیر اختلاف قرار داد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۱۵:۳۰

    علم، با اضافه‌کردن گزاره‌های آسمانی دینی نمی‌شود

    مولف کتاب «نظریه اجتماعی ارتباط در قرآن» پیش فرض ایده تالیف این کتاب را بر این اصل دانست که تولید علم یک هویت جمعی است و علم هیچ گاه توسط یک فرد آغاز نشده است.

  • اباذری ۱۳۹۴-۱۲-۰۳ ۰۸:۴۸

    مقاله‌ای از یوسف اباذری درباره «عصر تصویر جهان» (۱)؛

    هایدگر و علم

    از نـظر هایدگر بزرگی علم‌ طبیعی‌ در قرن شانزدهم و هفدهم ناشی از آن بود که «علما در‌ آن‌ دوران فیلسوف نیز بـودند» و مـی‌دانستند‌ کـه امر واقعی وجود‌ ندارد‌ و امر واقع از آن‌ حیث امر واقع است که در پرتو مفاهیم بنیادی مورد ملاحظه‌ قـرار‌ گـیرد. هایدگر در اینجا نکته‌ای را‌ متذکر‌ می‌شود که‌ نـاشی‌ از‌ نـاآگاهی فـیلسوفان آلمانی از‌ تحولی بود که در فلسفه علم رخ داده بـود.

  • علی پایا ۱۳۹۴/۱۱/۲۸

    ابعاد متنوع رابطه ی علم و نقد در گفتگو با علی پایا (۲)؛

    علم رهایی بخش

    این پرسش ها که: " چه نوع علمی می‌تواند رهایی بخش باشد؛ علمی که به دنبال شناخت امکان‌هاست و یا علمی که امکان زندگی را بسط می‌دهد. علم چگونه می‌تواند به تاسیسات و تمدن نیانجامد؟" نوعی بدفهمی است. کار برنامه ریزی برای کاوش علمی، امری است مرتبط با وظایف "نهاد علم". این برنامه ریزی را با "علم" نباید یکی گرفت. علم، مجموعه توصیفات و تبیین هایی است که در خصوص جنبه های مختلف واقعیت حاصل می کنیم.

  • علی پایا ۱۳۹۴/۱۱/۲۴

    ابعاد متنوع رابطه ی علم و نقد در گفتگو با علی پایا (۱)؛

    از علم کاشف تا تناقض ممکن

    معرفت، تنها از رهگذر نقادی رشد می کند. و چون در شناخت واقعیت -واقعیتی که مستمرا در حال تطور است و جنبه ها و جلوه های تازه ای از ظرفیت های خود را آشکار می سازد- "رشد معرفت" است که حائز اهمیت است، نقادی اهمیتی محوری پیدا می کند. تفاوتی که نقادی، به توضیحی که عقل گرایان نقاد در باره آن می دهند، با نقادی، آن گونه که در رویکرد های دیگر در خصوص علم و معرفت مورد استفاده است، دارد، به تفاوتی باز می گردد که این مدل های مختلف در توضیح و تبیین پدیدار "معرفت" با یکدیگر دارند.