شناسهٔ خبر: 25570 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

موسیقی محلی؛ هنر مهجور

مسوول واحد موسیقی حوزه‌ی هنری خراسان جنوبی گفت: برخی اعمال نظرها در هنر و بخصوص موسیقی سبب مهجور شدن حوزه‌ی موسیقی محلی شده است.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ مجید نصری با اشاره به سابقه‌ی طولانی موسیقی در این استان، اظهار کرد: موسیقی محلی خراسان جنوبی، همراهی ملودی­‌ها با حرکات آیینی آواها و نواهاست. برخی ترانه­‌ها و ملودی­‌ها بیانگر بخش­‌هایی از تاریخ، فرهنگ و تمدن این منطقه است و به‌نوعی میراث معنوی - فرهنگی این خطه به‌شمار می­‌رود.

او با بیان این‌که تنوع بسیار بالا در ریتم­‌ها و ملودی­‌ها، موسیقی سنتی خراسان جنوبی را از موسیقی دیگر نواحی کشور مستثنی می­‌کند، ادامه داد: استفاده از این اشعار و ملودی­‌ها در کارهای مختلف از جمله کشاورزی، کاشت و برداشت گندم، طلب باران رحمت، شادیانه­‌های نواحی، لالایی­‌ها، نواها و آواها هنوز در بسیاری از مناطق استان مشهود است.

مسوول واحد موسیقی حوزه‌ی هنری خراسان جنوبی با تأکید بر این‌که موسیقی محلی در این استان هنوز جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده است، بیان کرد: اعمال نظرات سلیقه­‌ای در هنر این مرز و بوم خاصه موسیقی سبب همین مهجوری در حوزه‌ی موسیقی محلی شده است.

 

ایجاد پژوهشکده، یک نیاز برای موسیقی مقامی

او موسیقی را یک کیفیت شنیداری دانست و گفت: از آنجا که تنها راه مقابله با موسیقی غرب، شناساندن موسیقی اصیل به مردم و جذب آن‌ها به سوی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی است، بدون شک رسانه­‌ها و در رأس آن‌ها، رسانه‌ی ملی نقش به‌سزایی در نشر و شناساندن این سبک از موسیقی به آحاد افراد جامعه دارد.

وی اظهار کرد: ارائه‌ی ملودی­‌ها و اشعار به‌شکل اصیل و دست‌نخورده، پخش و معرفی آثار هنرمندان و نوازندگان و آهنگ‌سازان این سبک از موسیقی از طریق رادیو و تلویزیون، تولید آلبوم­‌های صوتی و مستندهای تصویری موسیقی محلی، ارائه‌ی پژوهش­‌های انجام‌شده در حوزه‌ی موسیقی مقامی از طریق تألیف کتب و انتشار نشریه و ... می­‌تواند در شناساندن موسیقی محلی به مردم نقش به‌سزایی داشته باشد.

مسوول واحد موسیقی حوزه‌ی هنری خراسان جنوبی با اشاره به روند فراموشی موسیقی محلی در کشور، گفت: تمام ژانرهای موسیقی در موسسه­‌های خصوصی و دولتی و آموزشگاه‌ها تدریس می­‌شود، اما موسیقی نواحی از یادها رفته است، روزبه‌روز اساتید موسیقی مقامی از میان ما می­‌روند و بهترین تجربه­‌های خود را با خودشان می­‌برند.

او بر لزوم ایجاد پژوهشکده‌ی موسیقی مقامی تأکید کرد و افزود: ایجاد پژوهشکده‌ی موسیقی مقامی به‌منظور شناسایی و تبیین فلسفه‌ی تاریخی و اجتماعی آن، تأسیس مکتب‌خانه­‌های موسیقی مقامی با هدف پژوهش و آموزش بیشتر موسیقی محلی و ارتقای این هنر البته با حفظ اصالت فرهنگی آن، برگزاری کلاس‌های آموزشی با بهره­‌گیری از ظرفیت پیشکسوتان استان و با استفاده از اساتید موسیقی نواحی در کنار انجام فعالیت­‌های پژوهشی مانند ساخت مستند موسیقی مقامی، برگزاری جشنواره­‌ها، شب­‌های موسیقی و تألیف کتاب می‌تواند در زنده نگه داشتن موسیقی سنتی تأثیرگذار باشد.

 

تهیه سه آلبوم از موسیقی بومی خراسان جنوبی

نصری با بیان این‌که موسیقی­‌های محلی و بومی می­‌توانند ابزاری مؤثر در مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن باشد، اظهار کرد: در سال‌های اخیر، متأسفانه هجوم موسیقی غربی، حیات این سبک از موسیقی را با تهدید جدی مواجه کرده و موجب شده تا در آستانه‌ی فراموشی قرار گیرد. موسیقی­‌های آیینی و محلی اگر مورد توجه قرار گیرند، می­‌توانند جلوی آسیب­‌های فرهنگی موسیقی­‌های مبتذل و بدون سبقه‌ی دینی و ملی را بگیرند.

مسوول واحد موسیقی حوزه‌ی هنری خراسان جنوبی توضیح داد: یکی از مهم‌ترین رسالت‌های واحد موسیقی حوزه‌ی هنری استان، تولید و حمایت از موسیقی محلی و آیینی و هنرمندان آن است. اکنون مشغول تهیه و اجرای سه آلبوم با همکاری هنرمندان و خوانندگان بومی هستیم. همچنین از یک سال پیش، فعالیت خود را در زمینه‌ی اقدامات پژوهشی و جمع­‌آوری موسیقی­‌های نواحی استان آغاز کرده و توانسته‌ایم، آثار موسیقایی مربوط به آیین‌های مختلف را در استان جمع­‌آوری و ضبط کنیم. آلبوم­‌های یادشده پس از گرفتن مجوز از طریق حوزه‌ی هنری، در اختیار عموم قرار خواهند گرفت.

 

تجلی زیباترین شکل فرهنگ بومی در موسیقی مقامی

او به تجلی زیباترین شکل فرهنگ بومی محلی در موسیقی مقامی اشاره کرد و گفت: با حفظ این موسیقی علاوه بر حفظ فرهنگ بومی می‌توانیم آن را منتشر کنیم. تهیه، تولید و تکثیر این آثار فاخر می­‌تواند زمینه‌ساز بیشتر شنیده شدن آن و تأثیرگذاری مثبت بر مخاطبان، بویژه نسل جوان کشور باشد.

مسوول واحد موسیقی حوزه‌ی هنری خراسان جنوبی با اشاره به جاذبه‌های فرهنگی و عقیدتی موسیقی سنتی برای مردم، ادامه داد: فراهم شدن زمینه‌ی اجرای این موسیقی درمراسم­ ملی و مذهبی منجر به شناساندن هرچه بیشتر موسیقی سنتی خراسان جنوبی بین آحاد افراد جامعه می­‌شود.

نصری از تولید چند آلبوم موسیقی­ محلی و بومی در استان نیز خبر داد و افزود: حوزه‌ی هنری استان در راستای حمایت از تولید آثار موسیقی مقامی و نشر آن در حال تهیه و تولید آلبوم­‌های­ شادیانه­‌های نواحی استان با همکاری گروه سلم­‌آبادی، آلبوم لالایی­‌ها، نواها و آواهای فولکلور استان، آلبوم موسیقی مقامی گروه هزار دستان و فعالیت­‌ها و اقدامات پژوهشی در زمینه‌ی موسیقی نواحی، ترانه‌ها، نواها و آواهای فولکلور استان و ... است.

نظر شما