نام کتاب: به فهم درآوردن جهان انسانی
نویسنده: ویلهلم دیلتای
ترجمه: منوچهر صانعیدرهبیدی
ناشر: انتشارات ققنوس
چاپ: اول ۹۲
تعداد صفحات: ۴۷۲
قیمت: ۲۸۰۰۰۰ ریال
نوشتههای که در جلد دوم کتاب «به فهم درآوردن جهان انسانی» گردآوری شده است، رابطهی تنگاتنگی با کوششهای دیلتای برای تکمیل جلد دوم «مقدمه بر علوم انسانی» دارد. مقالات مندرج در این مجلد، به بعضی از فقرات پسزمینهای مهم میپردازد، فقراتی که باید حل میشدند تا مقدمه تکمیل شود. دیلتای در این نوشتههای متعلق به دههی ۱۸۹۰ ، با پرداختن به بحرانهای روانشناختی زمان خود، سهم خود را به نظریهی علوم انسانی ادا میکند. دیلتای ضمن بررسی تاریخی عناصر شکلگیری مفاهیم علوم انسانی در متن علوم طبیعی، نحوهی شکلگیری این مفاهیم را در ذهن و شیوهی تدوین آنها را شرح میدهد. دانش روانشناسی در فرایند این تدوین مدخلیت تام دارد و دیلتای به نحلههای روانشناسی مشتغل به تدوین این مفاهیم پرداخته است. این نحلهها در دو حوزهی روانشناسی تبیینی و توصیفیاند.
دیلتای پس از بحث در دو مقولهی جوهر و علیت که دارد، به شرح و بسط مقولات ذات، غایت، ارزش، معنا و مفاد زندگی پرداخته است و بحث او در مورد این مقولات به عنوان مقولات زندگی، بخش کلانی از کتاب را پر کرده است. وی بین شادی و نشاط از یک طرف و درد و رنج از طرف دیگر، به عنوان تجربههای اساسی انسان و این مقولات رابطهی تنگاتنگی برقرار میکند. ماهیت حیات، ترکیبی از شادی و اندوه است (نظری که اولین بار توسط ارسطو بیان شده است) و این احوال منشا کل شکلگیری این مقولات است. در واقعیت امر، مقولات زندگی، در درد و رنج سامان یافته و قالبریزی شده است و .... .
کتاب حاضر در ۶ قسمت آمده است: «دستنویس دیلتای برای یک مقدمه» (۱۹۱۱)، «سخنرانی افتتاحیه در آکادمی پروس» (۱۸۸۷)، «منشا باور ما به واقعیت جهان خارج و توجیه آن» (۱۹۸۰)، «زندگی و شناخت: پیشنویسی برای منطق شناخت و نظریهی مقولات» (حدود ۱۸۹۳-۱۸۹۲)، «اندیشههایی برای روانشناسی توصیفی و تحلیلی» (۱۸۹۴) و «مساهمتهایی در مطالعهی فردیت» (۱۸۹۶-۱۸۹۵).
نظر شما