به گزارش فرهنگ امروز به نقل از دبا؛ کتاب «دگرگونی بنیادی فلسفه یونان در برخورد با شیوه اندیشه اسلامی» تألیف مرحوم دکتر عبدالجواد فلاطوری با ترجمه سید محمدباقر تلغریزاده توسط انتشارات مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران منتشر شد. این کتاب رساله استادی مرحوم استاد دکتر عبدالجواد فلاطوری است که در سال ۱۹۷۳ میلادی برای احراز مقام استادی تسلیم دانشکده فلسفه دانشگاه کلن آلمان شده است. موضوع این رساله، بررسی و ریشهیابی علل دگرگونی فلسفه یونانی پس از ورود آن به عالم اسلامی است. در این رساله کوشش شده است تا با مبنا قرار دادن موارد عینی در فلسفه اسلامی که همگی ازجمله مصادیق دگرگردانی فلسفه یونانی است، زمینه پیدایش آنها را ریشهیابی کرده و راه را برای توصیفی مبتنی بر تاریخ سیر تحول فلسفه اسلامی هموار کند.
از نظر نویسنده این کتاب، فلسفه اسلامی حاصل برخورد دو جهانبینی از اساس متفاوت، یعنی جهانبینی حاکم بر فلسفه و علوم یونانی و جهانبینی قرآنی است. آنچه از برخورد این دو جهانبینی بهوجود آمد فلسفهای بود که اگر چه در صورت بیشتر یونانی ولی در محتوا عمدتاً قرآنی بود. بهعبارت دقیقتر، این فلسفه دیگر نه یونانی صرف بود و نه قرآنی صرف و نه آمیزه و یا التقاطی از آن دو، بلکه یک جریان فکری مستقل و ویژهای بود که از برآیند (سنتز) آن دو بهوجود آمده بود.
عبدالجواد فلاطوری (۱۳۷۵-۱۳۰۴ ش) فیلسوف، فقیه و اندیشمند شیعه ایرانی است. فلاطوری پس از تحصیل در حوزه علمیه اصفهان، مشهد و تهران و نیز اخذ درجه لیسانس فلسفه از دانشگاه تهران به آلمان رفت و در دانشگاه کلن به او درجه پرفسوری عطا شد. او بنیانگذار کتابخانه شیعی در دانشگاه کلن آلمان و نیز آکادمی علوم اسلامی در این کشور است. فلاطوری با اقدام به اصلاح محتوای اسلامی کتابهای درسی مدارس آلمان و نیز چند کشور دیگر اروپایی، تلاش کرد نگرش اروپایی معاصر به اسلام را تغییر دهد. او معتقد بود باید دین را از فلسف جدا کرد و همچنین از منتقدان فلسفه ملاصدرا بود. از فلاطوری بیش از ۱۵۰ کتاب، مقاله و گفتگو بر جای مانده است.
دگرگونی بنیادی فلسفه یونان در برخورد با شیوه اندیشه اسلامی
دکتر عبدالجواد فلاطوری
ترجمه: سید محمدباقر تلغریزاده
انتشارات: مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
نظر شما