نمایش همه
  • فوکو ۱۳۹۳/۰۴/۱۱

    گفت‌وگوی میشل فوکو با ژیل دلوز؛

    روشن‌فکران و قدرت

    وضعیت حاضر را که در نظر بگیریم، قدرت به طرزی اجتناب‌ناپذیر بینشی تمام‌خواه و فراگیر دارد. به شما بگویم، همه‌ی اشکال حال حاضرِ سرکوب، که متکثر هم هستند، به ساده‌گی خود را از منظر قدرت تمامیت می‌بخشند: سرکوبِ نژادپرستانه در تقابل با مهاجران، سرکوب درون کارخانه‌ها، سرکوب در نظامِ آموزشی و به طور کلی سرکوب علیه جوانان.

  • برایان لایتر ۱۳۹۳-۰۴-۰۴ ۰۸:۵۴

    برایان لایتر؛

    دربارۀ تفاوت‌های فلسفۀ تحلیلی و قاره‌ای

    فلسفۀ «تحلیلی» به‌عنوان یک برنامۀ تحقیقاتیِ بنیادین مرده است. این تصور که فعالیت فکری به دقت و با مرزهایی مشخص بین فیلسوفان و دانشمندان علوم تجربی قابل تقسیم است، اینکه فیلسوفان روش خاصی (تحلیل مفهومی) دارند که با آن به حل مسائل می‌پردازند و اینکه مسائل فلسفی اساساً به نحو پیشاتجربی و از پشت میز قابل حل هستند، همه‎ی این تعهدات بنیادین به لطف کارهای کواین و دیگران عمدتاً از بین رفته‌اند.

  • آلن بدیو ۱۳۹۳-۰۴-۰۳ ۰۸:۵۱

    آلن بدیو؛

    نهاد فلسفی چیست؟

    اما کاری که نهاد فلسفی می‌تواند و بنابراین باید برای فیلسوفان انجام دهد در امان داشتن ایشان از گزند خطاب‌های غلطشان که ناشی از خطاب بی‌مخاطبشان است. نهاد فلسفی باید به خلأ، خطابی درخور آن ببخشد.

  • کارل مارکس ۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۰:۴۰

    مایکل راث؛

    کارل مارکس؛ حرکت از «ازخودبیگانگی» به‌سوی «رهایی»

    از نظر مارکس، هرآنچه سخت و استوار است دود می‌شود و به هوا می‌رود؛ زیرا بورژوازی شرایط واقعی زندگی را به ما نشان می‌­دهد و آن چیزی نیست جز بهره­‌کشی اقتصادی. ورای ازدواج، ورای اقتصاد، ورای حکومت و پدرسالاری و خلاصه ورای همه ­چیز، بهره‌­کشی اقتصادی نهفته است. ازخودبیگانگی و بهره‌­کشی اقتصادی شرایط واقعی زندگی هستند، شرایطی که هنگامی که آشکار شوند مردم تصمیم خواهند گرفت آن‌ها را تغییر دهند.

  • ویتکنشتاین ۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۰۶:۲۰

    هانس اسلوگا؛

    سوبژکتیویته در تراکتاتوس

    معمولاً چنین گفته می‌شود که فلسفه‌ی کاملاً توسعه‌یافته‌ی تراکتاتوس ویتگنشتاین، طعمی شدیداً کانتی دارد؛ اما دلیلی وجود ندارد که فکر کنیم ویتگنشتاین زمانی که تراکتاتوس را نوشته است چیز زیادي از فلسفه‌ی کانت می‌دانسته است. به نظر می‌رسد که ایده‌هاي کانتی از طریق نوشته‌هاي آرتور شوپنهاور و اوتو وِینینگر به او رسیده است؛ اما اکثر آنچه او از این نوشته‌ها گرفته است به‌طور خاص کانتی نبوده‌اند.

  • هایدگر ۱۳۹۳/۰۲/۲۸

    هربرت مارکوزه/دربارۀ گرایش هایدگر به نازیسم؛

    خیانت به فلسفه

    يک فيلسوف می‌تواند اشتباهات زيادی مرتکب شود اما موضوع مورد بحث ما تنها يک خطا و يک اشتباه ساده نيست، در واقع به معنی دقيق کلمه اين خيانت به فلسفه و هر آنچه که فلسفه مدافع آن است به شمار می‌رود. ثانياً، همان‌طور که گفتم او به اشتباه معترف بود اما موضوع را تمام شده تلقی می‌کرد.

  • مارکس ۱۳۹۳-۰۱-۲۶ ۱۰:۱۰

    مایکل راث؛

    کارل مارکس؛ از روشنگری تا انقلاب

    مایکل راث در ادامه‎ی‎ درس‌گفتارهای «مدرن و پست‌مدرن» به کارل مارکس می‌رسد؛ اما ابتدا درنگی کوتاه در هگل می‌کند تا به‌ویژه مفهوم دیالکتیک در نزد هگل را روشن کند. دیالکتیک همان مفهومی است که بیش از هر مفهوم دیگری اندیشه‎ی‎ مارکس را به اندیشه‎ی‎ هگل پیوند می‌دهد (یا بهتر است بگوییم مارکس را وام‌دار هگل می­‌کند) و بنابراین فهم آن برای ورود به جهان اندیشه‎ی‎ مارکس ضروری به نظر می‌رسد.

  • علیت ۱۳۹۳-۰۱-۰۹ ۰۱:۱۵

    السدیر مک‌اینتایر؛

    اشتباهی درباره‌ی مفهوم «علیت» در علوم اجتماعی

    یک سخن مشهور از هیوم این است که «خطا در دین خطرناک است؛ اما در فلسفه صرفاً موجب خنده می‌شود». این مقاله می‌کوشد تا نشان دهد که «خطاهای فلسفی» هم می‌توانند خطرناک باشند.

  • باربی2 ۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۰۰:۳۰

    دانیل آلمیدا/بررسی نشانه‌شناسی بصري آگهی‌های تجاري عروسک‌های مد(2)

    انتخاب‌های بصری در آگهی‌های تجاری «برتز»

    در مجموع، عروسک‌های برتز بازنمایی دختران نوجوان معاصر هستند؛ زیرا عمدتاً به عنوان اعضاي یک گروه چه مرد و چه زن به تصویر کشیده می‌شوند، ازاین‌رو بر یک مبناي جمعی شناخته می‌شوند. عروسک‌های برتز به جاي آنکه کاري انجام دهند، چیزهایي باکیفیت، خیالی، خوش‌تیپ، پیشرفته و فوق‌العاده هستند. ظاهر آن‌ها حکایت از یک نوجوان آرمانی متعلق به طبقه‌ی بالاتر از متوسط دارد.

  • باربی1 ۱۳۹۳-۰۱-۰۴ ۱۲:۰۲

    دانیل آلمیدا/بررسی نشانه‌شناسی بصري آگهی‌های تجاري عروسک‌های مد(1)

    کودکان ما به کجا می‌روند؟

    اسباب‌بازی‌ها از طریق مشخصه‌هایی همچون طراحی، تصاویر تبلیغاتی و متون بازاریابی پیام‌هایی را انتقال می‌دهند که بیانگر معانی فرهنگی و اجتماعی دنیاي پیرامون هستند. از آنجا که در عصر مصرف‌گرایی، بسیاري از اسباب‌بازی‌ها تبدیل به نماد شده‌اند، این مقاله بر آن است تا ساختارهاي معنايِ نهان گفتمان بصري آگهی‌های تجاري عروسک‌های مد، برگرفته از سایت اسباب‌بازی‌های کودکانه www.mgae.com را آشکار سازد.

  • کلاس درس ۱۳۹۲-۱۲-۱۷ ۱۱:۰۱

    گفتاری از «هانس ماگنوس انسنس برگر»؛

    در ستایش بی‌سوادی

    امیدوارم گمان نکنید می‌خواهم در مخالفت با اوضاعی، دهان به نیش و کنایه باز کنم که چاره‌ناپذیری آن برایم مسلم است. قصد سوگواری بر این اوضاع و احوال را هم ندارم، صرفاً می‌خواهم چندوچون آن را روشن کنم و تا آنجا که به من مجال می‌دهید به تشریحش بپردازم.

  • گادامر ۱۳۹۲-۱۲-۰۴ ۰۹:۳۲

    هانس گئورگ گادامر؛

    حقیقت و روش؛ تنگناهای روش

    اما مشکل اینجاست که در علوم انسانی کسی نمی‌تواند ماهیت یا روح انسان را در دست بگیرد و همانند علوم طبیعی آن را با سنجه‌های این علم طبیعیِ قاعده‌مندِ پیشرو اندازه بگیرد. ماهیت علمی که با تاریخ و جامعه سروکار دارد، نمی‌تواند با روش‌های علوم طبیعی فهمیده شود.

  • بوردیو ۱۳۹۲/۱۱/۲۶

    گفتگوی دیدیه اریبون با پیر بوردیو؛

    دانشگاه‌ها: پادشاهان برهنه

    فکر می کنم در دنیای سیاست، مطبوعات هستند که تا حد زیادی مشخص می‌کنند به چه چیزهایی باید فکر کرد و حتی چه کسانی را باید کنشگران مشروع بازی سیاسی به حساب آورد به همین ترتیب [باز هم مطبوعات هستند که ] در دنیای روشنفکری تلاش می‌کنند کنش‌گران اصلی را تعیین کرده و برای هر کدامشان رده‌ای در نظر بگیرند.

  • پوزیتیویسم ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۰۸:۳۶

    مایکل فریدمن؛

    بازنگری پوزیتیویسم منطقی

    طبق تصوير رايج پوزيتيويسم منطقی، اين جنبش نه تنها نوعی از مبناگرايی معرفت‌شناختی شمرده می‌شود، بلكه نسخه‌اي از معرفت‌شناسی «تجربه‌گرا»، در امتداد سنت لاك، باركلی، هيوم، ماخ و «برنامه‌ی جهان خارج» راسل تلقی می‌شود.

  • روسو ۱۳۹۲-۱۱-۰۷ ۱۰:۲۳

    مایکل راث؛

    میراث روسو

    میراث روسو طولانی و عمیق است. او بنیان‌گذار شیوه‌­ای از تفکر است که جامعه‌ی معاصر خویش را به چالش می‌­کشد تا آنجا که اعلام می­‌کند پویایی­‌هایی که می­‌بینیم و آن­ها را پیشرفت می­‌دانیم در واقع چیزی جز فساد نیستند. او دولت را مسئول حفاظت از نابرابری بزرگ‌تر می‌­داند و بر این باور است که پوچی و ریاکاری اجازه نمی­‌دهند ما انسان­‌ها را آن‌گونه که واقعاً هستند، بشناسیم.

  • تکنولوژی ۱۳۹۲-۱۱-۰۳ ۱۰:۱۵

    هنری فارل؛

    روشنفکران تکنولوژی

    آن‌ها شاید جدی‌تر به این فکر کنند که چگونه تکنولوژی در حال تغییر سیاست است. مناظرات جاری هنوز تحت سلطه‌ی مباحثات بیهوده بین هواخواهانی است که باور دارند اینترنت مدل بهتري برای دموکراسی ریشه‌ای است و شک‌گرایانی که ادعا می‌کنند اینترنت بهترین دوست دیکتاتور است.

  • سورن کییر کگارد ۱۳۹۲-۱۰-۱۹ ۰۹:۱۵

    مریلین گای‌پیتی؛

    اندیشه‎ی کی‌یر کگور درباره‌ی عقلانیت

    یکی از دریافت‌های اساسی ما این است که -حداقل گاهی اوقات- میان تفاسیر رقیب از هستی انسانی دست به انتخاب می‌زنیم و این انتخاب‌ها به خاطر دلایلی است که به باور ما دلایل محکم و حتی قاطع هستند. این جستار طرحی کلی برای نظریه‌ی عقلانیتی فراهم می‌کند که به کمک آن می‌توان به این برداشت اساسی معنا بخشید.

  • گونار میردال ۱۳۹۲-۱۰-۱۰ ۱۲:۰۸

    گونار میردال؛

    توسعه چیست؟

    از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون، کتاب‌های مربوط به مسئله‌ی توسعه‎ی کشورهاي توسعه‌نیافته، شامل بخش‌هایی مقدماتی می‌شده‌اند که درباره‌ی آنچه می‌بایست از توسعه‌نیافته، درحال‌توسعه یا سایر تعابیر سیاست‌مدارانه فهمیده شود و اساسی‌تر از آن، آنچه «توسعه‎ی» چنان کشوري معنا می‌دهد، بحث می‌کرده‌اند. که اغلب نتیجه گرفته می‌شد که تعریفی کاملاً رضایت‌بخش قابل ارائه نیست

  • روسو ۱۳۹۲-۱۰-۰۱ ۱۱:۵۷

    مایکل راث؛

    روسو و منشأ نابرابری

    این مسئله بسیار مهم است که برای روسو، ترحم مقدم بر تفکر است. ما به دلیل فکر کردن به رنج­های دیگران نیست که به آن­ها اهمیت می ­دهیم، ما بر اثر یک واکنش غریزی و طبیعی به رنج­های دیگران اهمیت می­دهیم. پس احساس ترحم و دل‌سوزی وابسته به ارزیابی ما از وضعیت فردی که رنج می ­کشد، نیست. این واقعیت که دیگران رنج می­ کشند همه‎ی آن چیزی است که ما نیاز داریم بدانیم تا احساس طبیعی و غریزی ترحم فعال شود.

  • حقوق ۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۰۹:۴۵

    برایان لیتر / الکس لنگیناس؛

    روش‎شناسی فلسفه‎ی حقوق

    فلسفه‎ی‎ حقوق –به طور خاص در دنیاي انگلوساکسون و به نحو رو به رشدي در فضاي خارج از آن براي بیش از نیم قرن– تحت سیطره‌ی نوشته‎ی هارت تحت عنوان «مفهوم حقوق» (1961) قرار داشته است. این مقاله درصدد آن است تا با بررسی روش‎شناسی فلسفه‎ی حقوق هارت، در نقاط ضعف و قوت روش‎شناسی فلسفه‎ی حقوق در قرن اخیر مداقه کند.

  • پوزیتیویسم ۱۳۹۲-۰۹-۰۷ ۰۹:۵۶

    متیو تول؛

    پساپوزیتیویسم و علوم اجتماعی

    به‌کارگیری پساپوزیتیویسم در تحقیقات، زمانی برجسته­تر شد که این روش با معرفت­شناسی پسامدرن و نسبی­گرایی به تقابلی جدی برخورد و توانست روش­شناسی­های متفاوت و جهت­دهی ارزشی دیگرگونه­ای را برای تولید دانش ارائه دهد.

  • ژان ژاک روسو ۱۳۹۲-۰۸-۲۸ ۰۹:۰۷

    مایکل راث؛

    روسو و نقد زودهنگام روشنگری

    هنگامی­‌که شما روشنگری و هنرها و علوم را دارید که منجر به، به‌اصطلاح پیشرفت می‌­شود، آن­گاه با گروهی از مردم مواجه‌اید که واقعاً باهوش هستند و دست‌ه­ای دیگر که آن‌قدرها باهوش نیستند. به همین خاطر با افرادی مواجه می­‌شوید که به نویسنده، فیلسوف و دانشمند نگاه می­‌کنند و می‌­گویند: «کاش من می­‌توانستم مثل او باشم».

  • فون هایک ۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۵۲

    فردریش فون هایک؛

    نیاکان‌گراییِ عدالت اجتماعی

    پوچی تمام‌عیارِ عبارت «عدالت اجتماعی» در این واقعیت ظهور پیدا کرده است که هیچ توافقی راجع به آنچه مستلزم عدالت اجتماعی در موارد خاص می‌باشد، وجود ندارد، همچنین، هیچ‌گونه آزمون شناخته‌شده‌ای وجود ندارد که بر مبنای آن، بتوان راجع به درستکار بودن افراد در صورت متفاوت بودنشان از یکدیگر، تصمیم‌گیری کرد.

  • شرق شناسی ۱۳۹۲-۰۸-۰۸ ۱۱:۱۹

    آدرین لی آدربری؛

    فهم شرق‌شناسی؛ ساخت «دیگری»

    مباحث ادوارد سعيد پس از 31 سال در زمينه‌ی اين‎كه چه‏‎گونه كشورهاي غربي تصورشان از «ديگري» شرقي را می‌سازند؛ با پيدايش جهان چندقطبي كه اشاره به ظهور كشورهای شرقي (نظير هند و چين) دارد، مستلزم بازنگري كاربردي مفاهيم وي دارد.

  • کانت ۱۳۹۲-۰۸-۰۴ ۰۹:۳۷

    مایکل راث؛

    کانت، فلسفه و روشنگری

    کانت انتظار ندارد که هنگامی که ما جرأت به دانستن داریم و به عنوان یک اندیشمند آزاد هستیم، مثل وحشی‌‌‌‌ها و دیوانه‌‌‌‌ها عمل کنیم. زیرا اگر ما واقعاً به گونه‌‌‌‌ای ژرف و شفاف بیندیشیم، آنگاه تشخیص خواهیم داد که می‌‌‌‌خواهیم در جهانی زندگی کنیم که مردم به گونۀ مشخصی رفتار می‌‌‌‌کنند.

  • والرشتاین ۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۰۹:۲۷

    امانوئل والرشتاین؛

    توسعه‌ی مفهوم توسعه

    احتمالاً پیوند دیرین بین علوم اجتماعی و جنبش اجتماعی طی بیست سال آینده جهت جدید و نیروی جدیدی خواهد گرفت. نه علوم اجتماعی و نه جنبش اجتماعی، بدون دگرگونی دیگری نمی‌توانند از بن‌بست‌هایی که در حال حاضر هر دو در آن‌ها قرار دارند، خارج شوند.

  • روش شناسی ۱۳۹۲-۰۷-۱۹ ۰۹:۴۶

    جایگاه روش در پسامدرنیسم؛

    ایزدبانوی انتقام و شکستن چارچوب‌ها

    وظیفه­‌ی هر پژوهش‌گری است که بنا بر اهداف پژوهشی خود، ارزش­‌ها و منطق روش­‌شناختی که با آن سر و پنجه نرم می­‌کند، تصمیم بگیرد که چگونه می­‌تواند به بهترین وجه توانمندی­‌های بازاندیشانه­‌ی پژوهش خود را بروز دهد. هر پژوهش‌گری مسیر خود را برمی­‌گزیند، مسیری خطرناک که هم لذات خاص خود را دارد و هم خطرات فرو رفتن در مرداب خطاها را در پی دارد.

  • فضای مجازی ۱۳۹۲-۰۷-۱۴ ۰۸:۰۰

    یان ایک ولشرینگ/ یورش سایبری؛

    لطفاً جایگاه اخلاق را مشخص کنید!

    فضاهای سایبری که رسانه‌ها در آن قدرت مانور بیشتری دارند، فرصت‌های ستیزه‌جویانه و غیراخلاقی را نیز فراهم می­‌آورد. مقاله‌ی پیش رو کوششی است در راستای خوانش اخلاقی از پدیده‌ی «تخریب» در فضای مجازی و پی‌بندی موازین حقوقی برای پیشگیری از آن.

  • علوم اجتماعی ۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۰۸:۵۸

    استیو فولر؛

    سكولاريزاسيون علم و قراردادي تازه در سياست‌گذاري علوم (2)

    در اوايل قرن بيستم، نخبه‌گرايي علمي از جانب تمهيدات و آماده‌سازی‌های نظامي و اخيراً توسط رقابت‌های اقتصادي مورد توجه قرار گرفته است. نیمه‌ی نخست قرن بيست و يكم به علم فرصتي خواهد داد تا ميراث ازدست‌رفته‌ی اين قرن را بازيابي كند تا از اين طريق بتواند پاسخگوي تمام نيازها و تقاضاهاي جامعه‌ی علمي باشد.

  • علم سکولار ۱۳۹۲-۰۶-۳۱ ۱۳:۳۱

    استيو فولر؛

    سكولاريزاسيون علم و قراردادي تازه در سیاست‌گذاری علوم (1)

    مقایسه‌ی جريان سكولاريزاسيون علم، با جريان جداييِ كليسا و دولت، منجر به سلب هزینه‌ها و بودجه‌هاي علمي از عهده‌ی دولت می‌شود، مگر در مواردي كه مستقيماً بر موضوعات سياست عمومي اثرگذار است. بحث من بر سرِ شدت يافتن اين جريان است كه پيش از اين، جهانِ اروپايی، آمريكايي را درنورديده است.