فیلسوف

کل اخبار:74

  • داریوش شایگان ۱۳۹۶-۱۱-۲۹ ۱۱:۱۰

    در راستای مقام داریوش شایگان؛

    فیلسوف جهان‌بین آواره در وطن

    شایگان معتقد بود ایران واسطۀ میان غرب و هند است، به همین دلیل دچار منازعات فرهنگی بسیاری شده است و همین منازعات را نیز دلیل شکل‌گیری تمدن ایران می‌دانست./شایگان هرچند فرزند ایران است اما شخصیتی جهانی دارد. او در دوران زندگی خود بین میهن و جهان در تبعید بوده است.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۸ ۱۶:۰۰

    فیلسوف یا مرد سیاسی؟

    ذکی‌پور: تلاش ایزوتسو و کربن احیای عالم خیال در دوران مدرن است

  • میری ۱۳۹۶-۱۱-۱۸ ۰۹:۱۸

    حکایت احوال زار دانشگاه در ایران (بررسی موردی جواد میری) /بخش نخست؛

    رزومه‎های خیالی

    ابهام در عنوان رشته‌های جواد میری و محل تحصیل او ما را به مکاتبه با دانشگاه گوتنبرگ واداشت. خلاصه پاسخ دانشگاه گوتنبرگ چنین بود که نامبرده چهار سال پس از ورود به دانشگاه سوئد، «در مقطع کارشناسی ارشد رشته مطالعات ادیان» فارغ‌التحصیل شده و دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد او شامل برنامه‌ای پیوسته و چهارساله بوده است (دوره کارشناسی + یک سال کلاس‌های کارشناسی ارشد). نه نشانی از کارشناسی «ادبیات عرب و تاریخ اندیشه‌های علمی» است، نه خبری از کارشناسی ارشد «فلسفه علم».

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۳ ۱۲:۰۰

    نشست «آیا فیلسوفان مسلمان به مفهوم تمدن اندیشیده اند؟»: اراده ملت در ظهور تمدن نقش اساسی دارد/ عدم توجه به مفهوم ملت-دولت

    سید جواد میری گفت: ما به مفهوم ملت - دولت به معنای مدرن کلمه توجه نکردیم. ملت - دولت مبتنی بر اراده ملی است.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۱۸ ۱۱:۴۰

    هیچ کس از فلسفه مطالبه نمی کند/ نسبت فیلسوفان ما و جامعه

    احدفرامرز قراملکی گفت: مشکل فلسفه درمقایسه با دیگر رشته‌ها مثلاً حقوق در جامعۀ ما این است که از فلسفه برخلاف حقوق هیچ مطالبه‌ای نمی‌شود.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۲۶ ۱۲:۴۰

    فیلسوفی که ماجراجو نباشد متکلم است/نیچه شگفت انگیز است

    ابراهیمی دینانی، چهره ماندگار فلسفه گفت:نیچه ماجراجوست، چنانچه فلاسفه همه ماجراجو هستند، فیلسوفی که ماجراجو نباشد یک متکلم است چراکه خود فلسفه ماجراست.

  • فلسفه ۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۱۱:۲۴

    بهره‌گیری از رمان در فلسفه؛

    وقتی فیلسوف‌ها هوس رمان‌نویسی می‌کنند

    فلسفه معمولاً خشک و بی‌روح است و بیش از آنکه با هنر سروکار داشته باشد با ریاضیات دمخور است. اما برخی از فلسفه‌ها، در رابطه با زبان، شیطنت یا حساسیت شاعرانه نشان می‌دهند. اثر بزرگ هگل، «پدیدارشناسی روح»، را می‌توان به‌عنوان رمانی مطالعه کرد که در آن شخصیت‌ها، یعنی ارواح تجسدیافته، در جهان و تاریخ گام‌به‌گام به پیش می‌روند.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۸ ۱۷:۰۰

    فیلسوف عشـــــق

    درباره عرفان فیلسوف مسلمان ابن‌سینا چه می‌دانیم؟

  • اکرمی ۱۳۹۶-۰۶-۰۴ ۱۰:۱۱

    موسی اکرمی/ به بهانۀ پخش سخنانی از دکتر بیژن عبدالکریمی و واکنش‌ها در برابر آن‌ها؛

    در ستایش فلسفه‌ورزی راستین و ورزش سالم

    آقای عبدالکریمی مسلماً اغراق کرده‌اند که گفته‌اند در برابر پنت هاوس ۱۷۵۰ متر مربعی آقای علی دایی خودشان دارای دو متر مربع هم نیستند. البته ممکن است یک استاد به هر علت و دلیل نتوانسته باشد هنوز به منزل مسکونی با مالکیت شخصی دست یابد. جناب میلانی هم از این سو گرفتار اغراق شده و به شمار زیادی از استادان اشاره کرده است که درآمد زیاد و خانۀ ویلایی دارند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۳۱ ۱۰:۴۰

    چالش فیلسوفان در باب معرفت‌شناسی از دیدگاه رابرت مارتین

    کتاب «معرفت‌شناسی در باب شک، شناخت و آگاهی» به بررسی مهمترین گرایش‌های فلسفی و ارزیابی دیدگاه‌های مختلف معرفت‌شناسی پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۳ ۱۳:۰۰

    داوری اردکانی: عزت الله فولادوند به معنای واقعی فیلسوف است

    داوری اردکانی گفت: عزت الله فولادوند در این چهل یا پنجاه سال اخیر تمام تلاش خود را صرف فلسفه کرده است. امروز دانشجویان فلسفه مدیون ایشانند.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۷ ۱۰:۰۰

    تاریخ تجدد مآبی ما، تاریخ تفکر نیست/ فروغی فیلسوف نبود

    داوری اردکانی در نشست بررسی آثار محمدعلی فروغی گفت:تاریخ تجدد مابی ما تاریخ تفکر نیست. تاریخ فراگرفتن و آموختن معلومات آماده است. ما در دوره جدید به علم آموختنی و آموزشی بیشتر توجه کرده ایم.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۳۰ ۱۷:۰۰

    ​​شلینگ؛ شاید سرآغازی برای رهایی از ژولیدگی

    شلینگ از جمله فیلسوفانی است که آثار او در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه برگزاری نشست‌های تخصصی در حوزه هنر، چهارمین نشست موسسه کتاب‌آرایی ایرانی، فلسفه هنر شیلنگ را بررسی و به همین مناسبت رساله‌ای در باب فلسفه هنر او منتشر کرده است.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۷:۰۰

    فیلسوف‌ها در یک قاب نمی‌گنجند/ عباس منوچهری و محمدجواد غلامرضا کاشی در نقد و بررسی کتاب فراسوی رنج و رویا

    فلسفه باید حساب خود را از میدان عمل جدا کند

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۱۱:۴۰

    نویسنده بد، فیلسوف خوبی نمی‌شود/ فلسفه و ادبیات؛ تعامل و تقابل‌ها

    محمدمنصور هاشمی، نویسنده و پژوهشگر فلسفه گفت: بخشی از بهترین آثار فلسفی دنیا آثاری است برخوردار از فصاحت و بلاغت ادیبانه. کسی که نویسنده خوبی نباشد به راحتی به عنوان فیلسوف مطرح نمی‌شود.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۰۰

    نگاهی به کتاب فیلسوفان بدکردار

    ترجمه فارسی کتاب فیلسوفان بدکردار در ایران به وسیله انتشارات امیر کبیر منتشر شده است. برخی، این کتاب را توهین به فلسفه و فیلسوفان دانسته اند و حتی عده ای صحبت از ممنوعیت خواندن آن می کنند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۰ ۱۱:۴۰

    فیلسوفان در مورد موسیقی چگونه می‌اندیشند؟

    امروزه در برخی دانشگاه‌ها «فلسفه موسیقی» تدریس می‌شود که در این کلاس‌ها تلاش دارند برای چنین سؤالاتی پاسخ فلسفی بیابند؛ تعریف موسیقی چیست؟

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۸ ۱۱:۴۰

    کتاب فیلسوف سیاست منتشر شد/ جشن نامه سیدجواد طباطبایی

    حامد زارع، صاحب امتیاز و مدیرمسئول مجله سیاست نامه از انتشار جشن نامه جواد طباطبایی تحت عنوان «فیلسوف سیاست» خبر داد.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۱:۲۰

    نشست «مساله ولایت نامه نویسی فیلسوفان و عرفا» برگزار می شود

    نشست های گروه های فلسفه سیاسی و عرفان مجمع عالی حکمت اسلامی چهارشنبه ۱۷ آذر برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۵ ۱۱:۰۰

    فوکو فیلسوف جامعه است نه جامعه شناس/ جنون در ادوار تاریخ

    معتمدی، نویسنده «زایش جنون در اندیشه فوکو» با بیان اینکه فوکو فیلسوفِ جامعه است و نه جامعه شناس، گفت: فوکو فیلسوفی در قد و قواره ویتگنشتاین و هایدگر است ولی عمق فلسفی اش کاویده نشده است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۶ ۱۶:۲۰

    انتشار مجموعه مقالات فیلسوف فرهنگ

    مجموعه‌ای از مقالات گئورگ زیمل مشهور به فیلسوف فرهنگ از سوی انتشارات دنیای اقتصاد منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۰ ۰۸:۴۰

    زنان فیلسوف و فلسفه تحلیلی

    در سال ١٩٩٩ انتشارات راتلج کتابی با عنوان «گفت‌وگوی کوگیتو با فلاسفه بزرگ» منتشر کرد. این کتاب حاوی بیست مصاحبه با مهم‌ترین فیلسوفان حاضر بود که در مجله کوگیتو بین سال‌های ١٩٨٧ و ١٩٩٦ منتشر شده بود. اخیرا چهار مصاحبه از این کتاب در «کوگیتو: زنان اندیشه» به فارسی ترجمه شده است.

  • هنر ۱۳۹۵-۰۶-۰۹ ۰۹:۱۰

    تاملی بر زیبایی‌شناسی شعر-نقاشی(۲)؛

    زیربنای فلسفی و فکری زیبایی‌شناسی

    از نظر کانت، زیبا چیزی است که بدون مفهوم قابل تصور است، مثل وقتی که انسان بدون کمک مفاهیم، احساس شادی می‌کند و زیبا از سنخ همین حس کردن‌های بی‌واسطه و بدون کمک مفاهیم است و مثل احکام منطقی، اصول و قواعد ابژکتیو ندارد. از نظر او، وقتی قوه‌ی حس ما با یک امر زیبا همچون گل زیبا یا یک تابلوی زیبا روبه‌رو می‌شود، قوه‌ی خیال با این مواجهه می‌کوشد در بازی آزاد خود با قوه‌ی فاهمه، این زیبایی را تحت یکی از مقولات فاهمه قرار دهد.

  • نقاشی ۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۹:۵۹

    تاملی بر زیبایی‌شناسی شعر-نقاشی(۱)؛

    تاریخچه‌ی نگرش هنر به‌منزله‌ی زیبایی یا خوب

    زیبایی آن است که بزرگ‌ترین لذت را به ما ارزانی دارد و آنچه بزرگ‌ترین لذت را به ما نثار کند چیزی است که تصورات بسیاری را در کوتاه‌ترین مدت ممکن به ما می‌بخشد. لذتی که از زیبایی به دست می‌آید عالی‌ترین معرفتی است که انسان قادر به تحصیل آن است، زیرا در کوتاه‌ترین زمان ممکن احساسات و ادراکات بسیاری از این معرفت عاید ما می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۵:۰۰

    فیلسوف ناتمام

    ۲۵ مرداد ۱۳۷۳ سیداحمد فردید فیلسوف شهیر ایرانی درگذشت. اما سیداحمد مهینی‌یزدی - که بعدها نام خویش را به فردید تغییر داد - از آن دست فیلسوفانی بود که حتی مرگ نیز باعث نشد جدال بر سر آرا، اندیشه‌ها، ویژگی‌ها و سکنات او پایان پذیرد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۰:۲۰

    فردید سیاسی نبود/ تنها کشور غیراروپایی هستیم که فلسفه داریم

    داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم گفت:فردید سیاسی نبود بلکه مثل خیلی از صاحب نظران دیگر که سیاست برآنها غالب است به سیاست توجه داشت همانطورکه به شعر هم علاقه داشت.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۰۹:۰۰

    حال و مقام فیلسوفِ همسخن با هایدگر/ فردید و پرسش از سابقه زبان

    کلام و زبان و نسبت آن با ذوق و معرفت نزد فردید مهم بود و اصلا کار اصلی خود را پرسش از سابقه کلام و زبان می دانست.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۲۲ ۱۶:۰۰

    کیانی ترجمه جدید «عشق الهی» را به ناشر سپرد/ انتشار «ویلیام جیمز: روانشناس فیلسوف»

    حسین کیانی به تازگی با کتاب «ویلیام جیمز: روانشناس فیلسوف» به بازار کتاب آمده است. وی اخیراً ترجمه جدیدی از کتاب «عشق الهی» نوشته ویلیام چیتیک را به پایان برده و به ناشر سپرده است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۱۸:۰۰

    از فيلسوف منطقی تا شاعر روشنفكر

    كتاب دكتر موحد را مي‌توان خلاصه ٢٠ سال تلاش يكي از استادان مهم فلسفه تحليلي (موحد) در ايران دانست. اين كتاب به خوبي به خوانندگان يادآور مي‌شود كه در اين ٢٠ سال چه بر اين «تاريخ منطق» گذشته است. مقالات گذشته نويسنده ناظر بر اين بوده كه امري در كنار سنت قديمي منطق ما وجود دارد و ما بايد بپذيريم كه در كنار سنت فلسفي خودمان، امري دقيق‌تر به نام «سنت جديد منطق» وجود دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۶:۴۰

    نظام فکری هگل در «متافیزیک ینا» بررسی شد/ بررسی احوالات یک فیلسوف در خودنوشتش

    «متافیزیک ینا» با برگردان محمدمهدی اردبیلی و ویراستاری میثم سفیدخوش منتشر شد. مترجم در این اثر در پی ترجمه بخشی از نظام فلسفی هگل که به «نظام ینا» شهرت دارد، برآمده است. این کتاب دست‌نوشته هگل در دوره اقامتش در شهر یناست.