به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ رحمتالله فتاحی درباره رعایت استانداردهای کتابخانهای در کشور عنوان کرد: بهطور کلی موضوع استاندارد را میتوان از جنبه بینالمللی و جنبه ملی بررسی کرد. سازمانهای مختلف در طول حیات و فعالیت خود به یک دریافت و مفاهمه مشترک از آن فعالیت خاص دست یافتهاند و روی مسائل خاصی به توافق رسیدهاند که مجموع این توافقات را در قالب استاندارد برای فعالیتهای خود تعریف کردهاند.
وی با بیان اینکه «استاندارد باعث یکپارچگی و یکدستی در فعالیتهای بخشها و سازمانها مختلف میشود» افزود: در بحث کتابخانهها نیز بحث استاندارد در مورد نیروی انسانی، مجموعهسازی، خدمات و ساختمان و تجهیزات آن مطرح است که بر این اساس موسسه جهانی استاندارد و انجمن جهانی «ایفلا» نیز در مورد ساختمان و فضای موردنیاز کتابخانهها به یک استاندارد مشخص رسیدهاند.
این پیشکسوت عرصه کتابداری و اطلاعرسانی ادامه داد: این استاندارد برای کاربران مختلف از قبیل کودکان و نابینایان، متفاوت تعریف شده و طبیعتا نمیتوان از هر مکان بهعنوان کتابخانه استفاده کرد و یا در هر منطقه جغرافیایی کتابخانه راهاندازی کرد. بهعنوان مثال اینکه یک کتابخانه به لحاظ جغرافیایی در مکانی، شلوغ، دور از دسترس و پنهان از دید قرار گرفته باشد، اصلا با استاندردهای موجود برای کتابخانهها تناسب ندارد.
فتاحی با انتقاد از بیتوجهی به استانداردهای کتابخانهای در بسیاری از کلانشهرهای کشور گفت: امروز شاهد هستیم که شهرداریها در برخی مکانها و فرهنگسراها اقدام به راهاندازی قرائتخانههایی کردند که از آن بهعنوان کتابخانه یاد میکنند، در حالیکه اصلا استانداردهای لازم برای یک کتابخانه را ندارند؛ از سلامت، امنیت و بهداشت کارکنان گرفته تا طراحی مناسب و نورپردازی درست، هیچکدام در این مراکز وجود ندارد.
وی افزود: یکی از عوامل عدم استقبال از کتابخوانی و کتابخانهها در ایران، موضوع معماری این اماکن فرهنگی اجتماعی است؛ عموم کتابخانههای ما فاقد معماری زیبا و جذاب هستند که این موضوع همواره با رعایت نشدن سایر استانداردهای کتابخانههای، به عدم جذب مردم به کتابخانهها منجر میشود.
این پیشکسوت عرصه کتابداری و اطلاعرسانی با بیان اینکه مدیران فرهنگی به ایجاد کتابخانههای استاندارد توجه بیشتری داشته باشند، عنوان کرد: برخی مدیران ما باید درک کنند که استاندارد در بخشهای مختلف موضوعی است که بشریت در یک تعامل جمعی برای امنیت و سهولت کار به آن رسیده و حتما حرفهای بسیاری برای گفتن دارد؛ بنابراین برای درک این موضوع، نیاز به داشتن مطالعه و بینشی از فعالیتهای کتابخانهها ضروری است.
نظر شما