فلسفه

کل اخبار:2295

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۷:۰۰

    آگاهانیدن فروید به فیلسوف بودنش: «موسی و یکتا پرستی»

    علیرضا ساعتی در یادداشتی که درباره کتاب «موسی و یکتاپرستی» نوشته می گوید: فروید اگرچه به ما یاد داد که کسی ممکن است فیلسوف باشد، ـ بی آنکه خود به آن آگاه باشد ـ اما خود در موسی و یکتاپرستی نشان داده است که براستی نه صرفا یک روانکاو و صاحب مکتب روشی کلینیکی در آسیب شناسی روانی، بلکه یک فیلسوف است، اگرچه شاید خود آگاه به این امر نبوده و باید وی را آگاه ساخت!!

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۶:۰۰

    چهل و دومین سمینار بین‌المللی لودویگ ویتگنشتاین برگزار می‌شود

    چهل و دومین سمینار بین‌المللی لودویگ ویتگنشتاین با موضوع «بحران و نقد: تحلیل فلسفی و رویدادهای کنونی» برگزار می شود.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۳:۰۰

    فرزانگی ایرانی و عید نوروز از دریچۀ نگاه فلسفی

    نمادهای ملی مانند نوروز به‌سبب کارکرد هویت‌بخش خود در انعکاس هر کدام از کثرت‌ها در کل ایران و تعریف خود در نسبت با آن نقشی برجسته ایفا می‌کنند و ضامن انسجام ملی خواهند بود.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۲:۲۰

    کنفرانس بین المللی چشم انداز پیشگویانه و کارگاه فلسفه

    کنفرانس بین المللی چشم انداز پیشگویانه و کارگاه فلسفه در روزهای ۹- ۱۳ ژوئن ۲۰۱۹ توسط دانشگاه یورک تورنتو- کانادا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۲ ۱۶:۰۰

    شیخ اشراق؛ پایه‌گذار مکتبی نوین در فلسفه و حکمت

    همزمان با سالروز درگذشت حکیم سهروردی، خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتابشناسی آثاری را که با محوریت این عارف فرزانه در یک دهه اخیر در قم منتشر شده‌اند، بررسی کرد.

  • فوکویاما ۱۳۹۷-۱۲-۲۲ ۱۱:۲۹

    نگاهی به دو کتاب تازه منتشرشده از فرانسیس فوکویاما و آنتونی آپیا؛

    هویت چیست؟

    یک دانشمند سیاسی ژاپنی-آمریکایی و یک فیلسوف غنایی-بریتانیایی-آمریکایی پا به کافه‌ای گذاشتند که در آن جاروجنجالی بر سر هویت به راه افتاده است. فیلسوف فریاد می‌زند: «دعوا را تمام کنید! هویت‌هایی که بر سر آن نزاع می‌کنید دروغی بیش نیست.» دانشمند سیاسی گامی به جلو می‌نهد و می‌گوید: «آن‌ها دروغ نیستند، فقط آن هویت‌هایی نیستند که برایشان باید جنگید!»

  • کامران سپهران ۱۳۹۷-۱۲-۲۱ ۱۳:۰۸

    «فلسفه و ادبیات» (۳)/ در تعقیب ارسطو

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۵:۳۰

    هدف تفکر فلسفی هیچ‌گاه دست یافتن به پاسخ نیست/ نیاز به تعالی لزوماً امر مهم و عامی نیست

    مهرداد پارسا می‌گوید: باگینی معتقد است اهمیتی ندارد که جریان‌های فلسفی هر کدام ساز خودشان را می‌زنند و اجماعی درمورد مسائل بنیادی فلسفه وجود ندارد. هدف تفکر فلسفی هیچ‌گاه دست یافتن به پاسخ نبوده، بلکه همواره پرسشگری را اصل و اساس کارش قرار داده است.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۴:۰۰

    پورجوادی: تمام ایمان‌ها یکی هستند چون بنیان‌گذارانشان همگی فرستاده یک خدای واحدند

    پورجوادی گفت: به باور، فیلسوف دینیِ ایرانیِ قرن سوم هجری (نهم میلادی)، حکیم ابوالعباس ایرانشهری تمام ایمان‌ها اساساً یکی هستند چراکه بنیان‌گذارانشان همگی فرستاده یک خدای واحدند.

  • صالح نجفی ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۲:۱۸

    «فلسفه و ادبیات» (2)/حکمت کالیوها

  • نیچه ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۰۹:۵۸

    جستاری دربارۀ زندگی فردیک ویلهلم نیچه؛

    نیچه، قهرمان تراژیک کهکشان فلسفه

    دیونیزوس (خدای شراب و تاک) برای نیچه نماد رود سرکش زندگی است که تمام سدها را می‌شکند و هیچ بندوباری نمی‌شناسد؛ قانون طبیعت که در پی زایش‌ و عشرت برای بقاست. در آیین‌های دیونیزوسی می‌بینیم که پرستندگان ژولیده و سرمست، سرازپانشناس با زندگی یکی می‌شوند و با خنیاگری سدهای آبرو و شرم فرومی‌ریزد و زنان و مردان در رود زندگی غوطه‌ور می‌شوند. این طغیانی است که با صداهای رهاشده از حنجرۀ هستی به دنبال زندگی و مسرت است. اما آپولون نماد نور، خرد، اندازه و بندوبار است. نگره‌ای که نمایندۀ ایزدان قانون‌گذار المپ است که چارچوب‌های متعالی زندگی فردی و اجتماعی را برساخته‌اند.

  • سیاوش جمادی ۱۳۹۷-۱۲-۱۹ ۱۶:۱۵

    «فلسفه و ادبیات» (۱)/ دیالکتیک حس

  • فلسفه دین ۱۳۹۷-۱۲-۱۹ ۱۰:۲۳

    سیری در تاریخ فلسفه دین/ گزارشی از سخنرانی امیر اکرمی استاد مطالعات تطبیقی و اسلام‌شناسی دانشگاه ییل

    عقل و اعتقاد دینی

    ۳ رویکرد عمده فلسفی یعنی فلسفه متافیزیک، فلسفه معرفت‌شناختی و فلسفه زبان‌شناختی در فلسفه دین نیز بازتاب می‌یابند. یعنی می‌توان نوع نگاه یک فیلسوف به دین را متاثر از نوع نگاه عمده فلسفی در هر یک از این ۳ رویکرد خواند و رنگ غالب فلسفه دین او را تشخیص داد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۵ ۱۲:۲۰

    فرزاد امینی: حضرت ابراهیم(ع) چطور پدر ایمان لقب گرفت؟ / چالش فلسفی «ترس و لرز»

    کارگردان «ترس و لرز» از تجربه اجرای این اثر نمایشی و دراماتیک کردن کتاب مشهور کی‌یر کگور سخن گفت.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۴ ۱۳:۴۰

    فلسفه نگاه تازه شمیسا در ابومحبوب عملی شد

    هرمز رحیمیان دوست و همکار ابومحبوب می‌گوید: نگاه ابومحبوب به ادبیات متفاوت و نو بود. در واقع فلسفه نگاه تازه، که استاد بزرگوارمان جناب دکتر سیروش شمیسا در کتابش مطرح کرد، در ابومحبوب عملی شد. یعنی ایشان با آن نگاه تازه سراغ آثار می‌رفت و اگر کتابی تألیف می‌کرد، متفاوت از کار در می‌آمد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۳ ۱۴:۳۰

    شایگان از آمدوشد شعر و فلسفه می­‌گوید

    گلنار گلناریان مترجم مجموعه شعر «از کران تا کران، از دریا به دریا» می‌گوید: در اشعار شایگان از سه درون­مایه وجد، راز و مرگ بسیار استفاده شده است. او از آمد و شد شعر و فلسفه می­‌گوید و اعتقاد دارد که میان تفکر واقعی و شعر، شباهت­‌های بسیار وجود دارد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۳ ۱۳:۳۰

    یوسف ثانی: شرح فخر رازی بر قانون سرشار از ایده‌های کلامی منطقی و پزشکی است

    یوسف ثانی گفت: این شرح فخر رازی بر قانون سرشار از ایده‌های کلامی منطقی و پزشکی است که برای فهم فلسفی طب بسیار مهم است. به گفته علیرضا منجمی نیز فلسفه و پزشکی نباید با یکدیگر مخلوط شود در حالی فلسفه‌ورزی برای طب و طبابت فایده‌مندی زیادی دارد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۱ ۱۴:۰۰

    وقتی فیلسوفان چپ به ادبیات روی می‌آورند/خوانشی ضدامپرالیستی از ادبیات مدرن غرب

    کتاب «مدرنیسم: پنج خوانش سیاسی» شامل پنج مقاله به قلم تری ایگلتون و فردریک جیمسون است که در آن با توجه به نظام نقادی مارکسیستی به خوانشی ضدامپرالیستی از ادبیات مدرن غرب پرداخته‌اند.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۱ ۱۳:۴۰

    در زمینه فلسفه زیبایی تهی‌دست هستیم/علائم سجاوندی در سفرنامه‌ نقاشِ دربار شاهرخ تیموری به چین

    جمشید کیانفر گفت: «شایسته است که نویسندگان و پژوهشگران ما برای یاد گرفتن الفبای کار گروهی نظری به این کتاب بیندازند.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۸ ۱۷:۰۰

    شناخت پس از هگل/ ارنست کاسیرر

    «پیش‌فرض علم محض، رهایی از مخالفت آگاهی است. علم محض اندیشه را دربردارد تا جایی که اندیشه، در نفس خود، ابژه باشد؛ یا تا جایی که ابژه، در نفس خود، به همان اندازه اندیشه محض باشد. حقیقت، به منزله علم، خودآگاهی محض است در خود- تحولی خویش و به صورت «من» است، بنابراین حقیقتِ مطلقِ هست مفهومی شناخته‌شده است و این مفهوم چنینی حقیقت مطلق هستی است.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۸ ۱۵:۰۰

    نشست نقد و بررسی کتاب فلسفه پول برگزار می شود

    نشست نقد و بررسی «کتاب فلسفه پول» به همت گروه فلسفه و کلام شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژ.هشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

  • دعوای فیلسوفان ۱۳۹۷-۱۲-۰۸ ۱۱:۰۱

    آیا جواد طباطبایی در بحث با مخالفان خود تندخویی می‌کند؟!

    تندخویی ولتر نرم‌خوی

    ولتر طی نامه‌ای از رسالۀ روسو -که از نظر ولتر، وی همان علاقه به توحش در کتاب «قرارداد اجتماعی» را دنبال کرده- ابراز ناراحتی می‌کند و با لحنی بسیار تند خطاب به روسو می‌نویسد: «شباهت روسو به یک انسان مانند شباهت یک میمون به انسان است! روسو، سگِ دیوجانس سوفیسط است که هار شده است!»

  • اعتماد ۱۳۹۷-۱۲-۰۶ ۱۰:۴۵

    اعتماد به روایت مصطفی ملکیان؛

    بزرگ‌ترین سرمایه‌ای که از دست داده‌ایم

    اعتماد به لحاظ متعلقش (یعنی اعتماد به چی) هم محل بحث‌های گوناگون است. در این جا باید تفکیک بزرگی میان اعتماد به خود و اعتماد به دیگران صورت داد. یعنی من به لحاظ اخلاقی گاهی نیاز و وظیفه دارم که به خودم اعتماد کنم. یعنی هر کسی وظیفه اخلاقی دارد که در مواردی (نه در همه موارد) به خودش اعتماد کند. گاهی نیز متعلق اعتماد خود من نیستم، بلکه دیگری (کسی یا موجودی غیر از من) است. وقتی متعلق اعتماد موجودی غیر از من است (یعنی من باید به دیگری اعتماد کنم)، آن دیگری خود به سه قسم تقسیم می‌شود...

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۴ ۱۷:۰۰

    اسپینوزا چگونه به نظام آزادی می‌اندیشد؟

    در یک نگاه کلی می‌توان گفت که رساله اخلاق درباره گناه، درستکاری، عدالت، بی‌عدالتی و چیستی آزادی انسانی است. رساله اخلاق زمینه‌های متافیزیکی را برای طرح مباحث سیاسی و الهی اسپینوزا در رساله‌های دیگرش فراهم می‌آورد.

  • فارابی ۱۳۹۷-۱۲-۰۴ ۱۳:۰۰

    نسبت فلسفۀ سیاسی فارابی و شیعه؛

    جایگاه فارابی در میانه جدال شیعه و سنی

    هرچند فارابی و شیعه که مبنای مشترک و عمومی دارند، هر دو معتقدند که حکومت حاکم عاقل زنده، برتر از حکومت قانون است، با این تفاوت که عقل و شعور امام منشأ دینی دارد درحالی‌که عقل، رئیس اول، حکمت بشری است. داوری در باب آنچه گفته، این استنباط است که عقل انسانی برتر از عقل الهی است؛ نتیجه به لحاظ رادیکال، غیرقابل پذیرش است. عقل بشری مستقل و خودبسنده به خود است و این معقول و قابل فهم است، اما ادعای برتری بر نور الهی امام ساختگی است...

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۴ ۱۰:۰۰

    ​ابوذر رجبی: غزالی با فیلسوفان مخالفت کرده نه با فلسفه

    ابوذر رجبی می‌گوید که غزالی علم منطق را وحیانی می‌دانست و البته نقادی او از تفکر فلسفی نیز به عقاید فیلسوفان باز می‌گردد و نه به علم فلسفه.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۱ ۱۷:۰۰

    جهانی است بنشسته در گوشه‌ای / دکتر رضا ماحوزی

    برای اشاره به وضعیت زیستی و شغلی و حتی اجتماعی فارغ‌التحصیلان رشته فلسفه از دانشگاه‌ها و اندکی هم حوزه‌های علمیه، شاید بازخوانی تاریخ این حوزه دانشی در گستره تاریخ این سرزمین بی‌فایده نباشد.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۳:۰۰

    اولین کسی که فلسفه سیاسی انقلاب اسلامی را مطرح می‌کند حضرت امام است/ متفکران غربی دوگانه‌های موجود در انقلاب برایشان جذاب بود

    شجاعی زند گفت: یک انقلاب اگر کامل باشد فلسفه سیاسی جدیدی را جایگزین فلسفه سیاسی پیشین می‌کند. اولین کسی که فلسفه سیاسی انقلاب اسلامی را مطرح می‌کند حضرت امام است.

  • هگل ۱۳۹۷-۱۱-۲۳ ۱۱:۲۴

    نقدی بر ترجمه پیشگفتار هگل بر ویرایش نخست کتاب دانش منطق؛

    «مقدمه» بر منطق هگلی و «گوش‌های زحمت‌کش»

    در متن انگلیسی یک y ناقابل از ابتدای کلمۀ years (سال‌ها) افتاده است و تبدیل شده است به ears (گوش‌ها)! هگل در واقع از کاری که سالیانی دراز طول می‌کشد صحبت می‌کند eine vieljährige Arbeit. در متن انگلیسی قطعاً اشتباهی تایپی‌ست؛ اما در متن فارسی یک نگاه سریع و ساده به متن آلمانی و یا حتی یک سؤال ساده که اینجا اصلاً گوش به چه معناست، می‌توانست جلوی این اشتباه را بگیرد. آیا مترجم محترم این سؤال را از خود نپرسیده است؟

  • ۱۳۹۷-۱۱-۱۶ ۱۵:۰۰

    بسیاری از بحث‌های فلسفی اثر مستقیم بر زندگی انسان دارد

    بسیاری از بحث‌های فلسفی اثر مستقیم بر متن زندگی انسان دارد و گاه افزون بر جنبه‌های فردی و در برخی موارد اگزیستانسی، ابعاد اجتماعی و حقوقی می‌یابد.