تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۰۹:۲۰

    تفسیر نولته از تاریخ جهان و ایدئولوژی در فهم ما تاثیرگذار است

    مهدی تدینی مترجم کتاب «ارنست نولته: سیمای یک تاریخ‌اندیش» می‌گوید: تفسیر نولته از تاریخ جهان و ایدئولوژی به طور مستقیم در فهم ما تاثیرگذار است. کار بزرگ نولته این است است که برخی ایده‌های ثابت در ایدئولوژی را دست‌کاری و تعدیل می‌کند.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۳ ۱۲:۴۰

    تیغ دو دَمِ لوطی‌گری/  بررسی بسترها و زمینه‌های انحراف در میان طبقه لوطیان در تاریخ ایران

    ررسی منابع تاریخی و پژوهش‌های اندیشمندان و پژوهشگران در این زمینه، ما را با دریافتی تازه نسبت به مناسبات پیچیده «پدیده لوطیان و لوطی‌گری» در تاریخ ایران به ویژه روزگار معاصر روبه‌رو خواهد کرد.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۱ ۱۱:۴۰

    مطبوعاتی‌های کاتوزیان

    کتاب «فرهنگ. تاریخ. سیاست» مجموعه‌ای از مقالات، گفت‌وگوها و سخنرانی‌هـــای محمدعلــی ‌کاتوزیان اقتصاددان، تاریخ‌نگار، محقق علوم سیاسی و منتقد ادبی است که در آن مقالات منتشرشده از او در مطبوعات ایران در سال‌های اخیر گردآوری شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۰:۲۰

    سایه یک گذر/ ساختار و کارکرد فرهنگی- اجتماعی محله‌ها در تاریخ معاصر ایران

    گذر در فرهنگ اصطلاحات تهران قدیم به مکان‌هایی ویژه در بافت قدیمی شهر اشاره داشت. گذرها، بخش‌هایی به شمار می‌آمدند که محله‌های گوناگون شهرهای قدیم به ویژه تهران را به یکدیگر پیوند می‌دادند.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۴:۲۰

    مروری بر ترجمه‌های فارسی نهج‌البلاغه در گذر تاریخ

    اواخر قرن چهارم هجری که سخنان امام علی (ع) توسط سید رضی گردآوری شد، تاکنون و به‌ویژه در قرن اخیر، ترجمه‌های فارسی بسیاری از این کتاب شریف انجام شده است. در این نوشتار با مرور تاریخچه‌ای از نخستین ترجمه‌های «نهج‌البلاغه»، برخی از مشهورترین ترجمه‌های فارسی این کتاب معرفی شده‌اند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۳۱ ۱۱:۴۰

    اسطوره‌زدایی از تاریخ/ درباره نمایشنامه «بینگو» نوشته ادوارد باند

    «بینگو» نمایشنامه‌ای دوپرده‌ای است و در ابتدای نمایش شکسپیر بیش از هرچیز با سکوتش حضور دارد. در صحنه ابتدایی نمایش شکسپیر کاغذی در دست دارد اما این کاغذ نه یکی از آثارش بلکه قراردادی است که با زمین‌داران بزرگ بسته است. در این‌جا شکسپیر پیرمردی است که دغدغه‌ای جز منافعش ندارد و حتی اوضاع بحرانی خانواده‌اش هم اهمیتی برایش ندارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۹ ۱۵:۲۰

    بررسی تاریخ محلی قم در قرون نخست ورود اسلام

    کتاب «فرایند شکل‌گیری شهر قرون وسطی در شهر قم قرون وسطی» از محمدرضا شهدی‌پاک بررسی سیاست، تاریخ، اجتماع و اقتصاد این شهر باستانی را مدنظر قرار داده است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۸ ۱۴:۲۰

    آغاز دوره‌ ای جدید در تاریخ

    متن زیر گزارشی است از نشست «صلح، خلیج فارس مناسبات منطقه‌ای و جهانی».

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۷ ۱۳:۴۰

    کسینجر نقش کشورها را در تکامل نظم جهانی بررسی کرد

    کتاب «نظم جهانی، تأملی در ویژگی ملت‌ها و جریان تاریخ» تالیف هنری کسینجر به بررسی نقش کشورها در تکامل نظم جهانی اختصاص دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۴ ۱۵:۴۰

    تئاتر و تاریخ

    هفتمین کتاب مجموعه «تئاتر و تاریخ» نشر ماهی، نمایشنامه‌ای است به نام «آقای نویسنده و همکارش»، نوشته جان هاج، که با ترجمه نازنین دیهیمی و مهدی نوری به چاپ رسیده است. میخائیل بولگاکف، نویسنده روس، و استالین شخصیت‌های اصلی این نمایشنامه هستند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۴ ۱۳:۴۰

    تجسد تاریخ در داستان اصفهان

    این مقال در دو بخش است، و به روایت اول‌شخصِ یک داستان‌نویس متولد ٥٢، اهل شمال ایران. در بخش نخست به قیاس ویژگی‌های برآمده از جغرافیای گیلان و اصفهان و تأثیرش بر داستان این دو استان می‌پردازد. بخش دوم، بازگشت به گذشته است، به نیمه‌ی دهه‌ی هفتاد و چگونگی ایجاد جرقه‌های این قیاس در ذهن راوی. برای ملموس‌بودنِ بحث، نقل‌قول‌هایی آورده می‌شود از محمد کلباسی، یکی از داستان‌نویسان جنگ اصفهان، تا دغدغه‌ی این جریان ادبی بهتر نشان داده شود.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۴ ۱۳:۰۰

    ایران کمترین زمان تعطیلی بناهای تاریخی را دارد

    مدیر اداره‌کل موزه‌ها می‌گوید: «معتقدم در شرایط امروز که ایران یکی از کمترین زمان‌ها برای تعطیلات موزه‌ای را دارد، سازمان میراث فرهنگی باید تشویق شود، چون ۱۵ روز تعطیلی را به شش روز کاهش داده‌ایم»، اما یک نماینده مجلس معتقد است همان شش روز تعطیلی هم زیاد است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۱۲:۲۰

    استدلال گودل/ معرفی کتاب«استدلال هستی‌شناختی گودل»

    در تعاریف و اصول موضوعه پیشنهادی گودل، برخلاف برهان ساده آنسلم، مفاهیمی مانند «ویژگی» یا «خاصیت»، «ویژگی مثبت»، «ویژگی منفی»، «ذات»، «ممکن» و «ضروری» حضور دارند که هیچ‌یک ساده نیستند و در نتیجه درک و قبول اصول موضوعه را سخت می‌کنند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۱۶:۴۰

    فراخوان مقاله برای مجله «فلسفه و تاریخ تعلیم و تربیت» منتشر شد

    مجله «فلسفه و تاریخ تعلیم و تربیت»، بهار ۱۳۹۶ به صاحب امتیازی دانشگاه تهران و سردبیری محمدرضا شرفی‌جم آغاز به کار کرد و اعلام فراخوان داد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۱۶:۴۰

    دل‌باختگی تاریخی به واردات

     جامعه ایران در تاریخ معاصر چگونه شیفته کالاهای غیر ایرانی شد/ پیوند میان تجمل‌گرایی در جامعه ایران و خوگرفتن اقتصاد و اجتماع به واردات

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۱۵:۰۰

    اوج موسیقی کلاسیک ایرانی و شکست موسیقی مصرفی

    مرور تاریخ معاصر ایران، گواه آن است که هر زمان موسیقی هنری و جدی در نقاط عطف تاریخ، با جریان‌های اجتماعی همگام و هم‌صدا شده، توانسته است ضمن بازتاب واقعیات جامعه، در حافظه تاریخی مردم نیز ماندگار شود.

  • علوم اجتماعی ۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۱۰:۱۴

    تفکر جدید دربارۀ شالودۀ علوم اجتماعی (۱)؛

    پدیدۀ ناهمگن اجتماعی

    علمای اجتماعی و مورخان به این نتیجه رسیده‌اند که ماهیت «فرهنگی» رفتار اجتماعی غیرقابل تقلیل (irreducible) است. انسان دنیای خود را می‌سازد و با فعالیت خود مجموعه‌ای از ارزش‌ها، هویت‌ها و درک و فهم را به وجود می‌آورد که در محل‌های متفاوت تغییر می‌کنند و در پیامدهای کلان اجتماعی، تفاوت‌هایی ایجاد می‌کنند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۵:۴۰

    تصویری از تاریخ سلجوقیان به روایت عثمان توران

    کتاب «تاریخ سلجوقیان» تالیف عثمان توران با ترجمه پرویز زارع‌شاهمرسی این دوره تاریخی را فرارو نهاده و کوشیده تا با بررسی صبورانه همه منابع تاریخی مربوط به سلجوقیان رتا پیش روی خواننده بگذارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۴:۲۰

    چه کسانی معماران کتابداری و اطلاع‌رسانی در ایران بوده‌اند؟

    نوش‌آفرین انصاری با تأکید بر ضرورت توجه به تاریخ رشته کتابداری گفت: رشته‌ای که بدون زنده نگه داشتن و حفظ تاریخ خود حرکت کند، رشد نمی‌کند و به بیراهه می‌رود. از این جهت خوانش و مطالعه کتاب‌هایی چون «دُر دانش» به زنده نگه داشتن ریشه‌های کتابداری کمک می‌کند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۰:۳۰

    تاریخ ایران باستان در سینما مغفول مانده است

    داریوش ارجمند مراسم رونمایی از کتاب «کورش بزرگ» نوشته «مسعود جعفری جوزانی» گفت: ما به تاریخ پس از اسلام ایران به خوبی پرداخته‌ایم ولی تاریخ باستان که بخشی از شناسنامه و هویت ماست، مغفول باقی مانده است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۲ ۱۶:۲۰

    چه کسانی معماران کتابداری و اطلاع‌رسانی در ایران بوده‌اند؟

      نوش‌آفرین انصاری با تأکید بر ضرورت توجه به تاریخ رشته کتابداری گفت: رشته‌ای که بدون زنده نگه داشتن و حفظ تاریخ خود حرکت کند، رشد نمی‌کند و به بیراهه می‌رود. از این جهت خوانش و مطالعه کتاب‌هایی چون «دُر دانش» به زنده نگه داشتن ریشه‌های کتابداری کمک می‌کند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۱ ۰۹:۲۹

    نزدیک‌سازی تاریخ و فلسفه به سهولت میسر نمی‌شود

    کریم مجتهدی در مقدمه کتاب «مغولان و سرنوشت فرهنگی ایران» نوشته است: «به سبب کلی بودن فلسفه و توجه به جزئیات در تاریخ، آن دو به ناچار در یک خط افقی در دو قطب متقابل انتهایی قرار می‌گیرد و به نظر می‌رسد که سنخیت واقعی با یکدیگر نمی‌تواند داشته باشند.»

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۰ ۱۴:۲۰

    نشست «ماهیت طرح مسئله» برگزار می شود

    گروه تاریخ سیاسی پژوهشکده علوم تاریخی در ادامه سلسله نشست های مسأله یابی در پژوهش های تاریخی ششمین نشست «ماهیت طرح مسئله» را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۰ ۱۳:۲۰

    اسطوره و تاریخ ایرانی

    مبنای کار در نمایش «سرآشپز پیشنهاد می‌کند» دراماتورژی اسطوره ضحاک و تبدیل این اسطوره براساس یک نگاه پارودیک به یک کمدی شاد و موزیکال است. البته با توجه به لحظه‌های دهشتناکی که در روایت زندگی و حکومت ضحاک لحاظ شده، کارگردان سعی بر آن داشته تا با ارائه فضای کمدی سیاه و ایجاد گروتسک با لحنی درخورتأمل‌تر بر این تلخی‌ها چیره شود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۶ ۱۱:۰۰

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته برگزار می‌شود

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته با مروری بر پیدایش علوم انسانی به همت انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران با همکاری دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۱۴:۳۳

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته برگزار می‌شود

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته با مروری بر پیدایش علوم انسانی به همت انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران با همکاری دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ایران شناسی ۱۳۹۶-۰۲-۲۰ ۱۰:۱۴

    نقدی بر پرونده «ایران‎شناسی ایرانی» منتشره در شمارۀ ۱۳ نشریه فرهنگ امروز؛

    ایران‎شناسی در ایران؛ از امکان تا ضرورت

      ایران‎شناسی علمی است که فرهنگ ایران را به‌عنوان یک کل واحد و مجموعۀ پیچیده می‎نگرد و هریک از مظاهر آن را به‌عنوان یک عنصر فرهنگی در زمینۀ این کل و در ارتباط با سایر اجزای این مجموعه مطالعه می‎کند. این تعریف هیچ‎یک از سایر علوم انسانی را در بر نمی‎گیرد و به‌عنوان یک رشتۀ کارآمد، عمیق، دشوار و زیبا قابل طرح و دفاع است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۰

    مردم غایبان تاریخ/ رونمایی از مردم نامه با حضور محمد علی موحد منصوره اتحادیه، محمد دهقانی و داریوش رحمانیان

    شماره‌های دوم و سوم از مجله مردم نامه به مدیرمسوولی و سردبیری داریوش رحمانیان استاد تاریخ دانشگاه تهران منتشر شد، فصلنامه‌ای درباره تاریخ مردم که در آن شماری از محققان و پژوهشگران و عمدتا دانشجویان جوان مقاطع می‌کوشند تاریخ ایران را از منظر متفاوت مردم بنگرند.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۰

    نشست «روش در تاریخ نویسی» برگزار می شود

    گروه تاریخ سیاسی پژوهشکده علوم تاریخی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست«روش در تاریخ نویسی» را با ارائه محمد علی مرادی برگزار می کند.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۸ ۱۷:۴۰

    دولت فعال و جامعه منفعل/ همایش ملی دولت و مردم در تاریخ ایران

    در همایش ملی دولت و مردم در تاریخ ایران که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی تاریخ برگزار شد نیز بخشی از این پرسش‌ها مطرح شد. در نشست نخست این همایش سه تن از استادان علوم سیاسی به طرح برخی مباحث نظری مناسبات دولت و مردم در تاریخ ایران پرداختند.