به گزارش فرهنگ امروز به نقل از فارس؛ مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد صربستان به برگزاری تعدادی از برنامههای علمی و پژوهشی مهم اسلامشناختی در منطقه بالکان در فصل پاییز اقدام کرده است، از آن جمله میتوان به برگزاری دوره آموزشی کوتاه مدت «جریانهای تمدن اسلامی» در بلگراد، انتشار شماره جدید مجله علمی-پژوهشی علوم دینی «قم»، انتشار مقالهای پیرامون معرفتشناسی حکمت متعالیه ملاصدرا در برترین مجله علمی-پژوهشی فلسفی بالکان، معرفی کتاب تألیفی «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» در آمفیتئاتر بزرگ کتابخانه ملی صربستان با سخنرانی سفیر صربستان در یونسکو، معرفی ترجمه یکی از آثار فاخر فلسفه اسلامی در دانشگاه شهر زیبای موستار در بوسنی و هرزگوین و همچنین شرکت مرکز علوم دینی «قم» در نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد اشاره کرد که در ادامه گزارشی اجمالی از این فعالیتها میآید:
*برگزاری دوره آموزشی «جریانهای تمدن اسلامی» در بلگراد
دوره کوتاه مدت آموزشی با عنوان «جریانهای تمدن اسلامی» در ساختمان مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد با محتوای اسلامشناختی و با هدف کسب بالاترین اعتبار و مرجعیت در تولید علم دینی در حوزه اسلاوهای جنوبی و ارتقای مرکز به انستیتوی علمی و مشارکت گروههای مقتدر پژوهشی در مدیریت علم در حوزه جغرافیایی مزبور برگزار شد.
افراد شرکت کننده در این طرح از دانشجویان و محققان رشتههای فلسفه، آنتروپولوژی، الهیات مسیحی و ادبیات عربی و فارسی بودند که مباحثی نظیر مبانی تمدن اسلامی، نهادهای علمی-آموزشی در تاریخ تمدن اسلامی، تمدن اسلامی و تمدن مدرن غربی، طبقهبندی علوم در اسلام، تطورات علوم نقلی در اسلام، تطورات علوم عقلی در اسلام، هنر در تمدن اسلامی، جریانهای تجددگرا در میان مسلمانان و قرآن و عصر حاضر مطرح شد.
*انتشار شماره جدید مجله «قم» در بلگراد
در این شماره، چهار مقاله علمی از سوی ارزیابان به عنوان «مقالات اصیل علمی» (Original scientific paper) و دو مقاله به عنوان «مقالات انتقادی» (Review article) شناخته شده و کدهای اختصاصی UDC دریافت کردند.
این مجله به اعتقاد اعضای هیأت تحریریه و شورای بین المللی آن که متشکل از اساتید برجسته اسلامشناسی از کشورهای صربستان، بوسنی، جمهوری اسلامی ایران، آلمان، نیجریه، انگلستان و اندونزی است، جایگاه بسیار ممتازی در پروسه تولید علم دینی در حوزهی بالکان پیدا کرده است و تا به حال، تعداد 36 مقاله تألیفی در شمارههای پیشین این مجله منتشر شده است.
از عناوین مقالات این شماره میتوان به «هرمنوتیک عرفانی در اسلام با تأکید ویژه بر حکمت متعالیه ملاصدرا» سعید خلیلاویچ، «جایگاه و اهمیت عرفان نظری در اسلام» تهران خلیلاویچ، «اسرار رنه گنون – نگاهی انتقادی به مکتب سنتگرایانه گنون»، ژلکو پوزنانویچ وزارت فرهنگ و ارتباطات جمهوری صربستان، «انسان و جامعه از نگاه ملاصدرا» معمر خلیلاویچ، «طبیعت وحیانی کلمات قرآن کریم»، محمد شیبانی و «اسلام و مسلمانان به عنوان اقلیت در کشورهای غیر مسلمان؛ منافع کشور بومی و روابط با جهان اسلام با تأکید بر کشور گویان» ولادیمیر چریچ اشاره کرد.
علاقهمندان برای مشاهده متن کامل همه مقالات به همراه چکیدههای انگلیسی مقالاتی که به زبان صربی نوشته شده است، میتوانند از اینجا اقدام کنند.
*انتشار مقالهای پیرامون معرفتشناسی ملاصدرا در برترین مجله فلسفی بالکان
مقاله علمی معمر خلیلاویچ رئیس گروه تمدنپژوهی دینی مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد با عنوان «معرفتشناسی ملاصدرا» در شماره آخر مجله «تئوریا» منتشر شده است.
مجله علمی-پژوهشی «تئوریا» مهمترین مجلهی فلسفی در تمام منطقه بالکان است که نزدیک به 60 سال به عنوان مجله علمی-پژوهشی منتشر میشود، این مجله در لیست ایندکس مجلات علمی-پژوهشی صربستان (SCI) در گروه مجلات «M24» قرار گرفته است؛ یعنی مجلاتی که بر اساس تأیید ویژه دولت صربستان دارای اهمیت بینالمللی هستند.
معمر خلیلاویچ در این مقاله به دنبال تحلیل دقیق بنیادیترین ویژگیهای منظومه معرفتشناختی حکمت متعالیه صدرایی است، متن کامل این مقاله به همراه چکیده انگلیسی آن از اینجا قابل مشاهده است.
*معرفی «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» در آمفیتئاتر بزرگ کتابخانه ملی صربستان
کتاب تألیفی «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» از انتشارات مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد در آمفیتئاتر بزرگ کتابخانه ملی صربستان معرفی شد، در این جلسه پروفسور دکتر «دارکو تاناسکویچ» اسلامشناس برجسته و سفیر صربستان در یونسکو و همچنین سعید خلیلاویچ و تهران خلیلاویچ به ایراد سخنرانی پرداختند.
در صفحه وبسایت کتابخانه ملی صربستان در مورد اهمیت این کتاب نوشته شده است: تاریخ مختصر فلسفه اسلامی نخستین اثر تألیفی در این حوزه است که نویسندگان آن اهل بالکان هستند، این کتاب توسط اعضای هیأت مؤسسین مرکز علوم دینی «قم»، دکتر تهران خلیلاویچ، دکتر سعید خلیلاویچ و دکتر معمر خلیلاویچ به رشته تحریر درآمده است، مؤلفان مذکور به مدت دو دهه در نظام سنتی آموزش علوم اسلامی در دانشگاه قدیمی و مشهور شهر قم به تحصیل پرداخته و در مقطع دکترای فلسفه اسلامی فارغالتحصیل شدند.
پروفسور تاناسکویچ ابراز داشت: بازگشت برادران خلیلاویچ به صربستان پس از سالها تحصیل در ایران موهبتی برای کشور صربستان بود.
وی در مورد اهمیت کتاب تاریخ مختصر فلسفه اسلامی افزود: اولاً، تا به حال هیچ کتابی در باب تاریخ فلسفه اسلامی به قلم نویسندهای از منطقه بالکان به نگارش در نیامده است، ثانیاً این تاریخ فلسفه اسلامی توسط کسانی نوشته شده است که خودشان در متن آن فلسفه زندگی میکنند، لذا این نوع نگاه برای ما در این منطقه کاملاً نوین، متقن و بسیار فاخر است.
استاد برجسته دانشگاه بلگراد و اسلامشناس شهیر صربستانی خاطرنشان کرد: این کتاب به لحاظ محتوایی نشان میدهد که فلسفه در اسلام از قلب قرآن بر میخیزد، به این معنا که ریشههای اصلی اندیشه فلسفی در اسلام را باید دقیقاً در تفاسیر اصیل قرآن و احادیث بزرگانی چون علی بن ابیطالب جستجو کرد.
سفیر سابق یوگسلاوی در کشورهای ترکیه، آذربایجان و واتیکان اظهار داشت: مؤلفان تلاش میکنند تا فلسفه را به معنای مدرنیستی و اروپایی این کلمه معرفی نکنند، در این کتاب میخوانیم که هستیشناسی مبتنی بر وحی الهی و عرفان به عنوان هستیشناسی شهودی هم میتوانند در برابر معضلات فلسفی انسان راهحل ارائه دهند، اتفاقاً امروزه در غرب بسیاری از افراد از دامن تمدن غربی فرار میکنند، به این دلیل که عقلانیت تکنیکی دکارتی اغراض و اهداف نهایی انسانیت را به آنها نشان نمیدهد، این کتاب تعریفی بسیار وسیعتر از مفهوم عقلانیت را در بردارد.
در پایان سفیر جدید صربستان در یونسکو بیان داشت: به جرأت میتوانم بگویم که چنین معرفی مختصر فلسفه اسلامی به زبان انگلیسی هم موجود نیست، منظورم کتابی است که توسط کسانی نوشته شده باشد که از درون در باب فلسفه اسلامی قلم زده باشند، کسانی که این فلسفه فضای زیست عقلانی و عاطفی آنان را تشکیل داده است، اعتقاد دارم که این کتاب برای منطقه ما یک موهبت است و در سایه آن گفتمانی آغاز خواهد شد که اسلام را به ما نزدیکتر خواهد ساخت، همان اسلامی که امروزه خیلیها تلاش میکنند آن را مرادف با پدیدههای منفی، خلأ تفکر، فکر بسته و در نهایت مرادف با خشونت معرفی کنند.
*معرفی ترجمه اثر فلسفه اسلامی در دانشگاه «موستار» در بوسنی و هرزگوین
ترجمه کتاب «آموزش فلسفه» اثر آیتالله مصباح یزدی در آمفیتئاتر دانشکده علوم انسانی دانشگاه دولتی شهر «موستار» در بوسنی و هرزگوین معرفی شد، در این جلسه «پتسو» رئیس دانشکده، «هادرویچ» مترجم کتاب، سعید و معمر خلیلاویچ به نمایندگی از مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد و عمار امامویچ رئیس بنیاد «میراث معنویت» مطالبی در باب اهمیت میراث فلسفی اسلام و این کتاب ارائه کردند.
ترجمه این اثر فاخر به همت بنیاد مذکور در شهر موستار منتشر شد و در نمایشگاه کتاب سارایوو در سال 2013 به عنوان برترین متن درسی آموزش عالی برگزیده شد.
*حضور مرکز علوم دینی «قم» در نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد
مرکز علوم دینی «قم» امسال به صورت مستقل در پنجاه و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد شرکت کرد، این نمایشگاه از 4 آبان تا 11 آبان برگزار شد و بالغ بر 970 ناشر و مرکز علمی و فرهنگی در آن آثار علمی خود را عرضه کردند.
نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد به لحاظ بزرگی سومین جایگاه در اروپا و به لحاظ قدمت در جایگاه دوم نمایشگاههای کتاب اروپا قرار دارد، امسال بیش از 160 هزار نفر از نمایشگاه کتاب بلگراد بازدید به عمل آوردند.
همچنین حجج اسلام رجایی و میرفاطمی معاونین پژوهش و اداری-مالی جامعةالمصطفی(ص) العالمیة، فهیمپور سفیر جمهوری اسلامی ایران در صربستان، همایون امیرزاده مشاور معاون فرهنگی وزیر ارشاد جمهوری اسلامی ایران و پروفسور «مولود دودیچ» مفتی اعظم صربستان از غرفه مرکز در نمایشگاه بازدید کردند.
*معرفی «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» در روزنامه صربستانی «بلیتس»
روزنامه «بلیتس» که بالاترین تیراژ را در میان روزنامههای صربستان دارد، در ویژهنامه خود به مناسبت نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد، روز چهار آبان ماه، سه مورد از جذابترین کتابهای قابل عرضه در نمایشگاه امسال بلگراد را معرفی کرد و یکی از آن سه اثر کتاب «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» از منشورات مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد بود.
در این متن اشاره شده است که مؤلفان کتاب «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» خوانندگان صربستانی را با عالیترین و همگانیترین ارزشهای تمدن اسلامی آشنا میسازند.
در ادامه این متن آمده است: این نخستین نگاه تألیفی به اندیشه فلسفی و حکمی اسلام است که با توجه به فضای انتظارات علمی خوانندگان بومی بالکان به رشته تحریر درآمده است و در عین حال، کتابی دقیق، عینی، معتدل به لحاظ علمی و مشتمل بر نگاهی از درون است، نگاهی از سوی کسانی که اصالت این فلسفه را به خوبی میشناسند، بنابراین این کتاب را باید همه نهادهای آموزشی و همه کتابخانههای صربستان داشته باشند.
نظر شما