به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ کتاب «سینمای اِمیر کوستوریستا»، نوشته جورجو برتلینی بهتازگی با ترجمه وحید روزبهانی توسط نشر لگا منتشر و راهی بازار نشر شده است.
اِمیر کوستوریتسا فیلمساز مؤلف یوگسلاوی و یکی از بلندآوازهترین فیلمسازان تأثیرگذار اروپای شرقی، متولد سال ۱۹۵۴ است و طی عمر سیساله فیلمسازیاش از گسلها و مناقشههایی ژئوپولتیک گذر کرده تا آثاری براندازانه، شیطنتآمیز و اغلب هجوآمیز بیافریند. او حین گذر از این مسیر، محبوبیت و تحسینهایی برای خود کسب کرد و در عین حال نبوغ و قریحهاش را در تغییر سبک و سیاقش از رئالیسم رمانتیک به هجوگرایی جنجالآفرین و سرآخر بدلشدن به دلقکی احساساتی عیان کرده است.
آثار کوستوریتسا که از جدالهای یک جانبه دوری میگزینند اغلب برانگیزندهاند و جورجو برتلینی، منتقد دانشگاهی و نویسنده کتاب پیشرو، از بحث منصفانه و واکاوی انتقادی بهره میجوید تا بررسیای جذاب و بهروز از کار یکی ازبرجستهترین چهرههای سینمای جهان در اختیار بگذارد. او حرفه فیلمسازی کوستوریتسا را به سه مرحله تقسیم میکند: ناسازگاری، گسست، و ناهماهنگی. تا تغییرات تاریخی و فرهنگیای را بازتاب دهد که کوستوریتسا و سینمایش دستخوش آنها بودهاند.
فیلمهای اِمیر کوستوریتسا دارای مضامین ضدجنگ، ضدکمونیسم، فاشیسم، کاپیتالیسم، و دیگر اشکال شریرانه کانفورمیسم هستند. او قهرمان پستمدرنِ «قومگرایی و جهان سومگرایی» قلمداد میشود. در آثار کوستوریستا، موسیقی و اجراهای موسیقایی بافت فیلمها را شکل و قوام میبخشند. موسیقی بهمثابه امتداد فیلمهای او، و اغلب با میانجی ابزارهایی متهوّرانهتر، بهواقع معرف بوطیقای او بوده است _چه در سطحی محلّی، ملّی، و چه در سطحی بینالمللی، تا آنجا که میتوان سرگذشت حرفهای او را بهواسطه تمرکز بر موسیقی فیلمهایی بازگو کرد که خودِ کوستوریستا برگزیده و یا بهواسطه نوازندهها و آهنگسازهایی که گرد خود جمع کرده است.
بسیاری کوستوریستا را بهخاطر ترکیب و امتزاج ممتاز بیمحابای فرمی، کمدی، و رمانتیسیسماش، واپسین نماینده گروه پراگ قلمداد میکنند. فیلمهای بلند داستانیِ او عموما از کمدی اسلپاستیک [تختهتقهای]، شامل تقلید و تردستی، بهرهای زیادی بردهاند. همچنین از طیفی وسیع از آوازهای اصیل و از نو تنظیمشده شبه جزیره بالکان هم در آنها استفاده شده است.
برخی از فیلمهای مهم کارنامه کوستوریستا که در کتاب پیشرو هم به آنها پرداخته شده، به اینترتیباند: «دالی بل را یادت میآید؟» [Do You Remember Dolly Bell?. ۱۹۸۱]، «وقتی بابا رفته بود مأموریت» [When Father Was Away on Business. ۱۹۸۵]، «عصر کولیها» [Time of the Gypsies. ۱۹۸۸]، «رؤیای آریزونا» [۱۹۳۳ .Arizona Dream]، «زیرزمین» [Underground. ۱۹۹۵]، «گربه سیاه، گربه سفید» [Black Cat, White Cat .۱۹۹۸]، «زندگی معجزه است» [۲۰۰۴ .Life Is A Miracle]، «این را به من قول بده» [۲۰۰۷ .Promise Me This]، «مارادونا به روایت کوستوریتسا» [۲۰۰۸ .Maradona by Kusturica]، «کلماتی با خدایان» [۲۰۱۴ .Words with Gods] و «روی راه شیری» [۲۰۱۶ .On the Milky Road].
اینکتاب با ۲۲۱ صفحه و قیمت ۴۹ هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما