به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایرنا؛ موضوع تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد با حضور جواد هروی نماینده قائنات و علیرضازاکانی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی شامگاه شنبه در برنامه نگاه یک بررسی شد.
جواد هروی درباره گزارش کمیته تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد افزود: تحقیق و تفحص درباره این دانشگاه جای بحث دارد و آیا فلسفه این تحقیق و تفحص در جایی که ما مشکلات عدیده ای در کشور داریم درست بود؟
وی یادآور شد: با بحث تحقیق و تفحص موافق نیستم زیرا این تحقیق و تفحص می توانست از جاه های بهتری انجام شود. اگر قرار بر این بود که تحقیق شش ماهه باشد اما از این زمان عدول کرد و هزینه عظیمی صرف این امر شد.
به گفته این نماینده مجلس، حدود نیم میلیارد تومان خرج تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد شد در صورتی که این مبلغ می توانست صرف مشکلات دیگر کشور شود.
هروی تاکید کرد: تحقیق و تفحص باید روشنگری کند نه این که مغرضانه باشد و تنویر افکار عمومی را دنبال کند. جایگاه دانشگاه آزاد مظلومیت خاصی را کشیده است. چه کسی می تواند جایگاه و تاثیرگذاری دانشگاه آزاد را در مناطق دور دست انکار کند؟
وی اظهار کرد: تحقیق و تفحص ارائه شده درباره دانشگاه آزاد نگاه کلی دارد و مسائل ذکر شده در آن، رویت نشده و آنچه در بحث گزارشات آمده بیشتر مباحثی است که در حراست دانشگاه ضبط و بعد ها از آن اقتباس شده است.
این نماینده مجلس ادامه داد: آیا این کمیته تحقیق و تفحص با اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه آزاد نشسته و به درد و دل و فشار کاری روی آنها گوش داده است؟
*خروج دانشگاه آزاد از مسیر
علیرضا زاکانی در ادامه در پاسخ به مسائل مطرح شده افزود: دانشگاه آزاد یک مولودی است که در انقلاب اسلامی در سال 61 پا به عرصه گذاشت و اهدافی عالی را برای تاسیس آن اعلام کردند اما در مسیر خود کمتر به این اهداف توجه و بر اساس سلایق شخصی رشد کرد که این امر، آسیب های زیادی را به همراه داشت.
وی اظهار کرد: اگر دانشگاه آزاد در بخش اقتصاد شکل می گرفت حساسیت نداشتم اما این دانشگاه امروز به جای تعلیم و تربیت، بنگاه داری اقتصادی می کند و کسی که در این شرایط آسیب می بیند خانواده ها و کارمندان این دانشگاه است.
این نماینده مجلس یادآور شد: ریشه تحقیق و تفحص از دانشگاه به مجلس هفتم و به بخش آموزش عالی کشور بر می گردد. وقتی تحقیق از آموزش عالی کشور در سال 83 تصویب و احکام ما برای تحقیق و تفحص صادر شد آن را مسکوت گذاشتیم و معتقد بودیم باید تحقیق و تفحص جامع باشد و سیاسی نباشد از این رو این تحقیق بعد از انتخابات انجام شد که رنگ و بوی سیاسی نبیند.
به گفته زاکانی، در آیین نامه فرصت تحقیق شش ماهه بود اما شش ماه هم فرصت تمدید داشتیم.
وی تاکید کرد: خروجی این تحقیق و تفحص 43 جلد گزارش بود که 13 جلدش مربوط به دانشگاه آزاد بود و همه این مجلدات قبل از ارائه به مجلس، به مسوولان دانشگاه آزاد ارائه می شد.
این نماینده مجلس تاکید کرد: در آبان 91 مجلس مصوبه ای داشت که تحقیق و تفحص صورت گرفت. چرا از دانشگاه آزاد تحقیق و تفحص نکنیم؟ ما نباید مانع یکدیگر باشیم . یک نفر هم می تواند تحقیق و تفحص کند و نمایندگان دیگر نباید مانع وی شوند و سنگ جلوی راه باشند.
زاکانی گفت: حساسیت ما بر دانشگاه آزاد درست بوده است. ما نمی توانیم اگر این مجموعه 5 میلیون فارغ التحصیل داشته از اتفاقات رخ داده در آن بگذریم.
* گزارشی کلی مملو از غلط املایی
هروی با اشاره به ماهیت فرهنگی دانشگاه آزاد یادآور شد: تصور می کنم نباید بگویم که این دانشگاه بنگاه اقتصادی است؛ دانشگاه آزاد مسوول یک نفر بنام آقای جاسبی نیست بلکه محصول خرد جمعی است.
وی تصریح کرد: در دانشگاه های دولتی بیش از 6 هزار میلیارد اعتبارات داریم اما در دانشگاه آزاد 5500 میلیارد تومان هزینه می شود و تعداد دانشجویان این دانشگاه بیشتر است.
نماینده مردم قائنات در مجلس اظهار کرد: این نامش بنگاه داری اقتصادی نیست و اتفاقا در دانشگاه آزاد ماموریت های فرهنگی گسترده تری انجام شد.
هروی ادامه داد: در گزارش تحقیق و تفحص، به جزییات اشاره نشده است. در گزارشی که از جانب کمیته ارائه شده گزارشی 57 صفحه ای است که غلط های املایی و جمله آرایی بسیاری دارد و سوال من این است در شرایطی که اولویت ما باید رفع مسائلی همچون رفع بی آبی شش هزار روستای محروم باشد باید مچ دستگاهی که 33 سال فعالیت کرده اکنون بگیریم؟
به گفته هروی، این موضوع به عنوان یک مسئله مطرح شده و اعضای کمیسیون ماه ها مشغول آن شده اند.
وی گفت: تحقیق و تفحص درباره دستگاهی که اختلاس بزرگ در ان رخ داده درست است اما امروز دانشگاه آزاد 5 میلیون فارغ التحصیل به جامعه داده و 40 درصد آموزش عالی ما در اختیار دانشگاه آزاد است.
این نماینده مجلس تصریح کرد که ایرادات ذکر شده در گزارش تحقیق و تفحص، به دیگر دانشگاه ها نیز وارد است.
هروی تصریح کرد: در تمام این گزارش یک کلام در تمجید دانشگاه آزاد نیامده است و ما در تمام این گزارش از زحمات عضو هیات علمی و افراد خدوم نگفتیم.
وی اظهار کرد: کمیسیون آموزش مسوولیت های خیلی بیشتری دارد. به نظر می رسد ما بی خود خودمان را درگیر می کنیم و اگر درباره آموزش عالی طرحی داریم آن را بیان کنیم.
* نمی توان بی تفاوت بود
زاکانی در ادامه در توضیح این صحبت ها یادآور شد: جایگاه ما در کمیسیون آموزش است و به موضوع آموزش عالی کشور کار داریم. مگر می شود به دانشگاه آزادی که 40 درصد آموزش عالی را در اختیار دارد بی تفاوت باشیم؟
تحقیقی که ما انجام دادیم حسن هم داشت و سراغ استاد دانشگاه و کارمند و دیگر سطوح خدوم رفتیم.
وی تاکید کرد: دستگاه های نظارتی گزارشاتی را درباره دانشگاه آزاد داشتند اما به واسطه اعمال نفوذ دانشگاه هیچ کدام از این گزارش ها اعمال نشده بود.
نماینده مردم تهران توضیح داد: شهریه دانشگاه آزاد در مقایسه با دانشگاه های غیر انتفاعی 7 تا 155 درصد بیشتر است. این دانشگاه از امکانات دولتی استفاده می کند و به عنوان نمونه در جیرفت 5 هزار هکتار زمین رایگان به دانشگاه داده می شود.
زاکانی تاکید کرد:سال 74 ریاست وقت دانشگاه آزاد از شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه ای گرفت تا کارمندان و اساتید دیگر مشمول قانون کار نبودند از این رو ما دغدغه کارمندان دانشگاه آزاد را داریم.
وی اظهار کرد: در سال 82 ، پنج پرونده فروش سوالات دانشگاه آزاد تشکیل شد اما غیر از یک مورد به نتیجه نرسید که آن هم با پیگیری های ما بود و نمی گذاشتند که به مشکلات رسیدگی شود.
*نگاه منفی به دانشگاه آزاد
هروی در این باره گفت: آنچه شما می گویید در این گزارش اشاره نشده است که از جمله آن می توان به موضوع شهریه ای که گفتید اشاره کرد. شما درباره تضییع حق کارمندان صحبت کردید اما در گزارش به آن اشاره نشده و تصور می کنم نگاه شما به دانشگاه آزاد منفی است.
وی تصریح کرد: شما دانشگاهی را زیر سوال می برید که سرمایه نظام است و نمی توان گفت این دانشگاه متعلق به شخص خاصی است.
نماینده مردم قائنات توضیح داد: در لا به لای متن گزارش اشاره می شود که دانشگاه آزاد فاجعه است در حالی که مقام معظم رهبری می فرمایند این دانشگاه معجزه است. باید درباره مسائل این دانشگاه راهکار بدهیم نه اینکه مسائل مربوط به آن را بزرگ جلوه دهیم.
*افزایش 16 برابری ظرفیت ها
زاکانی در ادامه با بیان اینکه ارقام مالی در دانشگاه آزاد بی ضابطه است، تاکید کرد: امسال ظرفیت ها را در برخی رشته محل ها در بخش دکترا بیش از 8 برابر کردند که من به این موضوع اشاره کردم و گفتند که کذب است. اطلاعاتم را تکمیل کردم و دیدم در برخی رشته ها این افزایش به 16 برابر رسیده است.
وی اظهار کرد: امسال 32 رشته محل دانشجوی دکترای برق گرفتند که این بازی کردن با علم است. به عنوان نمونه در رشته حقوق، 19 رشته محل دکترا داشتند و 82 رشته محل اعلام کردند و به عبارتی 63 رشته محل به این بخش افزوده شده است.
نماینده مردم تهران در مجلس اظهار کرد: نمی توان دانشجویان را سرگردان کرد؛ این توهین به اساتید و دانشجویان است و این اتفاق آینده کشور را به باد می دهد.
*نادیده گرفتن عملکرد دو سال اخیر
هروی در این باره یادآور شد: گزارش شما در آبان 93 ارائه شده اما چرا قضایای دو سه سال اخیر را در این گزارش نیاوردید؟ این یک تفصیل تاریخی است نه بررسی شرایط موجود.
اگر این گزارش دقیق و به روز است چرا از دو سه سال اخیر یک کلام در گزارش خود اشاره نکردید
وی ادامه داد: باید تا زمان حاضر در این فرایند بررسی می شد اما این گزارش تنها مربوط به دوران آقای جاسبی است و به عبارتی شکل تهیه گزارش، تحقیق و تفحص این گونه نیست.
این نماینده مجلس اظهار کرد: یکی از نکاتی که در گزارش روی آن بحث شده، بی ضابطه بودن در گرفتن دانشجو است. اگر این قدر بی ضابطه است که 33 سال یک نهاد جلو آمده باید برای آموزش عالی خود نگران باشیم.
هروی تصریح کرد: از دانشگاه آزاد دفاع نمی کنم از آموزش عالی دفاع می کنم که دانشگاه آزاد جزیی از آن است.
وی اظهار کرد: بر اساس برنامه توسعه پنجم، تعداد ظرفیت تکمیلی باید 20 درصد افزوده شود و با احتساب افزایش هایی که اشاره شد هنوز با این رقم فاصله داریم.
*بخش برون مرزی دانشگاه آزاد
زاکانی در ادامه به راه اندازی بخش برون مرزی دانشگاه آزاد اشاره کرد و گفت: دانشگاه آزاد در دانشگاه آکسفورد، واحد برون مرزی کلاس زبان گذاشته است. معتقدم این خروج از مرزها نه تنها برای دانشگاه آزاد مفید نبود بلکه مضر شد.
به گفته وی، در آکسفورد بحث علمی نبود و تنها کلاس زبان گذاشته بودند.
وی همچنین اظهار کرد: در اسناد داریم فردی با فوق دیپلم زبان انگلیسی برای دانشجویان دکترای حقوق تدریس می کرده است.
هروی نیز گفت: 500 واحد آموزشی دانشگاه آزاد در کشور وجود دارد و نمی توان یک مورد را به همه دانشگاه آزاد تعمیم داد.
نظر شما