شناسهٔ خبر: 42832 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

غیبت ایران در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر در شاخص نسبت دانشجو به استاد

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز با بیان این‌که کشورهای عربستان، مصر و پاکستان در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر در شاخص نسبت استاد به دانشجو قرار گرفته‌اند، گفت: نام ایران با نسبت استاد به دانشجو در وزارت علوم ۳۲ و در دانشگاه آزاد ۵۳ در این فهرست مشاهده نمی‌شود.

 

1436854485350_images (2).jpg

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ دکتر جعفر مهراد در گفت‌وگویی از انتشار آخرین رتبه‌بندی تایمز درباره ۱۰۰ دانشگاه برتر از نظر شاخص نسبت دانشجو به استاد خبر داد و افزود: در این رتبه‌بندی دانشگاه‌هایی از کشورهای آمریکای شمالی، اروپا، آسیا و خاورمیانه مشاهده می‌شود و تعجب آور آن‌که یکی از دانشگاه‌های انگلستان که پس از ایالات متحده آمریکا دومین مقصد دانشجویان خارجی بوده، در این رتبه‌بندی حضور ندارد.

وی با اشاره به فهرست ۱۰۰ دانشگاه برتر این نظام رتبه‌بندی، اظهار کرد: متوسط نسبت دانشجو به هر عضو هیات علمی در فهرست کلی این رتبه‌بندی برای ۸۰۰ دانشگاه برتر ۱۶.۵ دانشجو به ازای هر عضو هیات علمی است؛ ضمن آن که در رتبه‌بندی ۱۰۰ دانشگاه برتر از نظر شاخص نسبت دانشجو به استاد این نسبت بیش از ۹ دانشجو به هر عضو هیات علمی نیست.

مهراد با تاکید بر این‌که در این رتبه‌بندی دانشگاه‌هایی که کل دانشجویان آنها بیش از ۵ هزار دانشجو نیست، بهترین نسبت دانشجو به استاد را نشان می‌دهد، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال نسبت دانشجو به استاد در کالج پزشکی ویسکانسین در آمریکا با هزار و ۲۱۱ دانشجو برابر با ۶ دهم است که رتبه نخست این رتبه‌بندی را به خود اختصاص داده است.

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز، تعداد اعضای هیات علمی این دانشگاه را بیش از تعداد دانشجویان آن دانست و ادامه داد: در میان دانشگاه‌هایی که تعداد دانشجویان آنها بیش از ۱۵ هزار نفر است، دانشگاه «جانز هاپکینز» در آمریکا علی‌رغم داشتن دانشجویان بی‌شمار این نسبت را به خوبی کنترل کرده و با نسبت ۱۳.۵ دانشجو به هر عضو هیات علمی در جایگاه یازدهم نشسته است.

وی با بیان این که در این رتبه‌بندی در شاخص نسبت دانشجو به استاد نام ۲۳ کشور جهان در میان ۱۰۰ دانشگاه ممتاز دیده می‌شود، اضافه کرد: در این میان انگلستان سهمی در میان ۱۰۰ دانشگاه ممتاز ندارد.

به گفته این چهره ماندگار علمی این نسبت در دانشگاه داکا در بنگلادش با ۶۲ هزار دانشجو، ۷ دانشجو به ازای هر عضو هیات علمی است.

وی انستیتو فناوری کالیفرنیا در آمریکا را بهترین دانشگاه کوچک در این نظام رتبه‌بندی دانست و یادآور شد: نسبت دانشجو به استاد در این انستیتو برابر با نسبت دانشجو به استاد در دانشگاه داکا در بنگلادش است. تعداد دانشجویان انستیتو کالیفرنیا ۲ هزار و ۲۴۳ دانشجو و رتبه آن ۴۷ است.

مهراد با تاکید بر این‌که دانشگاه‌های شیکاگو، پلی‌تکنیک تومسک در روسیه و داکا مشترکا در رتبه ۴۷ در میان ۱۰۰ دانشگاه ممتاز رتبه‌بندی تایمز قرار گرفته‌اند، افزود: ژاپن در این رتبه‌بندی دارای چهار دانشگاه برتر در میان ۱۰۰ دانشگاه نخست در این شاخص است، به گونه‌ای که دانشگاه «شووا» با ۳ هزار و ۶۷۵ دانشجو و نسبت دانشجو به استاد ۲.۵ دانشجو به ازای هر عضو هیات علمی در رتبه چهارم و دانشگاه پزشکی و دندانپزشکی توکیو با ۲ هزار و ۸۷۳ دانشجو و نسبت دانشجو به عضو هیات علمی ۳.۳ در رتبه هفتم این رتبه‌بندی نشسته است.

وی اضافه کرد: دانشگاه‌های «جان تیندو» ژاپن با ۳ هزار و ۹۵۵ دانشجو و نسبت ۳.۷ دانشجو به ازای هر عضو هیات علمی و یوکوهاما سیتی با ۴ هزار و ۱۲۲ نفر دانشجو و نسبت دانشجو به استاد ۳.۷ دانشجو مشترکا در رتبه دهم این رتبه‌بندی قرار گرفته‌اند.

وضعیت دانشگاه‌های اروپا در رتبه‌بندی تایمز

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز، رتبه‌های اول تا سوم این رتبه‌بندی را مربوط به کالج ویسکانسین با هزار و ۱۲۲ دانشجو، دانشگاه بهداشت و علوم اورگون با ۲ هزار و ۸۳۸ دانشجو و دانشگاه «راش» در ایالات متحده آمریکا با هزار و ۸۵۵ دانشجو دانست که به ترتیب نسبت دانشجو به عضو هیات علمی ۶ دهم، ۱.۱ و ۲.۱ است.

مهراد با بیان این‌که دانشگاه علوم پزشکی وین با ۲ هزار و ۸۵۷ دانشجو، رتبه ششم را به خود اختصاص داده و نسبت دانشجو به استاد در این دانشگاه ۲.۹ است، گفت: از قاره اروپا دانشگاه کپنهاک در دانمارک و دانشگاه علوم کشاورزی سوئد نسبت دانشجو به استاد به ترتیب ۴.۱ و ۴.۶ است. تعداد دانشجویان این دانشگاه‌ها به ترتیب دو هزار و ۷ هزار و ۵۴۷ و سه هزار و ۸۷۹ است.

وی نخستین دانشگاه فرانسه در این رتبه‌بندی را «اوکول پلی تکنیک» دانست که در آن تعداد دانشجویان ۲ هزار و ۴۲۹ و نسبت دانشجو به استاد ۴.۸ است که در جایگاه نوزدهم این رتبه‌بندی نشسته است.

دانشگاه‌های برتر کشورهای اسلامی در رتبه‌بندی تایمز

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز، به وضعیت دانشگاه‌های جنوب شرق آسیا در این رتبه‌بندی اشاره کرد و گفت: در جنوب شرق آسیا دانشگاه ملی «یانگ مینگ» تایوان از نظر شاخص دانشجو به استاد ۵.۴، تعداد دانشجویان آن ۴ هزار و ۴۹۶ و رتبه آن ۲۴ است.

وی اضافه کرد: مصر نخستین کشور اسلامی با دانشگاه «کانال سوئز» و نسبت دانشجو به استاد برابر با ۶ در رتبه سی و چهارم رتبه‌بندی تایمز در شاخص نسبت دانشجو به استاد قرار گرفته است. تعداد دانشجویان این دانشگاه ۱۶ هزار و ۸۱۷ دانشجو است.

مهراد اولین دانشگاه برتر از نظر شاخص نسبت دانشجو به استاد کشور هندوستان را دانشگاه «آمر آمریتا» ذکر کرد و ادامه داد: تعداد دانشجویان این دانشگاه ۱۷ هزار و ۲۷۳ و نسبت دانشجو به استاد ۶.۶ است.

این چهره ماندگار علمی کشور با تاکید بر این‌که عربستان سعودی دومین کشور مسلمان در این رتبه‌بندی در میان ۱۰۰ دانشگاه ممتاز مشاهده می‌شود، خاطرنشان کرد: دانشگاه نفت و معدن ملک فهد با ۶ هزار و ۷۹۳ دانشجو و نسبت دانشجو به استاد ۷.۱ در رتبه پنجاه و دوم را از آن خود کرده است.

مهراد، دومین دانشگاه عربستان در این رتبه‌بندی را دانشگاه ملک عبدالعزیز دانست که دارای ۳۵ هزار و ۸۸۹ دانشجو و نسبت دانشجو به استاد ۸.۴ است و اظهار کرد: دانشگاه پزشکی کاپیتال در چین مشترکا با دانشگاه ملک فهد رتبه پنجاه و دوم را از آن خود کرده است.

وی با بیان این‌که کشور تایوان در میان یکصد دانشگاه برتر در شاخص نسبت دانشجو به استاد قرار دارد، یادآور شد: این نسبت در دانشگاه «ماهیدول» ۷.۵، تعداد دانشجویان آن ۲۷ هزار و ۴۰۲ و رتبه کسب شده آن در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر ۶۲ است.

مهراد، سومین کشور مسلمان در این رتبه‌بندی را پاکستان عنوان کرد و گفت: این کشور با دانشگاه علوم و فناوری رتبه شصت و هفتم را به خود اختصاص داده که نسبت دانشجو به استاد ۷.۸ و تعداد دانشجویان آن ۹ هزار و ۸۰۷ است.

غیبت ایران در میان ۱۰۰ دانشگاه ممتاز دنیا

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز تصریح کرد: نبود ایران در فهرست ۱۰۰ دانشگاه برتر دلالت بر این دارد که جذب هیات علمی در دانشگاه‌های هر کشور باید مورد تجدید نظر قرار گیرد؛ چراکه در برخی مواقع به دلیل کمیت‌گرایی که در سال‎های قبل صورت گرفته است، نسبت دانشجو به استاد در وضعیت مطلوبی قرار ندارد.

وی اضافه کرد: گرچه روند جذب هیات علمی دانشگاه‌ها از سیاست‌های بنیادی کشور است، ولی نتایج رتبه‌بندی نشان می‌دهد که رشد جذب هیات علمی با استانداردهای جهانی منطبق نیست و از لحاظ نسبت دانشجو به استاد فاصله زیادی داریم.

مهراد، نسبت دانشجو به استاد در وزارت علوم را ۳۲ و در دانشگاه آزاد ۵۳ ذکر و خاطرنشان کرد: وزارت علوم تلاش می‌کند شاخص دانشجو به استاد در دانشگاه‌های تابعه به رقم ۱۸ برسد.

نظر شما