شناسهٔ خبر: 54906 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

رسانه‌های دیجیتال چگونه می‌توانند اهداف سیاسی را پیش ببرند؟

کتاب «آزادی اینترنت و فضای سیاسی» به تازگی از سوی انتشارات امیر کبیر منتشر شد.

رسانه‌های دیجیتال چگونه می‌توانند اهداف سیاسی را پیش ببرند؟

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ کتاب «آزادی اینترنت و فضای سیاسی» تالیف اولیسیا تیکچاوا و ... (دیگران) به ترجمه امیر هوشنگ کوشش و زهرا کیادربندسری منتشر شده است.

کتاب شامل ۹ فصل با عناوینی چون چالش استبداد و آزادی اینترنتی، اینترنت و روند سیاسی در رژیم‌های مختلف، فعالان سایبری، رسانه‌های اجتماعی و اعتراضات ضد مبارک در مصر، آزادی اینترنت و تحولات سیاسی در سوریه، اینترنت در چین، ابزار تهدید آزادی بیان و جنبش‌ها، مبارزه علیه تقلب انتخاباتی در انتخابات ۲۰۱۱ روسیه، آزادی اطلاعات در طول جنگ سرد: تاثیر برنامه‌هایی رادیویی غربی، آزادی اینترنت: اقدامات و اقدامات متقابل و یافته‌های کلیدی و سیاست‌گذاری برای اینترنت آزاد است.

در بخشی از مقدمه کتاب می‌خوانیم: «طی دهه گذشته، اینترنت به میدان نبرد میان دولت‌های سرکوبگری که مطالب را سانسور می‌کنند و آن‌هایی که حامی آزادی دسترسی همگانی به مطالب و اخبار هستند بدل گشته است. در سال ۲۰۱۱ دفتر دموکراسی، حقوق بشر و حقوق کارگری‌(DRL) در وزارت خارجه RAND درخواست کرد که تاثیر آزادی اینترنت بر ارتباط بین جامعه شهروندی و مقامات منتخب در سراسر جهان مورد ارزیابی قرار دهد و در ضمن سوالاتی از قبلی: آیا آزادی دسترسی به اینترنت سبب افزایش اعتبار دولت در نظر مردم می‌گردد؟ و اگر چنین است از طریق چه مکانسیم‌هایی؟ گسترش آزادی در ارتباطات شبکه‌ای چگونه بر فضاهای سیاسی منفرد و خارج از شبکه تاثیرگذار است و در کدام کشورها این تاثیرات مشهودتر هستند؟ دفتر DRL به چه طریقی می‌تواند ابتکارات در حال انجام آزادی اینرنت را به حداکثر برساند؟»

مطالعه کتاب «آزادی اینترنت و فضای سیاسی» در سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ انجام گرفته و بر روی نقش اینترنت و رسانه‌های اجتماعی در طول اعتراضات و تظاهرات سال ۲۰۱۱ م در کشورهای مصر، سوریه، چین و روسیه متمرکز است. در این مطالعات شیوه‌های گوناگونی را که توسط آن‌ها محتوای سیاسی و جو اطلاعاتی جامعه سبب پدید آمدن فرصت برای سازماندهی و راه‌اندازی جنبش‌های اینترنتی شد و اینکه چگونه متعاقبا این تحرکات و جنبش‌های داخلی شبکه به شکل جنبش‌های خارج از اینترنت و در داخل فضای جامعه انجامید، مقایسه قرار می‌شود. در ضمن رادیوی اروپای آزاد و رادیو آزادی و همچنین برنامه‌هایی که اتحاد جماهیر شوروی و اروپای شرقی را در طول جنگ سرد هدف قرار داده بود به عنوان روش بنیادی آزادی اینترنتی تحت لوای مجموعه بزرگ‌تری از آزادی اطلاعات در این کتاب مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

هدف مطالعه کتاب «آزادی اینترنت و فضای سیاسی» تشخیص مکانیزم‌هایی است که توسط آن‌ها آزادی مراجعه به صفحات،  گذاشتن متن و پیام و به اشتراک گذاشتن اطلاعات در شبکه می‌تواند سبب تغییر شکل روابط دولت ـ جامعه در رژیم‌های غیر دموکراتیک شود. این تحلیل مکانیزم‌های متعددی را نشان می‌دهد که از طریق آن‌ها دسترسی آزاد و بدون محدودیت به اینترنت باعث تغییر حالت سیاسی می‌شود.

در بخش دیگری از این اثر آمده است:‌ «در میان رژیم‌های کاملا خودکامه که رای‌گیری و یا اعتراضات مردمی را کاملا مطرود می‌دانند، آزادی اینترنت باعث بهبود و ترقی در گسترش فضای اجتماعی شده و در این راه سبب تغییر حالت فضای سیاسی جامعه می‌گردد. اینترنت در عین حال می‌تواند با راه‌انداختن یک جریان پیوسته اطلاعاتی که باعث تکاپوی جامعه مدنی می‌شود اسباب سست شدن زیربنای یک رژیم غیر دموکراتیک را فراهم آورد.

اینترنت آزاد همچنین می‌تواند با بنیان نهادن هم‌فکری و بازنگری‌های دقیق که شکاف‌های اقتصادی در جامعه را در هم می‌نوردد، ائتلافات سیاسی را همه‌گیرتر نمی‌یابد و بدین طریق اطلاعات را بین مردمی که معمولا به طور روزانه با هم در ارتباط نیستند، منتشر کند. توسعه آنلاین آزادی به طور خودکار به نتایج مشهود سیاسی منجر نمی‌شود ولی به هر حال به دلیل فاکتورهایی از قبیل جدایی نخبگان، حمایت هم پیمانان بین‌المللی و موقعیت اقتصادی و اجتماعی شهروندان مجازیف نحوه واکنش مسئولان حکومتی را به تحرکات در فضای مجازی تحت تاثیر قرار می‌دهد.

این تحلیل برای سیاست‌گذارانی که به دنبال درک این امر هستند که رسانه‌های دیجیتال چگونه می‌توانند اهداف سیاسی ایالت متحده را در سطح بین‌المللی پیش ببرند و همچنین برای صاحب‌نظرانی که روی ارتباط و پیوند میان دموکراسی و اینترنت کار می‌کنند حائز اهمیت و قابل توجه است.

این پژوهش با پشتیبانی DRL انجام گرفته و در مرکز بین‌المللی امنیت و دفاع سیاسی ISDP در بخش پژوهش امنیت ملی NSRD موسسه RAND انجام گرفته است. NSRD به انجام پژوهش تحلیل روی موضوعات مربوط به دفاع و امنیت ملی برای ایالات متحده و دفاع مشترک، سیاسی خارجی، امنیت داخلی و گروه‌های اطلاعاتی می‌پردازد. همچنین بنیادها و سازمان‌های غیر دولتی که از تحلیل روی مسائل فاعی و امنیت ملی پشتیبانی می‌کنند.»
 
کتاب «آزادی اینترنت و فضای سیاسی» تالیف اولیسیا تیکچاوا و ... (دیگران) با شمارگان ۵۰۰ نسخه در ۲۵۶ صفحه به بهای ۲۱ هزار تومان از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شده است.

نظر شما