نام کتاب: سیری در تاریخ روشنفکری در ایران و جهان
نویسنده: رضا داوریاردکانی
ناشر: انتشارات سخن
چاپ: اول ۹۲
تعداد صفحات: ۳۸۸
قیمت: ۱۹۵۰۰۰ ریال
در پنجاه سال اخیر در باب روشنفکری و کار و بار روشنفکران بسیار گفته و نوشتهاند؛ بعضی از این نوشتهها گزارش پژوهش است و در بعضی دیگر روشنفکری نقد شده است. این دفتر کمتر صورت گزارش دارد و بیشتر متضمّن نقد و نقادی است، اما در این نقد و نقادی غرض مخالفت و موافقت و ذکر حسن و عیب نبوده است. اینکه روشنفکران خدمت کردهاند یا خیانت یک بحث است و درک و بیان تاریخ پدید آمدن روشنفکری و امکانها و تواناییهای روشنفکران و مقام و اثر ایشان در تاریخ بحث است. این نوشته در حقیقت گزارش پدید آمدن روشنفکری و ظهور روشنفکران در مرز میان تفکر و ادب و هنر از یک سو و سیاست از سوی دیگر – و احیانا در قلمرو پراکسیس مارکس – و چگونگی ادای وظیفهی روشنفکری و افول و پایان یافتن تاریخ آن است. پیداست که در شرح تاریخ روشنفکری تفاوتی میان اروپا و امریکای متجدد و کشورهایی که تجدد را از اروپا اخذ کردهاند، وجود دارد، این دو صورت روشنفکری لااقل در ظهور و از حیث عملکرد تفاوتها دارند. در فصول این اثر به این تفاوت کم و بیش توجه شده است.
مطلب دیگری که در این کتاب عنوان شده است و به آن پرداخت میشود، تمییز میان منورالفکری و روشنفکری است. همهی نویسندگانی که در باب روشنفکری قلم زدهاند این دو را یکی دانستهاند و بعضی حتا مرزی میان دانش و فلسفه و حکمت و شعر و سیاست با روشنفکری قائل نشدهاند. منورالفکری ناظر به قوام تجدد و طراحی جهان متجدد است؛ اما روشنفکری در زمانی به وجود میآید که در راه تحقق این طرح در عمل و سیاست مشکلاتی پیدا میشود که در آغاز دیده نشده است. روشنفکر پدید آمدن این مشکلات را به قصور سیاست و سیاستمداران باز میگرداند و رعایت اصول آزادی و عدالت و پایبندی به حقیقت را یادآوری میکند. و ...
کتاب حاضر در ۹ فصل مطالب را دستهبندی شده است؛ «کانت و منورالفکری»، «منورالفکری چیست؟»، «دانشمند، سیاست و حقیقت»، «قوام روشنفکری در جهان و ورود و سیر آن در ایران»، «معنای روشنفکری»، « وضع روشنفکری و روشنفکران در شش دههی اخیر»، « نظری به روشنفکری دینی»، «روشنفکری در بحران» و بالاخره «خاتمه و نتیجه».
نظر شما