به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر، هزار نفر از دانشجویان پزشکی از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور، در نامه ای سرگشاده خطاب به دکتر سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت خواستار رسیدگی فوری به وضعیت آموزش پزشکی در بیمارستان ها، عدم انجام تغییرات شتاب آلود در زمینه آزمون پذیرش دستیاری و هم چنین توقف پذیرش دانشجو در پردیس های خودگردان شدند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «ابلاغ سیاستهای کلی نظام سلامت از سوی مقام معظم رهبری و توجه ویژه و بی سابقه ی دولت یازدهم به امر خطیر سلامت، از همان ابتدای روی کار آمدنش، همگان را به احیای جایگاه فراموش شده ی دولت در سلامت کشور امیدوار کرده است. طرح تحول سلامت قدم های خوبی در جهت دسترسی همه اقشار جامعه به خدمات درمانی، حل مشکلات حوزه بی سر وسامان دارو، بی نیاز کردن بیماران بستری از مراجعه به خارج از بیمارستان ها جهت گرفتن خدمات درمانی و همچنن اصلاح تعرفه های پزشکی – این مشکل ریشه ای که بسیاری از رشته های مادر را در آستانه اضمحلال قرار داده بود- برداشته است. قدم هایی است که برداشتن آنها اگر انصاف داشته باشیم حاصل سیاست گذاری کلان، برنامه ریزی و مدیریت درست وزارت بهداشت و حمایت ارزنده ی دولت یازدهم است. مبرهن است که این دستاوردها بدون به کارگیری نخبگان حوزه های مربوطه در وزارت بهداشت میسر نمی شد.»
در بخش دیگری از این بیانیه دغدغه های این دانشجویان آمده است: «فراموش شدن امر آموزش در بیمارستان های دولتی، به کارگیری کارورزان و دستیاران به عنوان نیروی کار ارزان قیمت، تحولات یکباره قوانین پذیرش دستیاری و همچنین پذیرش غیر قانونی دانشجو در پردیس های خودگردان مسائلی هستند که توجه فوری مسئولان امر را می طلبند که اگر این توجه در زمان مقتضی صورت نگیرد، عواقب جبران ناپذیر آن برای همه آشکار است.»
تداخل امور آموزشی و درمانی و فراموشی کامل امر خطیر آموزش در سلطه درمان
این دانشجویان به چالش های طرح تحول سلامت در حوزه آموزش پزشکی از جمله جداسازی حوزه آموزش پزشکی از وزارت علوم، تداخل امور آموزشی و درمانی، افزایش مراجعه به بیمارستان های دولتی و همزمان افزایش فشار بر سیستم سلامتی و فراموشی کامل امر خطیر آموزش، آموزش گرفتن همزمان دانشجویان فوق تخصصی، تخصصی و عمومی در یک جا بدون هیچ گونه برنامه مشخص، عدم آموزش دیدن دانشجویان دوره عمومی که باید در درمانگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی به ارائه خدمت بپردازند و .... اشاره کرده اند و یادآور شده اند: «دیگر مدتهاست که صبح برای آموزش به بخش هایمان نمی رویم. نه انگیزه ای برای یادگیری داریم، نه شوقی برای آوردن پرونده ها... »
دانشجویان پزشکی به ارزان ترین نیروی کار در کشور تبدیل شده اند
این دانشجویان دریافت حقوق ۴۰۰ هزار تومانی - کمتر از نیمی از حقوق پایه کارگران در کشور- با بیش از ۳۰۰ ساعت کار به جای آموزش در ماه، است را فرار از قوانین کشور به عنوان کمک هزینه دانسته اند و خاطرنشان کرده اند: این حقوق ما را تبدیل به ارزان ترین نیروی کار در کشور کرده است. اینها در حالیست که هر روز از گوشه و کنار خبر درآمدهای میلیاردی پزشکان گوش فلک را پر کرده است.
پیشنهاد: شرح وظایف کاروزان براساس استانداردهای آموزشی تدوین شود
در بخش دیگری از این بیانیه دو پیشنهاد برای رفع این مشکل عنوان شده است: « یک : تالیف و تصویب آیین نامه شرح وظایف کاروزان براساس استانداردهای آموزشی و مشخص کردن مرز میان امور درمانی و آموزشی و همچنین ابلاغ آن به بیمارستانهای آموزشی درمانی و دو : بازنگری در قوانین پرداخت کمک هزینه به کارورزان و متناسب کردن آن با دیگر اقشار و متناسب با ساعات کار در بیمارستان.»
تحولات شتاب زده در آیین نامه آزمون پیش کارورزی و پذیرش دستیاری
این دانشجویان در بخش دیگری از بیانیه خود تحولات در آیین نامه آزمون پیش کارورزی و پذیرش دستیاری را شتاب زده خواندند و یادآور شده اند: وزارت بهداشت در تصمیماتی عجولانه، اقدام به تغییرات یکباره قوانین آزمون پذیرش دستیاری کرده است. با وجود نیاز مبرم به تحول قوانین مربوط به پذیرش دستیاری، تحولات یکباره این آزمون علاوه بر ترویج بی عدالتی در حوزه آموزش، واکنشی جز ایجاد التهاب و تشویش اذهان دانشجویان نخواهد داشت. اعلام ناگهانی تاثیر نمره پیش کاروزی و معدل دروه عمومی برای دانشجویانی که این موارد را پشت سرگذاشته اند، عادلانه به نظر نمی رسد. همچنین تغییر شیوه برگزاری آزمون پیش کارورزی از کشوری به قطبی در تناقض آشکار با مصوبات اخیر است. معدل عمومی دانشجویان پزشکی نیز براساس هر بیمارستان متفاوت است و حتی با تراز کردن معدل دانشگاه ها با یکدیگر، مقایسه آن ناممکن است. زمزمه های اخیر در مورد محدودیت برای استعدادهای درخشان در ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر ( استریتی ) با ایجاد فاصله یک ساله تا آزمون دستیاری، نیز تحول یک باره دیگری است که بسیاری از دانشجویان پزشکی را سردرگم و مضطرب کرده است.»
پیشنهاد : آزمون های دستیاری و پیش کارورزی به شیوه هماهنگ کشوری برگزار شود
این دانشجویان پیشنهادات برای تحول در آزمون دستیاری را این چنین عنوان کرده اند: برگزاری آزمون های دروسی که قصد تاثیر نمره آنها در امتحان دستیاری وجود دارد به صورت کشوری، برگزاری آزمون پیش کاروزی به شیوه هماهنگ کشوری و اجرای قوانین پذیرش دستیاری با ایجاد ساختارهای لازم از ورودی های جدید.
پذیرش پزشکی در پردیس بین الملل تضمین کیفیت پزشکان آینده را مورد تردید قرار داده
این دانشجویان در بخش دیگری از این بیانیه خود به موضوع پذیرش دانشجو در پردیس های خودگردان اشاره کرده و یادآور شده اند: «تبدیل پردیس های بین الملل دیروز به پردیس های خودگردان امروز از نگرانی های جدی دیگر ماست که با تناقض آشکار با عدالت آموزشی و همچنین اسناد بالادستی از مهر ۹۳ اقدام به پذیرش دانشجو کرده اند. متاسفانه مسیر پذیرش دانشجو در کشور ما سمت و سوی به شدت نگران کننده ای گرفته است. دور زدن آزمون های مرسوم با پول، بدون ایجاد بسترهای نظارتی در طول تحصیل و هنگام فارغ التحصیلی، تضمین کیفیت پزشکان آینده را مورد تردید جدی قرار داده است.»
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به قوانین و سیاست های کلان در این حوزه خاطرنشان شده است: «در عمل نه تنها ظرفیت جدیدی ایجاد نشده است، که از ظرفیت دولتی کم شده است و به این پردیس ها اختصاص یافته است. هم چنین در این قانون به صراحت بیان شده است که مدرک تحصیلی این دانشجویان باید با دانشجویان غیر شهریه پرداز متفاوت باشد. درحالیکه در آیین نامه اجرایی این قانون که توسط شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ شده است، تمامی این موارد نقض شده است. خواسته ما در این زمینه بازگشت سریعتر به قانون مصوب مجلس و اصلاح آیین نامه اجرایی ابلاغی وزارت بهداشت است.»
پیشنهاد: پردیس های خودگردان از دانشگاه های دولتی جدا شود
این دانشجویان در پیشنهاداتی یادآور شده اند: «پیشنهاد می شود پردیس های خودگردان از دانشگاه های دولتی جداسازی شود، پذیرش دانشجویان خودگردان پس از فراهم سازی ساختارهای مورد نیاز در خارج از دانشگاه های دولتی صورت گیرد و از صدور مدرک تحصیلی مشترک دانشجویان پردیس های بین الملل و دانشگاه های دولتی خودداری شود. »
نظر شما